Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 07

Dovydas Giedraitis jo nestebina: kaip buvęs teniso talentas tapo elitiniu gynėju

Dovydas Giedraitis buvo perspektyvus jaunas tenisininkas, bet dabar 21 metų vilnietis turi svarbų vaidmenį Lietuvos krepšinio lygos finale, kuriame yra vienas svarbiausių Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjų.
Dovydas Giedraitis
Dovydas Giedraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Panevėžio „Lietkabelis“ atsilieka Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finale nuo Vilniaus „Ryto“ 1-3.

Nedaug trūko, kad rezultatas būtų lygus, nes Panevėžio krepšininkai buvo labai arti pergalės per ketvirtą akistatą „Cido“ arenoje, kur vilniečiai šeštadienį paglemžė pergalę 78:77.

Paskutinę ataką „Lietkabelis“ buvo patikėjęs Dovydui Giedraičiui, kurio tritaškis paskutinėmis sekundėmis nebuvo taiklus.

Tačiau nebuvo keista, kodėl Panevėžio komandos treneriai lemiamą metimą patikėjo 21 metų gynėjui.

D.Giedraitis jau buvo pataikęs svarbių metimų į „Ryto“ krepšį per Karaliaus Mindaugo taurės varžybų pusfinalį, o ir visą sezoną sklandžiai kyla aukštyn.

Jis rinko po 8,6 taško per Europos taurės varžybas, ir pelno po 8,2 taško LKL pirmenybėse, kur tritaškių pataikymo procentas toks pats solidus kaip buvo ir tarptautiniame turnyre – 40,4 proc.

Iš Madrido „Estudiantes" šiam sezonui pasiskolintas vilnietis ne tik metimais, bet ir patikima gynyba daug prisidėjo prie panevėžiečių laimėtos serijos LKL pusfinalyje prieš Kauno „Žalgirį", o dabar tęsia pasirodymą finale, kurio penktasis mūšis antradienį vyks Vilniuje.

Suprasti akimirksniu

  • 1-asis mačas: „Rytas“ – „Lietkabelis“ 68:77
  • 2-asis mačas: „Lietkabelis“ – „Rytas“ 66:88
  • 3-iasis mačas: „Rytas“ – „Lietkabelis“ 85:63
  • 4-asis mačas: „Lietkabelis“ – „Rytas“ 77:78
  • 5-asis mačas birželio 7 d. (antradienis) Vilniaus „Jeep“ arena
  • 6-asis mačas (jei reikės): birželio 9 d. (ketvirtadienis) Panevėžyje
  • 7-asis mačas (jei reikės): birželio 12 d. (sekmadienis) Vilniaus „Jeep“ arena

Prieš rungtynes – pokalbis apie D.Giedraitį su jo buvusiu treneriu Tomu Keršiu, kuris akylai stebi buvusio Lietuvos rinktinės krepšininko Andriaus Giedraičio sūnaus žaidimą lemiamose LKL varžybose.

– Ar išvydęs Dovydą iškart pamatėte, kad tai bus gero lygio krepšininkas? – 15min paklausė T.Keršio.

– Aš pradėjau Dovį treniruotis vienuolikos metų ir jau tada žinojau, kad ši karta gali būti pati talentingiausia per 10 metų. Tačiau jo pirmasis treneris (E.Žinevičius) man pasakė, kad visi yra tikrai labai geri, tačiau apsibrauk Dovį – tai bus išskirtinis talentas.

– Kuo išsiskyrė Dovydas iš kitų jaunuolių?

– Įdomiausia, kad būdamas dvylikos metų Dovis buvo pirmas Lietuvoje tenise tarp metais vyresnių vaikinų, tad jam buvo dilema, kuria kryptimi pasukti.

Tačiau jam komandinė sėkmė visada buvo žymiai svarbesnė nei individualiame sporte, ir vien tai jį išskyrė tarp bendraamžių. Jam visada rūpėjo komandos rezultatai. J jis galėjo kiekviename mače mesti po 30 taškų. Tačiau jam to nereikėjo – visada buvo komandinis žaidėjas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovydas Giedraitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dovydas Giedraitis

– Ar pamenate kurį nors mačą labiausiai?

– Tai buvo finalinis ketvertas Tauragėje. Dovis žaidė su metais vyresniais, o likus 40 sek. mes atsiliekame vienu tašku. Aš taip pasitikėdavau Doviu, kad vos tik jam įmetus, mes iškart prasižengdavome. Tauragiškiai vis sumesdavo baudas, bet ir Dovis vėl įmesdavo. Ta ramybė, neperskubėjimas, jau buvo nuo pat mažens.

– Tuomet sekė jo išvykimas į Ispaniją. Kaip vertinate, ar pasiteisino kelionė pakankamai jauname amžiuje į svetimą šalį?

– Vertinu teigiamai, jam tai davė labai daug patirties, savarankiškumo.

Nors Ispanijoje treneris matė jį lyg snaiperį, mano akimis, jis yra elitinis kūrėjas. Vis dėlto išvykimas jam davė tikrai labai daug teigiamų dalykų ir tai matome dabar.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Daugumą „ekspertų“ nustebino, koks talentingas Dovis yra ne tik puolime, tačiau ir gynyboje. Ką manote apie tai?

– Jis nuo pat mažens buvo nerealus žaidėjas gynyboje, tad man kelia šypseną, kai kurių „ekspertų‘‘ pasisakymai. Puikus pavyzdys, kad per paskutinį sezoną Madrido „Estudiantes‘‘ klube jis dengdavo visus geriausius gynėjus – tai daug pasako. Kai į Lietuvą skaityti paskaitą trenerių seminare buvęs atvažiavęs „Estudiantes“ prezidentas, jis pasakė tokią mintį: Dovis yra elitinis „on ball‘‘ gynėjas ACB lygoje, nors jam tuo metu buvo dar tik 20 metų.

Kokią matote buvusio auklėtinio ateitį?

– Pasakysiu labai banaliai: viskas priklauso tik nuo jo.

Dovis yra puikus žaidėjas, puikus komandos draugas, puikus auklėtinis, tad aš net neabejoju, kad jis pasirinks teisingai, kas jam atrodys geriausia.

Žalgirio nuotr./Tomas Keršis
Žalgirio nuotr./Tomas Keršis

– O kokie kokie jūsų planai ateičiai? Pastaruoju metu teko prisiliesti ir prie moterų krepšinio – kas toliau?

– Turėjau puikius metus Šiauliuose, nuostabus kolektyvas, vien teigiami atsiliepimai ir aš daug išmokau, ir mergaitės iš manęs daug išmoko, tad vertinu labai teigiamai šį etapą.

O dėl ateities planų, tai aš galbūt pasisakysiu taip: dar daug žmonių mane įsivaizduoja kaip vaikų trenerį, tad mano tikslas, kad surasti tokią vietą, kur aš galėčiau atsiskleisti ne kaip vaikų treneris. Tad šiuo metu esu ieškojimo kelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius