Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas 15min projektas „Fotoistorijos“ – akimirkos, pasakojančios istorijas

15min pradedamas įgyvendinti naujas vizualus projektas „Fotoistorijos“. Šiandien portale pasirodo ir pirmoji multimedija, skirta vienam pirmųjų Vilniaus fotografų Juozapui Čechavičiui – „Fotografas Juozapas Čechavičius – gidas po XIX a. pabaigos Vilnių“.
Senovinės nuotraukos
Senovinės nuotraukos / „Fotolia“ nuotr.

PIRMOJI CIKLO DALIS

Šiame cikle bus siekiama atskleisti plačią ir įvairiaspalvę Lietuvos fotografijos istoriją, priminti žinomų meistrų darbus, supažindinti su primirštais, nežinomais bei jaunais kūrėjais ir jų kūryba.

Ar tikrai taip paprasta įamžinti akimirką, kuri gali papasakoti ištisą istoriją?

„Fotografuoti dar niekada nebuvo taip paprasta“ – skelbia fotoaparatų bei išmaniųjų telefonų gamintojai. Tačiau ar tikrai taip paprasta pagauti „lemiamą momentą“, įamžinti kadrą, kuris nepaskęs vaizdų lavinoje, tačiau privers stabtelėti, įsižiūrėti ir atvers langą į kitokį pasaulį?

Ar tikrai taip paprasta įamžinti akimirką, kuri gali papasakoti ištisą istoriją?

Pasaulinėje žiniasklaidoje fotografijų pasakojimai jau seniai yra laikomi atskiru istorijų žanru. Jos ne iliustruoja tekstą, bet pačios yra „tekstai“, nukeliantys į karštuosius pasaulio taškus, įdomiausius įvykius, socialinius paribius bei nekasdienius susitikimus.

Kartu fotografijos yra ir istorinis dokumentas, įamžinantis akimirkas, kurios tiesiog akyse virsta praeitimi.

Tačiau kartu fotografijos yra ir istorinis dokumentas, įamžinantis akimirkas, kurios tiesiog akyse virsta praeitimi. Jų fenomenas – sugrąžinti praėjusį laiką, buvusias akimirkas, priminti ir vėl išgyventi prabėgusias dienas. Maža to, fotografija šiandien gali pasakoti istorijas iš to laiko, kurio žiūrovas net neatsimena. Štai kodėl net mažiausios detalės, nereikšmingos smulkmenos fotografijoje tampa ženklu, atskleidžiančiu istorinę tiesą.

Projektą „Fotoistorijos“ galima suskirstyti į dvi dalis. Vienoje jų – „Fotografų Lietuva: pasakojimai vaizdais“ pristatysime žymiausius Lietuvoje kūrusius fotografus, pradedant XIX a. pabaiga ir iki pat mūsų dienų.

Antrojoje projekto dalyje bus siekiama pasakoti Lietuvos fotografų istorijas per konkrečias temas, kurias jie nagrinėja pasitelkdami fotoaparatą. Čia skaitytojai turės galimybę pamatyti tiek žymiųjų mūsų meistrų, tiek tarpukario fotomėgėjų, tiek sovietmečiu kūrusių klasikų ir modernistų, tiek ir šių dienų spaudos fotografų bei jaunosios kartos menininkų ciklus. Šie analitiniai fotoreportažai yra tapę kultūrinių, socialinių, politinių, antropologinių tyrinėjimų forma, kurioje per vaizdą tiriami patys įvairiausi konkretaus laikmečio siužetai.

Šis ciklas – tai galimybė visuomenei susipažinti su muziejų bei autorių archyvuose nugulusiais darbais bei seniai pamirštomis serijomis.

Pateikdami skirtingomis temomis bei stilistikomis dirbančių autorių darbus, siekiame prisiliesti prie Lietuvos fotografijos tradicijos ir raidos, skirtingų jos stilių ir žanrų, galiausiai meninės fotografijos ir fotožurnalistikos susiliejimo ir skirtingų jų pasakojimo būdų.

Šis ciklas – tai galimybė visuomenei susipažinti su muziejų bei autorių archyvuose nugulusiais darbais bei seniai pamirštomis serijomis, atskleidžiančiomis ir žymią dalį mūsų šalies istoriją. Taip pat ir su šių dienų realijomis, fotografiniais tyrimais, atveriančiais įvairius mūsų kasdienybės sluoksnius bei nutylėtus pasakojimus.

Pažinti ir suprasti tai, apie ką sunku papasakoti, bet ką lengva parodyti.

Projektas kuriamas bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaliniu muziejumi, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Lietuvos žurnalistų sąjungos spaudos fotografų skyriumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius