Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Palekaitės kūrinys „Antropomorfinės bėdos“ – vienoje pagrindinių Londono galerijų

Lapkričio 20 ir 21 d. menininkė Goda Palekaitė su bendraautore Adrijana Gvozdenović pakvies žiūrovus į vienoje pagrindinių Londono meno galerijų „Whitechapel“ pristatomą projektą „Antropomorfinės bėdos“. Šis renginys – tai dviejų menininkių ilgalaikio tyrimo ir rezidencijos „Delfina Foundation“ dalis, taip pat įtraukianti ir ekspedicijos į seniausią išlikusią Juros periodo pakrantę Dorsete artefaktus. „Whitechapel“ galerijoje menininkės pristatys savo naują vaizdo kūrinį, leidinį ir paskaitą-performansą, kuriuose surinkta ir perkurta jų pastarųjų dvejų metų tyrimų medžiaga, pranešė Kultūros ministerija.
Godos Palekaitės kūrinys „Antropomorfinės bėdos“
Godos Palekaitės kūrinys „Antropomorfinės bėdos“ / Kultūros ministerijos nuotr.

„Antropomorfinės bėdos“ – tai meno projektas, kurį britų šiuolaikinio meno organizacijos „Arts Catalyst“ kvietimu inicijavo meno ir antropologijos praktikas jungianti šiuolaikinio meno ir performanso kūrėja G.Palekaitė, vėliau pasikvietusi prisijungti Juodkalnijos menininkę A.Gvozdenović. Pasitelkdamos Žemę kaip istorišką ir diskursyvų kūną, projekto autorės siūlo naują kritišką požiūrį, jungiantį ekologines problemas, skirtingas laiko sąvokas, geologinius procesus bei sudėtingą ryšį tarp Žemės ir jos gyventojų.

Tai daugialypis meno projektas, kuriame pinasi įvairios sritys ir mokslinės studijos. Pasitelkdamos pastaruosius dvejus metus įvairiose pasaulio vietose rinktą medžiagą – tyrimus, istorijas, artefaktus ir meno kūrinius, menininkės siekia sukurti terpę, žiūrovą kviečiančią patirti ir diskutuoti apie antropomorfines problemas, suvokti Žemę kaip istorišką darinį.

Menininkės teigia, kad šiuo projektu norima atkreipti dėmesį į tai, jog žinias, atmintį ir sugebėjimą pranašauti turi ne tik žmonės, bet ir akmenys, ir fosilijos, gyvos ir jau išnykusios rūšys, ir netgi oras. Anot autorių, projektas „Antropomorfinės bėdos“ siekia geriau suprasti Žemės ir žmonių santykių kompleksiškumą. Įtraukiant kosmologijos, technologijų ir senųjų praktikų žinias, menininkių projektas siūlo kritišką žvilgsnį ir savitą pažinimo struktūrą bei sukuria erdvę, kuri sujungia ne tik istorines, mokslines ir kultūrines, bet ir asmeniškas patirtis.

Projektą kuravo „Arts Catalyst“ bendradarbiaudama su Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje dr. Ūla Tornau, Lietuvos kultūros institutu ir „Delfina Foundation“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius