Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 19 /22:48

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

35 minutes priekyje buvęs ir net 16 taškų persvarą turėjęs Kauno „Žalgiris“ penktadienio vakarą po dramatiškos kovos savo aikštėje vis dėlto turėjo pripažinti Eurolygos vicečempionės Stambulo „Fenerbahče“ pranašumą – 75:82 (25:18, 17:16, 15:19, 18:29).
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas sužaidė 300-ąsias Eurolygos rungtynes. Jis tapo tik ketvirtuoju krepšininku, peržengusiu šią ribą po Juano Carloso Navarro, Felipe Reyeso ir Niko Zisio. Visgi tai buvo menka paguoda.

Lietuvos čempionams tai buvo antrasis pralaimėjimas šį sezoną, turkams – trečioji pergalė.

Kauniečiai rungtynes pradėjo lyg ant sparnų. Tarsi prisimindami atakų škvalą prieš kelias dienas Stambule, Šaro auklėtiniai nuo pat pirmųjų minučių sėkmingai terorizavo „Fenerbahče“ gynybą ir pataikę pirmus šešis metimus iš septynių iš karto pradėjo diktuoti tempą.

Puikiai sudėtimi varijavęs Šarūnas Jasikevičius savo bičiuliui Željko Obradovičiui jau pirmajame kėlinyje pateikė ne vieną staigmeną, o puikus Artūro Milaknio ir Nate‘o Walterso pataikymas po pirmųjų dešimties minučių leido susikrauti septynių taškų pranašumą – 25:18.

Bet ir tai dar nebuvo viskas. Po pertraukėlės kauniečiai dar pagerino savo gynybą ir Eurolygos vicečempionai pradėjo dusti. Įpusėjus kėliniui, žalia banga „Žalgirio“ arenoje pradėjo banguoti ypač smagiai – Šaro auklėtiniai įgijo didžiausią persvarą (38:22).

Tačiau pajutęs rimtą grėsmę, patyręs Ž.Obradovičius iš karto sureagavo. Serbas paėmė minutės pertraukėlę, po kurios turkai pelnė devynis taškus be atsako ir grįžo į kovą.

Visgi įpusėjus dvikovai „Žalgiris“ dar buvo priekyje saugiu atstumu – 42:34.

Po didžiosios pertraukos turkai jau buvo gerokai agresyvesni ir pradėjo artėti, tačiau tuomet iniciatyvos ėmėsi N.Woltersas. Kai žalgiriečių atakos pradėjo strigti, amerikietis pradėjo traukti šeimininkus ant savo pečių ir pelnė septynis taškus iš eilės.

Į lemiamą ketvirtį žalgiriečiai atsinešė 4 taškų pranašumą, bet „Fenerbahče“ vėl parodė, kad turi ypač tvirtą stuburą. Kosto Slouko, Bobby Dixono ir iš toli pataikiusio Luigi Datome pastangomis turkai kėlinio viduryje pirmą kartą šiose rungtynėse išsiveržė į priekį – 63:61.

Nuo šios akimirkos svečiai pradėjo žaisti tarsi iš natų ir tapo aišku, kad trečiosios savo šio sezono pergalės jau neatiduos. Nors kauniečiai dar bandė gelbėtis tritaškiais, „Fenerbahče“ atrodė pernelyg solidžiai.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius po pralaimėjimo: „Truputį pametėm galvas“

„Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 75:82 (25:18, 17:16, 15:19, 18:29).

„Žalgiris“: Nate'as Woltersas 23 (4/7 tritaškių), Brandonas Daviesas ir Artūras Milaknis (4/5 tritaškių) po 14, Marius Grigonis ir Leo Westermannas po 5, Paulius Jankūnas ir Aaronas White'as po 4, Antanas Kavaliauskas 3, Thomas Walkupas 2, Laurynas Birutis 1, Donatas Sabeckis ir Edgaras Ulanovas taškų nepelnė.

„Fenerbahče“: Kostas Sloukas 20 (4/6 tritaškių), Luigi Datome 11, Janas Vesely 10.

Komandų statistika
„Žalgiris“ Rodiklis „Fenerbahče“
18/31 (58,1%) Dvitaškiai 16/28 (57.1%)
10/18 (55.6%) Tritaškiai 11/23 (47.8%)
9/10 (90%) Baudų metimai 17/18 (94.4%)
21 Atkovoti kamuoliai 14
18 Rezultatyvūs perdavimai 21
4 Perimti kamuoliai 6
16 Klaidos 9
0 Blokai 2
VIDEO: Artūras Milaknis po rungtynių pasveikino Paulių Jankūną su jubiliejinėmis rungtynėmis
VIDEO: Rezultatyviausias žalgirietis N.Woltersas: skaudu

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 75:82 (25:18, 17:16, 15:19, 18:29).

40 min. Prasidėjus paskutinei minutei, Aaronas White'as galėjo sumažinti atsilikimą iki 2 taškų, bet prametė iš po krepšio. Tai buvo paskutinis vilties šiaudas, kurio sugriebti nepavyko. Turkai mesdami baudas neklydo.

39 min. Žalgiriečiams reikia panaikinti 7 taškus (72:79). Leo Westermannas pataikė iš toli – pradžia yra!

37 min. Artūras Milaknis ir Nate'as Woltersas pataikė iš toli, bet niekaip nepavyksta apsiginti. Kostas Sloukas vėl įmetė iš toli.

36 min. Pajutę kraują, turkai sužaidė tarsi iš natų. Joffrey Lauvergne'as pataikė baudas, po to iš vidutinio nuotolio, tritaškį smeigė Tyleris Ennis ir kauniečių deficitas staiga išaugo iki 8 taškų – 64:72.

35 min. Nate'as Woltersas pataikė iš toli. Labai svarbus metimas. „Žalgiris“ ir vėl priekyje – 64:63.

34 min. Žalgiriečiams taškus rinkti sekėsi vis sunkiau. Luigi Datome pataikė iš toli ir pirmą kartą išvedė „Fenerbahče“ į priekį – 63:61.

33 min. Kostas Sloukas vėl pataikė iš toli. Persvara – tik trys taškai (61:58).

32 min. Turkai kėlinį pradėjo Joffrey Lauvergne'o pataikymu iš po krepšio, bet kitoje aikštės pusėje tuo pačiu atsakė Brandonas Daviesas.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Pamenate tą momentą, kai „Žalgiris“ pirmavo 38:22? Tai per 15 minučių atkarpą nuo to laiko „Žalgiris“ pelnė tik 19 taškų (ačiū M.Grigoniui, kuris paskutinę akimirką pataisė šį skaičių nuo 16-os). Tai puikus rezultatas „Fenerbahče“ gynybai. Šaras sunerimęs kulniuoja šalia šoninės linijos.

III kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 57:53 (25:18, 17:16, 15:19).

30 min. Nepaprastai svarbų tolimą metimą iš toli pataikė Marius Grigonis.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
N.Woltersas trečiojo kėlinio viduryje pasirodė aikštėje likus žaisti 5 min. 44 sek. Per trijų minučių atkarpą visi metimai ir visi išpuoliai baigėsi amerikiečio metimais. Dažnai – tiksint paskutinėms atakai skirto laiko sekundėmis. Labai pykti negali – N.Woltersas surideno 7 taškus. Bet tai signalizuoja, kad „Žalgirio“ puolimas susidūrė su problemomis.

29 min. Luigi Datome pataikė iš toli nedengiamą metimą per Artūro Milaknio rankas. Žalgiriečių persvara vėl trapi – 54:49.

26 min. Nate'o Wolterso trys rezultatyvios atakos, kai žalgiriečių puolimas pradėjo strigti – 54:46

24 min. Turkai baltos vėliavos nekėlė. Marko Guduričius pabėgo į ataką, pelnė du lengvus taškus ir iš žalgiriečių persvaros liko tik 4 taškai – 47:43. Po didžiosios pertraukos „Fenerbahče“ gerokai agresyvesnė.

23 min. Kostas Sloukas įsibėgėjo. Penki jo taškai iš eilės. Visgi kitoje aikštės pusėje tolimu metimu atsakė ir Artūras Milaknis – 47:39.

22 min. Puikiai suorganizuota ataka ir Brandonas Daviesas dėjimu pradėjo antrą rungtynių pusę – 44:34.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Svajinga „Žalgirio“ 16 taškų persvara pavojingai tirpsta. „Fenerbahče“ eliminavo visus perdavimus į baudos aikštelę. Ieškant kaip permesti kamuolį per augalotų „Fenerbahče“ krepšininkų gynybines užtvaras, žalgiriečiai stabtelėjo ir pasidarė nuspėjami. Tuo tarpu gynyboje „Žalgiriui“ brangiai kainavo susikalbėjimo klaidos, atvėrusios svečiams aukšto procento metimų galimybes. Per paskutinę 5 minučių atkarpą į „Fenerbahče“ krepšį pavyko įmesti tik P.Jankūno baudas ir neužtikrintą B.Davieso metimą iš vidutinio nuotolio. Tuo tarpu turkai vienu metu buvo pelnę 9 taškus be atsako. Beje, pamatėme, kaip sunkiai į aikštę nuo suolo kyla Edgaras Ulanovas. Per 9 minutes jis nepelnė nė taško ir turi -1 naudingumo balą.

Nate'as Woltersas labai prastai suvadovavo komandai per paskutinę antrojo kėlinio minutę. Vienoje atakoje jis paleido žemo procento metimą su atšokimu prie tritaškio linijos. Tai ne Luka Dončičius – N.Woltersas tokių metimų paprastai nepataiko. O paskutinėje atakoje baigiantis laikui jis po nevaisingo driblingo numetė kamuolį į kraštą Edgarui Ulanovui, kuris nepatogioje situacijoje iš to nieko išpešti nebegalėjo. Prieš išeinant į rūbinę, Š.Jasikevičius susistabdė amerikietį ir pravedė jam kamuolio užsukimo ir atakų organizavimo pamoką.

II kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 42:34 (25:18, 17:16).

19 min. Aikštėje pasirodė ir Donatas Sabeckis. Visi 12 žalgiriečių jau spėjo pabūti aikštėje. Taškų sausrą baudų metimais nutraukė Paulius Jankūnas, o po to Brandonas Daviesas dar pataikė ir iš vidutinio nuotolio.

18 min. Željko paėmė minutės pertraukėlę ir po jos turkai pelnė devynis taškus be atsako. Žalgiriečių persvara vis tiek solidi – 38:31.

16 min. Nate'as Woltersas prasibrovė pro rankų mišką – du taškai su pražanga. Šventė tęsiasi – 38:22.

15 min. Žvėriškas „Žalgiris“. Tritaškį baigiantis atakai pataikė ir Thomas Walkupas – 35:22.

14 min. Mariaus Grigonio įspūdingas reidas ir metimas kaire ranka. Dar vienas įspūdingas jo epizodas gynyboje – 33:22.

13 min. Kauno komanda puikiai ginasi, o puolime kartais šypsosi ir sėkmė – kamuolys po netaiklaus Mariaus Grigonio metimo nukrito Brandonui Daviesui į rankas. Amerikietis šią dovaną išpakavo – 31:20.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Atkreipkite dėmesį, kad žemiausi žalgiriečiai aikštėje dabar yra 198 cm ūgio Leo Westermannas ir Marius Grigonis. Superaukštas penketas su Westermannu-Grigoniu-Ulanovu-Kavaliausku-Daviesu.

12 min. Žalgiriečių puolimas ir toliau ant bangos. Brandonas Daviesas padidino atotrūkį iki dviženklės žymos – 29:18. Visgi po savu krepšiu šeimininkai gauna Jano Vesely dėjimą.

I kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 25:18.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Antanas Kavaliauskas minėjo, kad jam naujosios ketvirto numerio funkcijos visai patinka. Matome, kaip centras mėgaujasi šiomis pareigomis. Po dvitaškio su pražanga AK bumbteli Lauryną Birutį ir patenkintas šaukia: „Let's go!“ Tokių jo emocijų ant parketo kasdien neišvysi. Dviejų centrų atkarpa su įvairiais duetais laimėta 8:4. Dar garsesnis jo „Let's go“ aidi po Milo tritaškio. Puikus kėlinys su 7 taškų persvara.

Šių įdomių Šaro variacijų ir emocijų pliūpsnio fone daugelis turbūt net nepastebėjo, kad aikštėje dar net nebuvo pasirodęs etatinis „Žalgirio“ starto penketo puolėjas Edgaras Ulanovas.

10 min. Kėlinio pabaigoje chaosą žalgiriečių baudos aikštelėje kėlė Bobby Dixonas, bet „Žalgiris“ gynėsi puikiai, o kėlinį po velniškai gražios šeimininkų atakos puikiu tritaškiu užbaigė Artūras Milaknis. Kol kas viskas labai gerai – 25:18.

9 min. Antanas Kavaliauskas įmetė su pražanga iš po krepšio. Baudos metimas taip pat tikslą pasiekė – 22:16.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Šaro planus griauna dvi staigios Antano Kavaliausko pražangos. Centras netiki švilpuku, o treneris pyksta už nagų kišimą ten, kur nereikia. Veteranas turi labiau branginti savo vaidmenį aikštėje. Dar viena pražanga iki pertraukos gali eliminuoti Šaro dviejų vidurio puolėjų ginklą. Puolime „Žalgiris“ ir Leo Westermannas naudojasi Bobby Dixono centimetrų trūkumu. „Žalgirio“ žaidimas kol kas tiksi kaip geras laikrodis.

7 min. Laurynas Birutis įmeta baudą, o Leo Westermannas sėkmingai „centruoja“ prieš Bobby Dixoną ir pataiko pašokęs – 19:12.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Šaras meta į aikštę naująjį savo ginklą jau pirmojo kėlinio viduryje. Iš pradžių šalia Brandono Davieso į penketą stojo Antanas Kavaliauskas, dabar priekinę liniją sudarys lietuviškas centrų duetas su Laurynu Biručiu. Šaras triumfuoja. Toks penketas gynyboje išmušė turkus iš vėžių – kamuolys lekia į užribį, o treneris suspaudęs kumščius klykia iš pasitenkinimo. Iki visiškos euforijos trūko L.Biručio dėjimo su pražanga.

6 min. Puikus Brandono Davieso epizodas gynyboje. Amerikietis perima kamuolį iš Marko Guduričiaus ir serbas iš karto griebia varžovą už rankos bei baudžiamas nesportine pražanga. „Žalgirio“ vidurio puolėjas baudas sumeta – 16:12.

5 min. Paulius Jankūnas ir Nate'as Woltersas pataikė savo metimus, bet „Fenerbahče“ atakoje irgi jautėsi vis drąsiau – 14:12.

4 min. Joffrey Lauvergne'as įmetė iš vidutinio nuotolio, bet „Žalgiris“ rungtynių pradžioje pataikė viską – tritaškį įsmeigė Nate'as Woltersas (10:4).

2 min. Dar vienas sudėtingas „Žalgirio“ metimas – iš toli atakavo ir atsidarė Artūras Milaknis. Milas prideda ir dar du taškus iš po krepšio. Nejuokaudamas Željko Obradovičius iš karto paprašė minutės pertraukėlės. Kauniečiai sėkmingai startavo – 7:2.

1 min. Žalgiriečiai apsigynė pirmo turkų išpuolio metu ir sėkmingai baigė ataką kitoje aikštės pusėje. Sudėtingą metimą pataikė Nate'as Woltersas.

Prieš rungtynes krepšininkai tylos minute pagerbė Anapilin iškeliavusį FIBA generalinį sekretorių Patricką Baumanną.

Šarūnas Jasikevičius startuoja su tokiu penketu: Nate'as Woltersas, Thomas Walkupas, Artūras Milaknis, Paulius Jankūnas ir Brandonas Daviesas.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Linkėjimai iš „Žalgirio“ arenos! Čia netrūko žmonių, kurie buriavosi prie arenos dar likus trims valandoms iki rungtynių pradžios. Mat daugelis pamiršo, kad žalgiriečiai žais ne įprastu laiku – 20 val., o 45 minutėmis vėliau. „Žalgirio“ ir „Fenerbahče“ mūšis paskelbtas savaitės rungtynėmis, tad kad būtų patogiau net 150 valstybių, kurioms transliuojamas šis mačas, susitikimo pradžia buvo pavėlinta. Per televizorių rungtynes stebės ir „Žalgirio“ naujokas Derrickas Waltonas. Amerikiečio „Žalgirio“ stovykloje laukiama sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius