-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visi Kauno gatvės meno šedevrai – viename gide

Net ir tie, kurie į Kauną užklysta retai arba lankydamiesi čia mažai dairosi į šalis, greičiausiai yra matę bent keletą naujų gatvės meno kūrinių.
Kauno gatvės meno gido pristatymas
Kauno gatvės meno gido pristatymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

E.Ožeškienės gatvėje esantis „Rožinis dramblys“ (autorius Vytenis Jakas), Šv. Gertrūdos kampe (ant Kauno įvairių tautų kultūrų centro sienos) nupiešti per „tvorą“ lipantys berniukai – kūrinys „Untitled“ (autorius Ernestas Zacharevič), žymusis „Senelis išminčius“ (autoriai Žygimantas Amelynas ir Tadas Šimkus), ramiai sau dūmą pučiantis ant buvusios „Lituanica“ gamyklos pastato ir daugelis kitų yra tarsi natūraliai mieste „pasisėję“ ženklai, darantys jį patrauklesnį ir įdomesnį tiek patiems kauniečiams, tiek svečiams.

Justinos Butkutės nuotr./Festivalio kūrinys
Justinos Butkutės nuotr./Vytenio Jako „Rožinis dramblys“

Visi jie surinkti į ką tik pasirodžiusį „Kauno gatvės meno gidą“, kuris kovo 1-ąją buvo pristatytas visuomenei Kauno menininkų namuose.

Per kelerius pastaruosius metus Kaune gatvės meno piešinių atsirado ne vienas ir ne du. Prie to stipriai prisidėjo prieš ketverius metus gimęs Kauno gatvės meno festivalis „NYKOKA“. Jo sumanytojai nusprendė, jog metas visuomenei parodyti, kad gatvės menas negriauna, niokoja, bet priešingai – sukuria pridėtinę vertę miestui, jame esantiems pastatams. O dažnu atveju aptriušusias sienas atgaivina ir prikelia aplinką. Be to, menas atlieka ne tik estetinę, bet ir socialinę funkciją.

„Gatvės menas yra priemonė atkreipti dėmesį tiek į globalias, tiek į socialines problemas bei, užmezgus dialogą su visuomene, perduoti jai nešamą žinią“, – sako viena „Kauno gatvės meno gido“ sudarytojų bei festivalio „NYKOKA“ vadovė Goda Skėrytė.

Prie gido rengimo taip pat prisidėjęs menininkas ir festivalio „NYKOKA“ meno vadovas Tadas Šimkus prisiminė, kad viskas prasidėjo nuo „Senelio“ – 2013 metais ant apleisto „Lituanicos“ fabriko fasado nupiešto kosminę pypkę rūkančio seno žmogaus piešinio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Šimkus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tadas Šimkus

„Kai jį priėmė žmonės, sulaukėme palaikymo, pasijutome galintys padaryti daugiau. Taip atėjo festivalio idėja. Spyrį į užpakalį gavau iš Audrio Karaliaus (architektas A.Karalius – aut. past.).

Jis sakė: „Daryk dabar, nieko nelauk“. Per trejus festivalio metus vis lengviau sekasi bendrauti su savivaldybe, paveldosaugininkais, pastatų savininkais. Požiūris į gatvės meną keičiasi“, – džiaugėsi T.Šimkus.

Po trejų festivalio metų gimė idėja sukurti specialų leidinį – Kauno gatvės meno gidą, kuriame būtų įamžinti visi šiuo metu mieste esantys gatvės meno kūriniai.

Kodėl juos reikėjo įamžinti? Pirmiausia dėl laikinumo. Kai kurie pastatai, ant kurių yra gatvės menas, griaunami. Pavyzdžiui, ant legendinio „Respublikos“ viešbučio, kuris ilgą laiką buvo vadinamas svarbiausiu Kauno „vaiduokliu“, „Morfai“ sukurta „Sraigė“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno gatvės meno gido pristatymas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno gatvės meno gido pristatyme dalyvavo būrys menininkų: (iš kairės) Tadas Vincaitis (Plūgas), Vytenis Jakas, „Morfai“ atstovas, Tadas Šimkus, Gražvyda Andrijauskaitė

„Norėjosi viską dokumentuoti, nes gatvės meno kūriniai keičiasi, nyksta. Vienas iš kūrinių, kurį fotografavome gidui, visai neseniai buvo švarus. Dabar – jau nebe. Kas yra šiandien, rytoj gali nebelikti. Tai bus nors šiame gide“, – sakė G.Skėrytė.

Vienas naujausių gatvės meno kūrinių Kaune, patekęs ir į šį gidą, yra Gražvydos Andrijauskaitės „Jis ir Ji“. 2016 metais Šančiuose, A.Juozapavičiaus gatvėje nupieštas kūrinys grafiškai atkartoja šio miesto rajono spalvinį koloritą – čia daug raudonų plytų pastatų.

Jono Danilevičiaus nuotr./ „NYKOKA“ 2016 „Jis ir Ji“
Jono Danilevičiaus nuotr./ „Jis ir Ji“. Autorė G.Andrijauskaitė

Įdomu tai, jog piešinys gimė ant bažnyčios sienos. Kaip tai nutiko?

„Norėjau kurti Šančiuose, kadangi pati esu iš Žemųjų Šančių. Visai netikėtai klebonas pasiūlė sieną. Sakė: „Tik baisybių nepieškite“, – prisiminusi susitarimą su kunigu, šyptelėjo menininkė.

Jos teigimu, didžiausia dovana jai buvo tai, kad prie gatvės meno kūrinio prisidėjo ir vietiniai gyventojai: jie dažė sieną. Taip visi kartu sukūrė meno kūrinį, kuris ne tik puošia šį miesto rajoną, bet ir vienija visus jo gyventojus.

Kauno gatvės meno gide galima rasti svarbiausius gatvės meno kūrinius, jų autorius bei trumpus aprašymus su tiksliais adresais. Taip pat žemėlapį. Jis turėtų pasitarnauti tiems, kurie nori atrasti Kauną sekdami gatvės meno pėdsakais. Įsigyti jį galima susisiekus su „NYKOKA“ organizatoriais. Daugiau informacijos rasite festivalio feisbuko puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius