Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 28

D.Adomaitis – apie sugrįžusį M.Kalnietį, nerimą ir maloniausią pergalės faktorių

„Ergo“ arenos darbuotojams jau ardant tribūnas, Dainius Adomaitis su Lenkijos žurnaliste ramiai porino apie lietuvių pergalę jos gimtąja kalba. Panašiai ant parketo atrodė Lietuvos krepšinio rinktinė. Su nedideliais užsikirtimais, lietuviai išsivežė užtikrintą pergalę iš Gdansko 79:61.
Dainius Adomaitis
Mūšis Gdanske: Lenkija - Lietuva / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Septintąją pirmojo kėlinio minutę Dainius Adomaitis nuo suolo pakėlė 4 žaidėjus. Toks skaičius reiškė tik viena – aikštėje vyko labai blogi dalykai.

Bet kardinalios korekcijos pakeitė rinktinės veidą. Žemas penketas su Jonu Valančiūnu, Mindaugu Kuzminsku, Mariumi Grigoniu, Adu Juškevičiumi bei Luku Lekavičiumi greitai panaikino lenkų sukauptą 7 taškų pranašumą ir perėmė iniciatyvą.

Keliskart teko matyti Lietuvoje neįprastą vaizdą. D.Adomaitis per minutės pertraukėlę išsivedė savo štabą toliau nuo atsarginių suolo ir 30 sekundžių diskutavo apie pokyčius, kurių lietuviams vėliau reikėjo stabdant šeimininkų sukeltą tritaškių liūtį.

Bet planas veikė. Lietuvos gynyba suvaržė lenkus iki 61 taško, o sirgalių skanduotės „Lietuva!“ skelbė pergalę mūšyje Gdanske.

5-0 ir D.Adomaitis vežasi Lietuvos rinktinę paskutinei užduočiai į Vengriją.

„Meluosiu, jei nepasakysiu, kad prieš rungtynes buvo didžiausias klausimas, kaip mes atrodysime. Iš pradžių ir jautėsi, kad buvome ne ritme. Bet vyrai – šaunuoliai. Kalbėjome, kad išvykoje pirmiausia turime galvoti apie gynybą. Manau, su ja kontroliavome rungtynes“, – pergalę su Lietuvos žurnalistais analizavo rinktinės treneris.

– Kas padėjo suvaldyti tą gynybą po chaotiško rungtynių starto?

– Išvengėme varžovų pranašumų vienas prieš vieną. Be to, gerai kontroliavome jų greitą puolimą iki trečio ketvirčio. Kai jie vėl pradėjo bėgti, leidome jiems žaisti laisviau ir turėjome problemų.

Bet dominavimas viduje po krepšiu tiek puolime, tiek gynyboje, manau, buvo pagrindinis dalykas.

VIDEO: M.Kalnietis: didžiausias kaifas vėl žaisti krepšinį

– Sėkmingas rungtynes sužaidė visi trys vidurio puolėjai – Valančiūnas, Sabonis ir Gudaitis kartu pelnė 39 taškus. Toks ir buvo planas laužti lenkus per priekinę liniją?

– Taip. Žinojome, kad po vieno centro traumos lenkai turėjo skylę po krepšiu. Ir bandėme ten atakuoti. Kartais tai tikrai atrodė gerai, kartais sprendimai nebuvo geri.

– Kiek žaidimą pagyvino Lukas Lekavičius?

– Mes galime sau leisti žaisti kitokį krepšinį, kai aikštėje būna Mantas ir kai Lukas. Luko agresyvumas buvo vienas tų dalykų, kurio vienu metu mums ir trūko. Jis labai gerai atliko savo darbą.

– Žaidėte ir su aukštesniu penketu, ir su žemesniu. Kuris labiau pasiteisino?

– Stengėmės truputį prisitaikyti prie varžovo, o kartais būdavo įdomu pažiūrėti, kaip tas didesnis penketas atrodytų. Manau, neblogai išnaudojome tas persvaras. Žaidėjai tikrai gerai dalijosi kamuoliu, nubausdami lenkų gynybą. Akcentavome, kad lenkai bandys spaustis po krepšiu ir mes turime būti tam pasiruošę. Atradome snaiperius ir tai palengvino žaidimą.

– Mantas Kalnietis po ilgos pertraukos grįžo į aikštę. Kaip jam šiandien sekėsi vadovauti žaidimui?

– Gerai. Manau, tikrai gerai. Su jo vadovavimu, manau, mūsų žaidimas į vidų tikrai pasiteisino. Jis atvesdavo kamuolį ten, kur reikia. Aišku, jaučiasi tų žaidėjų formų nelygumas. Stengiamės tą daugmaž išlyginti ir čia galbūt buvo didžiausias iššūkis treniruočių procese. Bet mes galime kalbėti apie daug, tačiau svarbiausia atvažiuoti nusiteikus galvose laimėti su gynyba. O ne galvoti, kaip laimėti prie didelių skaičių.

– Adas Juškevičius šiandien žaidė ir taikliai, ir tiksliai. Kokie buvo tie malonūs rinktinės „X faktoriai“?

– Maloniausias faktorius buvo tas, kad žaidėjai išlaikė gynyboje agresyvumą. Beveik visas 40 minučių intensyviai gynėmės, gan protingai išnaudojome pražangas. Buvo daug klausimų treniruočių procese, kaip tas agresyvumas atrodys. Ar tai nebus per daug agresyvu. Bet viskas buvo gerai.

VIDEO: J.Valančiūnas: nenorėkit – tik tris dienas dirbom

– Eimantas Bendžius buvo rezultatyviausias ir naudingiausias pirmuosiuose languose, o dabar jis kyla nuo suolo paskutinėmis minutėmis. Kaip tie lyderiai prisitaiko prie naujo vaidmens?

– Visi yra profesionalai. Mane tai džiugina labiausiai. Jie visi supranta situaciją. Mes irgi stengiamės, buvo įvairiausių planų, bet svarbiausia pasiekti pergalę. Manau, kiti žaidėjai tikrai turės savo šansų.

– Ar prieš rungtynes su Vengrija jums liko daug klausimų?

– Gerai, kad teisėjai čia leido didelį kontaktą. Manau, tai mums naudinga. Vengrija yra drausminga komanda, kuri ilgą laiką žaidžia kartu. Jie fiziški gynyboje, tad tas kontaktas ir agresija bus vieni svarbiausių dalykų.

Manau, fizinio kontakto bus dar daugiau. Lenkai yra labiau puolantys, nes jie turi daug opcijų, yra įvairiapusiški.

– Užsitikrinote pirmąją vietą grupėje, bet, ko gero, dabar tai jums mažai ką reiškia?

– Kaip ir kalbėjome su vyrais prieš rungtynes, negalime žiūrėti į lentelę. Seka rungtynės po rungtynių ir kiekviena pergalė yra svarbi.

VIDEO: D.Adomaitis po pergalės prieš lenkus: neslėpsiu – nerimo buvo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius