Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Atsakingą Šaro užduotį gavęs amerikietis nesiskundžia griežtu „Žalgirio“ rėmu

Pauliaus Jankūno sūnūs kamantinėja tėtį: ką daryti, kad jų raumenys būtų tokie dideli ir ryškūs kaip Thomaso Walkupo? Didelės ir ryškios yra ir Kauno „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus užduotys žaliai baltų naujokui. 26-erių amerikiečio negąsdina Šaro bizūnas ir jam didžiulis malonumas priimti legendos iššūkius, nors šie gerokai skiriasi nuo to, prie ko jis buvo pratęs.
Thomas Walkupas
Thomas Walkupas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olimpia“ | 21:45 | Milanas

„Žalgirio“ treniruotės pabaigoje Milano „Mediolanum Forum“ arenoje prie atsarginių suolo Th.Walkupas šnekučiavosi su savo tautiečiais Aaronu White'u ir Derricku Waltonu.

Amerikietiško akcento „Žalgirio“ rūbinėje jau seniai nebuvo tiek daug – žaliai baltus marškinėlius vilki net šeši JAV krepšinio atstovai.

„Žalgirio“ naujokams tai ne tik artimesnė kompanija laisvadieniais Kaune. Tokie senbuviai kaip Brandonas Daviesas ir Aaronas White'as gali detaliai nupasakoti amerikiečiams trumpesnį kelią į Šarūno Jasikevičiaus sistemos širdį.

„Dažnai pasišnekame su Thomasu apie pirmuosius metus Eurolygoje. Tai reikalauja didžiulio psichologinio pasiruošimo, nes tai aukščiausio lygio kovų ringas, – 24sek pasakojo Brandonas Daviesas. – Thomasas yra kaip kempinė. Jis stengiasi, dirba ir priėmė savo vaidmenį. Stengiasi išspausti iš savo situacijos maksimumą.

Jis niekada nesustoja dirbti ir aš tą labai gerbiu.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Thomasas Walkupas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Thomasas Walkupas

Th.Walkupui, ko gero, teko labiausiai pasiaukoti dėl Šarūno Jasikevičiaus sistemos.

Praėjusį sezoną Liudvigsburgo klube gynėjas darė viską – šaudė tritaškius, prasiveržimais draskė varžovų gynybą, net atlikdavo įžaidėjo funkcijas ir organizuodavo „MHP Riesen“ ekipos puolimą, skuosdavo į greitas atakas ir užbaigdavo išpuolius vienas prieš vieną.

Mažai kas pamena, kad praėjusį sezoną Vokietijos čempionate Th.Walkupas rinko vid. 11,9 taško, 5,1 atkovoto kamuolio ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo.

Didžiąją dalį savo taškų Th.Walkupas dabar susirenka metimais iš vietos, kai savo prasiveržimais ar žaidimu baudos aikštelėje dvigubą gynybą sutraukę žalgiriečiai atmeta kamuolius prie perimetro.

Tokiais metimais baigiasi 31,4 proc. amerikiečio atakų „Žalgiryje“. Tik su realizacija jam kol kas baisiai nesiseka – vienas toks išpuolis baigiasi vid. tik 0,71 taško (29 proc.), nors pernai Vokietijoje jo rezultatyvumas siekė 1,32 taško per išpuolį su 49,7 proc. tikslumu.

21,5 proc. Th.Walkupo metimų į krepšį baigiasi po du prieš du kombinacijų (0,71 tšk., 51,7 proc.), bet „Žalgiris“ puolime retai ieško Eurolygos debiutanto.

Mykolo Stumbro statistikos bazė rodo, kad Th.Walkupas yra rečiausiai „Žalgirio“ atakos smaigalyje atsiduriantis žalgirietis (USG% 14), jeigu neskaičiuosime dublerių Eriko Venskaus ir Luko Ulecko.

Standartinėje statistikos išraiškoje Th.Walkupas per vid. 15 minučių Eurolygoje renka 3,7 taško (61 proc. dvit., 22 proc. trit.), atkovoja 2,4 kamuolio, atlieka 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir renka 4,6 naudingumo balo.

VIDEO: „Eurolygos diena“: istorinis amerikiečių indėlis į „Žalgirio“ pergales ir kovingasis lietuvis (1/4)

Tačiau Th.Walkupas stebina ir žalgiriečius savo pozityvia energija bei didžiuliu darbštumu.

„Taip, mano vaidmuo čia tikrai kitoks, – 24sek pasakojo Th.Walkupas. – Darau tai, ko iš manęs prašoma. Be to, turime tris įžaidėjus.

Galėčiau būti agresyvesnis, bet stengiuosi iš paskutiniųjų. Stengiuosi daryti tai, ko reikia komandai. Svarbu ne aš, Aaronas, Brandonas ar kiti. Svarbu „Žalgiris“.“

Šarūno Jasikevičiaus kirčiai ir pamokslai prie šoninės linijos neišgąsdino „Žalgirio“ amerikiečio. Juk ketverius metus NCAA jį šokdino reiklus amerikietis Bradas Underwoodas.

Th.Walkupas yra vienas daugiau šnekančių žalgiriečių, bet dirbdamas su treneriais, aikštėje jis mėgsta tikslumą ir aiškumą.

„Labai svarbu tai, kad Šaras duoda labai aiškiai suprasti, ko iš manęs nori. Nėra jokios pilkosios zonos – jis žino, ko jam iš manęs reikia, ir jis aiškiai pasako, ką daryti. O tada viskas priklauso nuo mūsų, – pasakojo Th.Walkupas. – Kiekvienas treneris turi skirtingą priėjimą prie žaidėjo. Bet Šaro elgesys manęs negąsdina. Svarbu, kad suprantu jo užduotis. O kaip jis jas perteikia... Yra kaip yra (juokiasi).

Vyrukai man papasakojo, ko čia galima tikėtis ir kaip galima greičiau pritapti. Kalbu ne tik apie treniruočių pobūdį, bet ir ko nori treneris.

Man, kaip Eurolygos naujokui, tai didžiulis žingsnis.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Galbūt Šaro puolimo schemose Th.Walkupo inicialai nefigūruoja, bet „Žalgirio“ treneris legionieriui yra numatęs dar svarbesnę užduotį.

Th.Walkupui dažniausiai patikima dengti pavojingiausius varžovų komandų perimetro žaidėjus.

Eurolygos debiutantui tenka vaikytis tokias puolimo mašinas kaip Vassilis Spanoulis, Aleksejus Švedas, Nando De Colo, Scottie Wilbekinas ir kiti.

Ketvirtadienio vakarą Milane jis gaudys ir Mike'ą Jamesą.

„Mano vaidmuo puolime priklauso nuo žaidimo tėkmės. Jeigu komandoje atsiranda karštas žaidėjas, jis maitinamas kamuoliais. O gynyboje man gera, kad treneris suteikia tokią atsakingą užduotį, – tikino Th.Walkupas. – Bet, žinote, gynyba yra visų penkių žaidėjų darbas. Kai visi penki atrodo gerai, tai kiekvienas atrodo gerai. Tačiau kaskart tai yra iššūkis ir man labai įdomu jį priimti.

Man labai patinka „Žalgirio“ sistema. Manau, ji puiki. Ypač imponuoja jos fiziškumas ir agresija. Tai mėgstamiausia jos dalis – visada smagu eiti į varžovus ir atimti jų stiprybes.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: N.Wolterso siekis su „Žalgiriu“ ir komandos draugų pagyros (3/4)

„Synergy“ duomenimis, Th.Walkupui gynyboje sekasi pagirtinai.

Situacijose vienas prieš vieną amerikiečio varžovai renka tik 0,67 taško per vid. vieną išpuolį (30,8 proc. taiklumas). Daugiausia jam tenka gintis du prieš du situacijose, kuriose priešininkai įmeta vid. 0,79 taško 38,5 proc. taiklumu. Skubėdamas prie metimų iš vietos, Th.Walkupas atsakingas už 0,93 taško savo varžovo vidurkį (34,2 proc.).

Tiesa, tai bendri „Synergy“ matuojami Eurolygos ir LKL parametrai. Eurolygoje šie rodikliai yra prastesni maždaug 0,2 taško per vieną ataką.

Kita vertus, „Overbasket.com“ duomenys iškalbingi. Su Th.Walkupu ant parketo, „Žalgiris“ per 100 atakų praleidžia vid. 95,3 taško. Jam prisėdus ant suolo, per 100 atakų į „Žalgirio“ krepšį krenta 6,9 taško daugiau.

VIDEO: „Eurolygos diena“: monstru virtęs A.Gudaitis, M.Kuzminskas šešėlyje ir „Olimpia“ inkaras (2/4)

Š.Jasikevičius vertina Th.Walkupą už jo atsidavimą darbui, komandai ir gynybinėms užduotims.

Kai sezono pradžioje daugelis pradėjo skaičiuoti Th.Walkupo taškus, „Žalgirio“ treneris spaudos konferencijoje užstojo legionierių: „Mes ne apie tą kalbame. Ką Walkupas padarė per paskutines 4–5 rungtynes su savo varžovais? Jis kone visus oponentus nugalėjo. Kai kur gal ne, nes žaidžia pirmus metus Eurolygoje. Bet niekas apie tai nerašo, niekas apie tai nekalba.

Tai žmogus, kuris duoda begalinės energijos ir ji kasdien yra tokia pati. Nekalbu apie rungtynes. Kalbu apie treniruotę, bet kurią situaciją. Jo energija yra kažkas fantastiško. Žvėris.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas

Vis dėlto neseniai tas žvėris virto „zuikiu“, jau kelis mėnesius važiuojančiu „Žalgirio“ autobusu.

Šarūnas Jasikevičius turėjo asmeninį pokalbį su žaidėju, apie kurį Th.Walkupas daugžodžiauti nenorėjo.

Tuomet tai buvo sunkus metas visai komandai, nes „Žalgiris“ Eurolygoje kentė keturių iš eilės pralaimėjimų seriją ir niekaip negalėjo susibalansuoti dėl traumų epidemijos.

„Tai ne tas momentas, kai turi žaisti po vieną. Turėjome veikti kaip vieningas „Žalgiris“. Arti parketą kiekvienose rungtynėse, – sunkų laikotarpį prisimena Th.Walkupas. – Eurolygoje pergalės neateina lengvai. Labai sunku, bet viskas mūsų rankose. Turime priimti tą iššūkį ir būti vieningi. Vieningai įveikti kliūtis.“

„Žalgiris“ bando prasibrauti į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Kad sugrįžtų bent į paskutiniuosius atkrintamųjų traukinio vagonus, žalgiriečiams reikės pasitelkti visus savo rezervus. Toks gali būti dar efektyvesnis Th.Walkupas.

Svarbiausia, kad žalgirietis pozityviai kibirkščiuoja „Žalgirio“ rūbinėje ir išlieka be galo smalsus klausydamas Š.Jasikevičiaus nurodymų.

Treneris neabejoja, kad visa kita – tik laiko klausimas.

„Kitas žingsnis būtų mano žaidimo kūrimo galimybės, – apie savo progresą Eurolygoje 24sek pasakojo Th.Walkupas. – Šiemet išmokau labai daug dalykų. Juk man tai tik antras sezonas Europoje.

Bet jaučiuosi labai laimingas, kad patekau į tokią situaciją. Man labai pasisekė, kad žaidžiu pas legendą ir galiu išmokti tokių dalykų.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Neaprašytas Šaro herojus: trenerį pravirkdęs pitbulis, kurį pribloškė pažintis su „Žalgiriu“

VIDEO: A.Gudaitį prajuokino klausimas apie A.Sabonį
VIDEO: M.Kuzminskas – apie A.Gudaitį, R.Kurtinaitį ir savo formą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius