Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2021 05 30

Šalia trijų legendų: Šaras – per pergalę nuo unikalaus Eurolygos čempionų klubo

Sekmadienio vakarą paaiškės COVID-19 pandemijos akivaizdoje vykusio 2020-2021 metų Eurolygos sezono nugalėtojas. Kelne link Senojo žemyno krepšinio karūnos rankas tiesia didieji „Barcelona“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ klubai. Šarūnas Jasikevičius medžioja ne tik pirmąjį trofėjų vyriausiojo trenerio rogėse, bet ir kėsinasi įsirašyti savo pavardę šalia dviejų itin retų pasiekimų.
Svetislavas Pešičius
Svetislavas Pešičius / Euroleague.net

Šarūnas Jasikevičius pretenduoja tapti antru lietuviu istorijoje, kuriam šalia šoninės linijos su derinių lenta rankose pavyko nudiriguoti klubą iki pat aukščiausio Europos klubinio krepšinio laiptelio.

Pirmuoju ir vieninteliu 1999-aisiais su Kauno „Žalgiriu“ tapo panevėžietis Jonas Kazlauskas, kuris Miunchene 82:74 suvystė italą Ettore Messiną ir tuometę Eurolygos čempionę Bolonijos „Kinder“.

45-erių metų amžiaus „Barcelona“ bosas, jei sekmadienio vakarą katalonai iškovos pergalę, taps ketvirtuoju žmogumi istorijoje, kuris Eurolygos čempionu tapo ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris.

Kaip žaidėjas Šaras Eurolygoje triumfavo keturis kartus – sykį su „Barcelona“ (2003 m.), du kartus su Tel Avivo „Maccabi“ (2004 ir 2005 m.) bei kartą su Atėnų „Panathinaikos“ (2009 m.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetislavas Pesičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Svetislavas Pesičius

Elitiniame Eurolygos čempionų klube šiuo yra tik Madrido „Real“ ir Maskvos CSKA legendos Manuelis „Lolo“ Sainzas ir Armenakas Alačačanas bei buvęs Š.Jasikevičiaus treneris Svetislavas Pešičius, kurį lietuvis praėjusią vasarą pakeitė „Barcelona“ klube.

2003-aisiais serbo iškovotas titulas „Palau Blaugrana“ arenoje yra vienintelis Eurolygos trofėjus karjeroje.

Tai yra tas treneris, kurį spaudos konferencijoje prisiminė Š.Jasikevičius, kaip išvariusį auklėtinius į rūbinę per pratybas finalo išvakarėse.

Vis dėlto lemiamose sezono rungtynėse „Barcelona“ namuose 76:65 įveikė Trevizo „Benetton“. Legendinio Italijos klubo vairininku tuomet buvo E.Messina, o pagrindiniu įžaidėju – buvęs žalgirietis Tyusas Edney.

Kaip žaidėjas pagrindiniame Senojo žemyno turnyre S.Pešičius su Sarajevo „Bosna“ nugalėjo 1979-aisiais. Finale tuometė Jugoslavijos ekipa 75:67 įveikė Varezės „Emerson“.

Didelių pasiekimų 71-erių strategui yra tekę nuskinti rinktinių fronte. S.Pešičius yra vienintelis strategas, kuris Europos čempionu tapo su dvejomis skirtingomis rinktinėmis – Jugoslavijos Federacine Respublika (2001 m.) bei Vokietija (1993 m.). Dar pridėkite pasaulio taurę 2002 metais.

Euroleague.net/Armenakas Alačačanas
Euroleague.net/Armenakas Alačačanas

Armenakas Alačačanas – Maskvos CSKA ir Sovietų Sąjungos legenda.

Kaip krepšininkas, įžaidėjo pozicijoje rungtyniavęs A.Alačačanas dukart tapo Eurolygos čempionu: 1961-aisiais CSKA pranoko Rygos ASK, o 1963-aisiais patiesė Madrido „Real“.

Tarp sporto direktoriaus ir trenerio kėdžių šokinėjęs Aleksandras Gomelskis CSKA komandos vairą buvo patikėjęs ir šiam Egipte gimusiam armėnui, kuris 1969-aiais nuvedė komandą į Eurolygos olimpą. Turnyro finale CSKA dviejų pratęsimo legendinėje dramoje parklupdė „Real“.

A.Alačačanas vilkėdamas Sovietų Sąjungos marškinėlius keturiskart tapo Europos čempionu (1953, 1961, 1963 ir 1965 m.).

CSKA legenda Anapilin iškeliavo 2017-aisiais, būdamas 87-erių metų amžiaus.

Euroleague.net/Manuelis „Lolo“ Sainzas
Euroleague.net/Manuelis „Lolo“ Sainzas

Elitinį Eurolygos čempionų klubą uždaro 80-metis Manuelis „Lolo“ Sainzas.

Tetuane, dabartiniame Maroke bei tuometėje Ispanijoje gimęs M.Sainzas septynerius metus vilkėjo Madrido „Real“ aprangą, o vėliau 24-erius metus dar dirbo klubo sistemoje, treniravęs ir vaikus, ir pirmąją komandą, o vėliau tapęs ir klubo vadovu.

Eurolygos čempionu įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtynaivęs M.Sainzas tapo keturis kartus (1964, 1965, 1967 ir 1968 m.).

M.Sainzas vyriausiojo trenerio pozicijoje yra iškovojęs daugybę titulų, tarp kurių – FIBA Tarpkontinentinė taurė (1976, 1977, 1978 ir 1981 m.), Saportos (1984 ir 1989 m.) ar Koračo (1988 m.) pirmų vietų apdovanojimai, dešimt Ispanijos čempiono titutų, bet labiausiai žiba dvi Eurolygos trofėjų „ausys“.

1978-aisiais „Real“ ant pagrindinės Senojo žemyno scenos 75:67 susitvarkė su Varezės „Mobilgirgi“, o 1980-aisiais 89:85 nuleisti ant žemės buvo Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai.

Eurolygos finalo rungtynės tarp „Barcelona“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ ekipų startuos sekmadienį 21.30 val. Lietuvos laiku Kelne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius