Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 28

Prorektorę šokdinęs A.Sabonis pasisakė apie „Žalgirį“ ir Eurolygos finalo ketvertą Kaune

Spalio 28 dieną Kaune surengta iškilminga ceremonija, kurioje Lietuvos sporto universiteto (LSU) Garbės daktaro regalijos įteiktos Arvydui Saboniui. Atsiimdamas garbingą apdovanojimą, legendinis krepšininkas palinkėjo tobulėti ir prajuokino visus, scenoje ėmęs šokdinti LSU prorektorę. Su 15min A.Sabonis pasidalijo mintimis ir apie Kauno „Žalgirį“, kurio garbės prezidentu yra, taip pat apie Kauno galimybes surengti Eurolygos finalo ketverto turnyrą.

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo garbingi svečiai, tarp kurių LSU alumnai – legendinis krepšinio treneris Vladas Garastas ir olimpinis, pasaulio bei Europos čempionas, buvęs disko metikas Virgilijus Alekna.

„Dešimtmetį būdamas Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu ir iki šiol A.Sabonis glaudžiai bendradarbiauja su LSU dėstytojais ir mokslininkais – krepšinio specialistais, noriai dalijasi savo treniruočių ir varžybine patirtimi. Tai itin svarbu rengiant būsimuosius krepšinio specialistus“, – sakė LSU senato pirmininkas doc. Vidas Bružas.

Užlipęs į sceną, A.Sabonis akivaizdžiai jaudinosi, tačiau nestokojo geros nuotaikos. Kol LSU studijų prorektorė Jūratė Požėrienė sagstė jam V.Bružo uždėtą garbės daktaro mantiją, krepšininkas ją švelniai apsikabino per liemenį ir ėmė šokti lėtą šokį. Tuo metu skambėjo jausminga fortepijono muzika.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LSU Garbės daktaro regalijų suteikimo Arvydui Saboniui ceremonija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LSU Garbės daktaro regalijų suteikimo Arvydui Saboniui ceremonija

Šis A.Sabonio veiksmas privertė visą auditorijoje susirinkusią publiką klegėti balsu.

Norėdamas uždėti specialią kepurę, V.Bružas net šoktelėjo į viršų. Publika nesustojo juoktis ir tuomet, kai pašmaikštaudamas A.Sabonis trumpam šokiui apsikabino ir LSU Senato pirmininką.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LSU Garbės daktaro regalijų suteikimo Arvydui Saboniui ceremonija
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LSU Garbės daktaro regalijų suteikimo Arvydui Saboniui ceremonija

Universiteto rektorės Dianos Rėklaitienės teigimu, A.Sabonis ir V.Makūnas deda dideles pastangas populiarinant sportą ir sveiką gyvenseną. Dėl šios priežasties šioms asmenybėms buvo suteikti LSU Garbės daktarų vardai.

„Garbės daktarų vertybės ir nuveikti darbai turi atitikti mūsų universiteto vertybes. Kadangi mūsų pagrindinės puoselėjamos sritys yra sportas ir fizinis aktyvumas bei to sklaida visuomenei, abi šios asmenybės svariai prisideda puoselėjant šias tradicijas. A.Sabonis ir V.Makūnas – asmenybės, kurios tai liudija savo darbais“, – teigė D.Rėklaitienė.

Ji retoriškai paklausė: kam dar vienas apdovanojimas reikalingas tiems žmonėms, kurie jų ir taip turi begalę? Juk A.Sabonis žinomas visame pasaulyje.

„Mums tie apdovanojimai, jų įteikimas yra žymiai labiau reikalingi. Dėkojame, kad sutikote juos iš mūsų priimti“, – atsisukusi į A.Sabonį ir Kauno rajono merą Valerijų Makūną, kuriam taip pat įteiktos garbės daktaro regalijos, šyptelėjusi pasakė LSU rektorė.

Linkėjo tobulėti

57-erių A.Sabonio biografija įspūdinga – tapo olimpiniu, pasaulio ir Europos čempionu. Vidurio puolėjas taip pat rungtyniavo Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA), o 2004-aisiais, vilkėdamas Kauno „Žalgirio“ marškinėlius, A.Sabonis tapo naudingiausiu Eurolygos krepšininku.

2011-ųjų spalį jis buvo išrinktas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentu ir organizacijai vadovavo dvi kadencijas – iki 2021-ųjų rudens. 2010 metais A.Sabonis buvo išrinktas į FIBA šlovės muziejų, o 2011 metais papildė NBA šlovės muziejaus gretas.

„Aš galiu tik visiems padėkoti. Tobulėjimui ribų nėra. Palinkėsiu universitetui toliau tobulėti, tobulinant sporto specialistų, kurie ateityje garsins ir dabar garsina Lietuvos vardą, ruošimą. Visiems sėkmės, sveikatos ir kad nebūtų karo“, – trumpą oficialią kalbą tarė A.Sabonis.

Prieš keletą metų patyręs keletą operacijų dėl nugaros skausmų, A.Sabonis turėjo daug reikalų su daktarais, o dabar pats tapo garbės daktaru. Paklaustas, ką jam reiškia šis titulas, legendinis krepšininkas atsakė kukliai: „Atsakyti negali. Žmonės nusprendė. Ką aš galiu padaryti? Nežinau dar, ką šis titulas man reiškia, jeigu atvirai. Kaip supratau, kažkokių mano darbų įvertinimas. Taigi žino visi mano nuomonę apie šiuos reikalus. Nesipyksi“.

Pasitraukęs iš Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigų A.Sabonis tikina šiuo metu nieko neveikiantis.

„Ateinu, medalius gaunu, – šyptelėjo legendinis krepšininkas. – Pas gerus daktarus pakliuvau, tai gera mano dabar sveikata. Pastatė vėl ant kojų. Galima gyventi. Kaip mano tėvukas, amžinatilsį, sakė: Geriau nebus, bet gyventi galima.“

Finalo ketverto rengimas būtų pliusas

Kalbėdamas su žurnalistais sulaukė jis klausimo ir dėl Vyriausybės sprendimo neprisidėti finansiškai prie Eurolygos ketverto organizavimo Kaune. Pasak A.Sabonio, tuomet nereikia krepšinio vadinti jokia religija, kai yra laimima ar kas nors malonaus įvyksta.

„Būtent tuomet būna pilna valdžios atstovų visur. Nesvarbu kurių“, – šyptelėjo naujasis LSU garbės daktaras.

O gal galėtų Kauno „Žalgiris“ gauti paramos iš verslo Eurolygos ketverto organizavimui?

„Daug kas būtų galima. Nesu įsigilinęs, kiek realu, ar trūko tik to vieno milijono ir viskas būtų garantuota, ar ne. Žinau tik tai, kad kuo toliau, tuo bus sunkiau mums jį turėt ar bent pačiupinėt. Pačiupinėt, „Žalgiris“ būtų ar nebūtų ketverte, kaip krepšinio šaliai, būtų pliusas“, – nuomonę išsakė A.Sabonis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arvydas Sabonis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Arvydas Sabonis

Paklaustas, kaip vertina šių dienų Lietuvos krepšinį, jis priminė, jog kamuolys yra vis dėlto apvalus – kažkur kažko pritrūksta. Vis dėlto, A.Sabonis mano, kad ateityje mes užaugsime iki medalio.

O gal dėl prastų rinktinės rezultatų kalta pasikeitusi Lietuvos krepšinio federacijos valdžia?

„Ne valdžia žaidžia aikštelėje“, – šyptelėjo A.Sabonis.

Ant „Žalgirio“ negali pykti

„Visos varžybos kovoje. Komanda totaliai, matyti, juoda ir balta, kas buvo pernai ir šiemet. Svarbu yra kovingumas. Taip, kažkur kažkas neišeina, bet pykti negali. Kiek pernai pykom, tiek šiemet negali pykti“, – prasidėjusį Kauno „Žalgirio“ sezoną įvertino šio klubo garbės prezidentas.

Kaziui Maksvyčiui tapus tiek Lietuvos rinktinės, tiek Kauno „Žalgirio“ klubo treneriu, ne vienam kilo abejonių, ar sugebės jis suvaldyti abu darbus vienu metu.

„Visada mano nuomonė buvo, kad treneris geriausia būtų rinktinės treneris. Su šita nauja, jau nenauja, langų sistema neįmanoma. Ir dabar, kaip suprantu, Maksvyčio nebus per langą. Bus Kęstutis. Nėra federacija tokia turtinga, kad galėtų pasamdyti trenerį, kuris galėtų būti tik rinktinei“, – pabrėžė A.Sabonis.

Vykdo ir garbės prezidento pareigas

Pavasarį geriausiu visų laikų Lietuvos krepšininku tituluojamas aukštaūgis savo turėtas Kauno „Žalgirio“ akcijas pardavė dabartiniam „Žalgirio“ direktoriui Pauliui Motiejūnui, tačiau nuo klubo veiklos neatsitraukė – ilgametis žalgirietis tapo garbės prezidentu.

Kaip prieš prasidedant sezonui pranešė krepšinio klubas, A.Sabonis ir toliau aktyviai dalyvauja visoje organizacijos vadyboje, o nuo šiol klubo reikalams skirs dar daugiau dėmesio.

„Aš visur garbės, visur, – nusijuokė A.Sabonis. – Kol kas rimtai nesu įsitraukęs į klubo reikalus, bet po truputį dalyvauju. Nueinu, pasižiūriu“.

Pirmuosius žingsnius sporto vadyboje buvęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas padeda žengti ir karjerą baigusiam bei „Žalgirio“ organizacijoje toliau likusiam Pauliui Jankūnui.

Regalijos įteiktos ir Kauno rajono merui

LSU Garbės daktaro regalijos penktadienį įteiktos ne tik A.Saboniui, bet ir Kauno rajono merui, šios aukštosios mokyklos alumnui V.Makūnui.

66-erių V. Makūnas 1977 metais baigė tuometį Kūno kultūros institutą (dabar – LSU) ir iki pat veiklos Kauno rajono savivaldybėje pradžios dirbo švietimo sistemoje. 2007 metais V.Makūnas buvo išrinktas Kauno rajono savivaldybės meru.

LSU garbės daktaro vardas jam suteiktas už naujų švietimo idėjų propagavimą ir įgyvendinimą rajono ugdymo įstaigose, už nuolatinį Kauno rajono savivaldybės bendradarbiavimą ir visokeriopą paramą LSU skleidžiant gerąją patirtį apie universiteto veiklas, organizuojant studentų pedagogines praktikas, įdarbinant LSU absolventus ir teikiant jiems metodinę pagalbą.

„Visada jaudiniesi, kai kalbi apie savo aukštąją mokyklą, prisimeni mokytojus. LSU davė man žinias, patirtį darbinei veiklai, darbui Kauno rajone, su Kauno bendruomene. Kauno rajone sportas visuomet buvo labai vertinamas. Didžiuojamės, kad, pavyzdžiui, krepšininkas Jonas Mačiulis šiandien gyvena Karmėlavoje, Vilkijos apylinkėse užaugo disko metikas Andrius Gudžius“, – savo oficialioje kalboje teigė V.Makūnas.

LSU senato sprendimai dėl garbės daktaro vardo suteikimo A.Saboniui ir V.Makūnui priimti šių metų vasaros pradžioje.

LSU garbės daktarų vardai anksčiau suteikti olimpiniam čempionui Modestui Paulauskui, krepšinio treneriui Vladui Garastui, atletinio rengimo pradininkui Aleksandrui Kosauskui, Karolinskos (Švedija) universiteto mokslininkui Hakanui Westerbladui, buvusiam LTOK prezidentui Artūrui Poviliūnui, buvusiam Lietuvos Respublikos prezidentui Valdui Adamkui ir kitiems.

VIDEO: Arvydo Sabonio interviu tapus LSU Garbės daktaru

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius