Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

D.Libeskindas apie MO muziejų: tai galbūt ir mažiausias, bet mėgstamiausias mano projektuotas muziejus

Ketvirtadienį Vilniuje atidarytas naujas modernaus meno muziejus MO. Jį įkūrė verslininkai Danguolė bei Viktoras Butkai, kurių kolekcijoje šiandien jau beveik 5000 kūrinių.
Mo muziejaus atidarymas
Mo muziejaus atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė džiaugėsi, kad muziejus, 10 metų veikęs be sienų, šiandien atidarė duris.

„Ypač sveikinu jus visus, mūsų kolekcijos autoriai, mes be galo džiaugiamės, kad pagaliau ne tik virtualiame muziejuje, bet ir parodų salėse ir mūsų atviroje saugykloje, visi galės pamatyti lietuvių dailės aukso fondą – ačiū jums labai“, – sakė M.Ivanauskienė.

Danguolė Butkienė atidarymo proga dalino padėkas: „Ačiū dailininkams, kurie čia susirinko – mums tikrai žiauriai pasisekė, kad turėjom progą prisiliesti prie Lietuvos dailės pasaulio, nes mes esame iš kito pasaulio. Mums tai kaip antrą gyvenimą nugyventi. Sunku ir suskaičiuoti, kiek žmonių prisidėjo prie muziejaus. Ir visas meno laukas, ir statybininkai, jau nekalbu apie kūrėjus – mūsų mielą D.Libeskindą ir R.Jurėnaitę – jiedu yra didžiausi mūsų kūrėjai, kurie sukūrė visą turinį“, – kalbėjo D.Butkienė, taip pat dėkojusi MO komandai, savanoriams, mecenatams.

„Atrodo, kad auga didelė bendruomenė, kas yra be galo smagu. Jei pavyks suburti bendruomenę, kuri myli ir puoselėja meną, tikslas bus pasiektas“, – kalbėjo D.Butkienė.

VIDEO: Pasižvalgykite: Vilniuje duris atvėrė ilgai lauktas MO muziejus

Sveikindama susirinkusiuosius kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sakė: „Tokio muziejaus atsiradimas Lietuvoje reiškia dvasinį, kultūrinį pokytį mūsų visuomenėje. Tai ne vien tik didžiausia ir prasmingiausia privati investicija į mūsų kultūrą. Tai gražiausia investicija į kultūrą visame mūsų regione – mūsų kaimynai tai mato ir džiaugiasi, ne piktdžiugiškai. <...> Muziejaus atsiradimas padaro drastišką pokytį. Tai yra civilizacinis pokytis, mentalinis šuolis mūsų sąmonėje. <... Darosi visiems džiugu, kad galiausiai Lietuva grįžta į vakarietišką, europietišką civilizaciją.“

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė puikiai prisimenantis, kaip prieš devynerius metus pirmą kartą išgirdo apie MO muziejaus kūrimą – ši idėja, pasak jo, jam juo tuomet atrodė nuostabi.

„Geri miestai tie, kur geri dalykai atsiranda ne dėl to, kad valdžia sugalvoja ir pasakė, bet kur geros idėjos kyla iš apačios, o valdžia jas palaiko ir paremia“, – teigė miesto meras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mo muziejaus atidarymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mo muziejaus atidarymas

MO muziejus buvo pradėtas statyti praėjusiais metais, vietoj buvusio kino teatro „Lietuva“. Pastatą, kurio plotas – 3,7 tūkst. kv. m, projektavo garsus architektas Danielis Libeskindas.

Atidarymo metu D.Libeskindas, paklaustas, kaip jaučiasi būdamas MO muziejuje, sakė: „Tai šventė miestui, menui ir žmonėms – geriausias jausmas pasaulyje. <…> Tai galbūt ir mažiausias mano projektuotas muziejus, bet mano mėgstamiausias“, – kalbėjo architektas.

Atidarymo proga MO muziejus kvies į keturias dienas truksiančią renginių programą, kurioje – daugiau nei 70 skirtingo formato ir turinio renginių: diskusijos, performansai, koncertai, premjeros, edukaciniai užsiėmimai.

Šiandien atidaroma ir pirmoji paroda „Visas menas – apie mus“, apimsianti šešis Lietuvos meno dešimtmečius. Parodoje pristatoma 71 autoriaus kūryba ir daugiau nei 300 kūrinių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mo muziejaus atidarymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mo muziejaus atidarymas

Pasak parodos kuratorės Ramintos Jurėnaitės, apmąstydama kolekciją ir pastarųjų šešiasdešimties metų Lietuvos meno raidą, ji pastebėjo menininkų kūryboje atsikartojančias temas, kurios reflektuojamos ir parodoje: tai esmės universalumo paieškos, didžiosios dramos ir mitai bei praeinanti kasdienybė.

Parodoje daugiausia eksponuojama tapybos darbų, tačiau lankytojai išvys ir piešinius, nuotraukas, videodarbus, taip pat – kelias skulptūras ir objektus. Anot R.Jurėnaitės, tai atspindi ir pačios MO muziejaus kolekcijos sudėtį.

Muziejus dirbs visomis dienomis iki 20 val., išskyrus antradienį. Penktadieniais susipažinti su muziejaus ekspozicijomis bus galima iki 22 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius