Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje ir Kaune – paskutiniai „Vasarotojų“ spektakliai šį sezoną

Keistuolių teatro premjera „Vasarotojai“ šį sezoną dar bus parodytas tris kartus. Balandžio 12 d. 18 val. naujausias Keistuolių teatro pastatymas – trijų dalių spektaklis pagal Maksimo Gorkio kūrybą, rodomas Girstučio kultūros cente, Kaune. Balandžio 15 d. ir gegužės 12 d. 19 val. spektaklį bus galima pamatyti Vilniuje, Keistuolių teatre. Spektaklį jau turėjo galimybę įvertinti Vilniaus, Šiaulių ir Rokiškio teatrų festivalio publika.
Spektaklio akimirka
Spektaklio akimirka / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Rusų klasiko, dramaturgo Maksimo Gorkio (tikrasis vardas – Aleksejus Peškovas) 1904 m. parašytos pjesės „Vasarotojai“ įvykių centre – inteligentai, iš liaudies kilę „skalbėjų, virėjų vaikai“, ir jų miesčioniškos, vartotojiškos psichologijos kritika. Pjesės pavadinimas, kaip būdinga M.Gorkiui, – daugiareikšmė metafora, nusakanti jos veikėjų bendrą psichologinę nuostatą, jų norą „pailsėti“. Pjesės personažai, sulaužę jaunystės priesaikas, lėtai grimzta į miesčioniškos gerovės liūną.

Praėjusio šimtmečio pradžioje parašyta M.Gorkio pjesė „Vasarotojai“ tapo to paties pavadinimo spektaklio pagrindu, tačiau pastatymo idėjos autorius ir režisierius, Keistuolių teatro vadovas Aidas Giniotis, siekdamas išplėsti spektaklio prasmių lauką, įtraukė ir keletą ankstyvųjų M.Gorkio apsakymų („Makaras Čiudra“, „Kartą rudenį“, „Daina apie sakalą“ ir kitus).

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Vasarotojai
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./„Vasarotojai“

„M.Gorkis „Vasarotojus“ rašė tuomet, kai Rusija išgyveno krizės laikotarpį: ore tvyrojo nuojauta, kad senieji laikai praeina, dingsta amžinai, o kokie bus tie nauji, ateinantys – niekas nežino. Nepaisant visų aplinkybių skirtumo ir didelės laiko distancijos, žmonių būsenos ir nuotaikos, kurios atsispindi pjesėje, labai panašios į tas, kurios visuomenėje vyrauja šiandien,“ – teigia A.Giniotis.

Pasitelkę teatro teatre principą, spektaklio kūrėjai bando pažvelgti ir į paties teatro problemas. „Šis spektaklis iš aktorių reikalauja labai atviro, nuoširdaus žvilgsnio į pačius save, čia nėra tokių personažų, kurie būtų labai nutolę nuo pačių aktorių asmenybės,“ – sako Ieva Stundžytė, jaunosios Keistuolių teatro kartos ir „Atviro rato“ aktorė, kuriant spektaklį ėjusi ir nelengvas režisieriaus asistentės pareigas.

Spektaklyje vaidina būrys jaunų ir vyresnės kartos, gerai publikai pažįstamų aktorių, tikrų scenos ir ekrano virtuozų. Žiūrovai išvys visų trijų Keistuolių teatro aktorius: Andrių Kaniavą, Violą Klimčiauskaitę, Dalių Skamaraką, Aldoną Vilutytę, Vaidotą Žitkų, Mariją Korenkaitę, Ievą Stundžytę, Justą Tertelį. „Vasarotojų“ komandą papildė kviestiniai menininkai: Dainius Gavenonis, Gabija Jaraminaitė – Ryškuvienė, Darius Meškauskas, Rasa Samuolytė, Ainis Storpištis, Tomas Žaibus.

Spektaklio nuotaiką padeda sukurti įspūdinga ir labai estetiška spektaklio scenografija ir kostiumai (dailininkė Ramunė Skrebūnaitė), bei išradingai panaudotas žinomas vienos rusiškos melodijos motyvas (kompozitorius Sigitas Mickis).

„Vasarotojai“ siekia gvildenti rimtas žmonių ir visuomenės santykių problemas, tačiau spektaklyje lieka vietos ir ironijai, ypač autoironijai. Tai spektaklis, priverčiantis publiką susimąstyti ir... pasijuokti. Juk gebėjimas su šypsena pažvelgti į save ir situaciją – vienas išskirtinių Keistuolių teatro bruožų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius