Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 17

Artūras Gudaitis sugrįžta į Kauną (ne)pasikeitęs

„Bent čia pažaisiu sunkiu kraštu ir būsiu laimingas“, – tokiu plakatu Artūrą Gudaitį pasveikino Kauno „Žalgirio“ sirgaliai, kai vidurio puolėjas pirmą kartą su Vilniaus „Lietuvos ryto“ apranga turėjo svečiuotis „Žalgirio“ arenoje spalį. Tiesa, aikštėje A.Gudaičio neišvydome – dėl traumos jis rungtynėse nedalyvavo ir net neatvyko į areną. Sekmadienio vakarą A.Gudaitis po beveik metų pertraukos vėl trypčios „Žalgirio“ arenos parketą.
Artūras Gudaitis
Artūras Gudaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
LKL | Kauno „Žalgiris“ – Vilniaus „Lietuvos rytas“ | 17:00 | „Žalgirio“ arena

22 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas tai darys gerokai tvirčiau. Spalį jis turėjo atvykti į „Žalgirio“ areną išsigydęs vieną traumą, bet likus vos porai dienų iki rungtynių patyrė kitą.

Be to, dėl traumų nespėjęs įsibėgėti A.Gudaitis turėjo kartų debiutą dvikovoje su „Žalgiriu“ lapkritį Vilniuje. A.Gudaičiui vos pasirodžius aikštėje, per 7 minučių atkarpą „Žalgiris“ įmetė 15 taškų daugiau nei „Lietuvos rytas“ ir pasodino „centrą“ ant suolo su 0 taškų debiutinėje favoritų akistatoje vilkint juodai raudoną aprangą.

Praėjus pusmečiui situacija pasikeitė. A.Gudaitis netapo sunkiuoju krašto puolėju, kaip kad buvo pučiamas burbulas dar nuo pat jo sprendimo sukirsti rankomis su „Lietuvos rytu“. Anaiptol, dabar šioje pozicijoje daugiau žaidžia vidurio puolėjas Antanas Kavaliauskas.

Bet A.Gudaitis įsibėgėjo Vilniuje ir įrodinėja, kad jo talentu „Sacramento Kings“ patikėjo ne be reikalo.

A.Gudaitis šį sezoną LKL čempionate gauna pasireikšti vid. po 19 minučių, pelno 10,6 taško (63,8 proc. dvit., 71,3 proc. baud.), atkovoja 6,2 kamuolio ir renka 10,6 naudingumo balo. Naudingiau už jį visoje lygoje žaidžia tik penki krepšininkai – neblogas pasiekimas 22 metų vyrukui.

Sausio 3-ąją Artūras sužaidė karjeros rungtynes LKL, kai dvikovoje su „Šiauliais“ pelnė 27 taškus, atkovojo 13 kamuolių ir surinko 37 naudingumo balus.

Pastaruosius du mėnesius A.Gudaitis demonstruoja geriausią krepšinį šį sezoną. Per 7 pastarąsias LKL rungtynes „Lietuvos ryto“ atstovas pelno vid. 12,7 taško, sugriebia 8,4 atšokusio kamuolio ir renka 19,1 naudingumo balo, pataikydamas net 76,7 proc. dvitaškių. Visa tai – vos per vid. 20,1 minutę.

Panašu, kad A.Gudaitis sunkiai pakėlė T.Pačėso treniruočių krūvį, kai šis jį gerokai padidino ruošdamasis Karaliaus Mindaugo taurės finalui. Sausį ir vasarį jo naudingumo rodikliai buvo prasčiausi šį sezoną – vid. 11,5 ir 9,7 naudingumo balo per 9 mačus (lapkritį buvo prastesni, bet tą mėnesį sužaidė tik dvejas rungtynes).

Kita vertus, niekas Lietuvoje nepradės dar rimčiau vertinti A.Gudaičio, jei šis nepradės dominuoti svarbiausiose sezono rungtynėse. „Lietuvos ryto“ sirgaliai jau galbūt net pamiršo tą gėdingą pasirodymą Europos taurėje, nes šiame turnyre sostinės klubas nežaidžia dar nuo gruodžio vidurio. O paskutinis šansas A.Gudaičiui įrodyti savo vertę – mūšiai su „Žalgiriu“.

Kol kas A.Gudaitis prieš „Žalgirį“ neblizga. Vidurio puolėjas akis į akį prieš buvusią komandą stojo tris kartus. Ir nė sykio nepaliko parketo su teigiamu +/ – rodikliu, kuris parodo, kiek žaidėjui būnant aikštėje įmetė taškų jo ir priešininko komanda. Šiuo metu statistika tokia, kad A.Gudaičiui esant aikštėje „Žalgiris“ įmeta 8,3 taško daugiau nei „Lietuvos rytas“.

A.Gudaičio pasirodymas prieš „Žalgirį“
Rungtynės Statistika
2015-11-22 „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 68:82 (LKL) 7 min. | 0 tšk. | 0/1 dvit. | 1 kam. | 2 naud. | -15
2016-01-17 „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 78:72 (LKL) 17 min. | 4 tšk. | 2/4 dvit. | 4 kam. | 5 naud. | -1
2016-02-21 „Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 67:57 (KMT) 17 min. | 7 tšk. | 2/3 dvit. | 3 kam. | 7 naud. | -9

A.Gudaitis turi žaisti labai galingai, kad pakeistų T.Pačėso požiūrį. Šis į Vilnių iš Alytaus atsivežė vidurio puolėją iš Lenkijos Adamą Lapetą, kurio užduotis – sustabdyti viena „Žalgirio“ puolimo lyderių Ianą Vougiouką.

Šis taktinis manevras kainavo vietą komandoje Juliui Jucikui ir kainuoja A.Gudaičio minutes. Per dvejas rungtynes su „Žalgiriu“, A.Lapeta rungtyniaudavo ilgiau nei A.Gudaitis.

Tačiau geriausią krepšinį pastaruoju metu žaidžiantis A.Gudaitis jau sekmadienį gali palenkti svarstykles į savo pusę.

15min nuotr./„Žalgirio“ sirgalių plakatas Artūrui Gudaičiui
15min nuotr./„Žalgirio“ sirgalių plakatas Artūrui Gudaičiui

Neiškalbingi pokyčiai

Daugiau žaidimo laiko nei „Žalgiryje“ panorėjęs A.Gudaitis sprendimu persikraustyti į priešingą barikadų pusę pernelyg nelaimėjo. „Lietuvos ryte“ šiemet jis žaidžia vos pusantros minutės daugiau nei pernai „Žalgiryje“.

Aišku, kas būtų, jeigu būtų, bet Robertui Javtokui patyrus traumą gruodį, A.Gudaitis keturis mėnesius Eurolygoje būtų gavęs solidų kiekį minučių. O liko su keliais mėnesiais LKL ir be galimybės pasirodyti Europos fronte.

A.Gudaičio statistika Europos taurėje
10,5 min. | 4,8 tšk. | 73,3 proc. dvit. | 2,6 kam. | 5,8 naud. bal.

Bet kad ir kokia ji bebūtų, tai išeis krepšininkui į naudą. Išėjęs iš komforto zonos jis mokėsi ir mokosi atlaikyti didžiulį spaudimą, kuris dar slėgs A.Gudaitį tol, kol šis neįrodys esąs vertas daugiau.

Lyginant šį ir praėjusį sezoną, A.Gudaitis LKL pelno 1,2 taško daugiau (10,6), dvitaškius meta 3 procentais tiksliau (63,8), baudas meta 5,3 proc. prasčiau (71,3 proc.), atkovoja 1 kamuoliu daugiau (6,2), išprovokuoja 0,8 pražangos daugiau (4), klysta 0,3 karto daugiau (1,3) ir perima 0,4 kamuolio mažiau (0,4), rinkdamas 1,9 naudingumo balo daugiau (15,2).

Skaičiai iš kėdės neišvertė. Statistiškai padėtas minimalus žingsnelis į priekį.

Beje, siekęs tapti universalesniu žaidėju, A.Gudaitis Vilniuje iš tikrųjų dar rečiau rinko taškus atsitraukęs nuo krepšio. Pernai už baudos aikštelės ribų atlikęs 23 metimus (7/23, 30,43 proc.), šiemet jis krepšį iš vidutinio nuotolio atakavo tik 8 kartus (3/8, 37,5 proc.).

Pernai jis švystelėjo tris tolimus metimus (nepataikė nė vieno), o šiemet nepabandė išmesti nė vieno tritaškio.

LKL.lt/A.Gudaičio metimų statistika „Lietuvos ryte“ ir „Žalgiryje“
LKL.lt/A.Gudaičio metimų statistika „Lietuvos ryte“ ir „Žalgiryje“

„Kiek žinau, Marcelo Nicola visas vasaras daug dirbo su Donatu Motiejūnu ir yra jam daug padėjęs. Tikiu, kad padės ir man. Kalbėjome apie galimybę žaisti tiek sunkiuoju krašto puolėju, tiek „centru“. Jis padės man tapti universalesniu žaidėju. Tai buvo vienas tų lemiamų faktorių“, – vos tik pasirašęs sutartį su „Lietuvos rytu“, liepos 2-ąją sakė A.Gudaitis.

Kitokie „Kings“ prioritetai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vlade Divacas yra „Kings“ generalinis direktorius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vlade Divacas yra „Kings“ generalinis direktorius

Panašu, kad ir NBA jam teks orientuotis į žaidimą baudos aikštelėje. Duomenis A.Gudaitis tam turi, o ar užteks talento, įsitikinti dar reikia laiko.

Kita vertus, Artūro žaidimas LKL ir jo statistika neturi didelės įtakos „Sacramento Kings“ vadovams. Jie pernelyg nesirūpina A.Gudaičio statistika Lietuvoje ir tikisi ji išvysti Sakramente po sezono.

Patys pačiupinėję krepšininką „Kings“ galės pasverti, ko vertas 22-ejų galingo stoto jaunuolis. Sakramentas norėtų A.Gudaitį pamatyti Vasaros lygoje Las Vegase, bet ši vyksta liepos viduryje – kaip tik kirsis su Lietuvos rinktinės stovykla.

Jeigu dar neįtiks Sakramentui, Artūras grįš į Vilnių. Praėjusią vasarą su „Lietuvos rytu“ sutartį pagal formulę 2+1 sudaręs krepšininkas į stipriausią lygą pasaulyje norėtų patekti anksčiau ar vėliau. Tačiau Amerika dar palauks.

Dabar jo aukščiausias barjeras – ne „Kings“ žvaigždė DeMarcusas Cousinsas po krepšiu, o „Žalgiris“. Kol kas pastarojo A.Gudaitis dar neperšoko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius