-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 23

Kitoks „Žalgirio“ žvėriukas – apie virsmą lyderiu, K.Maksvyčio aistrą ir sniegą

Keenanas Evansas vienintelis iš visos Kauno „Žalgirio“ komandos į kelionę Ispanijos kryptimi susiruošė užsimaukšlinęs žieminę kepurę. Teksase gimusiam ir augusiam amerikiečiui Lietuvą staiga apgaubęs šaltis tapo didesniu siurprizu nei fantastiškas jo komandos startas Eurolygoje, kur triukšmaujantys kauniečiai įsitaisė greta elitinių turnyro komandų.

26-erių amerikietis į Kauną atvyko su misija padėti užmiršti „Žalgirio“ sirgaliams košmarišką 2021–2022 m. sezoną.

Tel Avivo „Maccabi“ praėjusį sezoną ne pagrindinį vaidmenį atlikęs K.Evansas gavo raktelius nuo Kauno klubo automobilio ir kol kas vairą sukioja taip efektingai, jog kauniečiai po aštuonių turų su Madrido „Real“ ir „Barcelona“ dalijosi 4–6 vietas Eurolygoje, iškovoję penkias pergales.

191 cm ūgio gynėjas, praėjusį sezoną Eurolygoje rinkęs po 8,2 taško, yra pagrindinė to priežastis – šį sezoną jis patenka į geriausių dešimtukus net penkiose kategorijose.

Jis yra devintas pagal rezultatyvumą (15,5 taško), aštuntas pagal pataikomus tritaškius (2,4), septintas pagal pataikomas baudas (3,6), devintas pagal išprovokuotas pražangas (4,1) ir dešimtas pagal efektyvumą (16,2 balo).

Pelnomais taškais žalgirietį pajėgiausiame žemyno turnyre lenkia tik elitiniai Eurolygos žaidėjai Willas Clyburnas, Sasha Vezenkovas, Vasilije Micičius, Mike'as Jamesas, Kevinas Punteris, Wade'as Baldwinas ir Lorenzo Brownas bei turnyro naujokas Markusas Howardas iš Vitorijos „Baskonia“, prieš kurią „Žalgiris“ surems ginklus jau šįvakar.

Be to, nors ir nėra tradicinis atakų organizatorius, K.Evansas dažnai ieško ir komandos draugų bei juos randa, per susitikimą atlikdamas po 4,2 rezultatyvaus perdavimo. Tai penkiolikta vieta Eurolygoje ir dvylikta pozicija tarp turnyro įžaidėjų.

Priešingai nei kitas žalgirietis, kuriam buvo projektuotas lyderio vaidmuo – Ignas Brazdeikis, – K.Evansas pasižymi ir stebėtinu stabilumu.

Per visas ligšiolines Eurolygos rungtynes amerikietis surinko dviženklį naudingumą ir tik per vienerias – prieš Bolonijos „Virtus“ – nepelnė 10 taškų. Toji pergale pasibaigusi akistata buvo pažymėta 9-iais K.Evanso pelnytais taškais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Dar svarbiau nei skaičiai yra amerikiečio demonstruojamos lyderio savybės.

Penki K.Evanso tritaškiai kilnojo „Žalgirio“ arenos stogą, kai didžiausią sugrįžimą per klubo istoriją Eurolygoje surengę kauniečiai namuose parbloškė Berlyno ALBA.

Po kelių savaičių jis jau šėrė tritaškius Milano „Olimpia“ ekipai ir gelbėjo „Žalgirio“ kailį klampiose rungtynėse prieš blankiai sezono pradžioje atrodančius „dizainerius“, pelnydamas beveik trečdalį (23 iš 72) komandos taškų.

Svarbių metimų K.Evansas įsūdė ir kituose laimėtuose mačuose bei jau ne kartą privertė griebtis už galvos komandos gerbėjus, kai atsivaręs kamuolį iš savos aikštės pusės po kelių sumušimų netikėtai pašokęs švystelėjo taiklius šūvius nepaisant to, jog „Žalgirio“ amerikiečiui į veidą alsavo varžovas.

Tačiau lietuvius K.Evansas stebina ne tik savo žaidimu ir pergalėmis.

Prieš kelias savaites jis apsilankė Nacionalinėje krepšinio lygoje dominuojančių „Žalgirio“ dublerių rungtynėse prieš Vilniaus „Perlo“ jaunimą.

Praėjusią savaitę žalgirietis nepabūgo ir žvarbaus oro bei nuėjo į atnaujintą Dariaus ir Girėno stadioną, kur stebėjo Lietuvos ir Islandijos futbolo rinktinių akistatą.

Savo socialiniuose tinkluose K.Evansas nuolat pasidalina ir Kauno, Vilniaus ar kitų Lietuvos vietelių, kurias aplanko, vaizdais.

Pripažinkite, nedažnas komandos legionierius laisvą laiką aukoja tokiems užsiėmimams, ypač ankstyvą žiemą primenantį lapkritį.

Kitoks „Žalgirio“ amerikietis kartu su komandos draugais išvyko į dvigubą savaitę Ispanijoje, kur susidurs su dviem šios šalies klubais ir žaidėjais, dominusiais „Žalgirį“ vasarą, bet galiausiai užleidusiais vietą Kaune K.Evansui – Dariusu Thompsonu iš Vitorijos „Baskonia“ ir Chrisu Jonesu iš „Valencia“.

O prieš ispaniškus iššūkius žalgirietis su 15min kalbėjosi apie jo nestebinantį „Žalgirio“ sezono startą, dar nepasiektas savo lubas, Kazio Maksvyčio aistrą krepšiniui, NBA svajonę, susidomėjimą Lietuva ir netikėtai anksti Kauną ir Lietuvą sukausčiusį šaltį ir sniegą.

– Prieš sezoną labai mažai žmonių būtų patikėję, kad po aštuonerių rungtynių turėsite penkias pergales. Kiek tai stebina jus patį?

– Man tai nėra didelis siurprizas, žinant, kiek daug darbo įdėjome. Esame kietai žaidžianti komanda. Žinome, kad neturime „ant popieriaus“ labai talentingų vyrukų, gaunančių dideles algas, bet sunkiai dirbame, žaidžiame kartu ir norime laimėti. Tad nėra jokio siurprizo, kad per aštuonerias rungtynes turime penkias pergales. Sezonas ilgas, tad turime tai tęsti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– „Žalgiris“ turi aštuonis naujus žaidėjus, bet toks jausmas, kad žaidžiate kartu ne du mėnesius, o metus ar dvejus. Kaip sugebėjote taip greitai susiklijuoti?

– Viską lemia susikaupimas ir vienas kito pažinimas kiekvieną dieną. Kiekvienose rungtynėse, kiekvienoje treniruotėje pažįstame vienas kitą vis geriau. Tai procesas, o mūsų komandai pavyko jį įgyvendinti greičiau negu kitoms.

– Daugelis žmonių kalbėdami apie „Žalgirį“ mini kovotojų mentalitetą, puolime atkovojamus kamuolius, sugrįžimus. O kuris komandos bruožas labiausiai patinka jums?

– Kovotojų dvasia – manau, tai geriausias šios komandos dalykas. Net kai pralaimime, toliau žaidžiame iš visų jėgų ir nepasiduodame. Tai šios komandos identitetas.

– Jūs pats taip pat pradėjote sezoną puikiai. Kaip įvertintumėte savo pirmus mėnesius „Žalgiryje“?

– Neblogai. Žinoma, noriu tobulėti ir sezono metu būti geresnis visuose komponentuose. Noriu dar geriau pažinti komandos draugus, pažinti priešininkus, ypač kai žaisime prieš juos antrą kartą. Reikia viso sezono metu išlaikyti gerą formą, rūpintis savo kūnu ir tapti geresniu visais aspektais – tai padės komandai rinkti pergales.

– Kai domėjausi apie jus vasarą, daugelis minėjo, kad esate kur kas geresnis metikas po driblingo negu iš statinės padėties. Tą matome ir sezono pradžioje, nes didžiąją dalį tritaškių pataikote po driblingo ir per rankas. Kaip tai paaiškintumėte?

– Labiausiai dėl mano pozicijos aikštelėje. Aš organizuoju atakas su kamuoliu rankose, laukiu užtvaros ir arba atiduodu perdavimą, arba atakuoju krepšį. Labai retai būnu krašte ir laukiu kamuolio, o kur kas dažniau pats imuosi iniciatyvos, tad man tai natūralu, visada buvau geresnis metikas iš judesio, negu iš vietos.

– Su kokiais didžiausias iššūkiais susidūrėte pereidamas nuo pagalbinio žaidėjo vaidmens, kokiu buvote „Maccabi“, prie komandos lyderio statuso „Žalgiryje“?

– Labai svarbu jausti visą komandą. Šie vaidmenys labai skirtingi. Būdamas lyderiu, turi atlikti daugiau. Panašus procesas vyksta ir kai iš lyderio tampi antru ar trečiu žaidėju – taip pat turi prisitaikyti, išmokti daug dalykų. Bet treneriai mane motyvuoja ir skatina, tad tai padeda.

– Kalbant apie trenerį, kas jums labiausiai patinka apie Kazį Maksvytį?

– Man labai patinka jo aistra krepšiniui. Nesvarbu, tai treniruotė ar rungtynės, kartais net turi jį raminti, kad tik negautų techninės pražangos svarbiausiu metu. Man labai patinka aistra, su kuria jis dirba kasdien. Jeigu gerai padirbame treniruotėje, jis būtinai tai išskirs ir paminės. Man labai patinka jo energija.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Daug kas pastebėjo tą epizodą, kai raminote jį per rungtynes su „Virtus“, kad šis negautų techninės. Kaip prisimenate tą momentą?

– Buvo jau keli panašūs momentai, kai raminau trenerį, bandžiau padėti jam išlaikyti savitvardą. Būdamas vyriausiuoju treneriu, kaip ir Ulanovas būdamas kapitonu, negali pamesti kontrolės, turi visus sukontroliuoti ir pasirūpinti, kad visi eitų viena kryptimi. Visiems reikia žmogaus ar žmonių, kurie svarbiu metu sugeba tave nuraminti, bet tame nėra nieko blogo.

– Anot pranešimų, vasarą atmetėte pirmą „Žalgirio“ pasiūlymą, bet priėmėte antrą. Kodėl?

– Tai tiesa. Kai gavau pirmą pasiūlymą, dar nebuvau išsprendęs savo situacijos „Maccabi“, nežinojau, kuri situacija man būtų geresnė. Bet kai gavau antrą pasiūlymą, apsisprendžiau atvykti čia.

– Nebuvote pakviestas į NBA, bet vis dar esate tik 26-erių, vedate į priekį Eurolygos komandą. Ar jūsų NBA svajonė dar gyva?

– NBA svajonė visada gyva. Manau, kad daugelis krepšininkų svajoja apie NBA. Dirbi tam, kad žaistum aukščiausiame lygyje. Neabejoju, kad visų mūsų motyvacija yra žaidimas NBA.

– Eurolygoje turime amerikiečių kaip Kyle'as Hinesas, žaidžiančių čia 1213 sezonų ir tapusių legendomis, bet turime ir tokių, kurie vos pasitaikius progai Eurolygą iškeičia į NBA. Kuriam tipui priskirtumėte save – tam, kuriam gerai ir Eurolygoje, ar tam, kuris bet kokia kaina sieks žaisti NBA?

– Žinoma, noriu žaisti NBA, tai didelis mano tikslas, bet neleidžiu šiam norui manęs kontroliuoti ir neleisti mėgautis tuo, kur esu dabar. Negaliu priimti to kaip duotybės ir sakyti: „Ech, negaliu sulaukti, kol žaisiu NBA, negaliu sulaukti, kol paliksiu Eurolygą ir Europą.“ Mėgaujuosi tuo, kur esu. Man patinka procesas, man patinka mano kelionė ir nepriimu to kaip duotybės. Visa tai yra proceso dalis. Nesvarbu, kas nutiks, aš mėgausiuosi tuo, kur esu ir išnaudosiu kiekvieną galimybę ir patirtį.

Kyle'as Hinesas yra ilgaamžis žaidėjas, tikra Eurolygos legenda. Tikrai nebūčiau nieko prieš ir pats tokia tapti, bet tai labai aukštas tikslas, iki kurio taip pat reiktų daug dirbti.

– Kalbant apie patirtis, mačiau, kad apsilankėte „Žalgirio“ jaunimo rungtynėse, vėliau lankėtės ir Lietuvos futbolo rinktinės mače. Taip elgiasi retas „Žalgirio“ legionierius. Kaip paaiškintumėte savo susidomėjimą tuo, kas vyksta aplink klubą ir „Žalgirį“?

– Man tai atrodo labai svarbu. Negyvenu čia galvodamas, kaip greičiau iš čia ištrūkti. Bandau pasiimti viską, ką galiu. Kad ir kokioje šalyje gyvenu, bandau mokytis ir suprasti apie ją kuo daugiau. Bandau išgyventi skirtingas patirtis.

Kalbant apie jaunimą, susitinku su jais treniruotėse, jie puikūs vyrukai, sunkiai dirba, tad norėjau juos pamatyti rungtynėse ir palaikyti. Čia jie tobulėja visai kitomis aplinkybėmis negu JAV, žaidžia profesionalioje lygoje, dalyvauja mūsų treniruotėse. Buvo smagu aplankyti ir juos, ir futbolo rinktinės rungtynes – man patiko.

– Esate kilęs iš Teksaso, prieš tai žaidėte pakankamai šilto klimato valstybėse – Izraelyje, Bosnijoje ir Hercegovinoje. Kaip reagavote į praėjusią savaitę iškritusį sniegą?

– Teksase pakankamai šilta, nors kartais ir ten atšąla. Dar praėjusią savaitę ir Teksase, ir Lietuvoje buvo panašus oras, tačiau tada Lietuvoje staigiai atšalo. Buvo įdomu išvysti sniegą taip anksti, to dar nebuvau patyręs. O šaltis tik didės, tad bus įdomu tai patirti ir gyventi šalyje, kur sninga praktiškai kiekvieną dieną. Bet man tai netrukdo, išskyrus vieną dalyką – įlipus į automobilį jame labai šalta ir reikia palaukti, kol jis sušils (juokiasi). Tai vienintelė bloga patirtis dėl šalčio.

Man tai netrukdo, išskyrus vieną dalyką – įlipus į automobilį jame labai šalta ir reikia palaukti, kol jis sušils.

– Pabaigai, negaliu neužduoti klausimo apie futbolą. Pirmadienį pirmąsias rungtynes pasaulio futbolo čempionate sužaidė Jungtinių Valstijų futbolininkai. Ar sekate šį turnyrą ir amerikiečių pasirodymą?

– Bandau stebėti. Anksčiau dažniausiai pasaulio čempionatas vykdavo vasaromis, kai turime daugiau laisvo laiko. Bet aplink mane yra daug futbolu besidominčių vyrukų (rodo į kitus žalgiriečius – aut. past). Gaila, kad vakar sužaidėme tik lygiosiomis, bet Argentina pralaimėjo, o tai mums padeda pasijausti geresniais (juokiasi).

Bandau stebėti kuo daugiau futbolo, bet kol kas negaliu savęs pavadinti sirgaliumi, neturiu savo mėgstamiausio žaidėjo. Mano koledžo draugas yra žaidęs futbolą, jis man pasakojo, kad JAV komanda yra labai jauna. Tikiuosi, kad jie atsities per artimiausias kelias rungtynes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius