Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 31

Antrojo Eurolygos ešelono komandos išryškino nemalonią „Žalgirio“ tendenciją

„Įspūdinga, kad į mūsų namus ateina ir iš mūsų atima saldainius, išeina pro duris ir taip nefainiai kažkaip jautiesi“, – vaizdžiai po pralaimėjimo Sankt Peterburgo „Zenit“ komandai sakė treneris Šarūnas Jasikevičius. Simboliška, kad šią dvikovą žalgiriečiai pasitiko Helovino išvakarėse. Arenos pranešėjas buvo persirengęs drakula, tačiau sirgalius labiau gąsdinti turėjo slogus Kauno „Žalgirio“ žaidimas.
Thomas Walkup
Thomas Walkupas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienio vakarą namuose „Žalgiris“ sulaukė antausio, kurio didžioji dalis sirgalių nesitikėjo. Lietuvos čempionai užklimpo Joano Plazos užmegztame gynybiniame voratinklyje – sunkiai kelią link varžovų krepšio radę žalgiriečiai per pratęsimą 70:82 pripažino „Zenit“ pergalę.

Tai buvo gynybinio pobūdžio mačas, o už darbą savoje aikštelės pusėje abi komandos galėtų įsirašyti sau po aukštą įvertinimą. „Žalgiris“ praėjusią savaitę Vilerbano ASVEL krepšininkams leido pelnyti 56 taškus, o „Zenit“ per pagrindinį laiką Kaune buvo sukrapščiusi 62 taškus. Labai solidu.

Didžioji problema slypėjo puolime. Dideliu aktyvumu ir agresyvumu paremtą ispanišką gynybą Sankt Peterburgo ekipoje įdiegęs J.Plaza išmušė „Žalgirio“ žaidėjus iš komforto zonos, o didžiąją laiko dalį žalgiriečiai puolime neturėjo laisvės kvėpuoti.

Tai jau antrasis mačas paeiliui, kai Kauno ekipos krepšininkai vargo prieš didelį kontaktą siūlančius varžovus. Pirmieji signalai buvo dvikovoje su ASVEL, o dar labiau tai išryškėjo vakarykščiame susitikime su Rusijos ekipa.

„Zenit“ uždarė žalgiriečių prasiveržimus, prigesino metikus, išstūmė aukštaūgius iš patogių pozicijų. „Žalgirio“ kamuolys puolime judėjo per lėtai, kad išardytų darnią bei agresyvią Sankt Peterburgo krepšininkų gynybą.

VIDEO: Kauno „Žalgiris“ po pratęsimo nusileido Sankt Peterbugo „Zenit“

Likus minutei iki ketvirtojo kėlinio pabaigos „Žalgiris“ buvo surinkęs vos 54 taškus. Tuomet tritaškį įsegė Artūras Milaknis, dvitaškį pridėjo Thomasas Walkupas, kuris vėliau laimėjo ir svarbų ginčo kamuolį, leidusį Lukui Lekavičiui neįtikėtinai išprovokuoti tris baudų metimus atakuojant krepšį iš savo aikštelės pusės. Šaltakraujis įžaidėjas realizavo baudų metimus bei išplėšė pratęsimą.

„Nežinau, ar galime pasakyti, kad pelnytai ištraukėme pratęsimą, nes šiandien atrodėme tikrai liūdnai. Galėjome laimėti, bet pergalės labiau nusipelnė „Zenit“,“ – Eurolyga.lt po rungtynių sakė Edgaras Ulanovas.

„Žalgiris“ nesėkme pasibaigusiame susitikime pataikė 14 dvitaškių iš 37 (37,8 proc.) bei 7 tritaškius iš 27 (25,9 proc.).

„Žalgirio“ žaidėjai neturėjo jokios laisvės, atakų organizavimas strigo atsimušus į kietą varžovų gynybą, o tai atsispindi ir statistikoje.

Šaro kariauna yra viena iš dviejų komandų Eurolygoje, kartu su Belgrado „Crvena Zvezda“, kuri šį sezoną suklydo daugiau kartų (71), nei atliko rezultatyvių perdavimų (70). Lietuvos čempionai tik pergalingame susitikime su Madrido „Real“ turėjo teigiamą balansą – 22 rezultatyvūs perdavimai bei 8 klaidos. Kitose ketveriose rungtynėse rodiklis buvo neigiamas.

Didžiausio trenerio pasitikėjimo dvikovoje su „Zenit“ įžaidėjas tarpe sulaukė Thomasas Walkupas, rungtyniavęs 33 minutes. Gynyboje jis vėl buvo nuostabus bei atliko milžinišką darbą, bet puolimas prie jo atrodė labai statiškas. Amerikietis pelnė 6 taškus, atkovojo 5 ir perėmė 2 kamuolius, atliko 7 rezultatyvius perdavimus, tačiau 6 kartus suklydo.

Po nedidelės traumos sugrįžęs Alexas Perezas praėjo šalia rungtynių, jei galime taip sakyti. Meksikietis per beveik 7 minutes aikštelėje spėjo pasižymėti pramestu metimu, atkovotu kamuoliu ir pražanga.

Dažnų aštrių trenerio pamokslų ketvirtadienio rungtynėse turėjo klausyti Lukas Lekavičius. „Zenit“ pasiūlytas fiziškumo lygis 25-erių atakų organizatoriui buvo per didelis. Per 16 minučių iš žaidimo Lukas pataikė vieną metimą iš 7, iš viso pelnė 6 taškus, nors atkovojo 4 kamuolius, bet atliko tik 1 rezultatyvų perdavimą. Jis iš naujo ieško savęs painiose Šaro schemose.

Nereikėtų visko suversti įžaidėjams, bet atakų organizavimas prasideda būtent nuo jų.

„Varžovas nėra kvailas, jis žiūri rungtynes ir mato, ką iš mūsų bando atimti kiti, – Eurolyga.lt apie užstrigusį puolimą kalbėjo E.Ulanovas. – Varžovas bando neleisti judėti su kamuoliu, atima agresyvumą. „Zenit“ patyrusi komanda, bandė sustabdyti mūsų prasiveržimus ir perdavimus. Reikia būti agresyvesniems. Galbūt mažesniems žaidėjams labiau padraskyti gynybą arba sukurti pranašumą kitam, kai varžovai keičiasi ginamaisiais su dideliais.“

Įžaidėjų koncentracijos stoka puolime buvo ryški rungtynėse su „Zenit“, kuomet dažnai stringančio puolimo neapsikentęs Š.Jasikevičius prašydavo minutės pertraukėlės, bet po geros gynybos ją atšaukdavo. Ir taip iš naujo keletą kartų.

Labiausiai įstrigo momentas tik prasidėjus ketvirtajam kėliniui. „Žalgiris“ nesėkmingai užpuolė varžovų krepšį, kitoje atakoje „Zenit“ aukštaūgis Willas Thomasas pelnė dvitaškį, o Š.Jasikevičius jau 41-ąją ketvirčio sekundę sudegino minutės pertraukėlę, atskaitydamas moralą auklėtiniams bei iš naujo paaiškindamas, ko iš jų nori.

Puolimas stringa, o tai matoma tiek statistikoje, tiek plika akimi. „Žalgiris“ šį sezoną Eurolygoje renka po 73 taškus, o tai yra 14 rezultatas tarp 18 komandų.

Tiesa, kiekvienas įžaidėjas turi potencialo demonstruoti kokybiškesnį žaidimą. Tobulėjimui vietos yra labai daug. L.Lekavičius po dvejų metų Atėnuose iš naujo pratinasi prie Š.Jasikevičiaus schemų, apie tai buvo užsiminęs ir pats strategas. Daugiau nei prieš pusmetį save, kaip įžaidėją, atradęs T.Walkupas dar negali pasiūlyti stabilumo, o A.Perezo adaptaciją stabdo daugybė skirtingų veiksnių. Normalu, jei jiems reikia laiko.

„Labai, bet kiekvienais metais kažko trūks, – paklaustas, ar truko geresnio žaidimo organizavimo prieš „Zenit“, po mačo atsakė Šaras. – Mes nesame „Barcelona“ ar kažkas tokio. Bet mums negali trūkti noro ar daužymosi. Negali trūkti, kad žmogus, kur pasakyta, kirstų pro nugarą. Bet tas žmogus baigia su kosminiais skaičiais. Tas naudingumas, kuris čia visiems patinka, yra 27.“

27 – Mateuszo Ponitkos naudingumas balas. Pratęsime „Žalgirio“ stagnacija puolime tęsėsi, o kas dar blogiau – pašlijo reikalai ir gynyboje. „Zenit“ per papildomas 5 minutes tiesiog ėmė dominuoti aikštelėje. M.Ponitka per pratęsimą pelnė 9 iš 20 komandos taškų. Didesnę energiją demonstravę Rusijos krepšininkai perėmė tris kamuolius, puolime atkovojo du, o „Zenit“ traukinys nuvažiavo negrįžtamai. Pratęsimas pralaimėtas net 8:20.

„Sunku ką nors pasakyti. Visi supranta, kad namie turime laimėti. Vėl apstumdė mus. Sunku ką nors pasakyti“, – Eurolyga.lt tinklalapiui po mačo sunkiai žodžius rinko Marius Grigonis.

Pripažinkime, „Žalgiris“ pergalės prieš Eurolygos debiutantę vertas nebuvo, nors ją buvome davę avansu. Pralaimėjimas skaudus, saldainių namuose nebėra, tačiau apie tai galvoti laiko nėra – Š.Jasikevičiaus auklėtiniai jau rytoj susikaus su blogiausią startą per daugelį metų fiksuojančia Stambulo „Fenerbahče“.

VIDEO: Po „Žalgirio“ pralaimėjimo – Šarūno Jasikevičiaus rykštės
VIDEO: Nusivylęs E.Ulanovas kėlė klausimą visai komandai
VIDEO: Karštas M.Grigonio komentaras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius