Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 30

Auksą medžiosianti U16 rinktinė ir trylikametė jos lyderė: kas jos tokios?

Makedonijos sostinė Skopjė pastaraisiais metais gilios krizės kamuojamam Lietuvos moterų krepšiniui nušvito vaiskiais vilties spinduliais. Pirmą kartą istorijoje mūsų šalies šešiolikmetės pasiekė Europos čempionato finalą ir jame penktadienio vakarą susitiks su pralaimėjimo kartėlio dar nepatyrusiomis rusėmis. 24sek pasidomėjo, kas tos dvylika mergaičių, kuriančių šalies krepšinio istoriją ir kas toji trylikametė Justė Veronika Jocytė, apie kurią vis garsiau kalba viso pasaulio krepšinio apžvalgininkai.
Lietuvos šešiolikmečių rinktinė ir jos lyderė J.Jocytė
Lietuvos šešiolikmečių rinktinė ir jos lyderė Justė Jocytė / FIBA nuotr.
Temos: 1 Justė Jocytė

Istorinis pasiekimas

Iki šiol aukščiausias Lietuvos jaunučių (U16) rinktinės pasiekimas žemyno pirmenybėse buvo 2006-aisiais iškovota bronza. Bet tai jau istorija.

Viliaus Stanišausko komanda šią vasarą Balkanuose šoko dar aukščiau ir stipriai viršijo Lietuvos krepšinio federacijos prieš turnyrą iškeltą uždavinį – užimti 5-12 vietas.

„Iš šių merginų laukėme tikrai nemažai, tačiau, kad rinktinė eis taip toli, galėjome tikėtis tik pačiose slapčiausiose širdies kertelėse. Tie jaunimo projektai, kurie buvo vykdomi daugybę metų ir kuriems skirta daug lėšų, kažkada turėjo duoti tokį rezultatą. Džiaugiamės, kad pagaliau iššovėme. Nėra ką slėpti – tai neeilinė karta, tačiau bene labiausiai mane džiugina tai, kad net pasiekę unikalų rezultatą, mes šios komandos žaidime matome dar daug rezervų“, – 24sek pasakojo Makedonijoje šiuo metu su šešiolikmečių rinktine esanti LKF moterų krepšinio projektų vadovė Lina Brazdeikytė.

Etapas Varžovė Rezultatas


A grupė
Prancūzija 66:61
Vokietija 51:60
Danija 76:40
Aštuntfinalis Vengrija 74:60
Ketvirtfinalis Čekija 72:69
Pusfinalis Prancūzija 54:51
Finalas Rusija

Trylikametė lyderė

Ryškiausiai Skojpėje šviečia trylikametės J.V.Jocytės žvaigždutė. V.Knašiaus krepšinio mokyklos talentas vidutiniškai per rungtynes renka po 17,3 taško ir atkovoja 8,2 kamuolio.

Ne veltui krepšininkės marškinėlius puošia 1 numeris – ypač ryški 184 cm ūgio puolėja būna svarbiausiomis rungtynių akimirkomis, kai Lietuvai to labiausiai reikia. Klampiame pusfinalyje su prancūzėmis (54:51) J.V.Jocytė pelnė daugiau nei trečdalį lietuvių taškų (20) ir atkovojo net 15 kamuolių.

Iš Palangos kilusi krepšininkė treniruojasi Klaipėdoje, tačiau žinios apie jos išskirtinį talentą jau senokai sklando gerokai už Lietuvos ribų.

Praėjusiais metais Lietuvos krepšinio deimantas dalyvavo Jungtinių Amerikos Valstijų Orlando mieste vykusiame pirmajame „Jr.NBA pasaulio čempionate“ ir atstovavo „NBA Europe“ komandai.

 jrnbawc.nba.com nuotr./Justė Veronika Jocytė
jrnbawc.nba.com nuotr./Justė Veronika Jocytė

Tarp talentingiausių planetos mergaičių lietuvė neprapuolė. Anaiptol – J.V.Jocytė buvo rezultatyviausia Europos rinktinės žaidėja ir gavo apdovanojimą už geriausiai čempionate atsiskleidusias komandinio žaidimo ir komandinės dvasios vertybes.

„Tai yra talentų talentas, kuris gimsta kartą per dešimt metų. Be visų įgimtų jos sugebėjimų, Justė turi ir dar vieną geriausiems krepšininkams privalomą savybę. Jos draugės net juokauja, kad venomis teka ne kraujas, o ledas. Nors jai tik trylika metų, šaltakraujiškumas, ypač svarbiausiomis rungtynių minutėmis, yra unikalus. Kitas dalykas – žaidybinė branda ne pagal metus. Labai džiaugiamės, kad turime tokią lyderę“, – apie rinktinės vedlę kalbėjo L.Brazdeikytė.

jrnbawc.nba.com nuotr./Justė Jocytė ir Lina Brazdeikytė
jrnbawc.nba.com nuotr./Justė Jocytė ir Lina Brazdeikytė

Jos įsitikinimu, nors ši komanda ir turi ryškią žvaigždę, jos stiprybė – komandiniuose veiksmuose.

„Visa ši komanda yra tarsi kietas kumštis, visos kartu praėjo U14 ir U15 projektus, merginos kartu susigyvenusios ir susižaidusios. Reikėtų būtinai paminėti ir Audronę Zdanevičiūtę, kuri agresyvumu ir savo kovingu charakteriu drasko varžovių gynybą. Jos energija aikštelėje trykšta per kraštus, o tai nėra būdinga lietuviškam šaltam charakteriui. Urtė Čižauskaitė jau turi patirties žaisdama ir su vyresnėmis merginomis, Neda Pliatkutė yra nepamainomas žmogus gynyboje, jai patikima gintis prieš varžovių lyderes“, – vardijo L.Brazdeikytė.

U16 rinktinė
Krepšininkė Mokykla Ūgis Pozicija Amžius
Justė Jocytė V.Knašiaus krepšinio mokykla 184 P 13
Neda Pliatkutė Krepšinio mokykla „Žalgiris“ 170 G 15
Dominyka Gerkytė V.Knašiaus krepšinio mokykla 173 G 16
Gabrielė Sederevičiūtė Marijampolės žaidimų sporto mokykla 182 C 15
Gerda Raulušaitytė Alytaus sporto ir rekreacijos centras 185 C 14
Rusnė Bugaitė V.Knašiaus krepšinio mokykla 179 P 16
Urtė Čižauskaitė Krepšinio mokykla „Žalgiris“ 186 C 16
Rusnė Augustinaitė Krepšinio akademija „Saulė“ 181 P 15
Ugnė Sirtautaitė Krepšinio mokykla „Žalgiris“ 185 P 14
Audronė Zdanevičiūtė „BC Kibirkštis-VKM“ 168 G 16
Viltė Andrunavičiūtė Panevėžio kūno kultūros ir sporto centras 177 P 16
Ema Januškevičiūtė Panevėžio kūno kultūros ir sporto centras 191 C 16

Mintyse – čempionių titulas

1997 metų Europos čempionės teigimu, ypatingo paminėjimo nusipelnė ir prie šios šešiolikmečių komandos vairo stovintis klaipėdietis Vilius Stanišauskas.

„Man dar neteko moterų krepšinyje matyti taip darniai dirbančios trenerių komandos. Tiek Vilius, tiek jo asistentai Simas Juraitis ir Gytis Krugelevičius šio čempionato metu beveik nemiega naktimis, net nusileidę pusryčiauti randame juos prie skautingo programų. Vilius yra labai atviras diskusijoms ir nuomonėms. Treneriai daug tariasi, labai giliai išanalizuoja varžovų žaidimą, paruošia iš karto kelis žaidybinius planus. Rungtynių metu mūsų štabas taip pat yra nepaprastai lankstus, o tai dirbant su tokio amžiaus jaunimu yra didelė vertybė. Tiesiog didelis malonumas stebėti, kaip profesionaliai dirba šis kolektyvas“, – džiaugėsi L.Brazdeikytė.

FIBA nuotr./Vilius Stanišauskas
FIBA nuotr./Vilius Stanišauskas

Finale lietuvių lauks Makedonijoje dar nesuklupusi Rusijos rinktinė, bet ir šioms varžovėms mūsiškės turės ką pasiūlyti.

„Šansų tikrai turime, o ir emocinis užtaisas po laimėto pusfinalio yra didžiulis. Rusija taip pat turi silpnų vietų ir mes jas puikiai žinome. Reikia pasinaudoti savo koziriais. Kalbėjausi su merginomis ir treneriais. Visi jie kalba panašiai ir nesijaučia, kad tikslas jau yra pasiektas. Mergino nori laimėti auksą“, – pasakojo L.Brazdeikytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius