-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 10

E.Ulanovo lūpomis – nuoširdus atsisveikinimas su Kaunu ir pasiūlymas, kurio neatsisakysi

Mažoji Ula Marija kniurksėjo šalia savo tėčio, kol šis pasakojo apie pasibaigusį reikšmingiausią laikotarpį jo gyvenime. Prieš 9 mėnesius Edgaras Ulanovas sumainė žiedus su mylimąja Gabija, jau beveik tris mėnesius sūpuoja savo mažylę, o ketvirtadienį padėjo parašą, įtvirtinusį naują pradžią. 28-erių lietuvis negalėjo atsispirti spindinčiam Stambulo „Fenerbahče“ pasiūlymui. Bet atsisveikindamas su Kaunu, ilgametis žalgirietis labiausiai atsimins jam širdžiai artimą paprastumą.
Edgaras Ulanovas su drauge
Edgaras Ulanovas su drauge / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Krepšinio kamuolio bumbsėjimas ir sportbačių čežėjimas anksčiau buvo Edgaro Ulanovo gyvenimo fonas. Bet dabar tai mažosios Ulos Marijos balsas.

Viso interviu 15min metu mažylė kniurksėjo šalia Lietuvos rinktinės puolėjo. Tačiau tėtis patenkintas – naujagimė sveika, laiminga, miega gerai ir naktimis leidžia pailsėti tėveliams.

Pastarosiomis dienomis E.Ulanovas sunkiai galėjo užmigti ne dėl Ulos Marijos, o jaudulio, kurį sukėlė didžiausias karjeroje pasiūlymas.

Tai buvo Stambulo „Fenerbahče“ klubas, atėjęs su pelninga sutartimi, dvejų metų scenarijumi ir svarbiu vaidmeniu elitinėje Eurolygos komandoje.

Milžiniškos milijonus žmonių vienijančios „Fenerbahče“ šeimos nariu Edgaras oficialiai tapo ketvirtadienį, bet didžioji žinia susprogdino internetą dar trečiadienį.

Žaidėjui buvo labai keista priimti visus tuos sveikinimus dar iki oficialios sąjungos su „Fenerbahče“. Atsargus 28-erių krepšininkas jau buvo apsitaręs sandorio detales, bet kai po tokio laukimo ant stalo nugulė toks kontraktas, jis galėjo būti tikras tik ant dokumentų išvydęs Turkijos superklubo direktoriaus Maurizio Gherardini parašą.

Užtat laukiant to oficialaus momento, E.Ulanovo instagramas lūžo nuo sveikinimų.

„Susidomėjimas – begalinis, o mirgantis žmonių skaičius – neįtikėtinas. Tiek kontaktų dar nesu matęs“, – šypsosi 199 cm ūgio krepšininkas, kurio mobilus telefonas nenustoja mirgėti nuo žinučių lietaus.

View this post on Instagram

Welcome to ???????? family Edgaras!

A post shared by Fenerbahçe Beko (@fbbasketbol) on

2019-ųjų Eurolygos atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalio serijoje Stambule lietuvis su „Fenerbahče“ surinko 29 naudingumo balus, o į šeimininkų krepšį metė 20 taškų ir pergalingą dvitaškį. Tačiau Ulė iš turkų niekada nejautė neapykantos, priešingai – tik didžiulę pagarbą.

E.Ulanovui net būdavo keista, kad geltona sirgalių jūra atpažindavo jį „Ulker“ arenoje. Drąsiai kažko klausdavo ir prašydavo nusifotografuoti.

Po „Žalgirio“ rungtynių su „Fenerbahče“ jis sulaukdavo Turkijos klubo aistruolių žinučių. Ne su grasinimais susidoroti, kaip neretai pasitaiko su karštais pietiečiais krepšinio fanatikais, bet pozityvių eilučių.

Tad E.Ulanovas buvo greitai ir labai gražiai priimtas į didžiulę „Fenerbahče“ šeimą.

„Visi priėmė labai pozityviai. Ir dar prieš pasirašant sutartį oficialiai visi fanai labai norėjo, kad ateičiau – teko sulaukti daug palaikymo žinučių, – džiaugėsi E.Ulanovas. – Tie žmonės pasinešę dėl krepšinio. Bus labai įdomu viską pamatyti gyvai.“

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“

„Žalgiris“ ir Ulanovas NBA trenerio ekrane

Šis džiaugsmo fejerverkas išsklaidė visą pandemijos sukeltą krepšinio rinkos rūką.

Tai buvo ilgos kankinančios savaitės tuščiame vasaros žaidėjų turguje. Eurolygos klubai E.Ulanovui ir jo agentui vis šnabždėjo, kad susidomėjimas yra, tik dar reikia palaukti. Bet savo galimybes laisvųjų agentų rinkoje norėjusiam pasitikrinti lietuviui su laiku darėsi vis neramiau. Kaip ir daug nemažai kitų solidžių krepšininkų, jis buvo norimas, bet be jokių konkrečių pasiūlymų ant stalo.

„Buvo labai daug kalbų, taip pat per aplinkui, kad aš būčiau įdomus, bet jie nori palaukti. Tai Eurolygos sprendimo – nutrauks sezoną ar ne, tai dėl kito sezono. To neaiškumo buvo daug, – 15min pripažino E.Ulanovas. – Nežinau, galbūt klubai rėmėsi ta informacija ar bandė kažką dangstyti. Mano manymu, ilgu laukimu jie tikėjosi numušti kainą. Juk ir CSKA viešai kalbėjo, kaip jiems bus sudėtinga surinkti gerą komandą. Nors dabar iš visų pirkinių neatrodo, kad ta pandemija labai jaustųsi. Tas turgus įsivažiavo lėtai, bet dabar po truputį ledai pajudėjo. Kai atsirado Stambulo variantas, viskas buvo labai aišku ir greita. Esame patenkinti, kad viskas taip susidėliojo.“

Domino kauliukai ėmė kristi per Jonines. Željko Obradovičius paliko „Fenerbahče“ postą ir Stambule prasidėjo bruzdesys.

Šarūnas Jasikevičius po ilgų derybų atsisakė pasiūlymo, bet prie organizacijos vairo likęs Maurizio Gherardini greitai ištraukė tūzą iš savo NBA triukų kišenės. Prie „Fenerbahče“ vairo stojo Igoris Kokoškovas.

Tai buvo kertinis E.Ulanovo vasaros momentas.

„Kai tik jis buvo pristatytas, kitą dieną iškart prasidėjo pokalbiai, – tikino E.Ulanovas. – Pirmomis dienomis dar buvo tik pokalbiai, bet netrukus pasimatė ir veiksmai. Pabendravau su treneriu ir pamačiau tą norą iš jų pusės.“

View this post on Instagram

Welcome to the ???????? family!

A post shared by Fenerbahçe Beko (@fbbasketbol) on

E.Ulanovas vis žvilgčiojo į Rytų pusę vos tik pamatęs, kad „Fenerbahče“ dar dvejiems metams pratęsė sutartį su M.Gherardini.

Nuo 2014-ųjų Stambule dirbantis 64-erių italas per dieną pasižiūri po 3-4 krepšinio rungtynes ir savo užrašuose dažnai pasižymėdavo Edgaro Ulanovo pavardę. Tad lietuvis vylėsi, kad ant jo akį turėjęs krepšinio profesorius performuos „Fenerbahče“ ekipą dėlionėje atrasdamas vietos ir lietuviškai detalei.

Akį ant E.Ulanovo turėjo ir I.Kokoškovas.

48-erių serbas per 20 metų dirbo septynių NBA klubų asistentu, tapo pirmuoju europiečiu istorijoje, stojusiu prie NBA klubo vairo („Phoenix Suns“), 2017-aisiais su Slovėnijos rinktine triumfavo Europos čempionate, o pernai perėmė ir Serbijos nacionalinės komandos vyr. trenerio postą.

Šiuo metu I.Kokoškovas dar atlieka funkcijas „Sacramento Kings“ trenerių štabe, tad su E.Ulanovu šnektelėjo pakeliui į NBA burbulą Orlande.

Lietuvio pokalbis su specialistu nebuvo ilgas, bet tai, ką jis išgirdo kitame telefono ragelyje, jį maloniai nustebino.

„Pokalbis neužtruko ir jis viską papasakojo labai paprastai – kad neišradinėsim kažkokio dviračio ar dar kažką, o man pačiam nereikės kažko daug keisti. Tas paprastumas ir aiškumas man buvo labai svarbus, – 15min tikino E.Ulanovas. – Man paliko įspūdį jo pasakymas, kad jis mane sekė, todėl žino, ko iš manęs laukti ir tikėtis. Treneris sakė, kad kažkokių naujų dalykų man daryti nereikės. Jis žino mano stiprybes, jam patiko, kaip žaidė „Žalgiris“, papasakojo, kas jam patiko praėjusiame sezone. Labai greitai radome kalbą.“

„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoškovas
„Scanpix“ nuotr./Igoris Kokoškovas

E.Ulanovas „Žalgiryje“ buvo viena svarbiausių Šaro mozaikos dalių ir vienas ryškiausių klubo ateities veidų. Stambule jam tą pagarbą reikės užsitarnauti iš naujo.

Bet „Fenerbahče“ klube bus padėtas tvirtas pamatas. 15min žiniomis, I.Kokoškovas Edgarui Stambule numatė starto penketo lengvojo krašto puolėjo funkcijas. Tai atsispindi ir sumose, užrašytose ant jo dvejų metų sutarties su „Fenerbahče“.

Išgirdęs „Fenerbahče“ kontrakto sąlygas ir Igorio Kokoškovo viziją, Edgaras Ulanovas ilgai nedvejojo.

„Fenerbahče“ penkerius metus iš eilės žaidė Eurolygos finalo ketverte, o 2017-aisiais tapo ir čempionais. Nors mažinsis biudžetą, Turkijos superklubas vis tiek sukaups per 20 milijonų eurų ir išliks mažiausiai turtingiausiųjų aštuntuke. Kai „Fenerbahče“ atėjo su tokiu pasiūlymu, „Žalgiriui“ prie derybų stalo praktiškai neliko jokių šansų.

„Įvertinus objektyviai, „Fenerbahče“ klubas yra visiškas Europos elitas. Tai didžiulis vardas ir tokios komandos dėmesys tikrai paliečia asmeniškai. Esu minėjęs, kad man svarbiausia bus vaidmuo, gyvenimo sąlygos ir finansai. Pasvėrus visus tuos dalykus, svarstyklės nusisvėrė į turkų pusę, – pasakojo E.Ulanovas. – „Žalgiriui“ viskas labai greitai keitėsi: išėjo treneris, prasidėjo naujo paieškos, o tada dar greitai išlindo mano situacija. Bet, sakau, tai buvo pasiūlymas, kokio greičiausiai nebūtų pavykę atsisakyti. Pats „Žalgiris“, įsivaizduoju, turbūt irgi suprato, kad šitas žingsnis bus padarytas.“

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: „Verkiau, pamatęs kiekvieną man skirtą video“

Pirmą kartą žaisti užsienyje susiruošusiam Edgarui Stambule padės apsiprasti geras pažįstamas Leo Westermannas, praėjusį sezoną dirigavęs „Fenerbahče“ atakoms ir tą darysiąs dar metus.

Bet iš komforto zonos namuose išlipusiam E.Ulanovui labai smalsu pamatyti save kitame lygyje, kitoje komandoje ir kultūroje.

„Sportininkams visada įdomu save pamatyti aukštesniame lygyje, kur gali kažką įrodyti sau. Kartais gal ir kitiems įrodyti, kad gali, – pridūrė krepšininkas. – Svarbiausia bus kuo greičiau atrasti save prie naujų žmonių. Čia būna sunkiausias dalykas. Nes save atradęs, jautiesi patogiai ir viskas klostosi žymiai geriau. O jei pradėsi kažko bijoti, bandyti atrodyti kažkaip kitaip, kažkam įtikti, tada nieko gero. Niekas nieko neduos už dyką ir lengva nebus. Bet labai stengsiuosi kuo greičiau save atrasti ir užimti tinkamiausią vaidmenį komandai.“

Paprastas, kartais pilkas, bet toks geras Kaunas

Prieš duodamas atsakymą E.Ulanovas dar norėjo pasitarti su jam svarbiausiais žmonėmis – žmona, mama ir psichologu.

Su kuo tik bekalbėtų, visi šiam didžiajam lietuvio žingsniui pritarė ir jį palaikė.

„Kai gauni pritarimą iš visų svarbiausių žmonių, tada iš viso lengviau“, – pasidžiaugė Ulė.

E.Ulanovas galėjo susikrauti lagaminus iš Kauno dar praėjusią vasarą, kai buvo labai arti persikėlimo į Milano „Olimpia“. Tačiau tada lietuvį su „Žalgiriu“ siejo dar vienerių metų sutartis ir išpirka.

Žaisdamas 2019-2020 m. sezoną E.Ulanovas jau žinojo, kad vasarą taps nevaržomu laisvuoju agentu ir iki galo tikrinsis save žaidėjų turguje.

Tik tada virusas nutraukė rezultatyviausią žalgiriečio sezoną Eurolygoje, o koronakrizė greitai privertė pergalvoti savo finansinius tikslus. Tačiau E.Ulanovas vis tiek ištraukė laimingą bilietą į Stambulą.

VIDEO: „urBONUSas“: Marekas Blaževičius – kelionė iš Vilniaus į „Žalgirį“

Per tuos šešerius metus „Žalgiryje“ Edgaras Ulanovas pasimurkdė ir purve, ir pergalingo šampano vonioje.

Šeši LKL čempionų ir keturi Karaliaus Mindaugo taurės/Lietuvos krepšinio federacijos taurės titulai. Net keturi naudingiausio taurės finalo žaidėjo prizai ir du LKL finalo serijos MVP apdovanojimai.

Edgaro Ulanovo era Kaune bus pažymėta auksinėmis raidėmis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Tą laikotarpį jam geriausiai iliustruos žodis „namai“.

„Pirmiausia man čia yra namai. Tada ateina visi tie prisiminimai su pergalėmis, pralaimėjimais, patirti tiek su komandos draugais, kurių pasikeitė tiek nemažai, tiek su dviem treneriais, kurie buvo su manimi. Prisiminimai su visais fanais, kurie visi prisidėjo prie šito mano žingsnio. Taip ir atsiminsiu Kauną – kad šis etapas mano karjeroje man buvo labai didelė pagalba žengiant žingsnį į priekį“, – 15min teigė E.Ulanovas.

Edgaras Ulanovas labiausiai pasiilgs namų ir visų artimųjų, kurie liks Kaune. Tų trumpų kelionių į treniruotes ir nedidelių kamščių. Kartais galbūt pilko, bet paprasto ir širdžiai artimo Kauno.

„Pasiilgsiu tokio paprastumo. Tas mūsų Kaunas paprastas, geras – čia viskas vietoje. Pasiilgsiu net to pilko Kauno, kurį matome žiemą, kai viskas atrodo vienoda. Galbūt tie dalykai atrodo nuobodūs, bet jų kažkaip labiausiai pasiilgsti“, – pasakoja E.Ulanovas.

O kas laukia „Žalgirio“?

„Ateina persitvarkymo laikotarpis. Kažkiek teks viską pradėti iš naujo. Reikės sulaukti naujo trenerio. Bet vienaip ar kitaip, manau, „Žalgiris“ turi labai gerą užnugarį – žmones, fanus, kurie palaiko, ar gerai, ar blogai. Viliuosi, kad bus taip ir toliau. Gyvenimas tęsiasi, kartos keičiasi. Keičiasi treneriai, žaidėjai, būna sezonas geras, blogas. Nereikia to sureikšminti – reikia tik džiaugtis. Nes ką gali žinoti, gal bus netgi dar geriau?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius