-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 12

Akis badanti rinktinės opa: K.Maksvytis ramus, bet galbūt sunerimti verta?

Lietuvos rinktinė be kluptelėjimų žengia per pasiruošimo Europos krepšinio čempionatui barjerus, bet vienas skaičius po pirmųjų ketverių rungtynių stipriai bado akis. Tiesa, komandos stratego Kazio Maksvyčio jis kol kas negąsdina.
Lietuva - Suomija
Marius Grigonis ir Ignas Brazdeikis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Nacionalinė šalies komanda per savaitę po dukart nugalėjo estus ir suomius ir į Ispaniją, kur ateinantį antradienį rungtyniaus su pasaulio čempionais, išvyks dar nepralaimėję.

Vis dėlto pergales lietuviai kol kas grindžia daugiausiai taškais iš baudos aikštelės (vid. 47,5 per mačą), greitomis atakomis (vid. 14 taškų per greitus išpuolius) ir solidžia gynyba (vid. 67,8 praleisto taško per rungtynes), o ne tiksliais metimais iš toli.

Per ketverias rungtynes Lietuvos vyrai pataikė viso labo 22 tritaškius, o jų pataikymas kol kas bado akis – 27,8 proc. (22/79).

Kiek solidžiau lietuviai šaudė tik pačiame pirmajame mače Klaipėdoje prieš Estiją, kai tikslą pasiekė 9 tolimi metimai iš 23 (39,1 proc.), bet paskui mūsiškių taikiklis išsimušė – per kitas rungtynes pataikyti 5 (iš 21), 4 (iš 18) ir 4 (iš 17) tritaškiai.

Iš visų Lietuvos rinktinės žaidėjų didesniu nei 33,3 proc. tikslumu kol kas meta vienintelis Eigirdas Žukauskas, pataikęs ir daugiausiai tolimų metimų iš visų lietuvių – penkis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Wolves“ klubą šią vasarą papildęs 201 cm ūgio puolėjas iš viso realizavo 5/12 tritaškių, o tai yra solidus 41,7 proc. tikslumas.

Visi kiti Lietuvos rinktinės žaidėjai pataiko kas trečią arba dar mažiau tritaškių, be to, nė vienas iš jų per ketverias rungtynes neįmetė iš toli po daugiau negu tris kartus.

Stringa net ir dėl snaiperių savybių pripažinti lietuviai – Marius Grigonis pataikė 3 iš 11 (27,3 proc.), Rokas Giedraitis – 3 iš 10 (30 proc.), Lukas Lekavičius – 2 iš 7 (28,6 proc.).

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nesuderina taikiklio kol kas ir skambiausias rinktinės naujokas Ignas Brazdeikis – tikslą pasiekė 2 iš 10 jo mestų tritaškių (20 proc.).

Apskritai bent kartą atakuoti iš toli pabandė 13 iš 16 šios vasaros rinktinės kandidatų, o bent kartą įmetė devyni.

Laimę po sykį jau mėgino ir rinktinės bokštai Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas, bet nei vieno, nei kito tolimas metimas neįkrito.

Vieninteliai žaidėjai, nemetę tritaškių per pirmąsias ketverias rungtynes, yra kiti vidurio puolėjai – Martynas Echodas ir rinktinę jau palikęs Laurynas Birutis. O Mindaugas Kuzminskas atakuoti iš toli neturėjo progos – dėl kojos raumens traumos puolėjas praleido visus keturis mačus.

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės žaidėjų tritaškiai

  • Eigirdas Žukauskas 5/12
  • Rokas Giedraitis 3/10
  • Marius Grigonis 3/11
  • Arnas Butkevičius 2/6
  • Lukas Lekavičius ir Tomas Dimša 2/7
  • Rokas Jokubaitis 2/8
  • Ignas Brazdeikis 2/10
  • Kristupas Žemaitis 1/3
  • Gytis Masiulis 0/2
  • Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas ir Donatas Tarolis 0/1

Toks tolimų metimų stygius gali tapti rimtu Lietuvos rinktinės Achilo kulnu, kai Europos čempionato kovose priešininkai spausis baudos aikštelėje ir bandys uždaryti kelius link krepšio mūsų žvaigždėms – J.Valančiūnui ir D.Saboniui.

Būtent taip nutiko per pastaruosius du rinktinių turnyrus, kurie Lietuvos rinktinei baigėsi nelaimingai.

2019 metais Dainiaus Adomaičio vadovauta Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate Kinijoje buvo per kelis sėkmingus epizodus nuo pergalių prieš Australiją ir Prancūziją, o jas iškovoti galbūt būtų padėję taiklesni metimai.

Iš viso per penkis turnyro mačus lietuviai įmetė vos 23 tritaškius iš 84 (27,4 proc.) ir buvo taiklesni tik už keturias nieko čempionate nenuveikusias komandas – Kiniją, Senegalą, Filipinus ir Puerto Riką.

Kiek geriau šaudė lietuvių tolimo nuotolio artilerija pernai, kai Kaune treniruojami Dariaus Maskoliūno mūsiškiai siekė bilieto į Tokijo olimpines žaidynes.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Mantas Kalnietis

Iš viso per keturis mačus buvo pataikytas 31 tritaškis iš 90 (34,4 proc.), bet pagal tikslumą lietuviai vis tiek stipriai nusileido galiausiai kelialapį į Japoniją išplėšusiems slovėnams, kurie „Žalgirio“ arenos tinklelius plėšė įmesdami 60 kartų iš 130 (46,2 proc.). Daug taiklesni už lietuvius Kaune buvo ir lenkai (30 iš 73, 41,2 proc.).

Bet tokie pastarųjų metų ir pirmųjų ketverių draugiškų šių metų rungtynių skaičiai K.Maksvyčio kol kas nebaimina. Jis tikina, kad tritaškiai su laiku ateis.

„Ne, nerimo dėl to neturiu, – išgirdęs 15min klausimą apie tolimus metimus ketvirtadienį sakė Lietuvos rinktinės treneris. – Nelabai daug skyrėme tam dėmesio. Dabar daugiau treniruotės buvo fiziškos, gynybinės, kažkiek daugiau buvo bėgimų. Pataikymas ateis. Svarbu, kad pasidarėme pagrindus. O iš kur ateis, tai iš visur – iš pagalbų prieš mūsų didelius, iš pikenrolo situacijų. Manau, kad bus tų tritaškių.“

Vilčių kelia ir lietuvių skaičiai klubuose, kur ne vienas iš jų iš toli šaudo labai taikliai.

Manau, kad bus tų tritaškių.

M.Grigonis yra vienas taikliausių Eurolygos pastarojo meto metikų. Užpernai būdamas Kauno „Žalgirio“ lyderiu 198 cm ūgio gynėjas pataikė 72 tritaškius iš 158 (45,6 proc.) ir buvo tarp dešimties daugiausiai tolimų metimų pataikiusių bei tarp 15 taikliausių Eurolygos snaiperių.

Nors ir rečiau, bet tiksliai jis atakavo ir praėjusiame sezone – su Maskvos CSKA apranga Marius įmetė 43,1 proc. tritaškių (25/58).

Per karjerą Atėnų „Panathinaikos“ naujokas Eurolygoje yra įmetęs 43,9 proc. tritaškių, kas akivaizdžiai viršija ties 36 proc. riba svyruojantį lygos vidurkį.

Tarp taikliausių Eurolygoje dažnai figūruoja ir L.Lekavičius. Užpraėjusiame sezone jis buvo šeštas visame turnyre (25/50, 50 proc.), bet įžaidėjo taikiklis nusimušė per visai komandai nesėkmingą praėjusį sezoną, kai tikslą pasiekė jau tik 30 metimų iš 88 (34,1 proc.). Vis dėlto Luko karjeros procentai liko solidūs – 39,7 proc.

Įspūdingą pataikymą praėjusiame sezone užfiksavo Rokas Jokubaitis – jis debiutuodamas „Barcelona“ komandoje prišaudė net 25 tritaškių iš 44 (56,8 proc.). Taikliausiu sezono metiku 21-erių Šaro auklėtinis netapo tik dėl pernelyg mažo metimų skaičiaus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rokas Jokubaitis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Rokas Jokubaitis

Labai taikliai Rokas meta ir visos karjeros Eurolygoje metu – 46,2 proc.

Taiklia ranka pasižymi ir jo bendravardis Rokas Giedraitis. Vitorijos „Baskonia“ puolėjas dažnai meta nelengvus metimus iš pagavimo, bet vis tiek išlaiko aukštą metimų procentą – 39,8 proc. (51/128) praėjusiame sezone ir 40,5 proc. (66/163) užpraėjusiame.

Nors nėra žinomi dėl stabilumo atakuojant iš toli, praėjusiame sezone respektabilius procentus turėjo Tomas Dimša ir Arnas Butkevičius. Pirmasis FIBA Čempionų lygoje pataikė 38,4 proc. (28/73), antrasis tame pačiame turnyre – 35 proc. (14/40) tritaškių.

Tiesa, dėl kitų lietuvių galimybių tapti stabiliais metikais Europos čempionate Vokietijoje galima sudvejoti.

I.Brazdeikis niekada nebuvo nepriekaištingas snaiperis, o tą rodo ir skaičiai. NBA pirmenybėse praėjusį sezoną jis pataikė 27 tritaškius iš 87 (31 proc.), o per tris sezonus trukusią karjerą stipriausioje pasaulio lygoje Iggy realizavo tik 39 tolimus metimus iš 124 (31,5 proc.).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Be abejo, kiek pagerinti jo taiklumo procentus gali 49 centimetrais artimesnė europietiška tritaškio linija, o kad gali pataikyti, jis jau įrodė per pirmąjį šios vasaros langą, kai į latvių, bulgarų ir čekų krepšį įmetė 7 tolimus metimus iš 15 (46,7 proc.).

Daug tolimų metimų neverta tikėtis ir iš komandos lyderių.

Nors J.Valančiūnas praėjusiame sezone stebino 7 tritaškių fejerverku į „Los Angeles Clippers“ krepšį, o sezono pradžioje kurį laiką net buvo taikliausias NBA tritaškininkas, galiausiai viskas stojo į savo vietas ir sezoną JV užbaigė su 36,1 proc. tritaškių taiklumu (57/158). Panašus ir jo karjeros tolimų metimų pataikymas – 35,9 proc.

Prastesni yra D.Sabonio rodikliai. „Sacramento Kings“ lyderis praėjusį sezoną iš už tritaškio linijos metė žemu 31,2 proc. tikslumu (39/125), o per karjerą pataiko tik mažiau nei kas trečią tritaškį – 31,9 proc.

Jei Lietuvai žūtbūt reikės tolimų metimų, K.Maksvytis galimai suksis ir į geriausiai pataikantį rinktinės aukštaūgį – Gytį Masiulį. Jis dar neprapliupo tritaškiais pasiruošime prieš Europos čempionate, bet praėjusiame Ispanijos lygos sezone įmetė 33 tritaškius iš 87 (37,9 proc.), o savo gebėjimus pademonstravo ir birželį, kai draugiškose rungtynėse prieš latvius iš pikenpopo situacijų „suleido“ tris tritaškius iš keturių.

Vilčių teikia ir kol kas taikliausio rinktinės snaiperio E.Žukausko karjeros skaičiai.

Pastaruosius trejus metus K.Maksvyčio auklėtiniu Permės klube buvęs puolėjas VTB lygoje praėjusiame sezone metė vidutinišku 35 proc. (14/40) tikslumu, bet dar ankstesniame sezone buvo pasiekęs solidžius 42,6 proc. (49/115).

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės žaidėjų praėjusio sezono tritaškių pataikymas

  • Rokas Jokubaitis 56,8 proc. (Eurolygoje)
  • Marius Grigonis 43,1 proc. (Eurolygoje)
  • Rokas Giedraitis 39,8 proc. (Eurolygoje)
  • Tomas Dimša 38,4 proc. (FIBA Čempionų lygoje)
  • Gytis Masiulis 37,9 proc. (ACB)
  • Mindaugas Kuzminskas 37,1 proc. (Eurolygoje)
  • Donatas Tarolis 36,4 proc. (Turkijos ir Adrijos lygose)
  • Jonas Valančiūnas 36,1 proc. (NBA)
  • Eigirdas Žukauskas 35 proc. (VTB)
  • Arnas Butkevičius 35 proc. (FIBA Čempionų lygoje)
  • Lukas Lekavičius 34,1 proc. (Eurolygoje)
  • Kristupas Žemaitis 32,9 proc. (Europos taurėje)
  • Domantas Sabonis 31,2 proc. (NBA)
  • Ignas Brazdeikis 31 proc. (NBA)

Vis dėlto, jei šie ginklai neiššaus, neišvengiamai teks atsisukti ir į šios vasaros rinktinės netektis.

Nacionalinės komandos kandidatų sąraše dėl traumų ar trenerių pasirinkimų nėra bent trijų taikliarankių puolėjų – Eimanto Bendžiaus, Osvaldo Olisevičiaus ir Gedimino Oreliko.

Neprireikė K.Maksvyčiui ir jo štabo nariams dėl metimo NBA kontraktus užsitarnavusio Deivido Sirvydžio bei iš kitos Atlanto pusės į Europą jau sugrįžusio Arnoldo Kulbokos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Sirvydis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Deividas Sirvydis

Reikia tikėtis, kad rugsėjį šių pavardžių prisiminti neteks, o Lietuvos rinktinei Kelno ir Berlyno arenų krepšiai bus dosnūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius