-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 06

ESPN atidavė pagarbą – amerikiečiai prisibijo Lietuvos rinktinės

Vienas iš žinomiausių ESPN krepšinio ekspertų Marcas Steinas suskirstė visas 12 olimpinių rinktinių pagal pajėgumą ir sudėliojo jas nuo pirmosios iki dvyliktosios vietos. Pateikiame jums ESPN sudarytą sąrašą bei komandų aprašymus.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

12. Kinija

Kinijos rinktinę turėtų užgrūdinti trys pralaimėjimai JAV rinktinei šią vasarą, tačiau tai greičiausiai neduos jokios naudos. Ši komanda yra labai jauna, o ją ant savo pečių bandys nešti buvęs NBA krepšininkas Yi Jianlianas.

Įžaidėjas Zhao Jiwei yra labai smagus žiūrovo akiai, nes tai yra labai kūrybingas krepšininkas. Aukštaūgiai Zhou Qi ir Wangas Zhelinas yra pakankamai perspektyvūs, tačiau būkime realistiški – Kinijai reikia kaupti savo patirtį ir ruoštis 2019-ųjų pasaulio čempionatui, kuris vyks būtent šioje šalyje.

15MIN MULTIMEDIJOS PROJEKTAS: 15 OLIMPINIŲ AKIMIRKŲ, DĖL KURIŲ DIDŽIUOJAMĖS LIETUVA

11. Venesuela

„Scanpix“ nuotr./Greivisas Vasquezas
„Scanpix“ nuotr./Greivisas Vasquezas

Vienintelis žaidėjas, kurį tikriausiai žinojote šioje komandoje nerungtyniaus. Greivis Vasquezas vis dar gydosi čiurnos traumą, todėl negalės padėti savo rinktinei.

Tačiau venesueliečiai į šią olimpiadą pateko be to paties G.Vasquezo pagalbos, o lemiame mače dėl vietos Rio de Žaneire įveikė NBA žaidėjų pilną Kanados komandą.

Rinktinės treneris Nestoras Garcia mėgsta klampų krepšinį, o prieš JAV pasirengimo cikle jie pralaimėjo mažiausiu taškų skirtumu iš visų jos varžovių (35). Venesuela palaikys itin lėtą žaidimo tempą, o tai gali išmušti iš vėžių ne vieną jos priešininką. Dėl šių priežasčių Venesuela neturėtų likti A grupės dugne.

10. Nigerija

B grupė yra gerokai stipresnė nei A grupė, todėl šiai rinktinei bus itin sunku patekti į kitą varžybų etapą. Komanda tikrai yra geresnė už Kiniją ar Venesuelą. Dar grėsmingesne ji būtų buvusi, jeigu draudimo reikalus būtų spėję susitvarkyti Al-Farouqas Aminu bei Festusas Ezeli.

Tačiau net ir be jų Nigerijos rinktinė yra ganėtinai pavojinga ir gali pateikti ne vieną staigmeną. Į priekį savo komandą ves Joshas Akognonas, Ike Diogu bei Benas Uzoh.

9. Kroatija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Darijo Šaričius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darijo Šaričius

Šios šalies rinktinė daugelį metų koją kišdavo pati sau. Nuolatiniai konfliktai tarp savų žaidėjų bei savanaudiškumas nuolat žlugdydavo šią ekipą, tačiau ši ekipa pradėjo keistis. Kroatijos rinktinės branduolį sudaro jauni krepšininkai, kurie į olimpiadą pateko iškovoję itin svarbią pergalę po pratęsimo prieš Italiją.

„Mario ir Dario šou“ bus pagrindinės šios rinktinės ginklas. Žinoma, turime omenyje Mario Hezonja bei Dario Šaričių. Pridėkite dar Bojaną Bogdanovičių ir jau turime visai solidų komandos branduolį.

Tačiau dvejonių kelia Kroatijos atsarginių suolelis. Jam būtų smarkiai padėjęs šių metų ketvirtasis NBA naujokų biržos šaukimas Draganas Benderis, bet jis nusprendė ruoštis savo debiutiniam sezonui stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

8. Australija

Nors Australijos komandą ir taip sudaro pusė NBA krepšininkų, tačiau jai vis dar trūksta Beno Simmonso ir Dante Exumo. Jeigu jie prisijungtų prie Andrew Boguto, Matthew Dellavedovos, Patty Millso, Joe Ingleso ir Arono Bayneso, tai ši ekipa būtų dar aukščiau šiame sąraše.

Apie Australijos rinktinę aiškūs trys dalykai: niekas labiau nesistengs nei australai, jie vieneriose rungtynėse pateiks itin didelę staigmeną, o jų įsimintiniausiu įvykiu liks A.Boguto kova su prastomis gyvenimo sąlygomis Rio de Žaneiro olimpiniame kaimelyje.

7. Brazilija

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andersonas Varejao ir Leandro Barbosa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andersonas Varejao ir Leandro Barbosa

Čempionato šeimininkai visuomet yra pavojingi, o be dvikovos gautas olimpinis kelialapis tikrai nereiškia, kad jie į aikštę ateis tik sudalyvauti. Panašiai kaip Ispanija ir Argentina, brazilus į priekį turi tempti veteranai – Leandro Barbosa, Marcelo Huertas bei Alexas Garcia.

Tiago Splitteris ir Andersonas Varejao taip pat būtų pravertę, tačiau jie į Rio de Žaneirą neatvyks dėl traumų.

Brazilai teigia, kad kovos dėl medalių, tačiau jų sudėtis neįtikina, kad jie yra stipresni už 6 aukščiau šiame sąraše esančias komandas. Visų pirma, jiems reikia kažkokiu būdų išlipti iš mirtingų grupės.

6. Argentina

Ko gero, paskutinė Manu Ginobilio, Luiso Scola, Andreaso Nocioni bei Carloso Delfino kelionė olimpiadoje. 2004-ųjų aukso medalininkai, kurie bandys dar kartą įrodyti pasauliui, kad vienybė bei aistra krepšiniui gali nugalėti.

Bronzos medalis būtų nuostabus rezultatas šiai komandai, nes abejotina, ar šie veteranai dar turi parako aukštesniems rezultatams.

5. Serbija

„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Jokičius
„Scanpix“/AP nuotr./Jonas Valančiūnas ir Nikola Jokičius

Vargu, ar Serbijos rinktinė pakartos puikų 2014 metų pasaulio čempionato rezultatą ir vėl žais finale. Žinoma, verta žvilgtelėti į šią komandą olimpiadoje, nes joje rungtyniauja Nikola Jokičius ir Milošas Teodosičius.

Ši ekipa būtų dar galingesnė, tačiau dėl užsitęsusių naujos sutarties paieškų į Rio de Žaneirą neatvyko Bobanas Marjanovičius. Tačiau šioje rinktinėje mes vis tik išvysime Bogdaną Bogdanovičių bei Miroslavą Raduljicą, todėl tai bus labai pavojinga komanda.

4. Lietuva

Vytauto Dranginio nuotr./Jonas Valančiūnas
Vytauto Dranginio nuotr./Jonas Valančiūnas

Spėkite, kas visiškai nenustebo, kad Lietuvos rinktinė be vargo pateko į olimpines žaidynes? Visi, kurie yra susiję su JAV krepšiniu.

Be Ispanijos rinktinės, daugiau niekas taip stabiliai nerungtyniauja prieš JAV, kaip Lietuva. Šį kartą komandoje nebus labai daug skambių pavardžių, tačiau ši ekipa visuomet yra labai pavojinga, nes metų metus dirba kryptingai. Prasidėjus ketvirtfinaliams jos turėtų bijoti visos likusios komandos.

Jono Valančiūno pavardės niekaip neišmoksta legendinis NBA krepšininkas Charlesas Barkley, tačiau šis vidurio puolėjas yra svarbiausia Lietuvos rinktinės dalis. Tačiau jis yra ne vienintelis, kurį derėtų stebėti rugpjūčio mėnesį.

Domantas Sabonis yra legendinio krepšininko Arvydo Sabonio sūnus, o jį šią vasarą naujokų biržoje pasikvietė „Oklahoma City Thunder“. Tuo tarpu „Knicks“ gerbėjai galės pirmą kartą išvysti Mindaugą Kuzminską, kuris artėjantį sezoną rungtyniaus Niujorke, o savo komandai visada įneša daug energijos bei atletiškumo.

3. Prancūzija

„Scanpix“/AP nuotr./Rudy Gobertas
„Scanpix“/AP nuotr./Rudy Gobertas

„Ant popieriaus“ Prancūzijos rinktinė turi patį stipriausią starto penketą, kuris gali sėkmingai žaisti gynyboje prieš JAV rinktinę: Tony Parkeris, Nando De Colo, Nicolas Batumas, Borisas Diaw ir Rudy Gobertas.

Komandos treneris Vincentas Collet yra vienas geriausių Europos strategų, tačiau prancūzai tiesiog neturi gerų atsarginių krepšininkų.

Rinktinei būtų smarkiai padėjęs Evanas Fournier, tačiau tas pats V.Collet jo neėmė į Rio de Žaneirą. Strategas nusprendė į dvyliktuką pasiimti visus atrankos turnyre dalyvavusius žaidėjus, o „Magic“ gynėjas jame nedalyvavo.

2. Ispanija

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

Pau Gasoliui, Juanui Carlosui Navarro ir Felipe Reysui jau 36-eri, tačiau tai nekeičia fakto, kad Ispanija yra antra geriausia komanda Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Apmaudu, kad jai negali padėti Marcas Gasolis.

Tačiau šie ispanų vyrukai savo kolekcijoje jau turi du sidabro medalius ir šiais metais turės gerą galimybę pasimatuoti ir trečiąjį.

11 Ispanijos rinktinės krepšininkų rungtyniauja arba praeityje žaidė NBA.

Nors Prancūzija ir turi labai stiprų ir gerai besiginti galintį penketą, tačiau Ispanija jau daugelį metų rungtyniauja su ta pačia sudėtimi ir savo rotacijoje turi nemažai ginklų.

1. JAV

„Scanpix“ nuotr./Carmelo Anthony
„Scanpix“ nuotr./Carmelo Anthony

Sunku įsivaizduoti scenarijų, pagal kurį JAV šiais metais nelaimės aukso medalių. Neverta kalbėti apie visus krepšininkus, kurie neatvyko į Rio de Žaneirą, nes amerikiečių sudėtis vis tiek yra pati geriausia šiame turnyre.

Jeigu JAV laimės visus 8 mačus šiose olimpinėse žaidynėse, tai bus laimėjusi net 76 pergales iš eilės. Šis skaičius taptų absoliučiu rekordu olimpiniuose krepšinio turnyruose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius