Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus kameriniame teatre atgimsta garsiausias Astridos Lindgren išdykėlis – Emilis iš Lionebergos

Sekmadienį, vasario 9 d., Vilniaus kamerinis teatras kviečia vaikus ir jų tėvelius į premjerinį režisierės Ramunės Kudzmanaitės spektaklį „Emilis iš Lionebergos“ pagal to paties pavadinimo švedų vaikų rašytojos Astridos Lindgren kūrinį.
Emilis iš Lionebergos
Emilis iš Lionebergos

Nepakartojamai subtilus humoras, nuoširdumas ir gerumas – šios savybės 1963 metais pasaulį išvydusį A.Lindgren „Emilį iš Lionebergos“ pavertė viena mylimiausių knygų vaikams.

Pagrindinis premjerinio režisierės Ramunės Kudzmanaitės spektaklio herojus ne iš kelmo spirtas: „Emilis iš Lionebergos – taip vadinosi berniukas, kuris gyveno Lionebergoje. Jis buvo išdykėlis, neklaužada vaikas, ne toks geras kaip tu. Nors atrodė meilutis. Kai nerėkdavo. Jis buvo žydrų apvalainų akių, papurusiais raudonais žandukais, o plaukai šviesūs, garbanoti. Pažiūrėti visai dailus, taiga galėjai pagalvoti, kad jis lyg angelėlis. Bet taip tik atrodė.“

Kiekviena garsiausios vaikų literatūros kūrėjos knyga tapdavo tikra švente mažiesiems skaitytojams ir jų tėveliams – Astrida Lindgren yra pirmoji autorė išdrįsusi vaikams rašyti ne įprastą, sentimentalumu ir didaktika persunktą literatūrą.

Jos sukurti herojai Pepė Ilgakojinė, Karlsonas kuris gyvena ant stogo, Broliai Liūtaširdžiai, Mio, Lota ir kiti išsiskiria atvirumu pasauliui, smalsumu, pirmaprade talentingos asmenybės laisve ir gerumu.

Rašytojos kūrybos tyrinėtojai teigia, kad Emilis turėjo du tikrus prototipus realiame gyvenime, įkvėpusius daugelį jo nuotykių – tai Astridos tėtis Samuelis Augustas bei išdykėlis brolis Gunnaras.

Bet Emilis iš Lionebergos – išskirtinis A.Lindgren sukurtas personažas. Šio pramuštgalvio nuotykiai vos tilpo į šešetą knygų, visus Emilio nuotykius iliustravo garsus švedų dailininkas Bjorn Berg.

Rašytojos kūrybos tyrinėtojai teigia, kad Emilis turėjo du tikrus prototipus realiame gyvenime, įkvėpusius daugelį jo nuotykių – jais tapo Astridos tėtis, Samuelis Augustas, turėjęs puikią atmintį ir buvęs nuostabus istorijų pasakotojas, bei išdykėlis Astridos brolis Gunnaras.

Smalsaus išdykėlio nuotykiai įkvėpė ir kino kūrėjus, 1974 buvo sukurtas puikus TV serialas, o 1985 m.Rygos kino studijoje kino filmas apie Emilį iš Lionebergos.

Lietuvos teatre Emilio iš Lionebergos istorijos atgimsta pirmą kartą. Astrid Lindgren romano inscenizacija „Emilis iš Lionebergos“ Vilniaus kameriniame teatre nuo šiuolaikinių pasakiškų pastatymų vaikams skirsis kalbėjimu apie realų vaikų gyvenimą, jų pastangas pritapti suaugusiųjų pasaulyje, didelę vaikų drąsą, savarankiškumą.

Spektaklis turėtų vaikams įkvėpti pasitikėjimo savimi, parodyti, kad jie būdami maži yra labai reikšmingi žmonės ir gali nuveikti didelius darbus: kaip, kad pagrindinis personažas – išgelbėti gyvybę sergančiam draugui.

„Noriu padrąsinti ir palaikyti vaikus. Svarbu, kad jie žinotų, jog išdaigos ir pabarimai visai nereiškia, kad esi niekam tikęs, nes labai dažnai iš didžiausių išdaigininkų  išauga dideli žmonės, o taip pat noriu paraginti tėvelius kartu su vaikais prisiminti kas yra užuojauta vargdieniams ir Astrida Lindgren besiremdama priminti, kad ir penkiamečiai išdykėliai kartais gali atlikti didelius žygdarbius“ – sako spektaklio režisierė Ramunė Kudzmanaitė, Vilniaus teatro grupės vadovė, teatro, kino režisierė, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto dėstytoja, aukščiausių Lietuvos teatro apdovanojimų laureatė, daugelyje tarptautinių teatro festivalių rodytų spektaklių „Perkėla“, „Šarlotės“, „Stotis N. mieste“, „Tėvai ir kiaušiniai“ kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius