Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 20 /22:45

Nepramušta NBA užkarda: Domanto Sabonio neišleido į Lietuvos rinktinę

Jau penktadienį būrys Lietuvos rinktinės narių rinksis į pirmąją pasirengimo Europos čempionatui stovyklą Palangoje, bet joje ten lauktas svečias nepasirodys. 24sek šaltiniai patvirtino, kad NBA mainai sujaukė 21-erių lietuvio vasaros planus, iš kurių teks išbraukti Europos čempionatą – D.Sabonis Europos pirmenybėse žaisti negalės.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Oklahoma City Thunder“ klubas buvo pasirengęs išleisti Domantą į Lietuvos rinktinę, tačiau NBA mainų viesulas išmetė puolėją į „Indiana Pacers“. Jame D.Saboniui bei visai Lietuvos krepšinio federacijai reikės šokti pagal naujos puolėjo komandos užsakytą muziką.

24sek žiniomis, „Pacers“ norėjo, kad D.Sabonis vasarą paskirtų individualiam darbui ir geriau pasiruoštų antrajam savo sezonui NBA, o ne žaistų Europos čempionate.

„Dėl Domo <...> mums reikia klubo pozicijos. Su Oklahomos klubu buvome viską suderinę, bendravome su juo viešėdami Lietuvoje. Tačiau NBA yra NBA. Ten visko gali nutikti. Taip ir nutiko. Tikiuosi, kad viskas bus gerai“, – pirmadienį 15min studijoje sakė D.Adomaitis.

VIDEO: D.Adomaitis – apie NBA lietuvių situaciją, komandos braižą ir „Metallica“

Pirmosios stovyklos išvakarėse LKF negalėjo patvirtinti, kad D.Sabonis rungtyniaus Europos pirmenybėse.

Tačiau vėlų ketvirtadienio vakarą krepšinio federacija buvo informuota, kad D.Sabonis rinktinei nepadės.

Akivaizdu, kad jeigu „Pacers“ neprieštarautų dėl D.Sabonio žaidimo Europos čempionate, NBA klubas būtų greitai davęs sutikimą išleisti jauną krepšininką į rinktinę.

Nuo „Pacers“ ir „Thunder“ mainų praėjo jau 20 dienų – užtektinai laiko rinktinės atstovams ar pačiam Domantui pasikalbėti su NBA klubo vadovybe ir gauti sutikimą.

24sek žiniomis, pats D.Sabonis veržiasi į Lietuvos rinktinę ir nori jau trečią vasarą iš eilės užsivilkti nacionalinės komandos aprangą.

24sek žiniomis, LKF jau anksčiau bendravo su „Pacers“ klubu, tačiau iš jų sulaukė negatyvių signalų.

Tokiose situacijose įprastai vieninteliai klaustukai kyla tik dėl tikslios atvykimo datos į NBA stovyklą (NBA leidžia rinktinės žaidėjams prisijungti prie stovyklos likus 5 savaitėms iki čempionato) bei darbo su NBA treneriais stovyklos metu suderinimo.

Pagal NBA ir FIBA susitarimą, komanda gali neleisti žaidėjui rungtyniauti rinktinėje tik tuo atveju, jei krepšininkas turi pavojingą traumų istoriją arba neseniai patyrė sunkią traumą.

D.Sabonis yra sveikas kaip ridikas, todėl „Pacers“ oficialiai gali tik „rekomenduoti“ D.Saboniui nežaisti nacionalinėje komandoje.

Kita vertus, dėl tokios „rekomendacijos“ įsipareigojimų „New York Knicks“ turėjęs Kristapas Porzingis nežaidė Latvijos rinktinėje ir 2015, ir 2016 metais.

„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis
„Scanpix“/AP nuotr./Domantas Sabonis

Sunerimęs D.Adomaitis paruošė ir atsarginį planą. Tikrai ne iš gero gyvenimo jis paskutinę akimirką į nacionalinę komandą iškvietė puolėją Eimantą Bendžių.

Treneris tą padarė dar prieš Donatui Motiejūnui apsisprendžiant rungtyniauti Europos pirmenybėse.

D-Mo žaidimas rinktinėje šiek tiek užlopys spragą sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. D.Adomaičiui buvo kilusi grėsmė likti be trijų liūtų – sunkiųjų kraštų: Paulius Jankūnas jau anksčiau pranešė apie būtiną poilsį kūnui, o D.Motiejūno ir D.Sabonio situacija buvo sunkiai prognozuojama.

24sek žiniomis, pats D.Sabonis veržėsi į Lietuvos rinktinę ir norėjo jau trečią vasarą iš eilės užsivilkti nacionalinės komandos aprangą.

Jis su Lietuvos krepšinio federacija bandė įtikinti „Pacers“ vadovus, kad geriausia mokykla prieš antrąjį sezoną NBA bus rinktinės stovykla ir Europos čempionatas.

LKF bandė įrodyti, jog D.Sabonis, dirbdamas nacionalinėje komandoje, galės vykdyti „Pacers“ namų darbus ar net treniruotis su iš Indianos atvykusiais specialistais.

Taip bendradarbiavimas su NBA klubais buvo derinamas ir su kitais rinktinės žaidėjais, pavyzdžiui, su Jonu Valančiūnu.

Bet Indianos klubas atsisveikino su ryškiausia savo žvaigžde Paulu George'u, todėl tikisi maksimalaus indėlio iš jaunųjų savo ginklų.

Pernai D.Sabonis NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 11 šaukimu. Iš jaunųjų žaidėjų Domantas kartu su „centru“ Mylesu Turneriu (2015 m., 11 šaukimas) yra aukščiausiais šaukimais į NBA patekę „Pacers“ krepšininkai per pastaruosius 4 metus.

Indianos komanda taip pat gali teisintis, kad D.Saboniui svetima „Pacers“ žaidimo filosofija, todėl puolėjui reikia laiko ir papildomų treniruočių prisitaikyti prie naujos komandos.

Rinktinėje Domanto vaidmuo kasmet vis didėjo. Vos 19-os debiutavęs Europos pirmenybėse ir rinkęs vid. po 3 taškus bei 2 atkovotus kamuolius per 7 minutes, pernai vykusiose olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire lietuvis gaudavo pasireikšti jau po 19 minučių ir įnešdavo 5,5 taško bei 4,5 atkovoto kamuolio indėlį.

Kad taptų patikimu „Pacers“ rotacijos žaidėju, D.Saboniui dar reikia nušlifuoti savo tritaškių pataikymą. Jo bendras tritaškių pataikymo procentas NBA siekė 32,1, tačiau, pavyzdžiui, sausį ir vasarį, aukštaūgis iš toli atakavo atitinkamai vos 21,4 ir 5,9 proc. tikslumu.

Skaudi pamoka

„Pacers“ klubo istorija su užsienio žaidėjais gan kukli. Per pastaruosius 5 metus Indianoje iš legionierių žaidė Luisas Scola (Argentina), Ianas Mahinmi (Prancūzija), Kevinas Seraphinas (Prancūzija) ir Damjanas Rudežas (Kroatija).

Šiems žaidėjams apribojimų žaisti rinktinėje „Pacers“ klubas anksčiau nedarė.

„Scanpix“ nuotr./Paulas George'as
„Scanpix“ nuotr./Paulas George'as

Pavyzdžiui, naujasis D.Sabonio kolega Indianoje Bojanas Bogdanovičius Europos pirmenybėse atstovaus Kroatijos rinktinei, bet jo situacija kiek kitokia. Kroatui 28-eri ir jis su Indianos klubu sudarė dvejų metų 21 milijono dolerių sutartį. Tiesa, sutartis 2018–2019 metams garantuota tik iš dalies – sumokėję užsieniečiui 1,5 milijono, „Pacers“ vadovai turės teisę atsisakyti snaiperio paslaugų.

D.Sabonio 2,5 milijono JAV dolerių sutartis galioja iki 2018-ųjų vasaros. Tiesa, pagal taisykles, „Pacers“ turės privilegiją pratęsti sutartį iki 2019 ir 2020 metų.

Kita vertus, 2014-aisiais per draugiškas pasiruošimo pasaulio čempionatui rungtynes JAV rinktinėje kraupią kojos traumą patyrė „Pacers“ lyderis P.George'as. Dėl traumos buvusi Indianos žvaigždė nežaidė metus. Ta trauma galėjo ilgam pakeisti „Pacers“ poziciją dėl svarbių krepšininkų žaidimo rinktinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius