Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 27

N.Calathesas atvirai: apie Šarą, kurio nemėgo, ir technines jo pražangas

Kai Šarūnas Jasikevičius tapo Kauno „Žalgirio“ treneriu 2015–16 metų sezono metu, ne visi tikėjosi, jog lietuvio karjera prie šoninės linijos bus tokia sėkminga. Tačiau tuo neabejojo buvęs Šaro komandos draugas Nickas Calathesas.

2009–10 ir 2011–12 kartu Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje žaidė Š.Jasikevičius ir N.Calathesas, o dabar graikas yra lietuvio auklėtinis „Barcelona“ klube.

„Pirmą kartą apie Šarą išgirdau, kai jis žaidė „Indiana Pacers“. Tada buvo pirmas kartas. Man patiko žiūrėti NBA. Manau, tuo metu mokiausi koledže. Tad mačiau keletą jo rungtynių ten. Ir, žinoma, kai pirmais metais atvykau žaisti į Atėnus, sutikau jį, nors, žinoma, kaip žmogaus jo nepažinojau. Tačiau žinote, mačiau, kad tai didžiulis vardas. Neturėjau supratimo europietiškame krepšinyje, tikrai. O man sakė, kad tas vyrukas yra laimėjęs viską visose šalyse, kuriose žaidė“, – oficialiai Eurolygos svetainei pasakojo N.Calathesas.

Jis, akivaizdu, buvo vyresnis, tiesiog vyrukas, kuris sunaikindavo mane treniruotėse kiekvieną dieną, rėkė ant manęs ir panašiai. Tad nebuvau didelis jo gerbėjas, kai man buvo 20

Tais 2009-aisais Šaras ką tik buvo tapęs pirmuoju žaidėju, laimėjusiu Eurolygą su trimis skirtingais klubais, o N.Calathesas buvo naujokas, atvykęs į čempionų titulą ginsiančią komandą, kurios gynėjų sąraše jau buvo Š.Jasikevičius, Dimitris Diamantidis, Vassilis Spanoulis ir Drew Nicholas.

Vis tik N.Calatheso pirmas įspūdis apie Šarą nebuvo geriausias.

„Aš susipažinau su juo, dar tik pratinausi prie europietiško krepšinio, man buvo 20 metų, nežinojau, ko čia tikėtis. O jis, akivaizdu, buvo vyresnis, tiesiog vyrukas, kuris sunaikindavo mane treniruotėse kiekvieną dieną, rėkė ant manęs ir panašiai. Tad nebuvau didelis jo gerbėjas, kai man buvo 20, – atvirai pasakojo graikas. – Tada trečiais savo metais vėl žaidžiau su juo ir tapome gerais draugais. Manau, kad jis jau gerbė mane labiau kaip žaidėją. Kai man buvo 20, nemanau, kad ir pats būčiau save labai mėgęs.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas

Nebūčiau sau patikęs kaip žaidėjas, nes buvau tas jaunas vaikis, kuris galvoja, kad viską supranta. Tačiau trečiais savo metais mes su Šaru tapome gerais draugais. Ir nuo tada ta draugystė darėsi tik didesnė.“

Su PAO 2011-ais titulą laimėjęs N.Calathesas užsitarnavo daug pagarbos. Kai prieš kitą sezoną į komandą atvyko Šaras, viskas jau buvo kitaip.

Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Nickas Calathesas
Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Nickas Calathesas

„Pamenu, kad jis turėjo daug traumų 2012-ais, tačiau sezono pabaigoje jis žaidė savo geriausią krepšinį. Treniruotėse visada būdavo kova. Žinote, kai man buvo 20, aš žinojau, kad nežaisiu daug, nes komandoje buvo Diamantidis, Spanoulis, Šaras ir Drew Nicholas. Nebuvo pakankamai vietos visiems. Ir tada dar buvau aš. Tačiau treneris Željko Obradovičius manimi labai pasitikėjo. Trečią savo sezoną jau žaisdavome aš, Šaras ir Diamantidis“, – pasakojo N.Calathesas.

Tad, kai Šaras tapo treneriu, buvęs jo komandos draugas žinojo, kad lietuviui pasiseks.

„Nebuvau nustebęs. Kai žaidi su juo keletą metų, žinai jo įgūdžius, žinai, kaip jis supranta žaidimą. Žaidėjai, kurie tampa treneriais, ir turi tą žaidimo pajautimą, būna puikūs strategai. Jis trenerio darbe naudoja savo IQ lygiai taip, kaip ir tada, kai buvo žaidėjas. Tad jo supratimas yra unikalus. Ir tai priežastis, kodėl jis toks geras treneris“, – samprotavo „Barcos“ įžaidėjas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas

N.Calathesą sužavėjo Šaro žygiai su Kauno „Žalgiriu“.

„Tai, ką jis padarė su „Žalgiriu“, buvo neįtikėtina. Jis įdiegė sistemą ir, kai prieš juos žaidei, žinojai, kad bus labai sunku, nes jie niekad nedarydavo klaidų. Jie visada žaidė teisingai. Net ir su tokiu biudžetu jie turėjo puikių žaidėjų ir žaidė nuostabiai. Niekad neabejojai, kad kiekvienos rungtynės prieš juos bus sunkios. Manau, kad jis įskiepijo komandos kultūrą ir tai dar viena sėkmės priežastis“, – sakė N.Calathesas.

Daug kam yra keista, kad Šaras jau negauna tiek daug techninių pražangų, kiek gaudavo būdamas žaidėjas.

„Manau, taip yra todėl, kad jo geriausi draugai visada buvo teisėjai iš tų laikų. Tad jie žino, kad jam pridalino pakankamai techninių, jie žino, kad galbūt jau užteks. Jie jau ir nusileidžia jam retkarčiais“, – juokavo N.Calathesas.

Pats Šaras ne kartą yra minėjęs, kad nemažai pasiėmė iš savo buvusio trenerio Ž.Obradovičiaus, dar sakoma, kad lietuvis seka Zmago Sagadino pėdomis.

N.Calathesui atrodo, kad keipti dėmesį į smulkiausias detales Š.Jasikevičius pradėjo po darbo su Željko.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Tai yra vienas svarbiausių dalykų, ko jis prašo iš žaidėjų. Tuo jis primena Obradovičių, jis labai detalus ir, jei nedarysi to, ko jis prašo, jis tuo pasirūpins. Jis tai labai gerbia ir to reikalauja iš žaidėjų. Ir žinoma, mums, kaip komandai, reikia dėl to dirbti. Mes būsime tik geresni ir geresni, esu tuo įsitikinęs“, – sakė „Barcos“ žvaigždė.

N.Calathesas pabrėžė svarbą fakto, kad Šaras ilgą laiką buvo sėkmingai žaidęs žaidėjas.

„Man trenerio ir žaidėjo santykiai yra svarbiausias dalykas. Gerai, aš jam galiu pasakyti bet ką, tačiau jis yra treneris, kuriam tu gali išsipasakoti viską, net jei jo nepažįsti. Tu gali eiti pas jį ir klausti. Jis žaidėjų treneris, manau, kad tai labai padeda krepšininkams, nes mes galime labai laisvai su juo komunikuoti, – įsitikinęs N.Calathesas. – Mes visi žinome, kad jis Europoje žaidė daugybę metų, jis žino, kaip jaučiamės mes. Jis supranta situacijas, kurių niekada nesupras treneris, nežaidęs krepšinio.“

N.Calathesas mano, kad Šaro pavyzdys gali įkvėpti jį, kai karjera baigsis. Žinoma, kiek vėliau, mat graikui dar tik 31-eri.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas

„Tu žiūri į jį ir, manau, ne tik aš, bet ir bet kuris kitas žaidėjas, norintis ateityje tapti treneriu, mato vyruką, kuris anksčiau pats buvo geras žaidėjas, ir dabar tuo remiasi eidamas trenerio keliu. Kaip žaidėjai, kurie nori ateityje tapti treneriais, mes iš jo galime daug pasimokyti.

Viskas yra kitaip, kai esi aikštėje, kitaip nei tada, kai stovi prie šoninės linijos. Ir jis yra vaikinas, kurio gali paklausi ir jis papasakos, kaip jis kažką padarė. Kai baigsiu karjerą, tikiuosi, tapsiu treneriu. Jei gaučiau tokią galimybę, būtų puiku“, – pasakojo N.Calathesas.

Su Šaru jis nesugebėjo laimėti Eurolygos PAO klube, tačiau dabar tikisi, kad tai jiems pavyks Barselonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius