Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 28

Dainius Adomaitis ir trys jo konfliktai

Dainius Adomaitis nebegalėjo daugiau dirbti su Dominique'u Suttonu. Vilniaus „Ryto“ legionieriui savaitgalį buvo parodytos durys. Tai jau mažiausiai trečias žaidėjas per trejus pastaruosius metus, kuris turėjo viešai nuskambėjusį konfliktą su 45-erių specialistu. Kokios buvo visos nesutarimų istorijos?
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Žmogus, kuriuo nebegalėjo pasitikėti

2015-ųjų vasarą Dainius Adomaitis pritarė „Neptūno“ sprendimui pratęsti sutartį su Simu Galdiku.

Su 28-erių vidurio puolėju jis dar nebuvo dirbęs, bet beveik šešerius metus iki to sezono Klaipėdoje rungtyniavęs krepšininkas buvo beveik tapęs „Neptūno“ simboliu.

„Juk daug maloniau, kai gini savo miesto, o ne kažkokios užsienio valstybės ar miesto garbę“, – tada pratęsęs sutartį su „Neptūnu“ Klaipėdos žiniasklaidai pasakojo S.Galdikas.

Bet D.Adomaičio ryšys su klaipėdiečiu nutrūko labai greitai.

Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Simas Galdikas
Alfredo Pliadžio nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Simas Galdikas

Jau gruodžio pabaigoje S.Galdikas persikėlė į Bukarešto „Steaua“, kai tapo žmogumi, kuriuo treneris nebegalėjo pasitikėti.

Aš, kaip treneris, tokiu žmogumi negaliu pasitikėti. Manau, tai normalu.

Tuometinis „Neptūno“ strategas situaciją aiškino paprastai: „Simo Galdiko situacija paprasta. Noriu komandoje turėti žaidėjus, kurie yra atsidavę šiam klubui ir miestui. Žaidėjas turi būti 100 proc. susikaupęs treniruotėse, o ne kažkur kitur.

Simas lapkričio pradžioje pareiškė norą išeiti į kitą klubą dėl gero pasiūlymo. Mes sutarėme terminą, iki kada duosime atsakymą, ir paprašėme, kad jis tą laikotarpį išliktų profesionalas ir žaistų. Jis stengėsi, žaidė, bet tas žaidimas mūsų visiškai netekino, nes mintys buvo kažkur kitur.

Jam buvo duotas atsakymas, kad gali palikti komandą, bet S.Galdikas tada persigalvojo ir paprašė likti komandoje.

Aš, kaip treneris, tokiu žmogumi negaliu pasitikėti. Manau, tai normalu. Mums labai jo trūksta žaidime, bet Simo demonstruojamas žaidimas manęs kaip trenerio netenkina.“

Kai D.Adomaitis paliko Klaipėdą, S.Galdikas po poros metų grįžo į klubą ir tapo „Neptūno“ kapitonu.

Susirašinėjimo skandalas

Dainius Adomaitis tapo pirmuoju Lietuvos rinktinės treneriu, kuris nebetoleravo Donato Motiejūno veiksmų nacionalinėje komandoje.

Rinktinės strategas palaikė gražų ryšį su potencialiu komandos lyderiu prieš 2017-ųjų Europos čempionatą ir bandė nuolaidžiauti vidurio puolėjui, bet po Senojo žemyno pirmenybių draugystės nutrūko.

Nors per 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atranką D.Adomaitis galėjo kviesti D.Motiejūną į rinktinę, Kinijoje siaučiančio aukštaūgio pastaraisiais metais taip ir nebeišvydome su Lietuvos marškinėliais.

Žiniasklaidoje viešai nuskambėjo trenerio ir žaidėjo „susirašinėjimo skandalas“.

„Visiems kandidatams buvo išsiųsti kvietimai. Juos gavo klubai. Paprastai į juos visada atsako. Šįkart kai kurie klubai neatsakė. Gavome informaciją, kad žaidėjai tikrai atvyks. Iš Donato klubo nebuvo gautas atsakymas. Vakar buvo susisiekta, pasakyta, kad reikia kreiptis į federaciją dėl iškvietimo, – kalbėjo D.Adomaitis. – Man, kaip treneriui, labai svarbu, kad žaidėjai norėtų atstovauti rinktinei. Ir man nereikėtų įkalbinėti žaidėjų. Daugiau nenoriu plėstis.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas

Pats D.Motiejūnas nesutiko su šia pozicija.

„Jei lendant giliau ir paviešinant visas žinutes, Dainius ilgai nešnekėtų nei apie mane, nei apie ką kitą. Turiu omenyje, kad jis pats žino, ką šnekėjo, ką žadėjo ir kas kaip, – 15min publikuotame Tomo Langvinio videoprojekte „Nematoma pusė“ grasino D.Motiejūnas. – Aš kovoju už save. Kai išvažiavau į Kiniją, man buvo duotas įsakymas iš Kinijos komandos, kad aš negaliu važiuoti.

Aš bandžiau tai paaiškinti, bet tam tikrose žinutėse buvau apkaltintas tam tikrais dalykais – mane tai juokino ir aš tiesiog neatrašiau į tas žinutes. Dėl viso to dabar esame ten, kur esame.“

VIDEO: Nematoma pusė. D.Motiejūnas apie uždirbamus milijonus, sūnų ir Lietuvos rinktinę

Smarkiai abejojama, ar D.Motiejūnas dar užsivilks nacionalinės komandos marškinėlius, kol ją treniruos D.Adomaitis.

Ultimatumas

D.Adomaitis žinojo, kokią riziką prisiima įsigydamas Dominique'ą Suttoną.

Tada „Ryto“ strategas pareiškė, kad surinko apie amerikietį daug informacijos, bet ji neatgrasė klubo nuo sutarties pasirašymo ir komanda buvo pasiruošusi iššūkiams.

O pradžia buvo gera.

„Dainius yra vienas geriausių trenerių, kokius tik esu turėjęs, jei ne pats geriausias, kiek žaidžiu Europoje, – spalio pradžioje basketnews.lt pareiškė D.Suttonas. – Adomaitis yra žaidėjų treneris, kuris juos supranta. Žinau, kad jis ir pats praeityje buvo krepšininkas, todėl turi aukštą krepšinio supratimą. Man patinka, kad jis ieško kontakto su savo žaidėjais, ir atrodo, kad tai jam sekasi gerai.“

Vėliau interviu basketnews.lt žurnalistei Laurai Ivaškaitei amerikietis pareiškė, kad „Rytą“ norėjo palikti jau spalio mėnesį.

Jis sėjo nepasitikėjimą „Ryto“ treneriu pasakodamas, kad D.Adomaitis nesupranta, kaip jį išnaudoti aikštėje, o vadovai esą vertino jo sugebėjimus, bet buvo įstrigę tarp žaidėjo ir trenerio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominique'as Suttonas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dominique'as Suttonas

Basketnews.lt paklaustas, ar Dainius Adomaitis prastai vadovauja komandai, D.Suttonas nevyniojo: „Akivaizdu, tai ne raketų mokslas. Adomaitis sulaukia labai daug spaudimo ir jam reikia atpirkimo ožio. Taip jau nutiko, kad aš juo tapau. Labai lengva sakyti, kad aš nežaidžiu gerai, kad esu komandos vėžys. Bet juk aišku, kad aš tokiam treneriui, kurio negerbiu, žaisti nenoriu.“

Iškėlęs ultimatumą arba jis, arba treneris, D.Suttonas sulaukė riebaus D.Adomaičio atsakymo – strategas nebematė galimybių su amerikiečiu dirbti ateityje.

Suspenduotas krepšininkas po kelių dienų derybų paliko Vilnių.

VIDEO: Karštas „Ginčas“ dėl maišto „Ryte“: kas kaltas – D.Suttonas, D.Adomaitis ar vadovai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius