Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 03

Įtampa, riaušės ir pamiršta pandemija – žalgirietis iš arti stebi chaosą Amerikoje

Jungtines Valstijas drebina didžiausi pilietiniai neramumai per pastaruosius keletą dešimtmečių. Policijos brutalumas afroamerikiečių atžvilgiu ir George'o Floydo nužudymas įplieskė tokią nepasitenkinimo bangą, jog šalį siaubusi COVID-19 pandemija liko užmarštyje. „Lazda perlenkta“, – 15min situaciją komentavo Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Martinas Gebenas, gyvenantis riaušių nuniokotame Našvilyje, Tenesio valstijoje.

Rasinės nelygybės pūlinys Amerikoje sprogo gegužės 25-ąją dieną, kai Mineapolio policijos pareigūnas per sulaikymą keliu uždusino afroamerikietį George'ą Floydą.

Incidento vaizdo įrašas nuvilnijo per pasaulį, užkūręs protestų bangą didžiausiuose šalies miestuose, kuriuose dalyvauja ir žinomos krepšinio pasaulio asmenybės.

Šis judėjimas pakrikštytas „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“) pavadinimu.

„Lazda perlenkta, – 15min sakė Martinas Gebenas. – Manau, ši frazė puikiai atitinka dabartinę situaciją Amerikoje. Čia su juodaodžiais jau ilgą laiką yra elgiamasi neteisingai. Lazda metai iš metų yra lenkiama. Kas kažkiek laiko ji lūžta, o rezultatą dabar matome žiniose.“

G.Floydo žūtis buvo lyg degtukas, įmestas į nuo koronaviruso psichologiškai pervargusios visuomenės įtampos statinę ir sukėlęs žaibišką sprogimą.

Didžiosios NBA žvaigždės – nuo LeBrono Jameso, Giannio Antetokounmpo iki legendinio Michaelo Jordano – savo paramą išreiškė socialiniuose tinkluose, bet netrūko ir protestuose dalyvavusių žaidėjų.

„Boston Celtics“ krepšininkas bei NBA žaidėjų asociacijos viceprezidentas Jaylenas Brownas net 15 valandų automobiliu važiavo iki Atlantos, jog galėtų išreikšti savo nuomonę.

Atletas užfiksuotas nuotraukoje su „I Can't Breathe“ (liet. aš negaliu kvėpuoti) plakatu rankoje. Būtent šią frazę prieš mirtį policijos pareigūnams kartojo G.Floydas, o ji tapo kovos prieš rasinę diskriminaciją simboliu.

Scanpix ir Instagram nuotr./Jaylenas Brownas protestuoja Atlantoje
Scanpix ir Instagram nuotr./Jaylenas Brownas protestuoja Atlantoje

Atlantoje ryškus buvo ir Domanto Sabonio komandos draugas Malcolmas Brogdonas, miniai rėžęs kalbą per mikrofoną.

Los Andžele rengtame mitinge dalyvavo J.R.Smithas ir Jordanas Clarksonas, Minesotoje viešai pasisakė buvęs NBA žaidėjas Stephenas Jacksonas, o šalia jo stovėjo „Minnesota Timberwolves“ žaidėjai Karlas-Anthony Townsas bei Joshas Okogie.

Ar galima buvo nuspėti, jog Amerika užsidegs taip staigiai ir taip stipriai?

„Galbūt žinių aš tiek neseku, kad matyčiau augimą ar nepastebiu jo. Galbūt tai nėra transliuojama masėms. Kartais žiniose pasirodo naujienos, jog nekalti afroamerikiečiai žmonės yra nužudomi policijos pareigūnų ar yra areštuojami už nusikaltimus ar pažeidimus, kurie nėra tokie sunkūs, kaip policininkų jiems skiriama bausmė“, – 15min sakė M.Gebenas.

Nuo protestų pradžios JAV sulaikyta jau beveik 6 tūkst. įsiaudrinusių mitinguotojų. Saujelė jų yra iš Našvilio, kuriame gyvena ir „Žalgirio“ vidurio puolėjas.

Tai nėra smagūs ir gražūs dalykai.

Šeštadienio popietę Našvilio centrinėje aikštėje susirinkę protestantai mitingavo pradžioje taikiai, tačiau po dviejų valandų ėmė kilti įtampa, kol galiausiai viskas virto riaušėmis.

„Degė policijos mašinos, daužomi stiklai. Degė ir vyriausybės pastatai, nuniokoti buvo teismo rūmai bei kitas turtas. Tai nėra smagūs ar gražūs dalykai“, – pasakoja M.Gebenas.

Neramumams sutramdyti JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasiuntė kariuomenę, kuri turėtų įveikti „vidaus teroristus“.

Europos gyventojams gali atrodyti, jog JAV artėja prie pilietinio karo, tačiau M.Gebenas situacijos taip stipriai dramatizuoti nėra linkęs, nors ji ir yra išties sunki.

„Gal situacija nėra taip arti karo, kaip atrodo iš šono, bet įtampos čia netrūksta. Liūdna, kad prezidentas nuo pat pirmos darbo dienos ne vienija žmones, o tik dar labiau juos priešina“, – 73-ejų šalies vedlį sukritikavo atletas.

„Scanpix“ nuotr./Amerika paskendo chaose
„Scanpix“ nuotr./Amerika paskendo chaose

Riaušėmis pasibaigusiame proteste sulaikyti 30 našviliečių, tačiau pastaruoju metu virš 600 tūkst. gyventojų turinčiame mieste nuotaikos yra ramesnės dėl neseniai įvestos komendanto valandos.

Žmonės namuose privalo būti nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Gebenų šeima gyvena netoli miesto centro, nuo centrinės aikštės juos skiria apie 3 kilometrus, tačiau riaušės ir iš to kilusios pasekmės jų nepalietė.

Pats Martinas neramumų bangą stebėjo internetu ir per televiziją.

„Manau, kad šiame protestų liūne yra pamirštama, kad mes vis dar gyvenime pandemijos laikais. Rasinės problemos ir įtampa JAV šiuo metu yra pagrindinė tema, o ne korona“, – teigė 25-erių žalgirietis.

JAV skęsta rasinės nelygybės atneštoje ugnyje, o koronaviruso keliama grėsmė nuėjo į antrą planą.

Būtent ši Šiaurės Amerikos šalis dominuoja pagal mirtino viruso skaičius pasaulyje – JAV susirgusių iš viso yra beveik 2 mln. žmonių, per pastarąją parą – virš 14 tūkst. Mirčių? 382 tūkstančiai.

Ar nėra baimės, jog per masinius protestus viruso židinys JAV tik dar labiau išsiplės?

„Bandai save apsaugoti, bandai laikytis atstumo ir gydytojų rekomendacijų. Už kitus negali būti atsakingas, jie per šiuos protestus patys priima tą riziką“, – tvirtina krepšininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis ir Martinas Gebenas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis ir Martinas Gebenas

„Žalgirio“ centras karantine leidžia jau daugiau nei du mėnesius, kai grįžo į JAV iš Lietuvos kovo mėnesio antroje pusėje.

Nors galimybės palaikyti sportinę formą yra ribotos, tačiau jis liejo prakaitą bei laukė oficialių naujienų apie sezono pabaigą iš Eurolygos.

„Buvo daug nežinios. Nelabai smagus tas ilgas laiko tempimas ir laukimas, bet visa įtampa atslūgo, kai Eurolyga paskelbė sprendimą. Grįžtu į sportą ir į treniruočių režimą. Gyvenimas tęsiasi toliau“, – sakė M.Gebenas.

Aukštaūgis neapleidžia bendravimo su kitais žalgiriečiais – su vienais kalbėti tenka rečiau, nebent bendroje susirašinėjimo grupėje „Facebook“, su kitais dažniau.

Geriausiai jis susibičiuliavo su JAV irgi gyvenančiais Thomasu Walkupu bei Nigelu Hayesu, kuriuos nekantrauja Kaune pamatyti ir kitą sezoną, kuris Martinui gali atnešti naujų iššūkių.

15min žiniomis, koronaviruso atneštą ekonominį smūgį sugėręs „Žalgiris“ veršis diržus stipriai bei M.Gebenui kitame sezone yra numatęs atsarginio vidurio puolėjo vaidmenį.

Noriu parodyti, kad esu vertas būti atsarginiu centru.

„Aš visada garsiai sakiau ir sakysiu, kad noriu užsitarnauti savo pozicijas. Noriu parodyti, kad esu vertas būti atsarginiu centru, o ne tapti juo tik dėl to, jog atėjo ekonominė krizė bei klube daromi kažkokie finansiniai susiveržimai. Noriu dirbti ir pasiekti šiuos dalykus savo jėgomis, o ne gauti juos avansu“, – teigė atletas.

Iš Utenos „Juventus“ į Eurolygą atkeliavęs M.Gebenas debiutiniame sezone žaidė po 8 minutes, pelnė po 3,5 taško bei atkovojo po 1,9 kamuolio.

Ar jis pasiruošęs laukiamam iššūkiui ir galimai naujam vaidmeniui komandoje?

„Manau, kad šis sezonas Eurolygoje man davė daug žaidimo aukščiausiame Europos krepšinio lygyje patirties, – mintimis dalijosi žalgirietis. – Nekantrauju vasarą įdėti dar daugiau darbo, leisti laiką krepšinio aikštelėje bei dirbdamas ties savo kūnu, jog būčiau pasiruošęs ateinančiam sezonui ir artėjantiems iššūkiams.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius