Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 26

Košmaras Atėnuose – siaubingai išskydęs „Žalgiris“ sutriuškintas PAO

Kauno „Žalgiris“ (12-9) dominavo Atėnuose du kėlinius, tačiau per kitus du išgyveno siaubingą košmarą.

Kazio Maksvyčio auklėtiniai prieš didžiąją pertrauką pirmavo 15 taškų skirtumu (42:27), tačiau visiškai subyrėjo per antrąją rungtynių pusę.

Net 40 taškų skirtumu kitus du kėlinius pralaimėję kauniečiai galiausiai buvo sutriuškinti Eurolygos autsaiderių Atėnų „Panathinaikos“ (8-13) krepšininkų – 65:89 (24:19, 18:8, 16:37, 7:25).

Keturių pergalių seriją į Graikiją atsivežęs „Žalgiris“ kieta gynyba ir puikia kova dėl atšokusių kamuolių puolime diktavo savo sąlygas per pirmus du kėlinius, tačiau per anksti užmigo ant laurų.

„Panathinaikos“ iš rūbinės grįžo tiesiog įsiutusi. Paris Lee ėmė spausti „Žalgirio“ įžaidėjus, patyręs Lukas Lekavičius ir ką tik pasveikęs Dovydas Giedraitis su kamuoliu žaidė lyg su karšta bulve, o Tomas Dimša buvo priverstas leisti laiką ant suolo dėl prisirinktų pražangų.

Be patikimo įžaidėjo likusio „Žalgirio“ laivas ėmė skęsti. Tai, ką K.Maksvyčiui ir kitiems žalgiriečiams pavyko sėkmingai maskuoti praradus lyderį Keenaną Evansą – papildoma drausme bei kova, Atėnuose buvo tiesiog apnuoginta trečiajame ir ketvirtajame kėliniuose.

„Žalgiris“ klydo elementariose situacijose, negalėjo persivaryti kamuolio per aikštę, o puolimas visiškai išsiderino.

Siaubingas pralaimėjimas sutapo su Manto Kalniečio karjeros pabaiga Eurolygoje. 36-erių įžaidėjas Atėnuose nepakilo nuo suolo, o per visą šį sezoną Eurolygoje taip ir nepelnė taškų per 2 sužaistus susitikimus.

PAO ekipoje liepsnojo karjeros mačą sužaidęs P.Lee, pataikęs net 5 tritaškius iš 6 ir surinkęs 24 taškus bei 27 naudingumo balus.

Krizę iki šiol išgyvenęs Atėnų klubas laimėjo tik antrą sykį per paskutinius 9 mačus Eurolygoje. Tuo metu pakiliai iki šiol žaidęs „Žalgiris“ pralaimėjo tik pirmąjį mačą šiais metais.

Artūras Gudaitis nugalėtojams per 18 minučių su puse pelnė 7 taškus (3/3 dvit., 1/5 baud.), nors ir mėtė pro šalį baudas. Vidurio puolėjas pridėjo 2 puolime sugriebtus kamuolius ir dar 3 perėmė.

Marius Grigonis žaidė tik 7 minutes ir įmetė 4 taškus (4/6 baud.).

„Panathinaikos“: Parisas Lee 24 (5/6 trit.), Dwayne'as Baconas (5 atk. kam.) ir Mateušas Ponitka – po 13, Georgios Papagiannis 12 (5 atk. kam.), Artūras Gudaitis ir Nate'as Woltersas – po 7.

„Žalgiris“: Rolandas Šmitas 11 (5 atk. kam., 4 klaid.), Lukas Lekavičius 9 (4 klaid.) ir Laurynas Birutis – po 9, Ignas Brazdeikis (5 atk. kam.) ir Tomas Dimša – po 8, Edgaras Ulanovas 7 (5 atk. kam., 4 rez. perd.).

Prieš beveik du mėnesius Kaune vykusiose pirmosiose tarpusavio rungtynėse 81:67 taip pat pranašesnė buvo „Panathinaikos“ ekipa.

Ketvirtas kėlinys

40 min. „Žalgirio“ košmarą užbaigia tik finalinis švilpukas. 40 taškų skirtumu antrąją rungtynių pusę pralaimėję kauniečiai patiria sutriuškinimą Atėnuose (65:89).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Arena, kurioje prieš 18 metų Italijos krepšininkai pražudė Lietuvos olimpinio aukso svajonę, į mūsų šalies krepšinio istoriją bus įrašyta dar vienu juodu įrašu. Antroji rungtynių pusė tokia, kurią norėsis pamiršti kuo greičiau.

35 min. Neįtikėtina... Po taiklaus M.Ponitkos tritaškio „Žalgiris“ atsilieka jau 20 taškų, nors po pirmos pusės pirmavo 15 (60:80).

34 min. P.Lee smeigia dar vieną tritaškį, o antrąją rungtynių pusę „Žalgiris“ pralaimi net 16:47 ir jau minus 16... (58:74).

„Ginamės! Ginamės vienas prieš vieną! Laikomės savo taisyklių!“ – per dar vieną minutės pertraukėlę rėkia K.Maksvytis.

32 min. „Žalgirio“ košmaras tęsiasi... A.Gudaitis pelno du su pražanga, pagaliau pataiko ir baudos metimą, dvitaškį prideda N.Woltersas, o „Panathinaikos“ jau pirmauja dviženkliu skirtumu (58:69).

Trečias kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Neįtikėtina, kas darosi Atėnuose. „Žalgiris“ nebesugeba net persivaryti kamuolio per aikštės vidurio liniją, per kėlinį padarė net 9 klaidas ir praleido 37 taškus, ne tik paleisdami turėtą 15 taškų persvarą, bet ir įkrisdami į 6 taškų duobę prieš ketvirtąjį kėlinį. Tai buvo prasčiausias „Žalgirio“ kėlinys per labai ilgą laiką.

30 min. P.Lee vagia kamuolius iš „Žalgirio“ įžaidėjų, o PAO rūksta į greitą puolimą. Šeimininkai laimi kėlinį net 37:16 ir perima iniciatyvą (58:64).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Tomas Dimša sėdi su keturiomis pražangomis, o Lukas Lekavičius atrodo klaikiai. Gynėjas per kėlinį padarė jau keturias klaidas, o jį dusinantis Parisas Lee pelnė jau 12 taškų po ilgosios pertraukos ir leidžia savo komandai ketvirtį laimėti net 27:10.

27 min. Svečiai pameta dar vieną kamuolį, o P.Lee įmeta tritaškį greitajame puolime... „Žalgiris“ trečiąjį kėlinį pralaimi 10:27 ir jau atsilieka 52:54. Kauniečių gynyba per pirmus du kėlinius praleido tiek pat taškų, kiek per 7-ias trečiojo kėlinio minutes...

26 min. „Žalgirio“ gynyba visiškai nebeveikia. Svečiai palieka visiškai laisvą D.Baconas ir PAO lyderis įmeta tritaškį. Skirtumas tarp komandų – jau tik vienas taiklus metimas (50:47).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Graikai ima šėlti – Pariso Lee užkurtas „Panathinaikos“ garvežys šauna į priekį trečiojo kėlinio starte ir pabudina jau prisnūdusias OAKA tribūnas. Iš „Žalgirio“ pranašumo teliko viso labo 5 taškai.

24 min. L.Lekavičius dega gynyboje... P.Lee įmeta tritaškį su lietuvio pražanga. PAO neįmeta baudos, bet atkovoja kamuolį puolime, G.Kalaitzakis prideda tritaškį ir šeimininkai per vieną išpuolį surenka 6 taškus. Skirtumas jau tik 5 taškai (45:40).

23 min. Bet L.Lekavičius iš karto po minutės pertraukėlės klysta... (42:34). Laimei, tritaškį pataiko R.Šmitas (45:34).

22 min. „Panathinaikos“ kėlinį pradeda spurtu 5:0 ir K.Maksvytis nieko nelaukdamas ima minutės pertraukėlę. „Vyrai, pirmyn, mušamės gynyboje!“ – rėkia K.Maksvytis (42:32).

Antras kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Arenos darbuotojas staigiai paleido „Panathinaikos“ himną prasidėjus ilgajai pertraukai, kad tik užgožtų švilpimus iš tribūnų – graikai labai nepatenkinti savo komandos beviltiškumu.

20 min. „Panathinaikos“ ir toliau atrodo tiesiog tragiškai. „Žalgiris“ jau yra sugriebęs net 11 kamuolių puolime ir po dviejų kėlinių dominuoja Atėnuose 42:27. Šeimininkai per antrąjį kėlinį sukrapštė vos 8 taškus.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Gal ir gerai, kad OAKA arena apytuštė, nes tokio savo komandos pasirodymo atėniečiai matyti nenorėtų. Praktiškai po kiekvienos PAO atakos aidi atodūsiai, o graikų žurnalistai iš nevilties griebiasi už galvų, kol „Žalgirio“ pranašumas auga lyg ant mielių.

17 min. Taškų sąskaitą atsidaro ir Achille Polonara, pataiko ir E.Ulanovas, o „Žalgirio“ persvara auga iki rekordinės 14 taškų (38:24).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

„Žalgirio“ sirgaliai toliau erzina Artūrą Gudaitį. Po dar dviejų netikslių lietuvio bandymų „Žalgirio“ sirgaliai atsidėkojo tautiečiui garsiai tardami „Ačiū, ačiū“.

15 min. Tomas Dimša pelno 5 taškus iš eilės, o A.Gudaitis ir vėl dovanoja vieną netaiklų baudos metimą (34:24).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Smagi kova užsikūrė prie baudų metimų linijos stojus Artūrui Gudaičiui. Vos 51,6 proc. tikslumu baudas realizuojantį lietuvį graikai ėmė skatinti plojimais, o „Žalgirio“ sirgaliai švilpė ir po pirmojo netaiklaus šūvio skandavo „pakartot, pakartot“. Galiausiai, Gudas į lietuvių raginimus „įsiklausė“ – pro šalį skriejo ir antra bauda.

13 min. Nuo suolo pakilęs M.Grigonis skausmingai susiduria su A.Butkevičiumi ir žalgirietis, po teisėjų peržiūros, baudžiamas nesportine pražanga. M.Grigonis sumeta baudas, bet A.Gudaitis netrukus abi meta pro šalį (29:21).

11 min. Buvęs PAO legionierius L.Lekavičius buvusią savo komandą nubaudžia tritaškiu, A.Butkevičius prideda dvitaškį ir svečiai vėl priekyje dviženkliu skirtumu (29:19).

Pirmas kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Karolis Lukošiūnas buvo iškritęs iš „Žalgirio“ rotacijos pastaruoju metu – snaiperis nežaidė trejose rungtynėse iš eilės, bet šiandien labai solidžiai žengė ant parketo: savalaikis jo dvigubinimas lėmė Mateuszo Ponitkos klaidą, o gavęs šansą išsimesti tritaškį Karolis taip pat neklydo ir pataikė pirmą tolimą metimą Eurolygoje 2023-iaisiais.

10 min. Kėlinio pabaigoje tritaškį įskraidina ir nuo suolo pakilęs K.Lukošiūnas, bet taškais atsako ir A.Gudaitis. „Žalgiris“ pirmauja (24:19).

9 min. Aikštėje pasirodo A.Gudaitis, bet L.Birutis pelno du taškus būtent su A.Gudaičio pražanga (21:15).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Nedaug žiūrovų OAKA tribūnose, bet jie sukelia triukšmą į aikštę žengiant Lukui Lekavičiui – graikai dėkoja lietuviui už du Atėnuose praleistus sezonus.

6 min. Nerišli D.Radonjičiaus minutės pertraukėlė, atrodo, suveikė... „Žalgiris“ nebegali pelnyti taškų, o PAO mažina skirtumą iki minimumo (14:13).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Labai liūdnas vaizdas OAKA tribūnose, kuriose gal tiks koks geras tūkstantis aistruolių, o kur kas geriau girdimi – palubėse įkurdinti „Žalgirio“ sirgaliai. Užtat aikštėje vaizdelis kol kas mielas akiai – kauniečiai labai galingai pradėjo rungtynes ir jau turi 8 taškų persvarą.

3 min. Gera rungtynių pradžia jau tampa tradicija. I.Brazdeikis įskraidina tritaškį, E.Ulanovas prideda du su pražanga (12:4) ir D.Radonjičius nieko nelaukdamas prašo minutės pertraukėlės ir rėkia: „Gynyba, gynyba!“

1 min. Pirmuosius rungtynių taškus pelno ne kas kitas, o E.Ulanovas (2:0).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Rungtynes OAKA arenoje stebės ir ne viena Lietuvos sporto žvaigždė. Vienoje geriausių arenos vietų, visai greta „Žalgirio“ suolo, įsitaisė geriausias Lietuvos futbolo treneris Valdas Dambrauskas, treniruojantis „OFI Crete“ komandą ir jau užsitarnavęs sirgalių meilę Graikijoje. Sekmadienį lietuvio lauks iššūkis prieš Pirėjo „Olympiakos“, o atvykęs į Atėnus pakruojietis rado laiko ir savo kitai mėgstamai sporto šakai – krepšiniui. Į Atėnus iš Lietuvos atskrido ir Jonas Mačiulis, dabar dirbantis Kėdainių „Nevėžyje“, o praeityje atstovavęs ir „Žalgiriui“, ir „Panathinaikos“.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Atėnuose

Sveikinuosi iš Atėnų! Nenustebkite, jei įsijungę transliaciją išvysite daugybę neužpildytų vietų tribūnose. Taip yra dėl dviejų priežasčių: labai prasto „Panathinaikos“ žaidimo šį sezoną ir dar vykstančių „Panathinaikos“ futbolo klubo rungtynių kitame miesto gale. Jei nebus labai nuliūdę, dalis PAO sirgalių po Graikijos futbolo taurės rungtynių galbūt patrauks į Eurolygos rungtynes, tad nenustebkite, jei mačo metu OAKA tribūnos darysis pastebimai pilnesnės.

Prieš rungtynes

„Žalgirio“ žaidimo kreivės žemyn nepasuko net užklupusios traumos. Lyderis Keenanas Evansas dėl plyšusio Achilo šį sezoną nebežais, Tyleriui Cavanaugh atlikta nugaros operacija, o pakeisti K.Evanso į Kauną atvykęs Isaiah Tayloras iškrito 3 savaitėms dėl šlaunies traumos.

Sėkmės Atėnuose atveju, „Žalgiris“ sausio mėnesį Eurolygoje užbaigtų be pralaimėjimų – iškovotų penktą pergalę iš tiek pat galimų.

Rungtynės bus ypatingos Mantui Kalniečiui. Apie karjeros pabaigą šio mėnesio pabaigoje paskelbusi 36-erių Lietuvos krepšinio legenda turės paskutinį šansą išbėgti į aikštę Eurolygoje.

„Panathinaikos“ marškinėlius šį sezoną vilki du lietuviai, bet jų sezonas – pilnas rūpesčių. Marių Grigonį iš pradžių stabdė traumos, o šiuo metu jis žaidžia tik Eurolygoje – Graikijos pirmenybėse nėra registruojamas dėl legionierių limito.

Artūras Gudaitis irgi susiduria su sveikatos problemomis. Achilo sausgyslės skausmus pajutęs vidurio puolėjas gali ir nežaisti prieš „Žalgirį“ – „Panathinaikos“ dėl to žadėjo apsispręsti tik prieš pat susitikimą.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius