-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 07

L.Kleiza – apie G.Žibėno priekaištus ir keistą sprendimą: „Jie sako, kad bijo ten žaisti“

Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sezonas pasiekė kulminaciją. Jau antradienio vakarą Vilniaus „Rytas“ gali iškovoti pirmąjį šalies čempionų titulą po 12 metų pertraukos, bet 15min laidoje PIKENROLAS dalyvavęs Linas Kleiza nesuprato nei sostinės klubo sprendimo istorinį įvykį pasitikti mažutėje „Jeep“ arenoje, nei Giedriaus Žibėno priekaištų dėl lazerių ir alaus lietaus Panevėžyje, atsakęs neeiline istorija apie Željko Obradovičių.

Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) sostas jau šį vakarą gali turėti naują šeimininką. Nuo 2011-ųjų metų besitęsusią čempionišką Kauno „Žalgirio“ monotoniją pretenduoja nutraukti Vilniaus „Rytas“, kuris didžiojo finalo serijoje iki keturių pergalių šiuo metu 3-1 laimi prieš Panevėžio „Lietkabelį“.

Nors auksinių medalių sostinės ekipos krepšininkai savo rankose nelaikė jau 12 metų, lemiamas serijos rungtynes „Rytas“ priėmė sprendimą žaisti mažutėje „Jeep“ salėje, talpinančioje 2500 žiūrovų, o ne šalia esančioje „Avia Solutions Group“ arenoje, kurios maksimali talpa yra keturiskart didesnė.

15min laidoje PIKENROLAS dalyvavęs Linas Kleiza kritikavo tokį Vilniaus komandos sprendimą.

„Tai būtų pirmas titulas po 12 metų, gal ir paskutinis, o tu pasirenki žaisti „Jeep“ arenoje? Gali išparduoti pagrindinę areną, gali švęsti su 10 tūkstančių žmonių kartu, bet sakai, kad bijai žaisti „Avia Solutions Group“ arenoje, nes ten „Lietkabelis“ jau yra laimėjęs? „Rytas“ gali padaryti didžiulę šventę Vilniui, turi galimybę žaisti didelėje sausakimšoje arenoje, bet renkasi mažytę „Jeep“ areną dėl atmosferos. Man tai yra keistas sprendimas, – 15min laidoje PIKENROLAS dėstė Linas Kleiza. – Jie sako, kad bijo ten žaisti, nes gali pralaimėti. Aš kaip tik sakyčiau, kad įveiksime jus bet kur. Tai yra mūsų titulas, kurį švęsime prie 10 tūkstančių žiūrovų. Aš pirmo titulo po 12 metų tikrai nešvęsčiau „Jeep“ arenoje. Nusiųsčiau „Lietkabeliui“ tiesioginę žinutę, kad nugalėsime jus bet kur – gatvėje ar „Avia Solutions Group“ arenoje. Ir jie galės pabučiuoti mums į žandą. Tokią žinutę siųsčiau aš.“

„Tikrai dar nelaidoju „Lietkabelio“. Gerai, kad jie žais po dviejų laisvų dienų, o ne po vienos. Galvoju, kad „Lietkabelis“ gali išsitraukti kažkokį kozirį. Kažkas tikrai bus. Tikiu, kad Nenadas Čanakas su štabu gynyboje paruoš kokį vieną siurprizą, o puolime galvos, kaip įveikti besikeičiančią „Ryto“ gynybą“, – sakė kitas PIKENROLO dalyvis treneris Dainius Adomaitis.

Dar nė viena komanda „Betsafe-LKL“ istorijoje nėra panaikinusi 1-3 deficito, tad sirgalių Lietuvoje širdis šį sezoną pavergęs „Lietkabelis“ privalės pateikti stebuklą.

Nenado Čanako kariauna pusfinalyje tiesiog pervažiavo 3-1 rezultatu Kauno „Žalgirį“, finalo seriją pradėjo pergale „Avia Solutions Group“ arenoje, bet tuomet staigiai užbuksavo prieš klampią Giedriaus Žibėno vyrų gynybą.

Antrąjį bei emocijomis persunktą trečiąjį serijos mačą „Rytas“ laimėjo 22 taškų pranašumais. „Lietkabelis“ turėjo galimybę atstatyti status quo namuose, bet per paskutines 3 dvikovos minutes iššvaistė 7 taškų persvarą ir atsistojo ties bedugnės kraštu.

„Finalo serija tikrai įdomi. Didžiulė intriga, kokios Lietuvai jau reikėjo. Gerai, kad „Žalgiris“ nežaidžia finale, kadangi jiems dar labiau skaudėtų 0-4 pralaimėti prieš „Rytą“. Manau, „Žalgiris“ būtų pralaimėjęs, – sakė L.Kleiza. – „Rytas“ sėkmingai primetė savo žaidimą „Lietkabeliui“. Jiems tai nutiko per netikėtą Ivano Buvos susirgimą. Kalbama, kad „Lietkabelis“ prametė daug tritaškių, bet kiek buvo atliktų prastų metimų? Viską vainikavo paskutinis pastarojo mačo epizodas – prarastas Gedimino Oreliko kamuolys, greitas puolimas ir dėjimas. Toks ir yra „Ryto“ žaidimas. Šiame žaidime „Rytas“ yra geresnis, o „Lietkabeliui“ primesti savo stiliaus iki galo taip ir nepavyko.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – peštynės dėl aukso, įvykiai Ispanijoje ir skambutis iš Rusijos

Didieji Lietuvos krepšinio protai dalijosi mintimis dėl kokių priežasčių „Rytas“ dominuoja kovoje dėl titulo, kai prieš seriją daugelis matė galimą „Lietkabelio“ triumfą.

„Reikia atiduoti duoklę, nes „Rytas“ finale yra geresnė komanda. Dar prieš finalą matėsi, jog „Rytas“ yra labai neparankus varžovas „Lietkabeliui“. Tai labai priklauso ir nuo „Lietkabelio“ – ar jie sugebės prisimesti savąjį žaidimą, kad jį žaistų ir „Rytas“? Deja, bet „Rytas“ kontroliuoja „Lietkabelį“, išskyrus gal porą ketvirčių, – aiškino D.Adomaitis. – „Rytas“ labai gerai atakuoja Džordžę Gagičių, priverčia jį dirbti kiekviename „du prieš du“ epizode. „Rytas“ susikuria persvaras.

Speedy Smithas žaidžia labai gerą seriją tiek surasdamas laisvus didelius žaidėjus aikštelėje, tiek prisiimdamas lyderystę sunkiais momentais. Man patinka gera ir agresyvi „Ryto“ gynyba. Jie pasiūlo gerą kontaktą. Ivano Buvos nebuvimas palengvina žaidimą, nes jis tapo visiškai aiškus. „Lietkabelis“ neprieina iki gerų metimų prieš besikeičiančią „Ryto“ gynybą. Daugiausiai žaidžiama vienas prieš vieną, o metimai nėra lengvi. Kartais metimai tokie, jog „Rytas“ gali su jais gyventi. Tai matosi iš trenerių ir žaidėjų reakcijos. Žinoma, ir „Jeep“ arena yra didžiulis faktorius. „Lietkabelis“ šansų turės tik tuo atveju, jei visas rungtynes išlaikys intensyvumo ir darbo gynyboje lygį tokį, koks jis buvo trečiajame kėlinyje Panevėžyje. Jeigu ne, bus labai sunku. „Rytas“ visose rungtynėse laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių, o tai irgi parodo labai daug.“

„Dž.Gagičius dabar yra miręs. Jis bando daryti kažkokius stepoutus, bet tai visai nepadeda. „Rytas“ per daug susikuria situacijų jau iš pirmo „du prieš du“. „Rytas“ žaidžia labai paprastai, bet kamuolys sujuda gerai. Esmė, kad jie gerai iš po krepšio ištraukia Dž.Gagičių. Jie žino, kad jis dažniausiai stepoutins. Puolime „Lietkabelis“ negauna savo metimų, bet daug kur žaidžia ir labai skubotai. Tu negali taip žaisti su „Rytu“. Jei nori žaisti su Dž.Gagičiumi, turi kiek išgalėdamas lėtinti žaidimą, įvelti varžovus į visą mėšlą. Geriau išlaikyk kamuolį 24 sekundes, nei kalk kažkokį metimą, kai žinai, kad „Rytas“ iškart bėgs. Nebūtinai bus greitas puolimas, bet atsiras antras puolimas, kuriame „Rytas“ turės daug problemų. „Rytui“ iš dangaus nukrito, kad I.Buva negali žaisti. Nežinau, ar jie būtų turėję tiek drąsos jo išvis neleisti į aikštę“, – sakė L.Kleiza.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“

L.Kleiza ir D.Adomaitis aptarė bei karščiausią savaitės krepšinio įvykį, kuris apskriejo visą pasaulį.

Žaidimui slystant iš „Lietkabelio“ rankų trečiajame serijos mače, o emocijoms vis labiau kylant po abejotinų arbitrų švilpukų, teisėjai nepastebėjo Arno Butkevičiaus smūgio alkūne Dovydui Giedraičiui, kas perpildė Aukštaitijos generolo Nenado Čanako kantrybės taurę.

Serbas ne tik susirinko dvi technines pražangas, bet eidamas į rūbinę pirmiausia pečiu kliudė teatrališkai nusiteikusį „Ryto“ strategą Giedrių Žibėną, o vėliau pasileido į žodžių karą su itin aštriai nusiteikusiu „Ryto“ dalininku Dariumi Gudeliu.

„Gal jis galvojo, jog aš einu, o ne Nenadas Čanakas? – juoku pratrūkęs retoriškai klausė L.Kleiza. – Nesupratau to epizodo, jis gal nori įtikti sirgaliams? Laimi 20 taškų, viskas eina tavo naudai ir viskas yra gerai, dar jų trenerį išmeta, o tu tuo metu sprogsti? Kur yra logika? Kam reikėjo tai daryti? Jei laimi stipriai finale, o varžovų treneris yra išvaromas, tai tu ploji ir džiaugiesi, o ne puoli jį. Aš dar nesu matęs, kad komandos savininkas pultų kitos komandos trenerį, nors esu žaidęs Graikijoje ir Turkijoje.“

„Džiaugiuosi bent vienu dalyku. Matau žmogų, kuriam rūpi. To aš neturėjau, – mįslingai atsakė D.Adomaitis. – Sutikime, kad situacija yra juokinga. Emocijos paėmė savo. Nervingumas „Lietkabelio“ komandoje buvo labai didelis – skirtumas siekė daugiau nei 20 taškų, „Rytui“ viskas sekasi, o „Lietkabeliui“ niekas nesiseka. Faktas, kad visas emocijas uždegė epizodas, kai A.Butkevičius alkūne kliudė D.Giedraičio smakrą. Emocijos po truputį kilo ir kilo į viršų. Nepamirškime, kad „Jeep“ arenoje žaisti yra sudėtinga varžovams, o šeimininkams ten yra gerai. Faktas, kad arbitrai suklydo nesustabdę epizodo iškart, kai D.Giedraitis gulėjo ant parketo, o po to viskas sekė labai greitai.“

VIDEO: Beveik muštynės: N.Čanako ir D.Gudelio konfliktas LKL finale

Pagrindiniai įvykio herojai N.Čanakas ir D.Gudelis sulaukė po 500 eurų nuobaudos. Ir nė vienas jų nebuvo nubaustas diskvalifikacine pražanga.

„Pastatykime save į tokią situaciją, ką mes būtume darę? Galvoju, kad Linas Kleiza vietoje N.Čanako dar būtų paguldęs du teisėjus ant žemės prieš išeidamas į rūbinę, – sakė D.Adomaitis. – Esmė tokia, kad ir vienas žinojo, ką daro, ir kitas žinojo, ką daro.“

L.Kleiza piešė scenarijų, jog aistras sukėlęs N.Čanakas griebėsi šiaudo bandydamas užkurti komandą, tuo metu „Rytas“ vos neprisižaidė su ugnimi.

„Sukeldamas emocijas Nenadas teisingai padarė, turiu galvoje technines pražangas, o ne susidūrimą su G.Žibėnu, nes jis bandė atgaivinti savo komandą. Jie buvo mirę antrajame serijos mače, o jokių gyvybės ženklų nerodė ir trečiajame. Įvyko didelis kipišas, – sakė L.Kleiza. – „Rytui“ pasisekė, kad neprisižaidė. Jie visiškai kontroliavo seriją, o jei nebūtų visų šitų nesąmonių, būtų laimėję dar lengviau. Dėl šitų nesąmonių užsikūrė „Cido“ arena, „Lietkabelio“ krepšininkai įgavo dar daugiau motyvacijos. „Lietkabelis“ šį mačą pralaimėjo pats, nes antrą pusę puikiai kontroliavo. Jie visą sezoną gerai žaisdavo rungtynių pabaigas, bet dabar visiškai paleido pabaigą ir leido „Rytui“ išsivežti svarbią pergalę. Jie gali kaltinti tik save.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LKL finalo rungtynės: „Lietkabelis“ – „Rytas“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./LKL finalo rungtynės: „Lietkabelis“ – „Rytas“

Ketvirtasis mačas Panevėžyje sulaukė didžiulio ažiotažo – „Cido“ arena buvo pilnutėlė, joje sutilpo daugiau nei 6 tūkstančiai žiūrovų.

„Krepšinyje – žaidėjai, aktoriai – teatre“ ir „Giedrius Žibėnas su Oskaro statulėle“ – tokie plakatai pasitiko „Ryto“ strategą.

Įvykių „Lietkabelio“ namų tvirtovėje buvo ir daugiau – be perstojo į „Ryto“ trenerių štabą ir žaidėjus nukreiptas lazeris bei po mačo alumi apipiltas link rūbinės ėjęs Speedy Smithas.

„Mes gerbiame visus, bet kai kas yra nepriimtina. Šiandien Speedy buvo aplietas alumi, apliejo jam visą galvą einant į rūbinę. Viso mačo metu buvo nukreiptas lazeris į trenerių štabą. Raginu „Ryto“ fanus būti garbingus, elgtis garbingai. Mes tai darėme viso sezono metu eidami link titulo. Prašau sirgalių titulo siekti garbingai, – po mačo sakė G.Žibėnas. – Mes prašėme žaidėjų ignoruoti daug ką, kas vyksta aplink, palaikyti geras emocijas ir nesivelti į konfliktus.“

Vėliau G.Žibėnas pasidalino savo nuotrauka, kurioje jis apšviestas žaliu lazeriu, palikęs prierašą apie sąžiningą žaidimą.

L.Kleiza nesureikšmino šių įvykių, pasidalinęs istorija apie Turkijoje apspjaudytą bei ramiai į tai reagavusį Željko Obradovičių.

„Prisimenu, kai su „Fenerbahče“ žaidėme Turkijos lygoje. Laimėjome paskutinėmis sekundėmis. Ant mūsų spjaudė, visi išbėgome į rūbinę. Ir ateina į rūbinę Željko visas apspjaudytas. Jis klausė, kodėl mes nuleidome galvas? Tegul jie spjaudo ir pamato, kad man nerūpi. Eikite pakelta galva. Aš prieš nieką nesilenksiu. Ir nuo nieko nebėgsiu. O Žibėnas gavo truputį lazeriuko. Jis „Cido“ arenoje nori NBA požiūrio, o savoje arenoje nori, kad visi siaustų ir būtų europietiškas krepšinis. Nu ir kas, kad pašvietė tuo lazeriuku? Graikijoje yra visai kiti reikalai“, – sakė buvęs krepšininkas.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – peštynės dėl aukso, įvykiai Ispanijoje ir skambutis iš Rusijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius