Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 11 09

L.Kleizos kritika J.Zdovcui: „Tragedija, M.Schillerio puolimas bent turėjo idėją“

Bėgdami nuo vilko, užšoko ant meškos? Dar nežinia, ar ši lietuvių liaudies patarlė tinka trenerių rokiruotę sezono starte atlikusiam Kauno „Žalgiriui“, bet naujojo Lietuvos čempionų vairininko Jure Zdovco darbas ir pasisakymai kelia daug pagrįstų abejonių, jog „Žalgirio“ laivas Eurolygos jūroje nuskęs jau rudenį.

„Eurolygos dugno komanda žaidė prieš Čempionų lygos dugno komandą“, – pirmąjį šalies derbį tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ 15min laidoje PIKENROLAS apibūdino Linas Kleiza.

Pergalių receptą Lietuvos čempionai pametė ne tik Eurolygoje, kurioje vis dar stovi vieniši prie starto linijos su visais 8 pralaimėjimais sąskaitoje, tačiau ir vietiniame čempionate, praėjusį sekmadienį ne tik 75:84 pripažinę pagrindinių varžovų iš sostinės pranašumą, bet ir po dvikovos išklausę ištikimiausių sirgalių pamokslus, o vėliau – ir palaikymo šūksnius.

9 taškų pergalė – didžiausia „Rytui“ Kaune per pastaruosius 10 metų, kai rungtynės vyksta Nemuno saloje įkurtuose „Žalgirio“ rūmuose.

Vaizdelis sekmadienį žaliai baltiems sirgaliams galėjo būti daug blogesnis – antrojo kėlinio pabaigoje Giedriaus Žibėno kariauna buvo susikrovusi net 24 taškų persvarą, o ketvirtajame ketvirtyje šeimininkai priartėjo tik dėka supermeno kostiumą užsivilkusio Luko Lekavičiaus, kuris per kėlinį surinko net 19 taškų.

Nukraujavęs ir geriausio žaidimo sezono pradžioje tikrai nedemonstruojantis „Rytas“ praėjusį sekmadienį tik dar labiau atvėrė visas pagrindines „Žalgirio“ žaidimo žaizdas.

„Dar prieš dvi savaites kalbėjome, jog visi šiuolaikiniame krepšinyje naudoja gynybą, kai visi žaidėjai keičiasi ginamaisiais. Ši gynyba Lietuvoje jau gal tapo keiksmažodžiu. Sakėme, „Žalgiris“ turės tai išspręsti. Bet „Rytas“ prieš visus žalgiriečių „du prieš du“ ėmė keistis ginamaisiais. Arnas Butkevičius su Gyčiu Radzevičiumi keitėsi ties visomis užtvaromis ir nutraukinėjo taip derinius. „Žalgiris“ neturėjo jokio atsakymo. Mane tai labiausiai nustebino. „Žalgiryje“ žaidžia patyrę žaidėjai, nereikia jų užtreniruoti, juos reikia padėti į tinkamas vietas. Jie moka išspręsti situacijas, juk jie yra rinktinių žaidėjai. Aišku, savo padarė ir „Žalgirio“ nervingumas, kuris matėsi nuo pat mačo pradžios. „Ryto“ plane viskas pasiteisino, o „Žalgiris“ žaidė statistiškai ir be idėjų. Aš to tikrai pasigedau, juk tai Eurolygos žaidėjai. Reikia pripažinti, jog „Žalgirio“ žaidėjų psichologinė būklė yra bloga. Ir ji tik blogės“, – 15min laidoje PIKENROLAS dėstė treneris Dainius Adomaitis.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Jure Zdovcas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Jure Zdovcas

„Mane stebina treneris Jure Zdovcas. Žaidimas kol kas yra tragiškas. Visiška tragedija. Turėdamas veteranų komandą, negali teisintis, jog nėra treniruočių. Ar tu negali turėti normalaus išsidėstymo aikštėje? Tu negali turėti laiko pojūčio? Turi veteranus, kurie žaidžia krepšinį 100 metų, bet išsidėstymas aikštėje buvo tragiškas. Niekas nežino, ką aikštėje turi daryti, jie tiesiog lipa vienas ant kito, – sakė Linas Kleiza. – „Rytas“ išskaitė „Žalgirį“ labai paprastai, tiesiog paliko žaisti vienas prieš vieną. Strelniekui stogas, Dragičiui stogas, dar vienam stogas. Kas tai padarė? „Rytas“! Tikrai ne gynyboje žibanti komanda. Jie nėra gynybos specialistai, komandoje vos du žaidėjai, kuriuos galima priskirti prie gynybinių. Jie nuskaitė „Žalgirį“, kurių žaidimas primityvus, labai paprastai. Tai – visiškai primityvus žaidimas. Jei nepavyksta pirmasis variantas puolime, tuomet viskas, kamuolys vos juda.“

„Žalgirio“ savininkas Paulius Motiejūnas jau po antrųjų rungtynių Eurolygoje paskelbė apie naują šerifą Kaune, kai amerikietišką filosofiją išpažinusį austrą Martiną Schillerį pakeitė reiklusis Jure Zdovcas.

Slovėnas papuolė į situaciją, kurioje veikiausiai nėra buvęs per visus 20 trenerio karjeros metų. Nors per pirmąjį pokalbį su žurnalistais „Žalgirio“ arenoje jis teigė suprantąs situaciją, komandą ir jos potencialą.

Praėjo penkios savaitės, o po eilinių pralaimėjimų J.Zdovcas vis baksnoja pirštu į treniruočių trūkumą bei netinkamą ir vienpusišką sudėties komplektaciją.

Pirmasis kylantis klausimas – ar iš tiesų nėra laiko ir resursų treniruotėms?

„Treneriams treniruočių visada reikės daugiau, nes visada norėsis įvesti naujas idėjas ar pasikartoti senus dalykus, – sakė D.Adomaitis. – Bet paskutinės dvejos rungtynės... Savaitę prieš rungtynes su ALBA „Žalgiris“ žaidė su Prienais. Šešios dienos prieš Eurolygą. Viskas buvo aišku, kad kitas keturias dienas jie ruošis dvejoms rungtynėms per tris dienas – su ALBA ir „Rytu“. Eurolygoje būtina laimėti psichologiniu požiūriu, o mačas su „Rytu“ yra derbis. Ten irgi būna psichologinė iškrova, tad tokiame mače nėra kuo teisintis. Keturių dienų pasiruošti pakanka. Kas blogiausia, antrajame rungtynių kėlinyje (pralaimėjo 8:25) jų žaidime nesimatė jokių idėjų. Tu gali nepataikyti metimų, gali vėluoti perdavimas ar būti kažkoks nesusipratimas, bet žaidime turi būti idėjos – kaip tu žaidi, kodėl žaidi ir koks yra krepšininkų išsidėstymas aikštėje... Man buvo keisčiausia, jog nesimatė idėjų.“

„Martino Schillerio vadovaujamos komandos puolimas bent turėjo idėją. Žaidėjai buvo išnaudojami labiau, kamuolys judėjo labiau, vyko įkirtimai. Aišku, Schilleris irgi dėl kai kurių dalykų buvo primityvus, bet dabar „Žalgirio“ žaidime aš išvis nieko nematau, – mintimis dalijosi L.Kleiza. – Suprantu, jog visas krepšinis pastatytas ant pikenrolų, taip jau yra, bet jei turi tik vieną žaidėją, galintį efektyviai jį žaisti, tai tu turi kažką kurti. Neįsivaizduoju, ką Zdovcas veikė iki šiol. Gal jis nežiūrėjo, kokia komanda yra „Žalgiris“ ir ką reikės atsinešti? Visų pirma, tai savižudybė priimti darbo pasiūlymą pusmečiui. Tikrai drąsus treneris, nusprendęs eiti į tokį darbą be jokių garantijų. Zdovcas dabar sako, kad neturi su kuo žaisti, neturi su kuo gintis, žaidėjai nešoklūs ir neatletiški... Jei „Žalgiris“ nepradės laimėti, viskas tik aštrės. Jis toks žmogus, kuris mėgsta kalbėti su žiniasklaida. Kalba, kalba ir kalba... Viską išsikalba. Jis dabar pralaimėjo jau visas šešerias rungtynes Eurolygoje, nors galėjo laimėti pora.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Ryto“ vakarėlis Kaune ir abejonės dėl J.Zdovco

Nereikėtų pamiršti ir rezervų, kuriuos laikui bėgant iš kišenės gali išsitraukti Jure Zdovcas.

Pirmiausia – naujokai. Vos praėjusią savaitę į Kauną atvyko papildymas: gynėjas Tai Websteris ir J.Zdovcui puikiai pažįstamas tautietis Zoranas Dragičius. Zelandas per pirmuosius du mačus iš viso žaidė 5 minutes, o Z.Dragičius pralakstė 30 min. Faktas, jog jiems reikia laiko.

Kozirių reikėtų ieškoti ir priekinėje linijoje, kurioje nerungtyniauja Joffrey Lauvergne'as ir Paulius Jankūnas, o Kaune laukiama ir dar vieno naujoko.

Galbūt turėdamas visą sudėtį J.Zdovcas sužibėtų naujomis spalvomis, bet laikas bėga, o nesėkmes fiksuojantis skaitliukas sukasi nepaliaujamai.

„Kai Zdovcas dirbo Paryžiuje, „Metropolitans 92“, gynyba buvo sudėliota, bet puolime – belekas. Pora derinių, jei jie nepavyksta, tuomet žaidžiama vienas prieš vieną. Viskas statoma ant gynybos, o taip Eurolygoje nelaimėsi. Reikia ir gero puolimo, ir gynybos. Bet „Žalgiris“ nebus gera gynybinė komanda. Jie nepelno lengvų taškų, neturi greito puolimo ir nerengia kontratakų, nes dažnai neapsigina. Atsiranda labai didelis spaudimas kažką gauti puolime – gimdymas ten, gimdymas šen. Galvojate, jog ims ir atsiras lengvumas „Žalgirio“ žaidime? Taip, jie turi pagerinti žaidimą, nes dabar yra visiškas dugnas, – sakė L.Kleiza. – Eurolyga yra absoliučiai negailestinga lyga. Kiekvieną savaitę žaidi prieš labai geras komandas, o visi nori laimėti. Kai įeini į pralaimėjimų liūną, pasidaro be galo sunku iš jo išbristi. Bet atėjo laikas tą padaryti. „Žalgiris“ turi veteranų ir turi gerų žaidėjų. Jie tikrai geresnė komandai, nei dabar atrodo aikštėje. Čia yra faktas.“

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./LKL: Kauno „Žalgiris“ – Vilniaus „Rytas“
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./LKL: Kauno „Žalgiris“ – Vilniaus „Rytas“

Ir visas „Žalgirio“ krachas nesibaigia ties rezultatais aikštelėje. Jie atsispindi ir tribūnose. Eurolygos mūšį su ALBA stebėjo 8170 sirgalių, akistatą prieš „Rytą“ – vos 5603 žiūrovai.

Per artėjančias aštuonerias rungtynes „Žalgiris“ šešiskart žais namuose, o išvykose laukia Ispanijos grandai – Madrido „Real“ ir „Barcelona“.

„Sirgaliai Kaune visada yra aštrūs ir kelia maksimalius tikslus. Bet nereikia žiūrėti toli į priekį, finalas turi būti kitos rungtynės Madride. Dabartinėje situacijoje didelis klausimas, ar namuose vykstančios rungtynės yra pranašumas. Sirgaliai yra reiklūs, jie pasiliko po mačo su „Rytu“ ir kalbėjosi su žaidėjais. Jie neišėjo į Akropolį atsigerti alaus ir keiksnoti visus. Ne, jie liko pasikalbėti, nes jiems rūpi. „Žalgiris“ turėjo ir visada turės sirgalius, bet jų netenkina dabartinis komandos vaizdas. Tikiuosi, kad mačas su „Real“ bus geras kovos prasme“, – sakė D.Adomaitis.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Dainiumi Adomaičiu:

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – „Ryto“ vakarėlis Kaune ir abejonės dėl J.Zdovco

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius