-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltijos šalių muziejų virtualūs turai: unikali Radvilų knyga bei XIX a. šuns portretas Estijoje

Pasaulį ištikus COVID-19 pandemijai, populiarėja virtualūs muziejų turai. Šįkart 15min siūlo atkreipti dėmesį į didelį Baltijos šalių meno kolekcijų pasirinkimą.
Janis Rozentals „Arkadija“, Barbora Radvilaitė, Nelly Drell „Siela“
Janis Rozentals „Arkadija“, Barbora Radvilaitė, Nelly Drell „Siela“ / Vrublevskių bibliotekos nuotr./ Wikipedia nuotr.

Muziejai Lietuvoje

„Lewben Art Foundation“

Tai nevalstybinė institucija, administruojanti meno kolekciją, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai nuo XVIII a. pabaigos iki šių dienų.

Meno fondo kolekciją sudaro įvairiausių XVIII a. pab.–XXI a. pr. medijų meno kūriniai, pradedant tapyba, skulptūra, fotografija, grafika ir baigiant videodarbais, instaliacijomis ar performansų dokumentacijomis.

Aplankyti galima čia.

Dizaineris – Vilius Dringelis/„Lewben Art Foundation“ meno kolekcijos penkmetį žyminti knyga – tarp gražiausių 2019 m. leidinių
Dizaineris – Vilius Dringelis/„Lewben Art Foundation“ meno kolekcijos penkmetį žyminti knyga – tarp gražiausių 2019 m. leidinių

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Įkurtas dar 1933 metais, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus yra viena seniausių tokio tipo institucijų Lietuvoje.

Šiam muziejui priklauso Vilniaus paveikslų galerija, Taikomosios dailės ir dizaino muziejus, Radvilų rūmų muziejus, Nacionalinė dailės galerija, Laikrodžių muziejus, Vytauto Kasiulio muziejus, Prano Domšaičio galerija Klaipėdoje, Palangos gintaro muziejus, Pamario galerija Juodkrantėje.

Muziejus saugo apie 230 tūkst. eksponatų – senovės ir šiuolaikinių menininkų darbus, skulptūras, itin retus kūrinius iš gintaro. Su kolekcija susipažinti galima „Google Arts and Culture“ siūlomoje platformoje ir oficialiame puslapyje.

Norėdami sekti naujienas karantino laikotarpiu feisbuke galite spausti grotažymę #muziejusjūsųnamuose.

VIDEO: #muziejusjūsųnamuose

Vienas Lietuvos dailės muziejaus padalinių – 1963 metais grafo Felikso Tiškevičiaus įkurtas Palangos gintaro muziejus. Čia sukaupti reti gintaro, inkliuzų pavyzdžiai. Virtualiame, paties muziejaus sukurtame ture klausantis klasikinės muzikos dvarą galima apžvelgti čia.

VIDEO: Palangos Gintaro muziejus :|: Drone view of Palanga Amber Museum (Lithuania)

Valdovų rūmai

Valdovų rūmų turo steigimui 2015 metais Lietuvoje pirmą kartą buvo skaitmenizuota meno ekspozicija.

Muziejus skelbia, kad „3D turą sudaro daugiau kaip 50 panoraminių vaizdų iš ekspozicijų salių ir tam tikrų lauko taškų, todėl galima pamatyti ne tik muziejaus vidų, bet ir išorę, stebėti pro Valdovų rūmų muziejaus langus atsiveriantį vaizdą į Vilniaus senamiestį. Tai ypatinga galimybė apžiūrėti šį visai Lietuvai svarbų objektą neišeinant iš namų.“

Aplankyti galima čia.

Valdovų rūmuose taip pat saugomi ir 25 XVI–XVII a. LDK laikų gobelenai. Išpopuliarėję XV–XVI a. jie buvo ypač pamėgti LDK ir Lenkijos didikų. Juos pamatyti galima čia.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietus negailestingai merkia Vilnių
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietus negailestingai merkia Vilnių

MO muziejus

MO muziejus Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva kolekciją pradėjo kaupti 2009 metais. Ja siekiama surinkti lietuviško modernaus ir šiuolaikinio meno kolekciją nuo 1960 metų iki šių dienų.

Šiuo metu čia saugoma apie 3 tūkst. kūrinių, tarp kurių galima rasti paveikslų, grafikos meno, vaizdo įrašų ir fotografijos. Aplankyti galima čia.

MO muziejus savo oficialiame puslapyje turi visiems prieinamą meno archyvą, kviečia į specialiai karantinui sukurtas #menasnaMO pamokas bei yra aktyvus turinio „Youtube“ kūrėjas.

VIDEO: MO kolekcija. Andrius Kviliūnas „Kelias į rojų/ The road to heaven“

Lietuvos meno fondas

Lietuvos meno fondą įsteigė Dr. Jaunius Gumbis. Čia pateiktos 6 istorijos, o vienoje besidomintiems meno istorija pristatoma unikali Radvilų giminės knyga, 1758 metais parašyta Martinus Franciscus Wöbe.

Knygoje yra 165 Radvilų giminės atstovų portretai.

Aplankyti galima čia.

LMA Vrublevskių bibliotekos nuotr./Barbora Radvilaitė, Radvilų herbas, Radvila Juodasis
LMA Vrublevskių bibliotekos nuotr./Barbora Radvilaitė, Radvilų herbas, Radvila Juodasis

Lietuvos meno pažinimo centras „TARTLE“

Užupyje įsikūręs „TARTLE“ Lietuvos istorinį ir kultūrinį pažinti siūlo per meno perspektyvą. „TARTLE“ yra didžiausia privati Petro Rimšos medalių ir skulptūrų kolekcija, vienintelė Lietuvoje tokios apimties LDK žemėlapių kolekcija, ypatingai reti Pranciškaus Smuglevičiaus Romoje išleisti albumai, beveik 2 tūkst. egzempliorių siekianti lituanistinių knygų kolekcija, įspūdingi Kazimiero Vilčinskio ir Napoleono Ordos grafikos rinkiniai.

Steigėjai – VšĮ „Lietuvos dailės fondas“ ir kolekcininkas Rolandas Valiūnas.

Aplankyti galima čia.

Lietuvos nacionalinis muziejus

Lietuvos nacionalinis muziejus, savo ištakas skaičiuojantis nuo XIX a., yra viena svarbiausių meno ir kultūros institucijų šalyje, savo žinioje turinti 10 padalinių.

Karantino laikotarpiu muziejus siūlo žiūrėti trumpus pasakojimus apie naujausios parodos „Nesusitaikę“ įsimintiniausius eksponatus, virtualiai pasivaikščioti po Vinco Kudirkos muziejų, pažinkite muziejaus eksponatų pagrindu sukurtas virtualias temines parodas.

VIDEO: Užsieniečio, išvykstančio iš SSRS, lagaminas: skutimosi putų tūbelėje – persekiojamųjų liudijimai

Muziejai Latvijoje

Nacionalinis Latvijos meno muziejus

Nacionalinio Latvijos muziejaus kūrimasis perėjo kelis etapus. Pirmiausia jis buvo siejamas su daktaro Nikolajaus Himselio kaupta privačia kolekcija (1773 m.). Ir tik vėliau kažkur tarp 1903–1905 iki tol kaupta kūryba pagaliau perkelta į realų pastatą, oficialiai tai pirmasis muziejus Baltijos šalyse, kurio statybos pretekstu tapo menas.

Muziejus siūlo pažinti Latvijos meno kanoną, pristatydamas Vilhelms Purvītis, Jānis Valters, Niklāvs Strunke ir kitų tapytojų kūrybą.

Aplankyti galima čia.

Latvijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus

Lankytis Latvijos taikomosios dailės ir dizaino muziejuje galima nuo 1989 metų. Čia eksponuojamos 6 kolekcijos: tekstilės, keramikos, metalo, odos, medienos, stiklo.

Muziejus siūlo ne tik išvysti Romans Suta porceliano kolekciją. Daugiau įdomaus turinio galima rasti Latvijos nacionalinio muziejaus kuriamame video turinyje čia.

VIDEO: MATTER TO MATTER / London Design Biennale 2018

1940–​​​​​​​1991 metų Latvijos okupacijos muziejus

1993 metais įsteigtas Latvijos okupacijos muziejus saugo 51 metų periodo archyvą. Instituciją kasmet aplanko daugiau nei 100 tūkst. žmonių, iš kurių du trečdaliai – užsieniečiai bei svarbūs Latvijos valstybės svečiai.

Rekomenduojame susipažinti su muziejaus dokumentinių vaizdo įrašų turiniu, kurį galima rasti čia.

Muziejų aplankyti galima čia.

VIDEO: Sand Art in the Museum of the Occupation of Latvia

Estijos muziejai

Talino miesto muziejus

Talino miesto muziejus taip pat koordinuoja 7 kitas institucijas: „Kiek in de Kök“ muziejų, Talino miesto muziejų, Fotografijos muziejų, vaikų muziejų „Miiamilla“, Petro I-ojo muziejų, Talino rusų muziejų.

Čia sukaupti 150 tūkst. objektų, susijusių su Talino istorija. Virtualiuose turuose galima susipažinti Petro I-ojo, „Kiek in de Kök“ bei Talino miesto muziejais.

Aplankyti galima čia.

Ethan Hu nuotr./ Unsplash nuotr./Gatvės tapytojas Estijoje
Ethan Hu nuotr./ Unsplash nuotr./Gatvės tapytojas Estijoje

Nacionalinis Estijos archyvas

Nacionalinio Estijos archyvo tikslas – užtikrinti piliečių teisę į savo istoriją ir atsiminimus. Virtualus turas siūlo Tartu miestelio pasakojimą ir 199 suskaitmenintus dokumentus.

Aplankyti galima čia.

Daugiau nuotraukų, kuriose vaizduojama Estija įvairiais istoriniais periodais galima rasti oficialioje įstaigos „Instagram“ paskyroje. Pavyzdžiui, 1876–1880 metų portretą:

Arvo Pärt centras

Vieno garsiausių kompozitorių pasaulyje centras Estijos miško tankmėje duris atvėrė 2018 metais.

Kol kas vieną svarbiausių centro objektų – archyvą – galima pamatyti tik fiziškai nukakus į muziejų. Tačiau oficialiame puslapyje A.Pärt muzikos gerbėjams siūloma pasižiūrėti vieną kitą vaizdo įrašą, susipažinti su kompozitoriaus biografija, pasiklausyti kai kurių jo kūrinių ar perskaityti svarbiomis progomis sakytas kalbas.

VIDEO: Arvo Pärt Centre video

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius