Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 26

Kauno „Žalgiris“ – prie sezono starto linijos: kas pasiruošime atrodė geriausiai?

Pirmadienio vakarą uostamiestyje rungtynėmis su Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkais Kauno „Žalgiris“ pradės 2022–2023 metų sezoną. Prieš sezono startą – Lietuvos flagmano pasiruošimo etapo apžvalga.
Rolands Šmits
Rolands Šmits / zalgiris.lt nuotr.

Paskutinė vieta Eurolygoje bei pirmas kartas istorijoje be Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo tarpsezonio metu atnešė didžiulius pokyčius Kauno „Žalgirio“ ekipoje.

Nukarūnuoti šalies čempionai įsigijo septynis naujokus – Keenaną Evansą, Dovydą Giedraitį, Igną Brazdeikį, Arną Butkevičių, Rolandą Šmitą, Kevarriusą Hayesą ir Lauryną Birutį, o pirmos komandos šanso sulaukė ir dublerių ekipos vedliai Liutauras Lelevičius ir Motiejus Krivas.

Pasiruošimo etape sužaidė septynis kontrolinius mačus, kuriuose didžiąją laiko dalį vertėsi be pagrindinio generolo Kazio Maksvyčio ir trijų Lietuvos rinktinei Europos čempionate Vokietijoje atstovavusių žaidėjų.

Šie vyrai prie „Žalgirio“ prisijungė prieš paskutinius du draugiškus mačus su Alytaus „Wolves“ (80:59) ir Rygos VEF (90:77) komandomis.

Per septynerias draugiškas rungtynes žalgiriečiai iškovojo šešias pergales, o vienintelė nesėkmė patirta Malagoje prieš karališkąjį Madrido „Real“ klubą (81:89).

Pirmajame mače „Žalgiris“ 90:83 pranoko Lenkijos klubą Liublino „Polski Cukier Pszczółka Start“, tuomet 84:68 sutvarkė Vokietijos ekipą Rostoko „Seawolves“, 90:54 sudaužė antros Ispanijos lygos klubą Melilos „Baloncesto“, o prieš mačą su „Real“ – 79:72 pergalė prieš Malagos „Unicaja“.

„Jausmas neblogas, bet nesinori apie tai kalbėti, nes rugpjūtį ir rugsėjį mes visi labai gražūs ir faini, kol neprasideda rimtos ir oficialios rungtynės, – 15min apie Kauno komandos vaizdą pasiruošimo etape kalbėjo Mantas Kalnietis. – Treniruotės tikrai geros, kovingos, matyti, kad mes turime daugiau atletiškumo ir vyksta didesnė kova. Per treniruotes būna geras mordabojus (muštynės – aut. past.). Galvoju, kad pas visus žaidėjus atsirado fiziškumo gynyboje. Manau, kad mūsų gynyba šįmet bus nepalyginamai geresnė. Apie tai kalbėjo ir treneriai. Puolimo talentu Europos nenustebinsime, bet darbu gynyboje galime kabintis ir duoti kovą.“

zalgiris.lt nuotr./Rolandas Šmitas
zalgiris.lt nuotr./Rolandas Šmitas

Pasiruošimo etape ryškiausiai žibėjo komandos naujokai – Rolandas Šmitas, Kevarrius Hayesas, Keenanas Evansas ir Laurynas Birutis, rinkę didžiausią efektyvumą.

Iš Barselonos į Kauną persikėlęs ir dvejų metų kontraktą sudaręs latvis R.Šmitas žaliai baltą aprangą vilkėjo šešeriose rungtynėse, kuriose rinko po 13,5 taško, 6 atkovotus kamuolius ir 16,5 naudingumo balo.

„Jis man toks, kaip mes sakome, darbinis arklys, kaimietukas. Rolandas spinduliuoja jėga ir noru. Jį kartais reikia stabdyti. Nuoširdus žmogelis, kuris eis ir atiduos viską, ką gali. Jis nesunkiai pritapo rūbinėje. Rolandas kartu su mumis žiūrėdavo Lietuvos rinktinės žaidimą“, – apie R.Šmitą kalbėjo M.Kalnietis.

Antras pagal naudingumą – gynybinio plano centras 25-erių metų Kevarriusas Hayesas. 206 cm ūgio centras rinko po 8,4 taško, 5,3 atkovoto kamuolio ir 14,1 naudingumo balo.

K.Hayesas nežymiai aplenkė tautietį Keenaną Evansą. „Žalgirio“ vedliu projektuojamas 26-erių metų 190 cm ūgio amerikietis draugiškų rungtynių cikle fiksavo 9,7 pelnyto taško, 4,9 rezultatyvaus perdavimo ir 13,6 naudingumo balo rodiklius.

„Jis turi potencialo būti mūsų lyderiu. Keenanas per pirmąsias dienas buvo ramesnis, uždaresnis, tai normalu, kai ateina žmogus į naują kolektyvą. Juk nepradėsi iškart rėkauti. Bet po truputį jis įsivažiuoja, įmeta vieną kitą bajerį, kalbamės vis daugiau. Atsiranda komandinis ryšys, – apie K.Evansą kalbėjo M.Kalnietis. – Keenanas stiprus ne tik puolime. Kai nori, jis gali puikiai spausti kamuolį, aktyviai gintis. Pradžioje trūko agresyvumo, bet Malagoje ar Madride jis įjungė aukštesnę pavarą. Taigi tas agresyvumas duoda vaisių.“

zalgiris.lt nuotr./Keenanas Evansas
zalgiris.lt nuotr./Keenanas Evansas

Solidžiai pasiruošimo etape atrodė 25-erių metų 213 cm ūgio bokštas Laurynas Birutis, į „Žalgirį“ sugrįžęs po trejų metų.

Pastaruosius du sezonus Ispanijoje žaidęs centras žaidė nedaug, bet efektyviai – per 15 minučių jis rinko po 9,4 taško, 4,7 atkovoto kamuolio ir 13,4 naudingumo balo.

„Lauris atrodo užtikrintesnis, pamatęs pasaulio. Šįkart jis atvažiavo ne iš „Šiaulių“, žaidė ACB ir rinktinių languose. Suaugęs vyras, o ne žmogus iš dublerių ar „Šiaulių“. Jis turi savo gynybines užduotis, puolime – laisvas nurollinti link krepšio“, – sakė M.Kalnietis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laurynas Birutis

Naujokams įkandin sekė „Žalgirio“ virtuvę jau puikiai žinantys Edgaras Ulanovas ir Tyleris Cavanaugh.

Komandos kapitono regalijas perėmęs 30-metis Ulia pasiruošime fiksavo po 8,4 taško, 2,6 atkovoto kamuolio, 3 rezultatyvius perdavimus ir ir 11 naudingumo balo.

Antrąjį sezoną „Žalgiryje“ pasitinkančio 28-erių T.Cavanaugh statistiniai rodikliai – 9,4 taško, 6,2 atkovoto kamuolio ir 10 efektyvumo balų.

zalgiris.lt nuotr./Tyleris Cavanaugh
zalgiris.lt nuotr./Tyleris Cavanaugh

Solidžiai žaidė ir kontrakto sezoną pasitinkantis Tomas Dimša, pirmuosius dvejus sutarties metus nuomos sąlygomis praleidęs Ispanijoje ir Italijoje.

28-erių gynėjas rinko po 9,7 taško, 2,3 atkovoto kamuolio, rezultatyvų perdavimą ir 8 efektyvumo balus.

Pernelyg išsiskirti Karoliui Lukošiūnui ir Mantui Kalniečiui nepavyko.

25-erių snaiperis fiksavo 6,7 taško, 1,6 atkovoto kamuolio ir 1,3 rezultatyvaus perdavimo rodiklius, tuo metu žaizdas išsilaižęs 36-erių veteranas rinko po 3,7 taško, 2,6 rezultatyvaus perdavimo ir 4 efektyvumo balus.

zalgiris.lt nuotr./Paulius Jankūnas ir Mantas Kalnietis
zalgiris.lt nuotr./Paulius Jankūnas ir Mantas Kalnietis

Europos čempionate žaidę trys žalgiriečiai pasiruošimo etape išbėgo dviejuose paskutiniuose mačuose, o geriausiai atrodė Arnas Butkevičius.

Iš Vilniaus „Ryto“ į „Žalgirį“ vasarą persikėlęs klaipėdietis pasižymėjo universaliu žaidimu – 4 taškai, 3 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai ir 8,5 naudingumo balo.

Igno Brazdeikio sąskaitoje – 6,5 taško, po 2,5 atkovoto kamuolio bei rezultatyvaus perdavimo, 5 naudingumo balai.

Praėjusio sezono „Žalgirio“ vedlys Lukas Lekavičius fiksavo vos 4 pelnytų taškų, 2 rezultatyvių perdavimų ir 2,5 efektyvumo balo rodiklius.

zalgiris.lt nuotr./Adas Juškevičius ir Ignas Brazdeikis
zalgiris.lt nuotr./Adas Juškevičius ir Ignas Brazdeikis

19-metis 201 cm ūgio gynėjas Liutauras Lelevičius penkeriose žaistose rungtynėse rinko po 4,4 taško, 1,6 atkovoto kamuolio ir 5,6 efektyvumu.

Tuo metu 17-metis Motiejus Krivas pasižymėjo 2,8 taško, 1,2 atkovoto kamuolio ir 3 naudingumo balų rodikliais.

PIKENROLO KLUBAS: L.Kleiza ir R.Vyšniauskas – LKL sezono intrigos ir prognozės
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
PIKENROLO KLUBAS su Linu Kleiza ir Ryčiu Vyšniausku

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius