-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus lenkų scenos susitikimai“ – teatro festivalis, vienijantis viso pasaulio lenkus

„Vilniaus lenkų scenos susitikimai“ – tai vienintelis festivalis pasaulyje, suburiantis Lietuvos bei užsienio lenkų teatrus. Šiemet devintasis tarptautinis teatro festivalis vyks spalio 24-28 d. Jau netrukus Vilniaus teatrų scenose žiūrovai turės galimybę išvysti teatrų pasirodymus iš Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos ir netgi Australijos. Šių metų festivalį pirmą kartą globoja Lietuvos kultūros ministerija.
Akimirkos iš ankstesnių teatro festivalių „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“
Akimirkos iš ankstesnių teatro festivalių „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“ / Bartosz Frątczak nuotr.

Festivalis vienija įvairiuose kraštuose veikiančius lenkiškus mėgėjų ir profesionalius teatrus, kurie jau netrukus pasirodys ant vienos scenos. „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“ suteikia žiūrovams galimybę stebėti artistų pasirodymus įvairiose Vilniaus teatrų scenose, įskaitant istorinį teatrą – Pohulanka. Festivalį organizuoja Vilniaus lenkų teatras „Studio“. Šiemetinis festivalio šūkis: „Tik tikri išgyvenimai“.

Apibendrindama daugiau nei mėnesį trukusią festivalio dalyvių registraciją, festivalio meno vadovė pareiškė, kad festivalis sulaukė pasaulinio masto susidomėjimo, mat kelios dešimtys teatrų iš kelių žemynų paskelbė norą jame sudalyvauti.

Bartosz Frątczak nuotr./Akimirkos iš ankstesnių teatro festivalių „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“
Bartosz Frątczak nuotr./Akimirkos iš ankstesnių teatro festivalių „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“

„Susidomėjimas buvo milžiniškas. Kiekvieną dieną gaudavome kelis el. laiškus. Manau, galime drąsiai teigti, kad mūsų festivalis jau sulaukė susidomėjimo iš viso pasaulio. Gavome paraiškų iš Azijos, Šiaurės Amerikos, Australijos ir, žinoma, Europos. Be abejo, toks platus teatrų spektras leis paruošti labai įvairiapusį repertuarą, kuris mūsų žiūrovams suteiks daug nepamirštamų emocijų“, – sakė festivalio meno vadovė Lila Kiejzik.

Daugiau spalvų renginiui suteiks nemažai su festivaliu susijusių renginių: poezijos ir bliuzo vakarai, ekskursija Vilniaus teatro pėdsakais ir teatro dirbtuvės.

Pirmasis „Vilniaus lenkų scenos susitikimų“ festivalis įvyko 1994 m. Lietuvos sostinėje. Į Vilnių atkeliavo teatro trupės iš Cešyno, Krokuvos, Varšuvos, Lvovo ir Niujorko. Festivalio scenoje taip pat vaidino Rusų dramos teatras iš Rusijos bei lenkų teatrai iš Vilniaus. Per festivalio istoriją jame dalyvavo virš 160 dalyvių iš JAV, Vokietijos, Austrijos, Ukrainos, Čekijos, Lenkijos, Kanados, Vengrijos, Rusijos ir Lietuvos teatrų.

Aštuntajame, festivalyje, vykusiame 2017 m., dalyvavo aštuoni teatrai, kurie Lietuvos žiūrovams pristatė apie 15 spektaklių. Festivalinius spektaklius galima buvo išvysti Pohuliankos teatro scenose, Vilniaus valstybiniame mažajame teatre, Lenkų kultūros namuose ir įvairiuose kultūros centruose Vilniuje, Kaune ir Trakuose.

Bartosz Frątczak nuotr./Akimirkos iš ankstesnių teatro festivalių „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“
Bartosz Frątczak nuotr./Akimirkos iš ankstesnių teatro festivalių „Vilniaus lenkų scenos susitikimai“

Žiūrovai turėjo galimybę pamatyti spektaklius „Emigrantai“ (Vilnius/Varšuva), „Kartoteka“ (Tomskas), „Tamara L.“ (Torontas), „Saulėgrįža“ (Varšuva), „Batsiuviai“ (Lvovas), „Seksmisija“ (Viena), „Našlės“ (Trakai), „Kelias“ (Teatro draugija „Pod Górkę"). Pagrindinis „Vilniaus lenkų scenos susitikimų“ prizas buvo įteiktas Lenkų liaudies teatrui iš Lvovo. Už lenkų rašytojo Vitkaco dramos kūrinio parengtą spektaklį „Batsiuviai“ Lvovo teatro grupė gavo 1000 eurų piniginį prizą, kurį finansavo Lenkijos Senato pirmininkas.

Šių metų festivalį pirmą kartą globoja Lietuvos kultūros ministerija, Lenkijos Kultūros ir tautinio paveldo ministerija bei Lenkijos Respublikos Senatas. Festivalį remia fondas „Pagalba lenkams Rytuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius