TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2021 11 07

J.Zdovcas – apie „Žalgirio“ sudėties spragas, dingusį E.Ulanovą ir pokalbį su sirgaliais

Kelio į pergales Eurolygoje nerandantis Kauno „Žalgiris“ sulaukė ir pirmojo smūgio vietiniame fronte. Lietuvos čempionų tvirtovėje sekmadienio vakarą šeimininkavo Vilniaus „Rytas“, reikalus sutvarkęs dar pirmoje mačo pusėje.
Jure Zdovcas
Jure Zdovcas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kauno „Žalgirio“ vairininkas Jure Zdovcas pirmąjį Lietuvos derbį norės pamiršti kuo įmanoma greičiau. Slovėno vadovaujama komanda, kurią ketvirtojo kėlinio pabaigoje timptelėjo Lukas Lekavičius, sugebėjo sumažinti milžinišką 24 taškų deficitą iki vienženklio bei atkurti intrigą, tačiau aršiausių varžovų mūšyje krito 75:84.

Po mačo – pokalbis ir pasiteisinimai „Žalgirio“ sirgaliams, kurie anksčiau laiko paliko tribūną ir komandos laukė prie tunelio.

„Mums reikia spaudimo, tikrai, – apie sambrūzdį prie išėjimo iš aikštelės kalbėjo Jure Zdovcas. – Mes nusipelnėme būti sustabdyti. Sirgaliai parodė mums palaikymą, bet jei ir nebūtų to padarę, mums reikia suprasti, kur mes esame ir kokiai komandai atstovaujame. Sirgaliai mums tai parodė.“

VIDEO: Audra po rungtynių – Kauno sirgaliai pasitiko žalgiriečius, šie ėmė aiškintis

Nemuno saloje pastatytuose krepšinio rūmuose šįkart buvo uždarytas trečias aukštas, išskyrus zoną, kurioje įsitaisė „Ryto“ sirgaliai. Jei pralaimėjimų liūne Eurolygoje įklimpusį „Žalgirį“ su ALBA stebėjo 8 tūkstančiai žiūrovų, tai dvikovą su aršiausiu varžovu Lietuvoje žiūrėjo 5603 žmonės.

„Žalgiris“ lieka šį sezoną neįveikęs nė vieno didesnio varžovo, sirgalių gretos tribūnose siaurėja, o Martino Schillerio įpėdinis Jure Zdovcas po mačo nesipurtė atsakomybės.

„Sveikinimai „Ryto“ sirgaliams. Žinojome, kad bus sunku. Aš nebijau prisiimti atsakomybės, kadangi negalėjau paruošti komandos žaisti taip, kaip tikėjomės. Nemotyvavau jų pakankamai, nors tikėjau, kad jie supras derbio reikšmę. Mes parodėme kai ką pirmajame kėlinyje, kas yra nepriimtina. Tai mano kaltė, aš nebijau to pripažinti. Turėsime reaguoti ateityje. Antroji mačo pusė buvo geresnė, bet laimėti nepavyko dėl „Ryto“ atkovotų kamuolių puolime“, – sakė J.Zdovcas.

„Ryto“ traukinys tolti ėmė antrajame ketvirtyje, o J.Zdovcui ant suolelio taip ir nepavyko rasti tinkamų žaidėjų. 15-ąją rungtynių minutę ant parketo žengė ir 12-asis „Žalgirio“ mačui registruotas žaidėjas Karolis Lukošiūnas.

Net ir šis retai žaidžiantis lietuvis bei zelandas Tai Websteris sekmadienį dvikovoje rungtyniavo daugiau už Edgarą Ulanovą, kuris per mažiau nei 5 minutes pirmajame ketvirtyje pasižymėjo 3 klaidomis ir daugiau aikštėje nebepasirodė.

„Aš jį labai palaikau. Kalbėjome su juo prieš rungtynes. Jis negali negalvoti apie krepšinį. Jis labai geras žaidėjas, aš juo labai tikiu. Tai yra tik sezono pradžia. Turime padėti vienas kitam. Nesitikėjau, jog jis per tokį trumpą laiko tarpą padarys tiek blogų sprendimų. Nusprendėme daugiau jo nebeleisti, nors ankstesnėse LKL rungtynėse suteikdavome daugiau šansų, jei kažkas ir nepavykdavo. Akivaizdu, jog Ulė turi problemų, o mums reikia padėti jam ištrūkti iš šios duobės kiek įmanoma greičiau, nes jis mums yra reikalingas“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

Šeimininkams ir toliau dalinant kamuolį varžovams į kairę ir į dešinę, J.Zdovcui ne kartą teko griebtis už galvos – „Ryto“ pranašumas vienu metu prieš ilgąją pertrauką buvo pasiekęs 24 taškus.

Vakarėlį Kaune rengė ne tik gausus būrys „Ryto“ sirgalių, bet ir lyg ant sparnų skriejusi komanda, kuri buvo pradėjusi žvalgytis ir link didžiausios visų laikų pergalės „Žalgirio“ tvirtovėje, kuri yra fiksuota 2002-ųjų gruodį, kai Arvydas Macijauskas su kompanija laimėjo 107:75.

Nors pagrindiniu „Ryto“ ramsčiu po krepšiu turėjęs būti Maurice'as Ndouras sužaidė juodą mačą, per penkias minutes susirinkęs 5 pražangas, bet „Žalgiriui“ nepavyko pasinaudoti pagrindinio vidurio puolėjo Ivano Buvos silpnybėmis gynyboje.

Ketvirtojo kėlinio viduryje „Žalgirio“ atsilikimas siekė 20 taškų, bet tuomet burtų lazdelę ištraukė žemiausias Kauno ekipos žaidėjas Lukas Lekavičius, pelnęs 13 taškų per beveik keturias minutes.

Likus minutei iki mačo pabaigos, „Žalgiris“ buvo priartėjęs per 5 taškus, tačiau vilniečiai triskart kartojo netaiklius metimus, o Speedy Smitho tritaškis uždarė dvikovą.

Ar „Žalgirio“ žaidėjams trūksta motyvacijos net ir derbiuose, J.Zdovco po dvikovos paklausė vienas žurnalistų.

„Neįlįsiu žaidėjams į galvas. Tai derbis. Žinoma, visada lengva rasti pasiteisinimų. Pralaimėjome prieš ALBA, žaidėjai stengėsi, bet kam tai rūpi? Kam rūpi, kas žaidžia aikštėje, o kas yra traumuotas? Niekam nerūpi. „Žalgiris“ turi laimėti visada, o jei nelaimi, privalo kovoti iki pabaigos. Toks turi būti „Žalgirio“ veidas. Kai kurie žaidėjai nesupranta, kur jie yra, – sakė J.Zdovcas. – „Rytas“ stipri ir motyvuota komanda. Norint įveikti tokią komandą, reikia 10 žaidėjų žaidimo. Kai kurie žaidėjai ilsisi LKL, o žaidžia Eurolygoje. Aš prieš varžybas sakiau, jog tai Eurolygos mačas. Sakiau nesiilsėti, atiduoti 100 proc. jėgų, bet akivaizdu, jog taip neįvyko. Aš klydau.“

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Jure Zdovcas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Jure Zdovcas

– „Žalgiris“ vėl strigo prieš gynybą, kai varžovai keitėsi ginamaisiais. Kaip prieš šią gynybinę sistemą derėtų žaisti puolime?

– Žinoma, jog mes daug nesitreniravome. Po praėjusių rungtynių žiūrėjome tik video, kalbėjome apie tai, turime 3-4 sistemas, bet reikia skaityti situacijas. Mes tikrai blogai skaitome situacijas. Tai nėra paslaptis. Problema buvo gynyba pirmoje mačo pusėje, negalėjome apsiginti prieš nieką. Trys geros gynybos suteiktų lengvų taškų, galėtume bėgti į priekį, bet mes kraujavome savoje aikštės pusėje. Žaidėjai nervinosi, kai kurie išsigando, tai buvo matyti. Taip įklimpome į problemas.

– Tie patys žaidėjai vis klysta prasižengdami, kai komanda būna išnaudojusi pražangų limitą. Kodėl taip yra?

– Nežinau, ką į tai atsakyti. Mes prastai ginamės vienas prieš vieną. Jie lengvai mus įveikė. Skaityti situacijas reikia ne tik puolime, bet ir gynyboje. Mūsų individuali gynyba yra tragiška. Tikrai turime ties tuo padirbėti. Kalbame daug apie komandinę gynybą, kad turime padėti vienas kitam. Gera rotacija, geros pozicijos. Vienas dalykas yra treniruotės, kitas – pakartoti tai rungtynėse. Akivaizdu, kad turime ties tuo dar daug dirbti.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tai Websteris
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Tai Websteris

– Kaip vertinate naujokų žaidimą?

– Nėra lengva surasti tinkamą žaidėją rinkoje. Mūsų biudžetas nėra didelis, bet tai nėra svarbu. Rinkoje nėra daug laisvų gerų žaidėjų. Jei nori kažką įsigyti, bandai įsigyti tai, ko neturime. Zoranas šiandien kažką parodė, o Tai dar reikia laiko. Šis mačas atėjo blogu laiku. Prieš silpnesnį varžovą jis būtų gavęs daugiau žaidybinio laiko. Bet kai mačas ėjo šitaip, neradome jam daug laiko.

– Kada tikitės iškovoti pirmąją didesnę pergalę?

– Dėl pergalės prieš „Rytą“ palaukime iki sausio, kai žaisime su jais vėl. Nėra paslapties, jog Eurolygoje kiekvienas varžovas yra stiprus. Turime, ką turime, reikia dirbti. Žaidėjų pasitikėjimas savimi nėra geras, tai akivaizdu. Tikiuosi, jog pergalę pasieksime greitai. Pergalės kartais ateina, kai nesitiki, o kai tikiesi laimėti, kartais pralaimi.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Gytis Radzevičius
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Gytis Radzevičius

– Žinome, kad esate į gynybą orientuotas treneris, bet ar jūsų filosofija gali veikti su šia „Žalgirio“ komplektacija?

– Kaip ir sakiau pradžioje, kiekvienas treneris nori gerai žaisti gynyboje ir pelnyti daug taškų. Paslapties nėra. Mes dirbame ir gynyboje, ir puolime. Bandome pelnyti taškus, gintis... Kokie esame dabar, mes nesame labai talentingi ir puolime. Vienos krypties komanda. Neturime daug taktinių ginklų. Šiandien penktu numeriu mačo pabaigoje žaidė Tyleris Cavanaugh, kad praplėstų puolimą. Kai turi tris aukštaūgius, nėra daug variantų. Galvoju, jei leisi varžovui pelnyti 70 taškų, visada turėsi šansą laimėti. Nežinau, ką daugiau atsakyti. Turime dirbti ties gynyba, jei 3-4 atakas apsiginsime, galėsime pelnyti apie 10 lengvų taškų. Tai nėra daug atakų, bet daug taškų.

– Ką turite omenyje, sakydamas, jog „Žalgiris“ yra vienos krypties komanda?

– Turime du vienodus centrus. Jie negali gerai žaisti nugara į krepšį, negali pataikyti iš toli. Taktiškai yra sunku, tad penktoje pusėje išbandėme Tylerį, kad išplėstų aikštę. Jei žiūrėjote ALBA ar „Anadolu Efes“, vidurio puolėjas išplečia aikštę, o tai yra didelis pranašumas. Mūsų sudėtis yra vienos krypties.

– Ar situaciją galėtų pakeisti naujas vidurio puolėjas?

– Akivaizdu, kad jis gali išspręsti mūsų bėdas, bet labai sudėtinga jį dabar rasti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius