Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 22

Reikiamą persvarą pabaigoje išbarstęs „Rytas“ baigė žygį Europoje

Vilniaus „Rytas“ (3-3) atsirevanšavo namie prieš Manresos BAXI (3-3) ekipą, tačiau ši pergalė buvo lyg pralaimėjimas.

1 taško – 96:95 (23:22, 21:30, 30:18, 22:25) – patekimui į kitą etapą neužteko, nes Ispanijoje Lietuvos čempionai buvo pralaimėję 69:82.

Užduotis atrodė itin sudėtinga, tačiau likus žaisti 3 minutes su puse Giedriaus Žibėno auklėtiniai turėjo reikiamą 13 taškų persvarą (91:78).

Vis dėlto tuomet šeimininkai užsikirto puolime, BAXI tuo pasinaudojo ir sumažino prarają iki keturių (91:87). Per likusį laiką „Rytui“, nepaisant desperatiškų pastangų, susigrąžinti reikalingo pranašumo nebepavyko.

Vienu metu ir namie 9 taškais atsilikę vilniečiai (39:48) labiausiai kentėjo dėl skylėtos gynybos. „Nešvęskite taiklių metimų, o skuoskite į gynybą“, – su keiksmažodžiais per minutės pertraukėles auklėtinius ragino G.Žibėnas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Emocijos „Jeep“ arenoje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Emocijos „Jeep“ arenoje

Po didžiosios pertraukos „Rytas“, palaikomas sausakimšos „Jeep“ arenos, pagaliau užsikūrė ir ėmė diktuoti savo sąlygas, iki kol lemiamu metu vėl nepridarė klaidų ir neleido varžovams sumažinti atsilikimo.

„Ryto“ naujokas Justinas Gorhamas Vilniuje prisistatė pelnydamas 3 taškus (1/1 dvit., 0/2 trit., 1/2 baud.) ir sugriebdamas 4 kamuolius per 19 minučių.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Martinas Gebenas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Martinas Gebenas

Lietuvis Martinas Gebenas varžovams surinko 4 taškus (2/3 dvit., 0/2 baud.), atkovojo 4 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. Taip pat 19 minučių žaidęs vidurio puolėjas dukart suklydo ir 3 – prasižengė.

Nors vilniečiai surinko tiek pat pergalių, kiek ir BAXI, aukštesnę vietą grupėje – antrąją – užėmė ir į kitą etapą kartu su grupės nugalėtoja Bonos „Telekom Baskets“ žengė Manresos ekipa – dėl geresnio tarpusavio mačų santykio. Vilniečiai J grupėje finišavo treti.

„Rytas“: Marcusas Fosteris 27 (5/9 trit., 6 klaid.), Elvaras Fridrikssonas 14, Martynas Echodas 12, Margiris Normantas 10, Gytis Masiulis ir Kendale‘as McCullumas – po 7.

BAXI: Jerrickas Hardingas 23 (4/6 trit.), Devinas Robinsonas 22 (8 atk. kam.), Dani Perezas 11, Guillemas Jou 9, Adamas Waczynskis 8.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Marcusas Fosteris buvo ir rezultatyviausias, ir daugiausiai klaidų padaręs žaidėjas.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Marcusas Fosteris buvo ir rezultatyviausias, ir daugiausiai klaidų padaręs žaidėjas.

Į Čempionų lygos ketvirtfinalį nepatekęs „Rytas“ kovas šiame sezone dabar tęs tik Lietuvos krepšinio lygoje, kurioje šiuo metu užima 2 vietą.

Rungtynių eiga

40 min. G.Radzevičius pelno du taškus su pražanga, baudą prameta, vilniečiai atsikovoja kamuolį, bet vėl meta pro šalį (96:89). Lieka jau mažiau nei pusė minutės.

40 min. E.Fridrikssonas dar pataiko iš toli, bet viltys blėsta (94:89).

39 min. Varžovai sumeta baudas, dar turi ir kamuolį... Lieka 100 sekundžių išsigelbėjimui (91:87).

39 min. Deja, lemiamu metu „Rytas“ ir vėl krenta į duobę... Svečiai pelno 7 taškus be atsako, o M.Normantas dar baudžiamas ir nesportine pražanga puolime (91:85).

37 min. G.Masiulis atsako tritaškiu ir vėl +13 (91:78).

36 min. M.Gebenas deda iš viršaus ir BAXI mažina atsilikimą (88:78).

35 min. M.Fosteris duria tritaškį ir „Rytas“ turi reikiamą persvarą! (86:72)

32 min. M.Normanto tritaškis, dar du M.Echodo taškai ir rekordinė „Ryto“ persvara (79:70). Reikiamas skirtumas pasiekiamas ranka.

30 min. Kėlinį geriau užbaigia svečiai ir prieš lemiamą ketvirtį vilniečiai turi 4 taškų persvarą (74:70).

28 min. „Ryto“ spurtas pačiu svarbiausiu metu. Vilniečiai šauna į priekį 11:0 ir jau turi 8 taškų persvarą (74:66).

25 min. Deja, gynyboje vilniečiai ir toliau palieka varžovus laisvus, o šie – meta tiksliai (63:66).

23 min. M.Echodas galingai grūda kamuolį iš viršaus ir jau lygu (56:56).

22 min. M.Gebenas nepataiko iš po krepšio – kamuolys išsisuka iš lanko, o „Rytas“ – kėlinį pradeda 7 taškais (51:54).

20 min. Daugiau nei pusę šimto taškų per du kėlinius praleidęs „Rytas“ svarbiausiose sezono rungtynėse po dviejų kėlinių atsilieka 44:52.

19 min. Svečių spurtas tęsiasi. G.Jou duria trečią savo tritaškį (39:48). Vilniečių užduotis auga iki 22 taškų...

17 min. Techninė pražanga G.Žibėnui... (37:40)

16 min. J.Hardingas duria vieną tolimą dūrį, laimei, šįkart užmina liniją... (37:38). „Greičiau į gynybą. Mes įmetame ir džiaugiamės“, – su keiksmažodžiais rėkia G.Žibėnas per dar vieną pasitarimą.

15 min. Svarbų tritaškį smeigia Elvaras Fridrikssonas (37:33), bet čia pat tuo pačiu atsako svečiai. „Rytas“ tiesiog nespėja sugrįžti į gynybą ir išsirinkti varžovų. BAXI žaidžia itin greitai (37:36).

13 min. G.Žibėnas per minutės pertraukėlę rėkia: „Mums reikia apsiginti, mums reikia apsiginti!“ Svečiai kol kas per dažnai meta laisvi (26:28).

10 min. Kėlinio pabaigoje vilniečiams pavyksta persverti rezultatą (23:22). Iki plano trūksta dar 12 taškų, bet lieka visi trys kėliniai.

8 min. Aikštėje pasirodęs „Ryto“ naujokas J.Gorhamas po puikaus M.Normanto perdavimo iš karto pelno pirmuosius taškus ir lygina rezultatą (18:18).

6 min. Puolime įsijungia ir M.Fosteris (12:13), bet BAXI smeigia jau ketvirtąjį savo tritaškį... (12:16).

4 min. Puiki E.Kairio atkarpa – puolime išplėštas kamuolys varžovui iš rankų ir du taškai, o gynyboje – blokas varžovui (7:11).

2 min. J.Hardingas duria antrą tritaškį ir jau 2:8... Netrukus ir 3:11.

1 min. Nors vilniečiai pelno pirmuosius rungtynių taškus, svečiai netrukus atsako penkiais ir didina „Ryto“ užduotį iki 16 taškų (2:5).

Prieš rungtynes

Aukštaūgiu Justinu Gorhamu prieš pat lemiamas rungtynes, o gynėju Kendale‘u McCullumu – prieš porą savaičių, pasipildę vilniečiai trečiadienį dėl nugaros skausmų neturės Tomo Lekūno.

„Laukia gera komanda, geras varžovas. Nelabai teisinga jų ACB lygos pozicija (16-ta iš 18-os komandų, – past.). Šios rungtynės labiau bus ne apie taktiką, o apie energiją, – kalbėjo G.Žibėnas. – Nereikia būti droviems lietuviams tokiose rungtynėse. Reikia pasileisti plaukus.“

Košės vilniečiai prisivirė dar pirmajame tarpusavio mače Manresoje, kai pralaimėjo 69:82. Laimėję bent tokiu pačiu skirtumu Lietuvos čempionai įgytų tarpusavio pranašumą ir užimtų 2-ąją vietą J grupėje.

Trečią sezoną FIBA Čempionų lygoje žaidžiantis „Rytas“ ketvirtfinalio etapo kol kas nėra pasiekęs: pirmajame sezone neįveikė net grupių etapo, o praėjusiame pasirodymą baigė po „Top 16“.

„Rytas“ J grupėje gali finišuoti tik antras, tad, sėkmės atveju, dėl finalo ketverto kautųsi su kitos grupės nugalėtoju serijoje iki 2 pergalių. Varžovas paaiškėtų ištraukus burtus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius