Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 16

Lenkus ant žemės nuleidę prancūzai dar nepasisotino: „Mūsų tikslas auksas“

Netikėtai užgimusi, Europos krepšinio čempionato Pelenės istorija baigėsi. Čempionus ketvirtfinalyje nukarūnavusi Lenkija pusfinalyje atsimušė į Prancūzijos sieną ir „Eifelio bokštą“ bei sekmadienį tenkinsis kova dėl bronzos.
Rudy Gobertas
Rudy Gobertas / nuotr. FIBA

Jau pirmosios minutės kelis tūkstančius į Berlyną atkeliavusių lenkų turėjo nuteikti nekaip.

Nuo pat susitikimo pradžios Igorio Miličičiaus auklėtiniai labai lėtai rinko taškus ir sužaidus daugiau nei pusę kėlinio jų buvo sukrapštę vos 2.

Pirmajame kėlinyje lenkus dar kiek gelbėjo prancūzų klaidos, kurių šie padarė septynias, bet antrajame ketvirtyje olimpiniai vicečempionai šią problemą apmažino ir ėmė tolti nuo didžiausią čempionato sensaciją ketvirtfinalyje užfiksavusių lenkų.

Rudy Gobert'as vien per antrą kėlinį blokavo tris metimus ir uždarė visus kelius link savo krepšio, o nerezultatyviausią pirmą mačo pusę „EuroBasket“ pusfinaliuose nuo 1946 metų sužaidę lenkai po 20 žaidimo minučių atsiliko jau 18:34.

Vilties lenkams galėjo teikti faktas, jog prancūzai šiame čempionate ypač prastai žaidžia trečiuosius kėlinius, bet net ir po ilgosios pertraukos aikštėje dominavo Vincent'o Collet komanda.

Guerschonas Yabusele vienas per trečią ketvirtį pelnė 14 taškų, o prancūzų persvara virto į nepadorią – trečiajame kėlinyje ji siekė 29 taškus, o ketvirtajame pasiekė net 44 taškus. Galiausiai, prancūzai triumfavo 95:54.

„Labai didžiuojuosi tuo, kaip šiandien visas 40 minučių žaidėme gynyboje, – po pergalės kalbėjo Prancūzijos rinktinės gynybos ramstis Rudy Gobert'as. – Manau, kad tai buvo mūsų stabiliausios rungtynės. Nebuvo nė vienos minutės, kai būtume atsipalaidavę, o nuo pat turnyro pradžios mums pasitaikydavo momentų, kai prarasdavome susikaupimą ir intensyvumą. Šiandien sužaidėme puikias rungtynes.“

Prancūzijos rinktinės „Eifelio bokštas“ buvo net šiek tiek nustebęs dėl lenkų naivumo, kai šie veržėsi į baudos aikštelę, bet ten gavo blokus nuo „Minnesota Timberwolves“ vidurio puolėjo.

„Man tai buvo kažkas naujo, nes dažniausiai visi jau žino, kas aš esu ir aš nebegaliu blokuoti metimų. Šiandien sugebėjau kelis blokuoti“, – šypsojosi bokštas.

nuotr. FIBA/Rudy Gobertas
nuotr. FIBA/Rudy Gobertas

Lenkai prieš dvi dienas šokiravo visus, nugalėdami Slovėniją, bet panašu, kad prancūzai iš to pasimokė ir Lukos Dončičiaus kompanijos klaidų nekartojo.

„Puikiai sužaidėme. Jie puikiai žaidė prieš Slovėniją, tad žinojome, kad tai puiki komanda. Bet darbas dar nepadarytas, po dviejų dienų žaisime dar vienas rungtynes, tad dabar turime koncentruotis į jas“, – kalbėjo kitas prancūzų centras Vincent'as Poirier.

41 taškų laimėję prancūzai pagerino „EuroBasket“ pusfinalių rekordą – iki tol didžiausiu skirtumu pasibaigusios rungtynės įvyko 1968 metais, kai tuometinė SSRS 108:68 sutriuškino tą pačią Lenkiją.

Be to, 41 taško skirtumas yra didžiausias „EuroBasket“ atkrintamosiose nuo 1987-ųjų, kai Jugoslavija ketvirtfinalyje 128:81 sutriuškino Lenkiją.

„Žinoma, nesitikėjau, kad laimėsime 40 taškų, bet žaidėme gerai nuo pradžios iki pabaigos ir pasiekėme pergalę“, – pripažino dar vienas prancūzų bokštas Moustapha Fallas, prisipažinęs, kad pagerinti rekordai jam nelabai rūpi.

nuotr. FIBA/Vincentas Poirier
nuotr. FIBA/Vincentas Poirier

Prancūzai šiame turnyre nelengvai įsibėgėjo, grupių etape nusileisdami Vokietijai ir Slovėnijai, o aštuntfinalyje ir ketvirtfinalyje tik per stebuklą išsigelbėdami prieš Turkiją ir Italiją. Bet dabar jiems tai jau nerūpi.

„Mums šiek tiek pasisekė, bet tai sportas. Dabar esame ten, kur norime būti. Nesvarbu, ką kalba žmonės, esame finale ir eisime jo laimėti“, – pareiškė V.Poirier.

Apie finalą jau kalbėjo ir kiti prancūzai.

„Esu laimingas, bet mūsų tikslas laimėti auksą, o tam dar liko vienerios rungtynės, – sakė R.Gobert'as. – Nuo pat pasiruošimo pradžios mūsų tikslas buvo laimėti auksą, o dabar esame pozicijoje, kurioje galime tai padaryti.“

„Esame laimingi, bet tikimės pergalės ir sekmadienį“, – pridūrė įžaidėjas Thomas Heurtelis.

nuotr. FIBA/Thomasas Heurtelis
nuotr. FIBA/Thomasas Heurtelis

Finale prancūzų lauks akistata su vokiečiais arba ispanais. Vis dėlto mažiausiai sidabrą užsitikrinę Vincent'o Collet auklėtiniai neatskleidė, prieš ką jie labiau norėtų žaisti dėl aukso.

„Nesirenkame varžovų, nes negalime nuvertinti nė vieno“, – diplomatiškai atsakė M.Fallas.

„Nesakysiu, prieš ką norėčiau žaisti, nes šiame turnyre jau pasitaikė daug siurprizų. Tiek Ispanija, tiek Vokietija yra puikios komandos“, – išsisuko nuo tiesaus atsakymo ir Th.Heurtelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius