Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 22

Mažos, svarbios „Žalgirio“ paslaptys – kuris yra staigiausias, šokliausias, stipriausias

Kai reikia paspausti greičio pedalą, tik duok tai padaryti Kauno „Žalgirio“ krepšininkams. Pergalė prieš Milano „Olimpia“ buvo šeštoji šį Eurolygos sezoną, kai žalgiriečiai laimėjo rungtynes, nors po dviejų kėlinių pirmavo varžovai. Galingas žaidimas antrojoje dvikovos dalyje – ženklas, kad „Žalgirio“ fizinio rengimo treneriai Justinas Grainys ir Nerijus Navickas savo darbą atlieka be priekaištų.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas ir kiti žalgiriečiai įsibėgėjo sezono metu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ledo kubilas, šilta ir šalta vonelės, limfodrenažinės kojinės, masažai. Kauno „Žalgirio“ krepšininkų medicinos personalas šiomis dienomis paruošęs įvairias priemones žaidėjų jėgoms atstatyti, nes komanda vėl keliauja per beprotišką savaitę, kai per aštuonias dienas reikia sužaisti keturis mačus.

Du iš jų per tris dienas Eurolygoje – pasiekę itin svarbią pergalę Kaune antradienį prieš Milano „Olimpia“, žalgiriečiai iškeliavo į Madridą, kur rungtynėse su „Real“ pabandys užsitikrinti kelialapį į ketvirtfinalį.

„Tokiu metu svarbiausios yra atsistatymo pratybos, – sakė vienas iš dviejų „Žalgirio“ fizinio rengimo trenerių J.Grainys. – Tai yra treniruotės, paremtos aerobinės ištvermės principu, kai širdis plaka tokiu pulsu, kad sugeba aptarnauti visus dirbančius raumenis, be jokių įsiskolinimų, tuo pačiu tokiu principu vyksta atsigavimas. Turime ir naudojame „Polar“ širdies susitraukimo matuoklius, kai matome visus duomenis esamuoju laiku. Taip pat vykdoma daug tempimo pratimų, volavimas, bet pagrindinis akcentas krepšinio treniruotėje – nedidelis intensyvumas, siekiant išvengti nuovargio.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: nuostabus klipas apie Kauno pasaką ir stipriausi „Žalgirio“ žaidėjai

Kitaip buvo rudens pradžioje, kai „Žalgiris“ paklojo pamatus visam ilgam Eurolygos sezonui, kuris Kauno klubui kol kas klostosi lyg pasakoje.

Šį sezoną „Žalgiris“ išvengia didelių duobių, jau laimėjo LKL Karaliaus Mindaugo taurę, o lyderystę LKL čempionate suderina su nuostabiais rezultatais Eurolygoje – 16 pergalių ir 11 pralaimėjimų užkėlė kauniečius į 4–7 vietas, kuriose Kauno klubas stumdosi su daugkartiniais Eurolygos čempionais Madrido „Real“ ir Atėnų „Panathinaikos“ bei turtuoliais iš Rusijos „Chimki“. Kad Kauno komanda išliktų šiose lenktynėse, reikalingos maksimalios visų pastangos. „Tai visos komandos nuopelnas“, – nuoseklią sportinę formą aiškino J.Grainys.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justinas Grainys (kairėje)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justinas Grainys (kairėje)

Duetas pluša drauge jau šešerius metus

„Žalgiris“ turi du fizinio rengimo trenerius. Tai yra neįprasta Lietuvoje, kur kiti klubai, taip pat ir mūsų šalies krepšinio rinktinė turi po vieną šios srities specialistą.

Tačiau du fizinio rengimo treneriai dirba 2017 metų Eurolygos čempionės Stambulo „Fenerbahče“ klube, taip pat ir 2016 metais šį turnyrą laimėjusioje Maskvos CSKA komandoje, su kuria „Žalgiris“ žais namie kitą savaitę.

„Jeigu pažiūrėsite į NBA komandas, ten yra net po 2–3 žmones, atsakingus už fizinį rengimą. Mano nuomone, tai priklauso nuo klubo galimybių ir požiūrio į šią sferą, „Žalgiris“ turi vieną geriausių treniruočių bazių visoje Europoje, todėl bandome išgauti kuo didesnę naudą“, – pabrėžė J.Grainys.

Jis ir N.Navickas drauge dirba šešerius metus. N.Navickas labiau atsakingas už jėgos treniruotes, o J.Grainys, įterpdamas prevencinius pratimus, reguliuoja visą pasirengimo procesą ir bando jį privesti prie krepšinio specifikos.

Kita vertus, du fizinio rengimo treneriai dažnai tariasi, analizuoja ir darbuojasi kartu, arba pavaduoja vienas kitą – pavyzdžiui, į Eurolygos rungtynes išvykose jie keliauja po vieną pasikeisdami.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nerijus Navickas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nerijus Navickas

Greičiausi – mažiukai, stipriausi – aukštaūgiai

Fizinio rengimo treneriai pažįsta „Žalgirio“ žaidėjų kūnus turbūt geriau nei savo. Ne apie visas testais nustatomas krepšininkų savybes jie gali papasakoti, tačiau išskirti fizinių savybių geriausius – įmanoma.

Axelis Toupane'as iš šalies atrodo labiausiai apdovanotas įgimtomis atletinėmis savybėmis, kurias „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius dažnai naudoja prieš pavojingiausius varžovų žaidėjus. Nėra paprasta pulti prieš žaidėją, kuris yra ne tik staigus ir šoklus, bet ir turi ypač ilgas rankas.

„Axelis turi išskirtinius antropometrinius duomenis, – apie įspūdingą A.Toupane'o išskleistų rankų rodiklį – 211 cm – sakė J.Grainys. – Prie viso to, jis turi didelę sprogstamą jėgą. Tačiau krepšinyje svarbiausia mokėti panaudoti savo atletiškumą reikiamu momentu, ne visada geriausi atletai yra geriausi krepšininkai. Axelis yra dar gana jaunas žaidėjas. Su patirtimi, manau, jis taps dar geresniu.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Axelis Toupane'as
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Axelis Toupane'as

Pagal šuolių duomenis, Kauno komandoje išsiskiria Aaronas White'as, Brandonas Daviesas, tas pats A.Toupane'as.

Aukščiausius staigumo rodiklius demonstruoja žemiausi „Žalgirio“ vyrai – Kevinas Pangosas ir Paulius Valinskas.

O kas jums sakė, kad Roberto Javtoko neliko štanginėje?

Jei reikia kautis ilgai ir intensyviai, Š.Jasikevičiaus akys krypsta į Artūrą Milaknį ir Edgarą Ulanovą – jų ištvermė yra geriausia.

„Jų VO2 max rezultatai yra labai aukšti, o tai yra vienas iš rodiklių, pasakančių apie žmogaus ištvermę“, – sakė J.Grainys.

Ne vieną sezoną treniruoklių salėje keliant svorius lyderiu buvo Robertas Javtokas, bet kas pakeitė jį šioje srityje, kai vidurio puolėjas tapo sporto direktoriumi?

„O kas jums sakė, kad Roberto Javtoko neliko štanginėje? – nusijuokė J.Grainys. – Jis vis dar ten būna. Kalbant apie jėgos rodiklius, tiek Martynas Sajus, tiek Paulius Jankūnas ar Antanas Kavaliauskas – visi pasižymi šioje srityje.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Užtikrinti gerą nuotaiką tarp štangų geriausiai padeda Paulius Jankūnas – komandos kapitono juokai skamba dažniausiai.

Stabiliausias – Kevinas Pangosas

J.Grainio teigimu, žalgiriečiai mėgsta ateiti į treniruotę valanda, o kartais ir dvi anksčiau, o labiausiai savo kūno priežiūra ir fizinio pasirengimo specifika domisi K.Pangosas.

Šis 25 metų kanadietis pirmauja tarp „Žalgirio“ žaidėjų Eurolygoje pagal žaidimo minutes, kurių vidurkiu – beveik po 28 per rungtynes – nežymiai lenkia E.Ulanovą.

Tačiau K.Pangosas pasiruošęs ir dar daugiau. J.Grainio nuomone, įžaidėjo sportinė forma yra bene geriausia ir stabiliausia šį sezoną.

Lino Žemgulio nuotr./Kevinas Pangosas rengiasi mačui Madride.
Lino Žemgulio nuotr./Kevinas Pangosas rengiasi mačui Madride.

Antrajame Eurolygos rate krito P.Jankūno apsukos bei rodikliai, tačiau gilių duobių 33 metų puolėjas išvengia – 15 taškų į Milano komandos krepšį tai tik patvirtino.

„Vyresnio amžiaus sportininkui sunkiau įgauti sportinę formą, ypač praleidus daugiau laiko be sporto, – vasarą, kai P.Jankūnas ilgiau ilsėjosi ir neatstovavo Lietuvos rinktinei, priminė J.Grainys. – Tačiau palaikyti sportinę formą patyrusiems žaidėjams yra lengviau. Jie žino savo rutiną, ką gali daryti ir ko – ne. Tas stabilumas ir mažos detalės duoda rezultatus.“

Laukia per 80 dvikovų

J.Grainys pats mokėsi iš fizinio rengimo pradininkų Lietuvoje – a.a. lengvosios atletikos guru Alekso Stanislovaičio ir buvusio „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės ilgamečio trenerio Aleksandro Kosausko.

Justinas Grainys: „Paprastume slypi genialumas“.

„Aš visada vadovaujuosi fraze, jog paprastume slypi genialumas. Todėl mano darbo specifika ir prasideda nuo to, jog nereikia visko daryti labai sudėtingai.

Šiais laikais populiaru daryti viską su kuo daugiau pasipriešinimo gumų, balansinių plokštumų, svorių, bet iš patirties galiu pasakyti, jog daugelis sportininkų nemoka atlikti taisyklingo pritūpimo, atsispaudimo ar prisitraukimo. Namo juk nestatome nuo stogo, reikia pamatų – todėl ir mano filosofija yra, kad viskas prasideda nuo paprastų dalykų, o tik vėliau galima sunkinti sąlygas. Tokį mano mąstymą suformavo mano mokytojai – aš didžiuojuosi tuo, jog aš buvau jų mokinys“, – sakė 29 metų treneris.

Alfredo Pliadžio nuotr./Justinas Grainys
Alfredo Pliadžio nuotr./Justinas Grainys

Jo ir N.Navicko darbas susijungia su Š.Jasikevičiaus darbais. Pagrindinis „Žalgirio“ strategas dažnai pasako savo nuomonę ir klausia jos savo pagalbininkų. Suradę bendrą nuomonę vieno ar kito žaidėjo klausimu, fizinio rengimo treneriai kimba į darbą su žaidėjais asmeniškai, bandydami pagerinti silpnąsias vietas.

Jeigu komanda laimi ir atiduoda visą savo energiją, visada atrodys, jog fizinė kondicija yra labai gera.

Trenerių akiratyje yra ir „Žalgirio“ jaunimo komandos žaidėjai, pavyzdžiui, Rokas Jokubaitis, Martynas Arlauskas, Matas Jogėla ar Ignas Sargiūnas kartais prisideda prie vyrų komandos pratybų.

Šį sezoną Kauno komanda jau sužaidė 55 oficialias rungtynes. Per visą „Žalgirio“ sezoną reikės atlaikyti apie 80 oficialių rungtynių. Galbūt ir dar daugiau, jei Kauno krepšininkai toliau krės staigmenas ir per Eurolygos atkrintamąsias kovas.

„Žalgirio“ fizinio rengimo trenerių duetas padarė viską, kad komanda įgytų sportinę formą kuo anksčiau – kai varžovai Eurolygoje dar tik pompavo raumenis, žalgiriečiai jau buvo pasiruošę kone idealiai. Tačiau tikrasis menas ir iššūkis lauks dabar, bandant išlaikyti viršūnėje Europos išsišokėlių fizinę formą.

„Mes nesame ta komanda, kuri galėtų sau leisti Eurolygos viduryje pasiekti optimalią formą. Todėl visuomet stengiamės dėlioti planus taip, jog jau pirmosioms Eurolygos rungtynėms būtume optimaliai pasiruošę. O paskui stengiamės palaikyti formą viso sezono metu, – sakė J.Grainys. – Jeigu komanda laimi ir atiduoda visą savo energiją, visada atrodys, jog fizinė kondicija yra labai gera.

Visi dirbame kryptingai vieno tikslo link, tiek treneriai, daktarai ir visa komanda. Tai, manau, duoda žaidėjams tvirtumą ir tikėjimą visa sistema – todėl jie atiduoda visą savo energiją.“

Lino Žemgulio nuotr./„Žalgirio“ treniruotė Madrido arenoje.
Lino Žemgulio nuotr./„Žalgirio“ treniruotė Madrido arenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius