Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 04

Pirmosios Rio legendos: nupjauta fotografo ausis ir apšaudyti turistai

Kontrastų miestas. Rio de Žaneiras 15min žurnalistų komandą likus dviem dienoms iki olimpinių žaidynių starto pasitiko niūrus, pilkas ir lengvai dvokiantis. Šį žiemišką Rio artimiausiomis dienomis kartu su saule nuspalvins žaidynių startas. O kol žaidynės neprasidėjo, jas supa daugybė kalbų ir keisčiausių gandų apie turistų, žurnalistų ir dalyvių saugumą.
Olimpinio deglo nešimo tradiciją lydi protestai
Olimpinio deglo nešimo tradiciją lydi protestai / „Scanpix“/AP nuotr.

Viena iš beprotiškiausių istorijų, kurios kol kas nuskambėjo Rio olimpinio parko apylinkėse – fotografo nelaimė. Neva vieną fotografą, einantį gatve, užkabino vietinis berniūkštis. Šis reikalavo atiduoti pinigus. Natūralu, kad vyras neišsigando vaikigalio ir vijo šį šalin. Bet netrukus prie berniuko prisistatė rimtesnė kompanija.

Apsupę žurnalistą vietiniai jį sumušė, o galiausiai paliko su nemaloniu suvenyru, kuris visam gyvenimui primins fotografui Rio – nupjovė ausį.

Dar teko girdėti, kaip būrį žmonių viename iš Rio tunelių apšaudė vietiniai banditėliai. Vėlgi apie šiuos įvykius pasaulio žiniasklaidoje nepranešama, tačiau įvairiausių gandų iki kol žaidynės įsibėgės tikrai netrūks.

Kad saugumo jausmas būtų kuo stipresnis, čia maždaug kas kilometrą išvysite Rio policijos ir kariuomenės pajėgas. Su automatais rankose patruliuoja ir rūstūs vyrai, kurie lyg Vinas Dieselis išgelbės tave, jei tik iškils pavojus. Bet, pavyzdžiui, visai kaip oro uoste, automatą rankose laiko ir, atrodytų, ką tik 18-ąjį gimtadienį atšventęs matematikos olimpiados nugalėtojas.

„Scanpix“ nuotr./Rio objektus saugo gausios pajėgos
„Scanpix“ nuotr./Rio objektus saugo gausios pajėgos

Bet vos tik pajudėjus iš oro uosto Rio centro link, miesto lūšnos priminė visus nuogąstavimus, su kuriais dėl sporto pamišęs pasaulis bursis į Braziliją.

Rio favelos laužė žandikaulį. Lūšnos po lūšnų, po tiltais, ant suoliukų gatvėse miegantys žmonės, krepšinio aikštelės be lankų.

Trys įtartini tipeliai, tiesiog besitrinantys prie lūšnų ir lyg ieškantys aukų, išvydę autobusą su Rio simbolika atkuto ir pradėjo mojuoti. Bet tai neatrodė kaip labai draugiškas gestas. Labiau kaip signalas „sveiki atvykę ir geriau su mumis nesusipažinkite“.

Favelos yra neatsiejama Rio dalis. Kai kuriuose lūšnynų kvartaluose, sako, gali gerai pasilinksminti ir vykti į įdomų turistinį turą su smagiausiais barais, paslaugiais vietiniais ir įspūdingais kraštovaizdžiais. Bet kituose pavojus toks didelis, kad, sako, ten vengia važiuoti net taksistai, o vidury baltos dienos paklydėlis bus pakabintas ant šakos.

Rio yra miestas, kuriame negali jaustis saugus. Net ir olimpiniame kaimelyje. Štai, apšvarino irkluotojos Mildos Valčiukaitės kambarį. Pačiame olimpiniame sportininkų kaimelyje!

Sako, kad kambaryje nebeliko stambios sumos grynųjų. Kiek, neatskleidžiama, bet užtektinai, kad būtų sujaudinę sportininkę prieš atsakingus startus Rio.

Aišku, Milda turėjo įsiklausyti į patarimus nesivežti į Rio daug grynųjų ir juolab jų nepalikti kambaryje. Sportininkų kaimelis – ne eilinis viešbutis, todėl ten nėra seifų.

Rio nepatariama su savimi turėti daug grynųjų. Daug saugiau kaupti vietinius realus kortelėje.

Jų iš jūsų kišenės kuo daugiau bandys iškosėti ant bet kurio gatvės kampo. Štai kas trečioje sankryžoje raudonos šviesos laukia mažamečiai berniukai, žongliruojantys kamuoliukais. Žongliruoja jie, pavyzdžiui, dviem kamuoliukais. Savo fokusais jie bando išprašyti iš sustojusiųjų keletą realų.

Antai vienas storulis gatvės užkandžių prekiautojas bando įsiūlyti savo skanėstų. Visi jie gana įkyrūs, bet jau geriau skanėstas ar berniuko žaismingumas nei nemaloni kompanija, kurios vengdami vietos gyventojai kartais nė nestoja prie raudono šviesoforo signalo.

Vietos lietuviai yra pasakoję, kad ratuoti motociklais brazilų plėšikai mėgsta su ginklu barbenti į prie sankryžos stovinčio automobilio langą. Jį nuleidi, ištraukti piniginę su telefonu ir įteiki plėšikui. Šis nurūksta į priekį. Vietiniai automobilyje netgi laiko atsarginę piniginę ar telefoną – tokius, kokių atiduoti būtų negaila.

Plėšikai neturi laiko apžiūrėti grobio, nes jų vagiliavimas paremtas žaibiškumu. O patarimai nesipriešinti jiems nors ir kelia šypseną, bet yra ne iš piršto laužti.

Sako, kad nudurti žmogų vagišiams nieko nereiškia, todėl geriau be pasipriešinimo jiems noriai atiduoti telefoną ar piniginę ir net nežiūrėti į akis.

Rio de Žaneiro-Galeao oro uoste dar didžiulė sumaištis pasitinkant svečius, autobusai nesilaiko numatyto grafiko, o pagrindinėse olimpinėse bazėse vis dar tvyro nedidelis chaosas.

Tačiau chaoso ir įvairiausių negandų netrūksta prieš kiekvieno čempionato startą. Visus trūkumus brauko paslaugūs brazilai. Galbūt jie nemoka nė žodžio angliškai, tačiau rūpestingai portugalų kalba stengsis rasti geriausią išeitį.

Galbūt brazilai neišpildys savo pažadų ir olimpinėse žaidynėse netrūks liapsusų. Bet tas pietietiškas prieskonis suteiks olimpiadai naują skonį.

Svaiginantis Rio karnavalas startuoja. Olimpinės vienybės atmosfera, tikėtina, išvalys ir dulkėtas Rio gatves, ir šlykščiai užterštus vietos vandenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius