Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 16

Eurolygos vadovas patvirtino: rudenį turbūt išvysime sudarkytą Lietuvos krepšinio rinktinę

Jau vos po pusmečio numatytos pirmosios Lietuvos krepšinio rinktinės rungtynės 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankoje, tačiau niekas dar taip ir nežino, kiek sudarkytą nacionalinę komandą mes pamatysime. Prieš savaitgalį vyksiantį Eurolygos finalo ketvertą turnyro vadovas Jordi Bertomeu patvirtino, kad sezono metu į rinktines žaidėjų neišleis ne tik NBA, bet ir Eurolyga.
Eurolygos bosas piktinasi: ko vertas turnyras be geriausių rinktinių žaidėjų?
Eurolygos vadovas piktinasi: ko vertas turnyras be geriausių rinktinių žaidėjų? / „Scanpix“ nuotr.

„NBA ir Eurolygos pozicija buvo priimta jau prieš kurį laiką. Dar prieš pusantrų metų dalyvavome susirinkime, kuriame komandos nusprendė nedalyvauti naujame FIBA projekte. Ir mes vis dar laikomės tos pačios pozicijos“, – ispanų radijui „Cadena Ser“ patvirtino Eurolygai vadovaujantis J.Bertomeu.

Ką tai reiškia?

Prieš porą savaičių Kinijoje įvyko FIBA burtų ceremonija, po kurios paaiškėjo, kad atranką į 2019-ųjų pasaulio pirmenybes lietuviai pradės šių metų lapkritį, atrankos grupėje su Lenkija, Vengrija ir dar nežinoma komanda.

Lapkričio 23-iąją Lietuvos rinktinei numatytas mačas su papildomą atranką įveikusia rinktine, o Lietuvos krepšinio federacija ragina rezervuotis laisvą vakarą lapkričio 26-ąją, nes mūsiškiai žais namų rungtynes su Lenkija.

Jau galite rezervuoti šias datas ir nieko daugiau neplanuoti! #fibawc #mesuzlietuva #musukrepsinis

A post shared by Lietuvos krepšinio federacija (@ltubasketball) on

Šio rinktinės tvarkaraščio fone figūruoja Jonas Valančiūnas.

Deja, jau aišku, kad ryškiausia Lietuvos rinktinės žvaigždė pirmajame FIBA tarptautinių rungtynių lange nedalyvaus. To paprasčiausiai neleis NBA taisyklės – lyga sezono metu jokiais būdais neišleis savo žaidėjų į nacionalines komandas.

J.Valančiūnas negalės padėti Lietuvos rinktinei ir 2018-ųjų vasario 23-iąją žaidžiant su Vengrija bei vasario 26-ąją – su atranką įveikusia rinktine. Kadangi jau bus pasibaigęs NBA sezonas, JV galės užsivilkti nacionalinės komandos aprangą nebent birželio pabaigoje–liepos pradžioje numatytose pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.

Nežais ne vienas J.Valančiūnas. Jeigu NBA nepapildys daugiau lietuvių, o Donatas Motiejūnas nesugrįš į Europą, jis, Mindaugas Kuzminskas bei Domantas Sabonis taip pat negalės padėti Lietuvos rinktinei.

Kalbame apie tris starto penketo žaidėjus, prie kurių, remiantis J.Bertomeu žodžiais, prisijungs dar ir Eurolygos žaidėjai.

J.Bertomeu: „Nesuvokiama, kaip galite kažko prašyti europiečių, ko neprašote NBA. To nesupras niekas. Šis FIBA projektas yra nesusipratimas.“

„Jūs negalite apkvailinti sirgalių. Pasaulio čempionato atranka turi būti perorganizuota, kad rinktinėse galėtų žaisti visi geriausi žaidėjai. Bet iki šiol tai nebuvo padaryta ir užtikrinta.

Vos tik prasidėjusi atranka pati save sumenkins. Nesuvokiama, kaip galite kažko prašyti europiečių, ko neprašote NBA. To nesupras niekas. Šis FIBA projektas yra nesusipratimas. Būtų gerai jį pertvarkyti, bet tą mes sakome jau ketvirtus metus, tačiau į mūsų pasiūlytas alternatyvas FIBA nereagavo“, – kalbėjo J.Bertomeu.

FIBA užmojai kertasi su Eurolygos tvarkaraščio modeliu ir planais. J.Bertomeu gavo visų 16 Eurolygos komandų, tarp jų ir „Žalgirio“, pritarimą pasisakyti, kad FIBA tarptautinio tvarkaraščio modelis yra nepatogus geriausiems Europos klubams. Bet, kitaip nei iš NBA, kuriems FIBA nusileidžia, tarptautinė krepšinio federacija reikalauja Eurolygos išleisti žaidėjus į rinktines.

Jeigu Eurolyga eis iki galo ir savo krepšininkų į rinktines neišleis, Lietuvos rinktinė liks be įžaidėjų – Manto Kalniečio, kuris atstovauja Milano „Emporio Armani“ ir greičiausiai liks Italijoje, ir Luko Lekavičiaus (Kauno „Žalgiris“).

Pamirškite Joną Mačiulį iš Madrido „Real“, žalgiriečius Paulių Jankūną, Artūrą Milaknį, Renaldą Seibutį, Antaną Kavaliauską ar Edgarą Ulanovą.

Todėl net Kšištofas Lavrinovičius prasitarė, kad rinktinės treneris Dainius Adomaitis jam skambino ir domėjosi, ar šis galėtų padėti nacionalinei komandai per pirmąjį rinktinių langą lapkritį – 37-erių veteranui iš Panevėžio „Lietkabelio“, kuris dabar nėra įtrauktas į išplėstinį 31 kandidato sąrašą 2017-ųjų Europos čempionatui.

Bet net ir K.Lavrinovičiui gali būti uždegta raudona šviesa, jei „Lietkabelis“ liks Eurolygos piramidės Europos taurės turnyre. Nors J.Bertomeu prasitarė, kad galbūt Europos taurės komandoms jis galėtų padaryti išimtį.

„Artimiausias susitikimas bus liepą, kur aptarsime kito sezono tvarkaraštį. Galbūt galėsime padėti su Europos taurės komandomis, bet su Eurolyga ši misija yra beveik neįmanoma.

Tai nėra ir negali būti mūsų problema. Tai problema tų, kurie sudarinėja absurdišką turnyro tvarkaraštį, žinodami, kad į jį negalės sukviesti geriausių žaidėjų“, – piktinosi J.Bertomeu.

Jeigu Lietuvos rinktinėje lapkritį nežais NBA ir Eurolygos žaidėjai, nacionalinė komanda iš dabartinio Lietuvos rinktinės 31 kandidato sąrašo atrodytų taip:

Įžaidėjai: Mindaugas Girdžiūnas, Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas, Arnas Velička
Atakuojantys gynėjai: Marius Grigonis, Martynas Gecevičius, Deividas Dulkys
Lengvieji kraštai: Eimantas Bendžius, Deividas Gailius, Rokas Giedraitis, Arnoldas Kulboka
Sunkieji kraštai: Gediminas Orelikas, Gytis Masiulis
„Centrai“ Artūras Gudaitis, Egidijus Mockevičius, Martynas Sajus, Laurynas Birutis, Evaldas Kairys

Ar pasižiūrėti tokios Lietuvos rinktinės, kuri labiau primena studentų rinktinę su keliomis išimtimis, rinksis pilnos arenos Lietuvoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius