Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 10

Kalbas apie rinktinės jėgą malšinęs J.Valančiūnas: „Ilgas kelias priešais“

Lietuvos rinktinė pagaliau įgavo tikrąjį savo veidą. Pirmą kartą šią vasarą visas pajėgas išstatęs Kazys Maksvytis nejuokavo nuo rungtynių pradžios, mesdamas į aikštę kovinį startinį penketą su Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu priešakyje, o po volu iš karto atsidūrę suomiai rimtesnio iššūkio Lietuvai mesti nesugebėjo.
Rungtynių akimirka
Jonas Valančiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dainius Adomaitis ir Darius Maskoliūnas vis sudvejodavo, kiek į aikštę kartu leisti D.Sabonį ir J.Valančiūną.

Kazys Maksvytis šias abejones sklaido nuo pirmųjų rungtynių.

Jau nuo pirmųjų minučių strategas metė į aikštę abu savo džokerius, o priešnuodžių tam neturėję suomiai galėjo tik nuleidę galvas stebėti, kaip kyla skirtumas tarp komandų.

15:2 – tokie skaičiai degė švieslentėje pirmojo kėlinio viduryje, ir nors sutriuškinami nesileido, rimtesnio iššūkio Lietuvai nemetė ir nė sykio nebuvo priartėję iki vienženklio skirtumo.

Iš viso vien per pirmą kėlinį lietuviai pelnė 18 taškų iš baudos aikštelės, ten realizuodami visus devynis metimus, o galva žemesni suomiai neatsilaikė prieš augalotų lietuvių fiziškumą.

Lietuvos rinktinės pergalę 76:61 užfiksavo finalinis teisėjų švilpukas, o prie 8 taškais ir 6 atkovotais kamuoliais per 15 minučių prisidėjo ir šviežiai iškeptas nacionalinės komandos kapitonas Jonas Valančiūnas.

„Rungtynės buvo nelengvos. Vis dėlto pirmos rungtynės man, Domui po ilgo laiko. Reikia įsivažiuoti į ritmą, nauji deriniai, naujas treneris, nauji puolimo ir gynybos aspektai. Sakyčiau, įsivažiavimo rungtynės“, – mačą su suomiais apibendrino JV.

Tiesa, po rungtynių žurnalistų paklaustas apie solidžiai atrodantį starto penketą, kurį be jo ir D.Sabonio dar sudaro Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis ir Ignas Brazdeikis, J.Valančiūnas prieš traukinį nebėgo.

„Žiūrėkit, dabar nebandom jėga ar ne jėga. Turim dar daug ką padaryti, dar daug kur padirbėti ir po čempionato galėsime pažiūrėti, jėga ar ne jėga. Dabar turime dirbti ir dar ilgas kelias priešais“, – sakė centras.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nors vyrų rinktinei atstovauja jau dešimtą vasarą, šį kartą J.Valančiūnas iššūkius pasitinka jau su nauju statusu.

Rinktinės treneriai be didesnių dvejonių praėjusį savaitgalį uteniškį paskyrė Lietuvos rinktinės kapitonu, kuris perėmė estafetę iš karjerą šalies komandoje baigusio Manto Kalniečio.

Bet J.Valančiūnas naujo savo statuso pernelyg nesureikšmina.

„Aš toks pat žaidėjas kaip ir buvau, tik daugiau pareigų“, – lakoniškai apie kapitono raištį atsiliepė vidurio puolėjas.

Aš toks pat žaidėjas kaip ir buvau, tik daugiau pareigų.

Nors prie Lietuvos rinktinės prisijungė visai neseniai, prieš kelias dienas, 30-metis aukštaūgis su savo baudos aikštelės partneriu D.Saboniu treniruojasi jau kurį laiką.

Liepos mėnesį vyrai kartu plušėjo Ispanijos mieste Malagoje, o vėliau tęsė treniruotes ir prieš prisijungdami prie rinktinės Palangoje.

„NBA žaidėjų asociacija organizuoja žaidėjų susibūrimą tiems, kurie nori atvažiuoti, padirbėti. Mes ir pasinaudojome proga su Domu“, – apie bendrą darbą Ispanijoje kalbėjo lietuvis.

„Kiek mes čia, turėjome dvi treniruotes, kur žaidėme krepšinį, o dabar rungtynės. Reikia prisiminti, pajausti“, – kol kas dar ankstyvą metą kalbėti apie susižaidimą su D.Saboniu pabrėžė J.Valančiūnas.

Šį kartą rinktinėje jis turi ir naują, bet gerai pažįstamą komandos draugą.

J.Valančiūnas ne sykį sutiko Igną Brazdeikį ant NBA parketo, kur vyrai apsikeisdavo keliomis frazėmis prieš ar po rungtynių, bet dabar jie jau dalinasi viena – Lietuvos rinktinės – rūbine.

Ką apie puikiai nacionalinėje komandoje pritapusį puolėją galėtų pasakyti nacionalinės komandos kapitonas?

„Viskas su juo puikiai. Pas mus nėra, kad kažką reikėtų skatinti. Visi dirba, visi turi tikslą, to reikia siekti. Jis labai įsijungia, noro pilna, viskas ko reikia“, – komplimentus žarstė J.Valančiūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Gerų atsiliepimų iš kapitono sulaukė ir Rokas Jokubaitis, perėmęs iš M.Kalniečio rinktinės pagrindinio įžaidėjo vaidmenį.

„Jis duoda labai daug. Tikrai geras žaidėjas, įgavęs patirties aukšto lygio krepšinyje. Tikrai geras žaidėjas“, – net pasikartojo JV.

Naujas veidas rinktinėje jam yra ir Kazys Maksvytis. Su specialistu iš Darbėnų J.Valančiūnas daugybę vasarų dirbo jaunimo rinktinių laikais, bet vyrų komandoje tai buvo pirmos Kazio ir Jono rungtynės kartu.

Kaip per tuos daugiau nei 10 metų pasikeitė su juo į olimpą kilęs 45-erių strategas?

„Visi nuo jaunių, jaunučių įgauna patirties. Trenerio kelias yra nelengvas, ilgas kelias. Jis mokėsi, kaip ir mes, žaidėjai, kurie buvome su juo prieš 10 ir daugiau metų. Jis treniruoja su patirtimi, žino kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje. Jis eina per krepšinio kelią ir renka patirtį“, – sakė J.Valančiūnas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Jis sulaukė klausimo ir apie savo dublerius – Martyną Echodą ir Lauryną Birutį. Pirmasis buvo naudingiausias rinktinės žaidėjas akistatose su estais bei nenublanko ir prieš Suomiją, o Kauno „Žalgirio“ naujokas L.Birutis prieš Suomiją nežaidė, bet gana solidžiai pasirodė rungtynėse prieš estus.

„Gerai, jie tikrai stengiasi, dirba, mokosi. Rungtynėse atiduoda viską, tikrai pajėgūs centriukai“, – pagyrė savo dublerius J.Valančiūnas.

Kitas rungtynes Lietuvos rinktinė žais ketvirtadienį, kai vėl testuos Suomiją – tik šįkart Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius