-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 18

Gaivaus oro gūsį įkvėpę „Žalgirio“ naujokai įsitikino Šaro pergalės receptu

Tituluotasis Madrido „Real“ antrą kartą modernios Eurolygos istorijoje Kauną paliko nuleista galva. Sausakimša „Žalgirio“ arena tapo įprastu reiškiniu Šarūno Jasikevičiaus eroje Kaune, tačiau ketvirtadienio vakarą Nemuno saloje buvo juntama ypatinga energija, o įsielektrinusių žalgiriečių sulaikyti neįstengė ir Eurolygos sunkiasvoris.
Zachas LeDay ir Šarūnas Jasikevičius
Zachas LeDay ir Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Solidi gynyba. Gerai išpildytas planas puolime atakuojant „Real“ aukštaūgius. Mažas klaidų skaičius, neleidęs Pablo Laso kariaunai išnaudoti savojo greitųjų atakų arkliuko. Galiausiai, atlaisvėjęs krepšys, kuris buvo lyg užrištas per pirmąsias dvejas rungtynes Eurolygoje. „Žalgiris“ ketvirtadienį demonstravo tokį žaidimą, kokį įprastai spalio viduryje išvysti yra sudėtinga.

„Norėtųsi padėkoti fanams. Juos pasveikinti su pirmąja sezono pergale Eurolygoje. Ji tikrai labai graži ir saldi, – po pergalės sakė Šaras. – Iškovota labai didelėmis pastangomis. Detalių išpildymu, kuris, galvoju, kaip spalio viduriui buvo labai neblogas. Labai malonu už naujokus, kurie labai gerai pasijuto prieš 15 tūkst. fanų. Jiems tai tikrai turėtų būti didelis postūmis į priekį.“

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius apie pirmą pergalę: „Graži ir saldi“

Būtent naujokų žaidimas buvo didysis „Žalgirio“ pokytis, lyginant su pirmosiomis dvejomis sezono rungtynėmis. Zacho LeDay, Nigelo Hayeso, Jocko Landale‘o bei Alexo Perezo kvartetas ketvirtadienio dvikovoje surinko 51 tašką bei užfiksavo 55 naudingumo balus. Palyginimui, sezono atidarymo rungtynėse su Vitorijos „Baskonia“ šie keturi krepšininkai savo kraityje turėjo 16 taškų ir 3 naudingumo balus, praėjusios savaitės mače prieš Milano „Olimpia“ – 20 taškų ir 16 efektyvumo balų.

„Pamatėme, kaip reikia žaisti, jei norime sėkmingai pasirodyti. Tai labai svarbu. Naujokai po truputį supranta, kaip viskas vyksta Eurolygoje“, – po pergalės sakė Edgaras Ulanovas, tolimu metimu mačo pabaigoje nusprendęs rungtynių baigtį.

Puikų toną dvikovai davė N.Hayesas, kuris rungtynių pradžioje prieš save išvydo 221 cm ūgio komiksų veikėją primenantį ilgarankį Walterį Tavaresą. Nors iš Žaliojo Kyšulio kilęs centras pernai buvo išrinktas geriausiai besiginančiu Eurolygos žaidėju, tačiau „Žalgiris“ dar kartą naudojosi šio milžino lėtumu. Pernai tai sėkmingai darė Paulius Jankūnas ir Brandonas Daviesas, šiemet – 10 taškų per pirmąsias 156 rungtynių sekundes pelnęs N.Hayesas, o vėliau – ketvirtajame kėlinyje monstravęs Z.LeDay.

VIDEO: „Karštom pėdom“: fantastiškas „Žalgiris“, nuostabus Šaro planas ir sugriautas „Real“

W.Tavaresas ketvirtadienį žaidė vos 12 minučių. Brangiausiai apmokamas Eurolygos centras (5 metai ir 15 mln. JAV dolerių) į Ispaniją išvyko su -1 naudingumo balu.

„Jei jie negerbia Nigelo (statydami prieš jį W.Tavaresą), tai mes tuo pasinaudojame“, – sakė Marius Grigonis, trečiosiose rungtynėse surinkęs dviženklį taškų skaičių.

Užsikūręs „Žalgiris“ persvarą savo rankose turėjo iki pat ilgosios pertraukos. Trečiajame ketvirtyje Thomasas Walkupas ir Jockas Landale‘as sukūrė gražiausią Eurolygos dienos epizodą – užsieniečių „du prieš du“ baigėsi įspūdingu australo dėjimu viena ranka, pakėlusiu „Žalgirio“ areną ant kojų.

Psichologinę naštą nusimetė ypač daug dėmesio sezono starte sulaukęs A.Perezas. Kai taškų balansas pradėjo svirti „Real“ naudai, meksikietis trečiojo kėlinio viduryje iš vidutinio nuotolio atsidarė savo taškų sąskaitą Eurolygoje. Pasitikėjimą po pirmųjų taškų stipriausiame Senojo žemyno turnyre įgavęs gynėjas po kelių akimirkų pridėjo ir tritaškį.

A.Perezas aikštelėje stebuklų nedarė, tačiau jo žaidimas svarbiausiomis mačo akimirkomis, kai ant suolo sėdėjo pražangų prisirinkę Lukas Lekavičius ir Thomasas Walkupas, buvo labai svarbus.

„Atsipalaidavau, – apie pirmuosius taškus Eurolygoje sakė A.Perezas. – Svarbiausia, kad atėjau su mentalitetu, bandydamas būti geriausiai besiginančiu žaidėju, fizišku. Negalvojau apie taškus, savo klaidas. Bandžiau laikytis plano, super susitelkti, rodyti didelę energiją.“

Dvikovos didvyriu tapo Z.LeDay, vienas pats ketvirtajame kėlinyje sulaužęs „Real“ priekinę liniją. Pirmiausia jis tritaškiu metimu pavaišino lėtąjį W.Tavaresą, taip galutinai aukštaūgį išimdamas iš žaidimo, vėliau „Žalgirio“ aukštaūgis po krepšiu terorizavo minkštąjį Jordaną Mickey.

Statistika kalba už save – be keitimų lemiamą ketvirtį sužaidęs amerikietis per paskutines 10 minučių surinko 16 taškų, o tai yra daugiau nei visa „Real“ komanda (13). Z.LeDay pelnė daugiau taškų per kėlinį nei per pirmuosius du mačus kartu sudėjus – 12.

Z.LeDay rungtynes baigė užfiksavęs įspūdingą eilutę – 26 taškai (9/12 dvit., 1/2 trit., 5/5 baud.), 9 atkovoti kamuoliai (5 puolime), 35 naudingumo balai.

„Zachas patempė taip, kaip reikėjo. Dabar jis galės visiems pirkti sušius, gal gaus MVP“, – šypsenos neslėpdamas apie komandos draugo pasirodymą įvertino M.Grigonis.

„Žalgirio“ naujieji legionieriai padarė lemtingą skirtumą ketvirtadienio rungtynėse, tačiau užsimerkti negalime ir prieš senbuvių pasirodymus. Paulius Jankūnas sužaidė geriausią mačą per ilgą laiko tarpą, o Edgaras Ulanovas ir Marius Grigonis aikštelėje praleido atitinkamai 34 ir 32 minutes bei statė pamatus tiek gynyboje, tiek puolime.

Kauno ekipa puikiai išpildė akcentus, kuriuos prieš rungtynes pabrėžė „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. Kauniečiai mažai klydo – 8 kartus, kai per pirmuosius du mačus kamuolį prarado 30 kartų. Mažas klaidų skaičius bei taiklūs žalgiriečių metimai neleido „Real“ bėgti į greitas atakas. „Žalgiris“ kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo 36:27. Puikią energiją demonstruojantys Š.Jasikevičiaus auklėtiniai šiemet puolime vidutiniškai nusiima po 15 kamuolių, o tai yra geriausias rezultatas turnyre.

Galiausiai, krepšinyje svarbiausia realizuoti susikurtas progas, ko nepavyko padaryti pirmosiose dvejose rungtynėse. Susitikimuose su „Baskonia“ ir „Olimpia“ žalgiriečiai pataikė 14 tritaškių iš 42 (33 proc.), o su „Real“ – 8 iš 16 (50 proc.). Tai stipriai išaugino rezultatyvių perdavimų skaičių – 22 dvikovoje su „Real“, kuomet per pirmuosius du mačus iš viso buvo 21.

VIDEO: Pamatykite: pergalingi emocijų sprogimai ir „Žalgirio“ dėjimai į „Real“ krepšį

„Geros komandos nededa žingsnio atgal. Iš vienos pusės smagu, bet iš kitos pusės nesinori labai džiūgauti, nes žinote kaip būna, po gerų rungtynių kitos gali būti blogos. Jei norime būti gera komanda Eurolygoje, tai negalime dėti žingsnio atgal, turime eiti į priekį“, – sakė E.Ulanovas.

Džiūgauti pernelyg nereikia, bet ketvirtadienio rungtynės nuėmė psichologinę naštą nuo „Žalgirio“ žaidėjų pečių, ypatingai – nuo naujokų, kurie iš arti galėjo įsitikinti eilę metų sėkmingai veikiančia komandos sistema.

Stipriai pajėgas vasarą persistatęs „Žalgiris“ dar ieško savo tikrojo veido, bet dvikova prieš „Real“ negali neduoti pozityvių signalų. Procesas tęsiasi, o jau kitą savaitę į Kauną atvyksta Vilerbano ASVEL krepšininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius