Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 09 30

Koncertą „Žalgirio“ arenoje surengęs „Lietkabelio“ lyderis tikisi kovoti dėl LKL titulo

„Žalgirio“ arenos tinklelį prieš porą dienų svilinęs Kyle'as Vinalesas viliasi ant teigiamos bangos įskrieti ir į Europos taurės turnyrą. Po dvejų metų pertraukos į Eurolygos šeimą sugrįžęs „Lietkabelis“ tarptautinį sezoną pradės rungtynėmis su favorite į titulą laikoma Bolonijos „Virtus“, o pergalės Kaune įkvėptas amerikietis įžaidėjas Panevėžyje regi LKL titulą siekiantį potencialą.

Trečiadienis | Europos taurė | „Lietkabelis“ – „Virtus“ | 19:00 | Panevėžys

Kyle'o Vinaleso venomis teka puertorikietiškas kraujas, o ant krepšinio aikštelės parketo jis juda it salsos ritmu.

Taikliais metimais Kaune praėjusį sekmadienį prapliupęs įžaidėjas surinko 24 taškus ir daug prisidėjo prie pirmosios istorijoje „Lietkabelio“ pergalės „Žalgirio“ arenoje.

Veržlus gynėjas jau sezono starte Lietuvoje demonstruoja, kodėl pernai VTB Vieningoje lygoje buvo minimas tarp nuožmiausių taškų rinkėjų, geriausiųjų sąraše finišavęs penktoje vietoje.

Aukšti skaičiai rungtynių protokolo taškų grafoje K.Vinalesą lydi visą karjerą, tačiau vienintelis krepšininko asmeninis konkretus tikslas yra susijęs visai ne su metimais į krepšį.

„Visą karjerą – nuo žaidimo mokykloje, koledže ar profesionalo – aš patekdavau tarp rezultatyviausių sezono žaidėjų pirmojo sąrašo, – 15min apie galimybę tapti rezultatyviausiu LKL sezono žaidėju sakė K.Vinalesas. – Pernai buvau penktas VTB lygoje. Toks mano žaidimo stilius. Nesiruošiu sezonui su mintimi, kad privalau tapti rezultatyviausiu. Aš taip žaidžiu visą karjerą. Esu palaimintas, kad mano karjeros kelyje pasitaikę treneriai man suteikdavo laisvės ir pasitikėjimo. Vienintelis konkretus mano šio sezono individualus tikslas – būti pirmajame penkete rezultatyvių perdavimų kategorijoje. Visą dėmesį tam skiriu. Kuo daugiau įkrenta taškų, tuo lengviau renkasi ir rezultatyvūs perdavimai. Tiesiog turiu žaisti savo žaidimą.“

16 taškų vidurkį po pirmųjų trijų LKL turų fiksuojantis K.Vinalesas gali tapti viena labiausiai matomų šio sezono puolimo figūrų Lietuvoje, o gero užsieniečio žaidimo labai reikės Panevėžio komandai, po dvejų metų pertraukos sugrįžtančiai į Europos taurę.

Galime varžytis Europos taurėje, galime siekti ir LKL titulo.

Dviem pralaimėjimais oficialų sezoną pradėjęs amerikietis tikisi, jog pergalė prieš „Žalgirį“ panevėžiečiams suteiks sparnus.

„Kiekviena pergalė yra svarbi, bet įveikti „Žalgirį“ išvykoje ir dar tokiu stiliumi, visiškai kontroliuojant antrąją mačo dalį... Ši pergalė mūsų komandai neabejotinai suteiks pasitikėjimo. Tai parodė, kad mes galime varžytis su labai aukšto lygio varžovais. „Žalgiris“ yra viena geriausių komandų Europoje, o pergalė prieš tokią komandą parodo, kad galime įveikti bet ką. Galime varžytis Europos taurėje, galime siekti ir LKL titulo. Šios pergalės mums labai reikėjo, kad įgautume pasitikėjimo savimi“, – 15min teigė „Lietkabelio“ lyderiu tampantis legionierius iš JAV.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kyle Vinales ir Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kyle Vinales ir Thomas Walkupas

Tai trečiasis K.Vinaleso karjeros sezonas Europoje, po žaidimo Estijoje pas Robertą Štalmaherį bei etapo prie Viduržemio jūros Kipre.

Iki tol 28-erių metų 188 cm ūgio krepšininkas po koledžo baigimo migravo tarp jam puikiai pažįstamo Puerto Riko bei Tuniso krepšinio lygų.

Antrą mėnesį Lietuvoje leidžiantis K.Vinalesas džiaugiasi gyvenimu Panevėžyje, kuriame susitelkti gali tik į oranžinį sviedinį.

„Viskas yra gerai, – sakė K.Vinalesas. – Oras Lietuvoje kol kas yra geras. Dar nėra šalta, bet aš tam pasiruošęs. Manau, kad Panevėžys yra puiki vieta žaisti krepšinį, galima koncentruotis tik į jį, nes veiklos čia nėra daug. Panevėžys yra ramus miestas, mažai veiksmo, tačiau yra vietų, kur galima skaniai pavalgyti. Neturiu jokių nusiskundimų.“

O kur Panevėžyje galima skaniai pavalgyti? Panevėžio komandos krepšininkas negaili patarimų, neužsikirsdamas vieną po kito šaudydamas miesto centre įsikūrusių kavinių pavadinimus.

„Man patinka „Jack House“, „Distilerija“, „Galerija XX“ ar „Kranto 12“. Tai man labiausiai patinkantys restoranai, dažnai užsuku į šias vietas pavalgyti“, – sakė vienas iš dviejų šį sezoną Panevėžio ekipoje rungtyniaujančių amerikiečių.

VIDEO: „urBONUSas“: intrigos dėl „Žalgirio“, „Ryto“ ir didžiausios LKL sezono įdomybės

Sezoną „Lietkabelis“ pradėjo dviem pralaimėjimais prieš jaunąsias Prienų „CBet“ ir Kėdainių „Nevėžio“ komandas.

Pirštus nudegęs „Lietkabelio“ įžaidėjas, kaip laidoje „urBONUSas“ teigė klubo vadovas Martynas Purlys, po pirmojo mačo nukulniavo padirbėti papildomai, savo apsilankymu nustebinęs Aukštaitijos rūmų valytojas.

„Prieš „Žalgirį“ nejautėme spaudimo, buvome susikoncentravę. Rungtynėse su „Žalgiriu“ negali būti minkštas, nes jie tave tiesiog pervažiuos. Rodėme tinkamą energiją, kovėmės stipriai ir laimėjome, – sakė K.Vinalesas. – Labiausiai pasikeitė mūsų intensyvumas ir energija. Pirmąsias dvejas rungtynes pradėjome su mąstymu, kad privalome laimėti. Visi sakė, kad mes privalome laimėti. Mes atsipalaidavome, nerodėme reikiamos energijos, o „CBet“ ir „Nevėžis“ tuo pasinaudojo, smogė mums ir kovojo iki pabaigos. Neatsakėme jiems tuo pačiu, o vėliau viskas buvo per vėlu.“

VIDEO: „urBONUSas“: M.Purlys – pasikeitęs Panevėžys, Vainauskų era ir „Lietkabelio“ kelrodis

Nenado Čanako auklėtiniai „Žalgirį“ suvaržė po ilgosios pertraukos, leidę įmesti vos 25 taškus. Iš viso žaliai balti surinko 61 tašką, o tai yra žemiausias Lietuvos čempionų rezultatas vietiniame fronte per pastaruosius dvejus metus.

Lūžis įvyko trečiajame kėlinyje, kai Panevėžio krepšininkai ėmė keistis ginamaisiais, o ketvirtį laimėjo net 29:11. Tai buvo septintoji „Lietkabelio“ prieš „Žalgirį“ pergalė klubo istorijoje.

„Stengėmės spausti kamuolį visas 40 minučių, laužti varžovų užtvaras. Energija ir parodyta širdis davė vaisių. Varžovai kiek pavargo, prametė tritaškius, kuriuos įprastai pataiko. Mes ėmėmės keistis ginamaisiais trečiajame kėlinyje, ypač jo pabaigoje. Marinas Maričius turėjo keturias pražangas, tačiau Gabas (Gabrielius Maldūnas) gali geriau gaudyti gynėjus, jis mobilesnis. Treneris tai suprato, pakeitė gynybos sistemą, o mums tapo lengviau žaisti“, – teigė „Lietkabelio“ gynėjas.

Visada jaučiuosi gerai, kai metimai skrodžia tinklelį.

Įsisiautėjęs K.Vinalesas per lemtingąjį kėlinuką įskraidino keturis tolimus metimus ir pridėjo dar vieną dvitaškį. Iš viso amerikietis žaidė 31 minutę, pelnė 24 taškus (3/10 dvit., 5/9 trit., 3/4 baud.), atkovojo 2 kamuolius ir vieną perėmė, atliko 6 rezultatyvius perdavimus, 4 kartus suklydo ir užfiksavo 18 naudingumo balų.

„Aš visada jaučiuosi gerai, kai metimai skrodžia tinklelį, – šyptelėjęs teigė K.Vinalesas. – Pirmuosiuose dviejuose mačuose man nepavyko efektyviai atakuoti krepšį, bet treneriai liepė nesustoti. Ačiū jiems už parodyti pasitikėjimą. Kaune mano metimai krito, bet padariau 4 klaidas. Reikia tai pagerinti, bandau dar priprasti prie komandos ir naujo žaidimo stiliaus. Nežaidėme krepšinio keletą mėnesių, tad vis dar vyksta prisitaikymo procesas. Noriu labiau jausti žaidimą ir mažiau klysti. Manau, kad galėtume rinkti daugiau lengvų taškų greitose atakose, norėtume greičiau po gynybos pereiti į ataką, o tai daugiausiai priklauso nuo manęs, tai komandos įžaidėjo atsakomybė.“

188 ūgio įžaidėjas akcentuoja darbą su N.Čanaku, kuris rodo didelį pasitikėjimą pagrindiniu komandos atakų organizatoriumi.

Tai jau trečiasis 44-erių serbo sezonas Panevėžyje. 2018-ųjų lapkritį į „Lietkabelį“ jį pasikvietė Jonas Vainauskas, nors pats lietuvis šį klubą paliko greitai, bet N.Čanakas rado Panevėžyje antrus namus.

Nėra abejonių, jog šis specialistas tapo „Lietkabelio“ veidu, įgavusiu LKL žaidėjų pasitikėjimą bei traukiančiu juos į Aukštaitijos sostinę.

„Puikus treneris, žaidėjų treneris, – sakė K.Vinalesas. – Jis žaidė panašiame lygyje, kaip ir mes. Jis gerai supranta mus, nerėkia ant mūsų per daug, yra atsipalaidavęs, stengiasi perduoti informaciją bendraudamas ramiai. Jis turi geras žmogiškąsias savybes, bet yra ir geras taktikas. Po dviejų pralaimėjimų Nenadas perdėliojo planą, pridėjo keletą naujų derinių. Visi žaidėjai jį mėgsta, jis nėra pakvaišęs, o tai irgi svarbu.“

Jau trečiadienio vakarą startuos tarptautinis „Lietkabelio“ sezonas. „Cido“ arenoje 19 val. lankysis prieš dvidešimt metų Eurolygoje madas demonstravusi Bolonijos „Virtus“.

Europos taurės korta buvo labai svarbi prisišaukiant į Panevėžį K.Vinalesą. Krepšininko finansiniai lūkesčiai pradžioje panevėžiečiams buvo per dideli, tačiau su laiku kaina krito, o didžiausią postūmį davė netikėtai nukritęs Europos taurės kvietimas, kai Vilniaus „Rytas“ pasirinko Čempionų lygą.

„Aš nekantrauju debiutuoti Europos taurėje, nes tai vienas stipriausių turnyrų Europoje. Aš mėgstu varžytis, mūsų komandoje visi mėgsta tai daryti. Artėja rungtynės su „Virtus“, o rūbinėje juntamos laukimo nuotaikos. Esame sujaudinti galimybės žaisti tokiame aukšto lygio turnyre“, – teigė vienas „Lietkabelio“ vedlių.

„Euro Hoops“ sudarytame stipriausių Europos taurės komandų reitinge Aleksandro Džiordževičiaus kariauna užėmė pirmąją vietą.

Prieš dvejus metus FIBA Čempionų lygoje triumfavusi „Virtus“ vylėsi jau šį sezoną žaisti Eurolygoje, tačiau praėjusį Europos taurės sezoną anksčiau laiko uždarė COVID-19 pandemija, nukėlusi italų planus dar bent metams.

Bolonijoje liko rezultatyviausias komandos ir viso turnyro žaidėjas Milošas Teodosičius, tačiau kamuolio burtininkas iš Serbijos savaitgalį patyrė traumą ir pirmąjį mačą veikiausiai stebės per televizorių.

Komandoje yra kitų žinomų veidų – serbas Stefanas Markovičius, amerikiečiai Kyle'as Weemsas ar Vince'as Hunteris, pastarasis buvo rezultatyviausias 2018–2019-ųjų metų sezono Čempionų lygos žaidėjas.

„Labai gera komanda. Prieš dvejus metus „Virtus“ laimėjo Čempionų lygą. Puikus treneris, aukšto lygio žaidėjai, o didelis komandos biudžetas atsispindi sudėtyje. Suprantame, kad mūsų laukia dar vienas „Žalgirio“ lygio varžovas. Turime būti susikaupę visas 40 minučių, žaisti kietai. Kažkaip reikės sustabdyti galingą „Virtus“ puolimo mašiną. Tikiuosi, kad pavyks laimėti“, – sakė K.Vinalesas.

kklietkabelis.lt/Kyle'as Vinalesas
kklietkabelis.lt/Kyle'as Vinalesas

„Mes vis dar bandome pajusti vienas kitą, bandome susižaisti. Komandoje yra šeši ar septyni naujokai, tad viskam reikia laiko. Bandome rasti tarpusavio chemiją aikštelėje ir už jos ribų. Tai puikūs ir talentingi vaikinai, jie rodo didelį norą ir gerą energiją. Manau, kad turėsime gerą sezoną“, – dabartinę „Lietkabelio“ būklę nužvelgė K.Vinalesas.

Nors darbų gerinant savitarpio supratimą ir gludinant žaidimą dar yra daug, bet „Lietkabelio“ legionierius įžvelgia didžiulį komandos potencialą.

Nors Europos taurės C grupėje rungtyniauja galingi varžovai – be „Virtus“ ir „Lietkabelio“, dar yra lietuviškoji Krasnodaro „Lokomotiv“, „Monaco“, Andoros „MoraBanc“ ir Antverpeno „Telenet Giants“, tačiau skambūs varžovų vardai nemažina K.Vinaleso pasitikėjimo.

„Manau, kad viskas šį sezoną priklauso nuo mūsų. Tikiu, kad daug ką nustebinsime. Nustebinsime žmones, kurie nežino mūsų komandos ir nežino, kokie geri mes iš tikrųjų esame. Tikiu, kad galime pasiekti „Top 8“, o kai esi ten, nutikti gali bet kas“, – sakė motyvacijos nestokojantis amerikietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius