Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05

Ankstyvas žvilgsnis į „Žalgirio“ rekonstrukciją: palikti negalima paleisti

Kauno „Žalgiris“ jau trečią savaitę paeiliui gyvena be Eurolygos rungtynių, tad Lietuvos čempionų savininkas Paulius Motiejūnas turi daug laisvo laiko susidėlioti mintims ir ruoštis iššūkių kupinai artėjančiai vasarai, kuri į „Žalgirį“ atneš ir generalinį remontą. Palikti negalima paleisti – kur kablelį dėsime ties kiekvienu žalgiriečiu?

Vos tris pergales per šešiolika rungtynių pirmajame reguliaraus sezono rate iškovoję žalgiriečiai skęsta turnyro dugne bei rimtai kėsinasi į blogiausią klubo rezultatą naujo formato Eurolygos istorijoje.

„Gerai Benas pasakė, kad jei pralaimėjai vasarą, tai pralaimėjai ir sezoną“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza, cituodamas kito laidos dalyvio, „Boston Celtics“ skauto Beno Matkevičiaus išsakytą mintį.

„Žalgiris“ dar sezono pradžioje spaudė avarinį signalą ir bandė ištaisyti vasarą padarytas didžiules komplektacijos klaidas – pakeitė trenerį Martiną Schillerį, išsiskyrė su potencialiu lyderiu Emmanueliu Mudiay, bet nei naujo stratego Jurės Zdovco, nei žaidėjų Zorano Dragičiaus, Tai Websterio ir Regimanto Minioto atvykimai Lietuvos komandų problemų tarptautiniame fronte neišsprendė.

Vilčių pasiekti atkrintamąsias varžybas nebėra, Kauno komanda kovoja tik dėl garbės bei siekia patikrinti ir apšaudyti žaidėjus kitam sezonui.

„Laukia labai įdomi „Žalgirio“ vasara. Tai kritinis momentas ir itin didelis iššūkis. Įdomu, kaip jie su juo susitvarkys, – dėstė L.Kleiza. – Turi pažvelgti į didesnį paveikslą. Ar vėl visi žaidėjai bus vienodi?“

„Žaidėjai negali dubliuotis. Turi atitikti vaidmenys, o kartais – ir charakteriai. Reikia atkreipti dėmesį į visas detales, jog didysis komandos paveikslas vėliau atsispindėtų ir aikštelėje“, – pridėjo B.Matkevičius.

15min pažvelgė į „Žalgirio“ sudėties žaidėjus: palikti negalima paleisti – situacija per artimiausius mėnesius dar gali keistis, bet kur dabar padėtume kablelį ties kiekvieno krepšininko ir trenerio pavardėmis?

Viso gero, kapitone!

Padėkime tašką dėl veterano Pauliaus Jankūno, kuris su vienerių metų pertrauka Kauno „Žalgiryje“ rungtyniauja nuo 2003-ųjų. Apie karjeros pabaigą jis mąstė ir praėjusią vasarą, tačiau galiausiai kontraktą pratęsė paskutiniam savo karjeros sezonui.

Balandį 38-ąjį gimtadienį minėsianti žaliaibaltų legenda savo sąskaitoje jau turi 15 LKL čempionų žiedų, iš kurių vienuolika laimėjo per paskutinius vienuolika sezonų, bet „paskutinio šokio“ sezonas nesufleruoja garsiojo Michaelo Jordano filmo atitikmens.

„Jis yra „Žalgirio“ legenda, žmogus, kuris žaidė daug metų ir prisidėjo prie daug pergalių. Jokiais būdais jis nenori išeiti pralaimėjęs KMT, LKL ar likęs paskutinis Eurolygoje. Žinoma, tai neturės įtakos bendrai jo karjerai, nes tai yra superinis žaidėjas, bet tokia pabaigos nata būtų nemaloni“, – sakė L.Kleiza.

Du mėnesius dėl traumos praleidęs kairiarankis 205 cm puolėjas pirmosiose penkeriose Eurolygos rungtynėse žaidė po beveik 15 minučių, pelnė po 2,6 taško ir atkovojo po 2,8 kamuolio.

LKL nuotr./Paulius Jankūnas ir Mantas Kalnietis
LKL nuotr./Paulius Jankūnas ir Mantas Kalnietis

Per dideli batai Mantui Kalniečiui

Aiški yra ir 35-erių įžaidėjo Manto Kalniečio situacija, kuris į gimtojo miesto klubą sugrįžo po penkerių metų žaidimo užsienyje ir sudarė garantuotą dvejų metų kontraktą.

15min šaltiniai skelbia, jog tai yra vienintelis „Žalgirio“ žaidėjas, kurio praėjusią vasarą nenorėjo treneris Martinas Schilleris.

„Milas ir Kalnas dar daug duoda „Žalgiriui“. Aišku, jie galbūt yra ne tokiuose vaidmenyse, kokiuose turėtų būti. Tarkime, Mantas viršijo mano lūkesčius. Gal jam dabar yra kiek sunkiau, bet jis žaidžia gerai“, – apie ilgametį komandos draugą Lietuvos rinktinėje kalbėjo L.Kleiza.

M.Kalniečio grįžimo į Kauną sąlyga buvo turėti vaidmenį, bet pagrindinio įžaidėjo atsakomybių ir 17 minučių vidurkio Eurolygoje jis veikiausiai nesitikėjo. Tai jam į rankas nukrito po trenerio M.Schillerio išvykimo, sunkios Emmanuelio Mudiay adaptacijos ir galiausiai komandos palikimo.

Veteranas šį sezoną vidutiniškai fiksuoja po 5,9 taško ir 4,5 rezultatyvaus perdavimo. Geriausias mačas – 11 taškų ir 11 rezultatyvių perdavimų pergalingame mūšyje prieš Stambulo „Fenerbahče“.

Tai pirmasis ir vienintelis M.Kalniečio dvigubas dublis per karjerą Eurolygoje.

Jis tikrai liks „Žalgiryje“ ir kitą sezoną, bet turėtų būti pagalbinis įžaidėjas, rungtyniaujantis perpus mažesnį laiką bei padedantis startiniam atakų organizatoriui iš užsienio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Milui – naują kontraktą

2020-ųjų vasarą Artūras Milaknis sudarė dvejų metų sutartį su „Žalgiriu“, kuri, atrodė, jog snaiperiui po 12 metų klube bus paskutinė.

Laikas bėga, 35-erių krepšininko kojos gynyboje darosi vis lėtesnės, bet Milo elitinis ginklas ir įtaka komandos rūbinei niekur nedingsta.

Šį sezoną A.Milaknis žaidžia po 18 minučių, pelno po 6,8 taško. Jis per 16 mačų pataikė 30 tritaškių (16 vieta turnyre), o realizacija – 46,2 proc. (6 vieta).

„Galvoju, kad yra du pagrindiniai dalykai – kas bus treneris ir kokia bus jo vizija komandoje turėti geriausius įmanomus lietuvius. Reikia žinoti, kas bus rūbinės lyderiai, kai nebeliks Jankio. Kas turės balsą? Reikia pasilikti tam tikrus žaidėjus ir turėti juos kaip lyderius, kurie išlaikys visą branduolį. Nėra daug tokių užsieniečių, kaip Kyle'as Hinesas, kurie atėję į komandą bus lyderiais ir visi jų klausys. Tokių užsieniečių būna vienetai“, – sakė B.Matkevičius.

„Klaustukų dėl kai kurių lietuvių yra, bet jie bus palikti antrai sezono daliai. Aišku, kad „Žalgiris“ turi turėti stipriausius lietuvius, bet jie turi būti stipriai duodantys rezultatą aikštelėje, jog „Žalgiris“ eitų į priekį“, – pridėjo L.Kleiza.

Vidutiniškai 18 Milo minučių ant parketo – per daug siekiant „Žalgiriui“ būti konkurencingam Eurolygoje. Bet jis privalo likti, o ir kaina neturėtų būti didžiulė. Kito sezono pabaigoje snaiperiui sukaks 37-eri.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Jokių abejonių dėl Luko

Geriausias Kauno „Žalgirio“ žaidėjas pirmoje sezono pusėje, privalantis Lietuvos čempionų gretose likti ir kitą sezoną.

Žemiausias Eurolygos krepšininkas, kovo pabaigoje 28-ąjį gimtadienį minėsiantis Lukas Lekavičius praėjusią vasarą su „Žalgiriu“ sudarė dvejų metų kontraktą pagal formulę „1+1“.

Kai žalgiriečių puolimas stoja, o tai šį sezoną yra itin dažnas atvejis, vienintelis užkurti ataką gali vikrusis L.Lekavičius. Jis jau daugybę kartų žaliai baltus gelbėjo vietiniame fronte.

„Lukas ne tik vienintelis gali įveikti besikeičiančią varžovų gynybą, jis apskritai vienintelis galintis apžaisti varžovą. Sudėtyje nebuvo žaidėjo, kuris galėtų apžaisti varžovą ir įgyti pranašumą. Aplink perimetrą visi žaidėjai yra statinės padėties metikai, priklausomi nuo gynėjo, puolimo ir tam tikro derinio, kuriame jie gali įveikti pranašumą ir atakuoti „close-out“ situacijose“, – PIKENROLO laidoje komplimentus L.Lekavičiui sakė B.Matkevičius.

Po beveik 21 minutę žaidžiantis lietuvis pelno po 8,1 taško ir atlieka 3,8 rezultatyvaus perdavimo. Tai atakuojantis gynėjas įžaidėjo kūne, kuris „Žalgirio“ kito sezono paveiksle turėtų būti matomas kaip atsarginis antras numeris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Edgaro Ulanovo svarba „Žalgiriui“

Stambulo „Fenerbahče“ pirmajame karjeroje legionieriaus sezone neįsitvirtinęs Edgaras Ulanovas abipusiu susitarimu nusitraukė kontraktą, grįžo į „Žalgirį“ su mintimis prisikelti, bet to per pirmąjį Eurolygos ratą padaryti tikrai nepavyko.

Pirmuosiuose devyniuose mačuose už dviejų dienų 30-ąjį gimtadienį švęsiantis krepšininkas atrodė kaip bene prasčiausias Eurolygos krepšininkas, bet tuomet atsispyrė nuo dugno.

Jis triskart peržengė dviženklę naudingumo balų ribą, visi šie kartai pasibaigė vienintelėmis „Žalgirio“ pergalėmis – 23 naudingumo balai prieš Atėnų „Panathinaikos“, 21 – prieš Stambulo „Fenerbahče“ ir 13 – prieš Vitorijos „Baskonia“.

Apskritai Ulia šį sezoną rungtyniauja po 24 minutes, pelno po 5,3 taško (37,8 proc. dvit., 27 proc. trit., 75 proc. baud.), atkovoja po 3,6 kamuolio, atlieka po 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 6,4 naudingumo balo.

Prie Šarūno Jasikevičiaus jis garsėjo kaip bene geriausiai nugara žaidžiantis trečiasis numeris Europoje, bet šis ginklas per pastaruosius metus stipriai apdulkėjo ir nebėra toks efektyvus.

„Galvoju, kad dėl E.Ulanovo likimo komandoje daugiausiai įtakos turės skaičiai kontrakte. Sezonas sunkus, bet jis tik įpusėjo. Viskas gali pasikeisti“, – sakė L.Kleiza.

MVP medžiotojui reikia aiškios sistemos ir pasitikėjimo, jog demonstruotų geriausią savo versiją.

Palikti, negalima paleisti.

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – būsima „Žalgirio“ rekonstrukcija ir galimi kandidatai

Reikia naujų vedlių

„Pradžioje „Žalgiris“ turi išsispręsti gynėjų problemą ir susitvarkyti visą perimetrą. Dideli žmonės yra svarbu, bet ne tiek, kiek gynėjai. Šiais laikais žaidžia perimetras“, – sakė L.Kleiza.

Daugiau nei akivaizdu, jog Kauno komanda labiausiai prašovė būtent gynėjų linijoje, jei neskaičiuotume ankstyvo Martino Schillerio išsaugojimo ir patikėjimo jam komplektuoti komandą pagal save.

Vietoje „Žalgirio“ širdies ir proto Thomaso Walkupo atvykęs Emmanuelis Mudiay išvyko po dviejų mėnesių. Vietoje Mariaus Grigonio iš Maskvos CSKA įsigytas Janis Strelniekas vis kenčia nuo traumų bei visiškai neatitinka šiuolaikinių Eurolygos tendencijų – kai lyga vis labiau atletiškėja, fiziškėja ir greitėja, 32-ejų metų latvis gali pasiūlyti metimą iš toli bei žaidimą „du prieš du“.

„Jei Janis yra įžaidėjas, tai LKL lygio, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – Aš matau jį kaip vieną iš komandos kūrėjų, bet tikrai ne pagrindinį įžaidėją, prie kurio Eurolygoje „Žalgiris“ būtų sėkmingas. Tikrai nemanau, kad taip būtų. Kitas dalykas – tokiu būdu atimsi iš Janio geriausias savybes, kaip kūrybą sau ir tritaškius metimus, o mes dar nežinome, kiek jis gali žaisti, nes trauma lipa ant traumos. Mes nežinome jo medicininės istorijos.“

„Rizikos įsigyjant J.Strelnieką buvo, bet „Žalgiris“ turi prisiimti kažkokias rizikas eidamas į rinką, – dėstė B.Matkevičius. – Jis turi tikrai gerą metimą. Šiame lygyje jį galima išnaudoti, juk matome, kokiame lygyje ir pas kokius trenerius jis buvo, kokį krepšinį matė.“

Rokas Lukoševičius nuotr./Tai Websteris
Rokas Lukoševičius nuotr./Tai Websteris

O kur dar Roko Jokubaičio netektis... „Žalgiris“ gynėjų linijoje per vieną vasarą žengė visą mylią atgal.

Bandymai taisyti situaciją buvo nevykę, kadangi ir žaidėjų rinka sezono metu yra visiškai sausa.

Sprendimas dėl Janio Strelnieko ir į per aukštą lygį įšokusio zelando Tai Websterio: palikti negalima, paleisti.

„Variantų atsiskleisti T.Websteriui yra, pažiūrėsime, bet kol kas kito sezono „Žalgiryje“ jo tikrai nematau. Sunkiai klostosi santykiai, klausimas, ar tai irgi buvo ne Jure Zdovco imtas žaidėjas. Deklaruota buvo, jog „Žalgiriui“ reikia ne sisteminio žaidėjo, galinčio kurti ir draskyti, bet panašu, jog T.Websteris yra per daug ne sisteminis, kad juo pasitikėtų ir jis galėtų žaisti. Pažiūrėsime, kaip per visą sezoną išsirutulios šie santykiai. Jis turi pliusų, bet visiems yra klausimų, ar T.Websteris yra Eurolygos žaidėjas“, – teigė L.Kleiza.

Būtent du krepšininkai į įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo vietas turėtų būti būsimi „Žalgirio“ vedliai. Ir jie neturėtų būti vienpusiai krepšininkai, kadangi nuo suolo kylantys lietuviai M.Kalnietis ir L.Lekavičius negarsėja gynybiniais sugebėjimais.

Užduotis – labai sudėtinga, bet ji nulems už aštuonių mėnesių startuosiantį „Žalgirio“ sezoną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tyleris Cavanaugh
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tyleris Cavanaugh

Vietą komandoje užsitarnavęs T.Cavanaugh

Sezono starte sirgaliai jam jau krovė lagaminus, bet trejų metų kontraktą pagal formulę „2+1“ vasarą sudaręs puikiu metimu pasižymintis Tyleris Cavanaugh tapo vienu svarbiausių „Žalgirio“ krepšininkų.

Jis antras pagal rezultatyvumą Kauno komandos žaidėjas Eurolygoje (vid. 8,7 tšk.), nežymiai atsiliekantis nuo J.Strelnieko (vid. 9 tšk.), tuo metu LKL čempionate puolėjas pelno po 12 taškų, atkovoja po 6,3 kamuolio ir fiksuoja po 14,3 naudingumo balo.

„Tyleris Cavanaugh dabar žaidžia gerai. Jį gerai išnaudoja „pick and pop“ situacijose. Jis daug prisideda prie pergalių LKL, – sakė B.Matkevičius. – Jis daugiau penktas numeris, galintis išplėsti aikštelę. Galbūt turi problemų gynyboje, bet gynyboje galima rasti sprendimų – ar su dvigubinimu, ar su ėjimu varžovui iš priekio. Su sistemine gynyba galima rasti sprendimų. Bet penktoje pozicijoje jis gali įgyti pranašumą. Jure Zdovcas jį taip ir išnaudoja, kad „du prieš du“ situacijose T.Cavanaugh atšoka atgal ir tolimu metimu išplečia aikštelę arba gali varžovą atakuoti „close-out“ situacijose.“

T.Cavanaugh gali būti puikiu pagalbiniu žaidėju, kuriam turėtų būti skirtos specialios užduotys, bet jis netraukia startinio Eurolygos ketvirto numerio lygio.

„Klausimas, kiek Tyleris būtų efektyvus kildamas nuo suolo. Dabar jį matome žaidžiantį daug minučių. Gerai žaidžia, bet žaidžia tikrai daug minučių, gali išmesti daug metimų. Įdomu, kaip būtų, jei vaidmuo sumažėtų. Pradžioje Eurolygoje turėjo problemų, bet žaidimas stabilizavosi, LKL tikrai pagerėjo, o Eurolygoje, mano manymu, jis yra vidutinis“, – sakė L.Kleiza.

Idealiu scenarijumi T.Cavanaugh pasistumtų į atsarginio vaidmenį, o „Žalgiris“ ieškotų ketvirtoje ir penktoje pozicijose galinčio žaisti aukštaūgio, kadangi reikia atsisveikinti su vienu iš dviejų centrų iš užsienio.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Niels Giffey
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Niels Giffey

Suskaičiuotos nepastebimo vokiečio dienos Kaune

„Reikia žymiai daugiau, nei jis duoda dabar“, – apie Nielso Giffey žaidimą „Žalgiryje“ kalbėjo L.Kleiza.

30-metis ilgametis Berlyno ALBA kapitonas turėjo būti bene geriausiai besiginančiu Kauno komandos perimetro žaidėju ir užtikrintu metiku, bet šių N.Giffey savybių dar nepastebėjome, o tam sutrukdė ir COVID-19.

Sunkus persirgimas koronavirusu. Turėjo būti bene geriausiai besiginantis perimetro žaidėjas, solidžiai metantis tritaškius.

„Jis yra išsimušęs iš ritmo. „Žalgiriui“ darant žingsnį į priekį, jis turi būti solidus žaidėjas, kuris gali apsiginti, bet aš nematau, kad jis galėtų apsiginti. Ir turi pataikyti tritaškį, kurį reikia pataikyti. Komanda buvo komplektuota tolimiems metimams. Matėme, kad jei tritaškiai krenta, tai „Žalgiris“ yra visai kita komanda“, – sakė L.Kleiza, akcentavęs ir patiriamą visai kitokį sirgalių spaudimą Lietuvoje.

„Vokietijoje ir Berlyno ALBA komandoje nėra spaudimo. Atvažiuoji į Kauną, į „Žalgirį“, sunki sezono pradžia, visai kiti reikalavimai ir visai kitoks sirgalių spaudimas... Jei viskas gerai, tai super, bet jei ne, tai yra sunku.“

15min žiniomis, metinė N.Giffey alga svyruoja tarp 250–300 tūkstančių eurų. Kažin, ar 6,3 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio yra tai, ko iš šio krepšininko reikia „Žalgiriui“.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Josh Nebo
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Josh Nebo

Joffrey Lauvergne'as ar Joshas Nebo?

„Žalgiris“ turi idealią situaciją apšaudyti 20-metį Mareką Blaževičių nieko nelemiančiose Eurolygos kovose ir paruošti jį antrajai vidurio puolėjo pozicijai.

Netikėtų progų sulaukęs jaunasis centras jau šešiskart pirmajame rate pasiekė dviženklį naudingumą.

Bet kas turėtų būti pirmasis – 700 tūkstančių eurų per sezoną uždirbantis Joffrey Lauvergne'as ar gerokai pigesnis, panašaus braižo, tačiau atletiškesnis Joshas Nebo? Abu šie žaidėjai turi pliusą kitam sezonui.

„Sunku kalbėti apie Joffrey Lauvergne'ą, kuris visą sezoną yra traumuotas. Pernai jis žaidė labai gerai ir didelio klausimo nebuvo. Bet tu turi Joshą Nebo, kuris yra žalias ir nebaigtas projektas. „Žalgiris“ gali ką nors iš jo išspausti, – dėstė L.Kleiza. – Gal kiek per daug investuota į centrus. Reikia palaukti, kas bus su Joshu Nebo. Gal jis bus išpirktas? Atletiškumas, amžius... Prie gerų kūrėjų J.Nebo būtų žymiai efektyvesnis. Jei turi gerai kuriantį gynėją, teisingai aplink išstatytus snaiperius, o jis yra bene atletiškiausias centras Eurolygoje... Jam reikia sukurti progas. Bet aš sunkiai matau, kad Joshas Nebo liktų Kaune.“

Įspūdingai epizodais sirgalius džiuginantis J.Nebo yra naudingiausias žalgirietis šiame Eurolygos sezone: 8,5 taško, 6,4 atkovoto kamuolio, 0,9 blokuoto metimo ir 12,7 efektyvumo balo per 24 minutes.

J.Lauvergne'as yra brangiausias „Žalgirio“ žaidėjas, nors tai yra nuo įžaidėjų priklausomas krepšininkas. Brangiausias turėtų rungtyniauti perimetre. Palikti Joffrey Lauvergne'o negalima, paleisti.

Stipriausiame Senojo žemyno turnyre debiutuojančio Josho Nebo lubos gali siekti Eurolygos elitą ar NBA, o kaina yra gerokai mažesnė nei prancūzo. Verdiktas: palikti, negalima paleisti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas

Ką daryti su K.Lukošiūnu ir R.Miniotu?

Vasarą Lietuvos čempionams teks apsispręsti ir dėl dviejų lietuvių, žaidžiančių ribotas minutes.

Karoliui Lukošiūnui tai yra jau trečiasis sezonas „Žalgiryje“, tačiau iš „Šiaulių“ atvykęs snaiperis taip vietos komandoje ir neišsikovojo.

Septyneriose Eurolygos rungtynėse ant parketo pasirodęs 24-erių vilnietis vidutiniškai žaidė vos po 3 minutes ir pelnė vos po 0,6 taško. 15min žiniomis, trečiajame sezone „Žalgiryje“ kontrakte įrašytas K.Lukošiūno sezoninis atlyginimas siekia 100 tūkstančių eurų.

24-rių Regimantas Miniotas prie išpešiotos „Žalgirio“ priekinės linijos prisijungė lapkričio viduryje, o jau po mėnesio patyrė delnakaulio lūžį ir iškrito šešioms savaitėms.

Verdiktas dėl K.Lukošiūno: paleisti, negalima palikti. Ir pats krepšininkas nori žaisti ir turėti vaidmenį, ir klubas treniruotėms gali susirasti kur kas pigesnį variantą.

O dėl R.Minioto dar parodys laikas.

Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulos
Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulos

Kas taps „Žalgirio“ naujo projekto vairininku?

Spalio pradžioje Kauno „Žalgirio“ vairą perėmęs Jure Zdovcas komandos kurso nepakeitė ir nepadarė nieko tokio, kodėl jam reikėtų patikėti kito sezono ekipos valdymą.

Žvaigždėse išrašyta, jog artėjančią vasarą Paulius Motiejūnas sieks prisivilioti Lietuvos rinktinės ir Permės „Parma“ trenerį Kazį Maksvytį, kuris buvo kviečiamas ir 2020-ųjų tarpsezonį, kai komandą paliko Šarūnas Jasikevičius.

Bet verta apsvarstyti ir kitus variantus. Pasibaigus sezonui ant prekystalio gali atsidurti pralaimėjimų liūne su Tel Avivo „Maccabi“ skęstantis Ioannis Sfairopoulos.

PIKENROLO laidos dalyviui Benui Matkevičiui su šiuo specialistu teko dirbti Maskvos CSKA klube 2011–2012 metų sezone, kai lemiamose sezono rungtynėse Stambule Rusijos klubas patyrė TĄ pralaimėjimą prieš Pirėjo „Olympiakos“.

„Nesakau, kaip „Žalgiris“ turėtų pasielgti ir į kurį trenerį turi atsižvelgti, bet galiu pasisakyti apie Ioannį, su kuriuo esu dirbęs CSKA. Mes vis dar esame labai geri draugai. Jis man yra kaip mokytojas. Jis pastatė mane į vietą dar ankstyvoje karjeros stadijoje, parodė, kokie turi būti darbo metodai, kokia varžovų analizė, kaip ją padaryti ir kaip reikėtų elgtis. Jis man daug davė, o aš esu jam labai dėkingas ir jaučiu didžiulę pagarbą, – sakė B.Matkevičius. – Tai aukščiausio lygio profesionalas, darbštuolis, turintis patirties skirtinguose lygiuose Eurolygoje ir rinktinėje. Jis gali prisitaikyti prie situacijos. „Olympiakos“ jis buvo vienoks treneris, nes buvo vietinis ir savas žmogus, o „Maccabi“ elgėsi kitaip, nes matė, jog komandoje yra daugiau amerikiečių, kitoks stilius ir kitoks mentalitetas. Jis sugebėjo prisitaikyti, o tai yra gero trenerio bruožas. Prisitaikyti, matyti ir atpažinti žaidėjo stiprybes ir silpnybes bei jausti pagarbą. Apie taktiką net nėra ką kalbėti. Jeigu jis būtų rinkoje, galvoju, kad jis būtų elitinis kandidatas.“

54-erių I.Sfairopoulos turi sukaupęs nemažą Eurolygos patirties bagažą. Jis nuo 2014-ųjų iki 2018-ųjų metų darbavosi „Olympiakos“ klube, o nuo 2018-ųjų pluša Tel Avive.

15min šaltiniai skelbia, jog Graikijoje jis per sezoną uždirbo apie 250 tūkst. eurų, Tel Avive – apie 400 tūkst. Panašiai „Žalgiris“ šį sezoną išleis M.Schillerio ir J.Zdovco atlyginimams kartu sudėjus.

„Gerų laisvų trenerių Eurolygoje nebūna daug. Matome, kad visada sukasi tie patys ir retai ateina kas nors iš šono. Jei Ioannis atsilaisvins, jis tikrai turės paklausą, – sakė L.Kleiza. – Nemanau, kad šis sezonas kiš koją „Žalgiriui“ ieškant naujo stratego. Klubas turi per daug metų susikurtą gerą įvaizdį. Juk yra daug komandų, kurios atleidžia trenerius. Kiek turime ilgai vienoje vietoje išdirbusių strategų? Sakoma, kad ir geras treneris būna atleistas bent vieną kartą karjeroje. Svarbus bus piniginis klausimas, nes kiekvienas Eurolygos patirties ir vardą turintis treneris žiūrės į finansus, komandos biudžetą ir ką gali su ta komanda nuveikti. Tokie treneriai neina bet kur, bet „Žalgiris“ yra patraukli darbui vieta. Sirgaliai – numeris vienas, arena – numeris vienas. Kaune potencialiai galima turėti tikrai geras darbo sąlygas.“

15min laidoje PIKENROLAS – Lino Kleizos, Beno Matkevičiaus ir Roko Pakėno diskusija dėl artėjančią vasarą laukiančių Kauno „Žalgirio“ rekonstrukcijos darbų bei galimų lietuvių kandidatų:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir B.Matkevičius – būsima „Žalgirio“ rekonstrukcija ir galimi kandidatai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius