Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje išdalyti „Auksiniai scenos kryžiai“

Tarptautinę teatro dieną, kovo 27–tąją, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre už didžiausius praėjusių metų pasiekimus menininkams įteikti „Auksiniai scenos kryžiai“.
Marija Ivaškevičiūtė
Marija Ivaškevičiūtė / Martyno Aleksos nuotr.

Geriausiu metų režisieriumi pripažintas Dalius Abaris už operos „Skrajojantis olandas“ pastatymą (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

„Norėčiau padėkoti visai kūrybinei komandai, be jų šio spektaklio nebūtų buvę. Taip pat, Klaipėdos valstybinam muzikiniam teatrui, jog pasitikėjo renginių režisieriumi“, – juokavo D.Abarius.

geriausią moters vaidmenį apdovanota Aistė Zabotkaitė, suvaidinusi Alisą spektaklyje „Alisa“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

„Tai mano pirmasis didelis vaidmuo. Labai netikėta, jog mane apdovanojote, ačiū. Esu dar jauna aktorė, man pasisekė, jog esu įvertinta ir galiu dirbti darbą, kurį myliu“, – susijaudinimo netramdė A.Zabotkaitė.

Geriausią vyro vaidmenį atliko Sergejus Ivanovas, atlikęs Žako Austerlico vaidmenį spektaklyje „Austerlicas“ (Valstybinis jaunimo teatras). Aktoriaus padėkos žodį perskaitė taip pat šioje kategorijoje nominuotas kolega Matas Dirginčius.

„Man atrodo pirmą kartą teatro istorijoje apdovanojamas vaidmens embrionas ir tai ne koks nors kuklumas, o kuo tikriausia tiesa. Labai noriu padėkoti vyriausiajam kartografui už persipynusius mūsų su režisieriumi K.Lupa takus. Taip pat ir karantinui, jog pratęsė mūsų kūrybinę bičiulystę“, – S.Ivanovo žodžius skaitė M.Dirginčius.

Aktorių ansamblio kategorijos laureatais tapo spektaklio „Respublika“ aktoriai. Viena iš spektaklio aktorių Airida Gintautaitė džiaugėsi, jog teko dirbti su didele kūrybine komanda, kurioje sutilpo skirtingų lyčių ir tautybių žmonės.

Boriso Dauguviečio auskaras“ už socialines ir menines drąsos jungtis įteiktas spektaklio „Kvėpuojame drauge“ kūrėjams (Lietuvos rusų dramos teatras). Teatro vadovė Olga Polevikova pripažino, jog šiame projekte būta daug kliūčių, tačiau džiaugėsi jo sėkme ir įgyvendinimu.

Tradicinė Padėkos premija už viso gyvenimo kūrybą įteikta Janininai Malinauskaitei.

„Aš jaučiuosi kaip teatro iškasena, nes mano kartos žmonių jau beveik nebėra. Kai žiūriu į tokius jaunus, gražius, dirbančius ir talentingus žmones, aš labai džiaugiuosi ir galvoju, kaip man jus paglostyti ir palaiminti, nes jūs dirbate Lietuvai ir gražioje Lietuvoje. Aš dirbau niūriu sovietmečiu, kur reikėjo sukurti kažką iš nieko“, – kalbėjo J.Malinauskaitė.

Pandemijai atspariu teatru tapo „Kosmos Theatre“, sukūrę internetinę (anti)utopiją „#PROTESTAS“ (režisierius Žilvinas Vingelis).

„Auksinį scenos kryžių už muziką spektakliui atsiėmė Arturas Bumšteinas už spektakliams „Austerlicas“ ir „Urbančičiaus metodas“ sukurtą muziką (Valstybinis jaunimo teatras).

„Labai norėčiau padėkoti aktoriams, kurie su manimi dirbo, nes prizą turiu pasidalinti su jais. Nesijaučiu nusipelnęs [apdovanojimo], nes muziką kūrėme kartu su Mantu Zemlecku, Justina Mykolaityte, Jone Šadeike ir Viktorija Damerel . Taigi prizą dalinuosi su jais“, – kalbėjo A.Bumšteinas.

Geriausia metų soliste pripažinta Joana Gedmintaitė už Anos Bolein vaidmenį operoje „Ana Bolena“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Geriausiu metų solistu paskelbtas Tadas Girininkas už Dalando vaidmenį operoje „Skrajojantis olandas“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras) ir Henriko vaidmenį operoje „Ana Bolena“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Vaizdo projekcijų kateogrijoje triumfavo Mikas Žukauskas už darbą spektaklyje „Austerlicas“ (Valstybinis jaunimo teatras).

„Labai keista būti tuščioje salėje. Dėkoju Valstybiniam jaunimo teatrui, jo vadovui ir aktoriams. Žinoma, ir režisieriui Krystianui Lupai“, – kalbėjo laureatas. M.Žukauskas pasidalino psichoatrp Karlo Jungo Gustavo tekstu apie vaizdo projekcijas.

„Auksinį scenos kryžių“ už scenografiją atsiėmė Lauryna Liepaitė už scenografiją spektakliams „Alisa“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras) ir „Batsiuviai“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras ir teatras „Utopia“)

Geriausiu spektakliu vaikams ir jaunimui pripažintas „Didysis sprogimas“ (režisierius Zvi Sahar, Klaipėdos lėlių teatras ir Itim Ensemble).

Laurynas Adomaitis apdovanotas jaunojo menininko kategorijoje už dramaturgiją spektakliui „Alisa“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras).

geriausią choreografiją tiriamajam šokio spektakliui „Apnea“ apdovanota Erika Vizbaraitė.

Metų šokėja pripažinta Marija Ivaškevičiūtė už vaidmenį šokio spektaklyje „Klajojančios kopos“ (Šeiko šokio teatras).

„Šiuo apdovanojimu pirmiausia džiaugsiuosi su savimi“, – trumpai į vedėjo klausimą atsakė M. Ivaškevičiūtė. Šokėja dėkojo Agnei Šeiko, „Šeiko šokio teatrui“, pirmajai šokio mokytojai ir savo draugei.

Metų šokėju tapo Niels Claes už vaidmenis šiuolaikinio šokio spektakliuose „i (aš)“ (Šeiko šokio teatras ir Maciej Kuźmiński Company) ir „Klajojančios kopos“ (Šeiko šokio teatras).

Šiemet išdalinta 15-ka apdovanojimų

Kaip ir praėjusių metų lapkritį, „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremoniją režisavo Gediminas Šeduikis. Renginio scenarijų rašė Mindaugas Nastaravičius. Už muzikinę dalį buvo atsakingas Ričardas Šumila. Renginį vedė Julijus Grickevičius.

Šiemet „Auksiniams scenos kryžiams“ buvo nominuoti 75 menininkai, paskelbta 15-ka apdovanojimų kategorijų. Taip pat už naujų sceninės išraiškos formų paieškas įteiktas „Boriso Dauguviečio auskaras“ ir tradicinė Padėkos premija už viso gyvenimo kūrybą.

Siūlymus skirti premijas vertino devyni komisijos nariai: Margarita Alper, Silvija Čižaitė-Rudokienė, Monika Jašinskaitė, Lina Klusaitė, Rasa Murauskaitė, Martynas Petrikas, Evgeniya Shermeneva, Janina Stankevičienė ir Birutė Ukrinaitė-Garbačiauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius