-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 19

LKF užminė mįslę – LKL čempionate gali nebūti „Lietuvos ryto“?

FIBA ir Eurolygos karas gali paskatinti Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubą rinktis itin sunkų ir tikrai daug prieštaringų reakcijų sulauksiantį sprendimą – nežaisti LKL čempionate. Tokią žinią tarp eilučių galime perskaityti LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Špoko interviu 15min.
Antanas Kavaliauskas
Antanas Kavaliauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kol nėra pasibaigęs LKL čempionatas ir nėra aiškus kito čempionato dalyvių sąrašas, niekas nėra tikras, ar jame bus „Lietuvos rytas“, – į 15min klausimą apie LKF poziciją dėl FIBA gąsdinimų Lietuvos rinktinei elektroniniu paštu atsakė M.Špokas.

Penktadienį FIBA iš „Eurobasket 2017“ turnyro diskvalifikavo aštuonias rinktines, tarp kurių ir čempionė Ispanija bei Serbija. Dar šešių nacionalinių federacijų pareikalavo iki balandžio 20-osios patikslinti poziciją dėl jų klubų dalyvavimo Eurolygos organizuojamose Europos taurės varžybose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

FIBA ir toliau reikalauja, kad klubai rinktųsi ne Europos taurę, o jos naujai rengiamą Čempionų lygos turnyrą. Šalių, kurių klubai nepaklūsta, rinktines FIBA šalina iš tarptautinių turnyrų. Tai gresia ir Lietuvos krepšinio rinktinei.

Vis dėlto FIBA rankos būtų surištos, jeigu Europos taurėje dalyvaujantis klubas nuspręstų nežaisti savo šalies nacionalinėse pirmenybėse.

Ar gali „Lietuvos rytas“ ryžtis šiam žingsniui?

Jeigu FIBA toliau laikysis savo pozicijos, o „Lietuvos rytas“ – savosios, kito kelio gali nebūti. Be to, pasak M.Špoko, LKF gali įpareigoti Vilniaus klubą, kaip LKF narį, dalyvauti FIBA varžybose. Jei vilniečiai su įpareigojimu nesutiks, teoriškai gali būti pašalinti iš federacijos narių ir negalėtų dalyvauti šalies pirmenybėse.

„Kas būtų, jeigu būtų. Palaukime visuotinio LKF susirinkimo, palaukime sprendimo, tada bus galima atsakyti į šiuos klausimus. Kol kas teigti, kaip būtų vienu ar kitu atveju, manau, yra per anksti. Žinome, kaip keičiasi situacija kiekvieną savaitę, galbūt kitą savaitę jau bus kitų naujienų. Už poros savaičių rengiamas Eurolygos klubų posėdis – bus ir iš ten naujienų. Kol kas yra per anksti teigti, kas būtų, jeigu būtų“, – LNK žinioms situaciją komentavo „Lietuvos ryto“ direktorius Martynas Purlys​

LKF – FIBA pusėje

– FIBA laišku prašo patikslinti informaciją dėl „Lietuvos ryto“ dalyvavimo Europos taurės varžybose. Kaip federacija atsakys į šį prašymą?15min paklausė M.Špoko. 


– LKF laikysis kovo pabaigoje „FIBA Europe“ valdyboje priimtos pozicijos – kad sankcijos federacijoms gali būti taikomos tik tuo atveju, jei ECA varžybas (Eurocup) pasirinkęs klubas toliau žaidžia nacionaliniame čempionate.

Kol nėra pasibaigęs LKL čempionatas ir nėra aiškus kito čempionato dalyvių sąrašas, niekas nėra tikras, ar jame bus „Lietuvos rytas“. Jau nuo pernai rekomenduojame visiems klubams rinktis FIBA organizuojamas varžybas. Šįmet tą patį pakartojome visiems klubams.

Kol nėra pasibaigęs LKL čempionatas ir nėra aiškus kito čempionato dalyvių sąrašas, niekas nėra tikras, ar jame bus „Lietuvos rytas

– Kadangi „Lietuvos rytas“ jau oficialiai paskelbė, kad dalyvaus Europos taurės varžybose, o FIBA 8-ias federacijas jau pašalino iš „Eurobasket 2017“, galime tikėtis, kad po LKF atsakymo mes irgi būsime oficialiai išmesti. Ar aš neteisus?


– Su išvadomis dėl Europos čempionato nereikia skubėti. Su „FIBA Europe” palaikome dialogą, jis normalus ir dalykiškas. Yra tam tikrų teisinių niuansų, kuriuos norime išsiaiškinti tiesiogiai su „FIBA Europe“ vadovais. Šiuo metu tai ir aiškinamės.

– Kokia apskritai yra LKF pozicija „Lietuvos ryto“ dalyvavimo Europos taurėje atžvilgiu? Kokių veiksmų bus imtasi, kai/jei FIBA iš „Eurobasket 2017“ pašalins ir mus?


– LKF negali uždrausti klubui dalyvauti Europos taurės varžybose, tačiau galime įpareigoti dalyvauti FIBA varžybose kaip LKF narį. „Lietuvos rytas“ yra privatus klubas. Kokių veiksmų gali būti imtasi, priklausys nuo to, kokį atsakymą gausime iš FIBA. Neišsiaiškinus padėties dėl aukščiau išvardytų dalykų ką nors komentuoti daugiau yra netikslinga.

– Ar LKF su kitomis pašalintomis (Ispanija, Rusija, Balkanų šalys) ir tokį patį laišką penktadienį gavusiomis (Italija, Graikija, Turkija ir kitos) federacijomis kažkaip derina veiksmus FIBA atžvilgiu? Ar galima tikėtis bendro federacijų atsako FIBA'i?


– Bendraujame ir su kai kuriomis kitomis federacijomis. Iš jų vadovų žinau, kad kiekviena federacija palaiko „FIBA Europe“ sprendimą. Tačiau kiekvienos jų situacija yra skirtinga. Mes norime pirmiausia išsiaiškinti padėtį tiesiogiai su FIBA.

Lauksime jų atsakymo į mūsų klausimą. Manau, kad galutinis taškas gali būti padėtas ir daugiau situacija paaiškės gegužės 28 d. per „FIBA Europe“ generalinę asamblėją Dubline.

– Skelbiama, kad FIBA jau ieško, kur iš Italijos ir Serbijos perkelti olimpinius atrankos turnyrus, Ispanija bijo dėl dalyvavimo Rio. Ar Lietuvos rinktinei yra grėsmė būti pašalintai iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių?


– Oficialios tokios informacijos mes neturime. Mūsų oficiali FIBA pozicija šiuo klausimu nepasiekė, dėl to komentuoti nėra pagrindo.

– Pranešime šeštadienį rašote, kad LKF pozicija yra rekomenduoti Lietuvos klubams žaisti FIBA turnyruose. Tačiau, cituoju jūsų šeštadienio pranešimą, „M.Špokas neatmetė galimybės, kad šis klausimas gali būti svarstomas visuotinėje LKF konferencijoje, kurią numatoma surengti šių metų gegužės 31 d.“ Ar nemanote, kad labai smarkiai vėluojate, jeigu FIBA prašo LKF pozicijos jau balandžio 20 d.?

– Kol kas niekur nevėluojame. Iki balandžio 20 dienos pateiksime informaciją, kurios prašo „FIBA Europe“. LKF pozicija nesikeičia. LKF – už Lietuvos klubų dalyvavimą „FIBA Europe“ rengiamose varžybose. Tuo tarpu neeilinę LKF visuotinę konferenciją teisėtai galėtume sušaukti tik per 15 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius