Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 08

Olimpiniai rekordininkai: 7 rezultatyviausi krepšininkai žaidynių istorijoje

Krepšinis olimpinėse žaidynėse pilnaverčiu sportu tapo 1936-aisiais, todėl nuo pirmojo turnyro praėjo jau 80 metų. JAV rinktinė nuo to laiko laimėjo 14 aukso medalių, tačiau nė vienas jų krepšininkas nepateko į rezultatyviausių žaidėjų septynetą šio turnyro istorijoje. Pateikiame jums daugiausiai olimpinių taškų įmetusių krepšininkų sąrašą, kuriame tvirtai pirmauja legenda iš Brazilijos.
Draženas Petrovičius ir Michaelas Jordanas
Draženas Petrovičius ir Michaelas Jordanas / Spokeo

6-7. Draženas Dalipagičius (Jugoslavija), 461 taškas

D.Dalipagičius buvo viena svarbiausių auksinės Jugoslavijos komandos dalių, o jis savo rinktinei atstovavo 1973-1986 metais.

Per tą laiką jis buvo vienas iš rezultatyviausių savo šalies žaidėjų, o atstovaudamas Jugoslavijos rinktinei jis sužaidė net 243 rungtynes.

Savo olimpinėje karjeroje D.Dalipagičius iškovojo tris medalius: sidabrą 1976 m. Monrealyje, auksą 1980 m. Maskvoje bei bronzą 1984 metais Los Andžele.

6-7. Draženas Petrovičius (Jugoslavija – Kroatija), 461 taškas

Tragiškai žuvęs Kroatijos gynėjas spėjo palikti savo žymą olimpiniuose krepšinio turnyruose. Šis žaidėjas visuomet degdavo noru atstovauti savo šaliai, bet Vokietijoje pateko į lemtingą autoavariją.

Du medalius jis iškovojo atstovaudamas Jugoslavijos rinktinei, kuriai padėjo laimėti 1984-ųjų bronzą bei 1988-ųjų sidabrą.

1992 m. olimpinėse žaidynėse Barselonoje jis pirmą kartą vilkėjo nepriklausomos Kroatijos marškinėlius, o tuo labai didžiavosi. Grupės varžybose galingoji Kroatija pralaimėjo tik JAV „Svajonių komandai“ ir vėliau nužygiavo iki pat finalo. Tiesa, ten ir vėl juos pasitiko Michaelas Jordanas su kompanija, o D.Petrovičius turėjo tenkintis sidabru.

Įdomu tai, kad nuo to laiko Kroatija daugiau medalių olimpinėse žaidynėse neiškovojo.

5. Sergejus Belovas (Sovietų Sąjunga), 475 taškai

S.Belovas Sovietų Sąjungos rinktinei atstovavo 14 metų (1967-1980 m.), o su savo šalies rinktine medalius iškovojo visus 4 kartus, kai dalyvavo olimpinėse žaidynėse.

1968, 1976 ir 1980 metų olimpiadose Sovietų Sąjunga laimėjo bronzą, tačiau 1972-aisiais Miuchene ši rinktinė iškovojo auksą. Tame finale S.Belovas pelnė net 20 taškų ir padėjo sovietams iškovoti pergalę prieš JAV.

Tiesa, šis rezultatyvumas atrodo dar įspūdingiau, kai žinome, kad šiame auksiniame finale galutinis rezultatas buvo 51:50.

4. Pau Gasolis (Ispanija), 493 taškai

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

Vienintelis šio sąrašo krepšininkas, kuris dar nėra baigęs savo karjeros ir rungtyniauja šių metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Olimpiadoje ispanas debiutavo 2004-aisiais ir buvo rezultatyviausias pirmenybių žaidėjas, tačiau jo rinktinė jau ketvirtfinalyje susitiko su JAV rinktine, kuriai pralaimėjo 94:102.

2008 ir 2012 metais P.Gasolis padėjo Ispanijai laimėti sidabro medalius, o abu sykius finale nusileido savo amžiniems varžovams iš Jungtinių Amerikos Valstijų. 2012-aisiais Londone jam atiteko ir garbė nešti savo šalies vėliavą.

3. Wlamiras Marquesas (Brazilija), 537 taškai

W.Marquesas laikomas geriausiu ne JAV gimusiu septintojo dešimtmečio krepšininku. Jis 1991-aisiais pateko į FIBA sudaryto 50 geriausių žaidėjų sąrašą, o olimpinėse žaidynėse savo šalies rinktinei padėjo iškovoti du bronzos medalius 1960 ir 1964 metais.

1937-aisiais gimusi Brazilijos krepšinio legenda vis dar darbuojasi savo šalies ESPN kanale, kur komentuoja rungtynes.

2. Andrew Gaze'as (Australija), 789 taškai

Australas laikomas vienu geriausių savo šalies žaidėjų visoje istorijoje, o olimpiadoje debiutavo būdamas vos 19 metų (1984 m. Los Andžele). 2000-aisiais jis tapo vos trečiuoju krepšininku, kuris dalyvavo penkiuose olimpiniuose krepšinio turnyruose, o šia garbe pasidalino su Teofilu Cruzu bei Oscaru Schmidtu.

Sidnėjuje jis nešė savo šalies vėliavą olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje, tačiau su savo šalies rinktine taip ir liko neiškovojęs nė vieno medalio.

1. Oscaras Schmidtas (Brazilija), 1093 taškai

Penkiose olimpiadose dalyvavęs brazilas sumėtė tiek taškų, kiek, ko gero, daugiau niekada nepelnys niekas. Štai 1988 metais Seule jo vidurkis buvo net 42 taškai per rungtynes.

Brazilas buvo rezultatyviausias savo komandos žaidėjas tris kartus iš penkių žaistų turnyrų, o iš viso pelnė 1093 taškus per 38 olimpiados rungtynes. Tai vidutiniškai yra 28,8 taškai per vieną mačą.

Paskutinį kartą 2000-aisiais Sidnėjuje rungtyniavęs žaidėjas taip ir neperlipo olimpinio ketvirtfinalio barjero, o geriausiu jo pasiekimu galima vadinti bronzos medalį, kurį jis su Brazilijos rinktine iškovojo 1978-ųjų Maniloje vykusiame pasaulio čempionate.

Brazilas neoficialiai yra laikomas rezultatyviausiu krepšininku visoje istorijoje. Sudėjus visus pasirodymus rinktinėje bei nacionalinėje komandoje jis yra pelnęs net 49,737 taškų savo karjeroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius