Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 24

Prieš mūšį su Kosovu keista treniruotė – purvinos grindys, cigaretės ir smalsios akys

Kelios dešimtys smalsių pašalinių akys stebėjo Lietuvos krepšininkų vienintelę treniruotę Kosovo sostinės Prištinos „Pallati į Rinise dhe Sporteve“ arenoje. Jose 20 val. prasidėsiančiose rungtynėse kamuolį mėtys po chaoso Europos krepšinyje naujai suburta Lietuvos rinktinė, maču su Kosovo krepšininkais pradėsianti kelionę į 2019 metų pasaulio čempionatą Kinijoje.
Arvydas Sabonis
Arvydas Sabonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prieš keturis dešimtmečius pastatytoje Prištinos arenoje Dainius Adomaitis ir jo komanda pratinosi prie neįprastų sąlygų Kosove.

Dvikova su tik prieš dvejus metus FIBA pripažinta rinktine lietuviai pradės pasaulio čempionato atrankos varžybas C grupėje, kurioje dėl trijų bilietų į antrą etapą kovos Lietuva, Kosovas, Lenkija ir Vengrija.

Keistas jausmas ne tik dėl rūmų, kurių pagrindinė 8 tūkst. vietų salė sudegė per karą su serbais (vietoje jos dabar – automobilių stovėjimo aikštelė), o liko 3 tūkst. atsarginė salė.

Ji visa savo esybe bloškia į praeitį savo aukštomis lubomis, sena švieslente, apibraižytomis nešvariomis grindimis. „Nestandartinė arena, – dairydamasis aplinkui sakė Lietuvos rinktinės gynėjas Adas Juškevičius. – Ji nėra didelė, labai arti aikštės žiūrovų vietos. Retai rungtyniaujame tokiose arenose. Bus pilna salė žiūrovų, tikrai nelengva bus čia žaisti.“

Pati Lietuvos rinktinė pasikeitusi su naujais lyderiais, kurie turės pakeisti dešimtį NBA ir Eurolygos klubuose likusių krepšininkų.

Klaipėdos „Neptūno“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ žaidėjų trejetai su iš Italijos, Ispanijos, Turkijos klubų atvykusiais mūsų šalies krepšininkais stos į kovą vos kelių dienų repeticijų. „Buvo daug informacijos, bet turime derinių visų grandžių žaidėjams – daugiau nei dešimt derinių, – skaičiavo A.Juškevičius, vienas iš dviejų (antrasis – Eimantas Bendžius) praėjusiame Europos čempionate žaidusių krepšininkų. – Sistema nėra nepažįstama. Nors žaidėjai nauji, visi turi labai daug noro ir energijos.“

VIDEO: A.Juškevičius: „Esame paruošę daugiau nei 10 derinių“
VIDEO: M.Brazys: „Tikiuosi, kad salę išplaus“

Kelios dešimtys vietinių šmirinėjo po areną per valandą trukusią Lietuvos rinktinės treniruotę ketvirtadienio vidurdienį, kažkuris darbininkų užsirūkė aikštės prieigose, kažkas filmavo. Lietuvos komanda neatskleidė jokių kortų – treneriai jau buvo tai numatę ir pratybas skyrė paprastiems metimams, pažintimi su arenos aplinka.

Žaidžiančios tokios sudėties Lietuvos rinktinės dar niekas nematė, Kosovo komandos žvalgai – taip pat. Ar nepažįstama Lietuva gali būti papildomas pranašumas, neskaitant ir taip daug aukštesnio mūsų krepšininkų lygio nei varžovai?

Apie tai ir paskutinę pasirengimo dieną kalbėjomės su Lietuvos rinktinės trenerių štabo nariu Mindaug Braziu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos rinktinės treneriai: M.Brazys, D.Adomaitis ir R.Šiškauskas.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos rinktinės treneriai: M.Brazys, D.Adomaitis ir R.Šiškauskas.

– Mindaugai, kokie pagrindiniai akcentai rengiantis rungtynėms su Kosovu?

– Stebėjome jų rungtynių įrašus ir pamatėme, kad tai komanda, kuri gerokai geriau žaidžia namie nei išvykose.

Jų rungtynių įrašų garsą buvome pasileidę per treniruotes, kad aiškiau suvoktume arenos ypatumus.

Sirgaliai prideda jiems labai daug energijos. Tai akcentavome ir žaidėjams – rungtynių įrašų garsą buvome pasileidę per treniruotes, kad aiškiau suvoktume arenos ypatumus. Psichologija bus labai svarbi.

Kitas dalykas – jų lyderis Dardenas Berisha. Jis yra Kosovo lyderis visomis prasmėmis – emocijų ir krepšinio. Sunkiausiai momentais kamuolys būna pas jį, todėl bus svarbu gynyba prieš jį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dardenas Berisha
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dardenas Berisha

– D.Berishą tikriausiai bus patikėta prižiūrėti Renaldui Seibučiui?

– Manau, kad tai bus visos komandos darbas. Bus keitimų, visiems reikės pasistengti.

– Ar galima sakyti, kad Lietuva turi pranašumą, nes jūs matėte varžovų komandos žaidimą, o jie šios sudėties Lietuvos komandos dar neregėjo?

– Tiesos yra. Sunku pasakyti, kiek jie mus analizavo. Žinoma, kad esame kitokia komanda nei Europos čempionate. O jų sudėtis panaši į tą, kuri žaidė priešatrankiniame turnyre.

– Kiek darnia komanda Lietuvai pavyko tapti per tas keturias pasirengimo dienas?

– Tiek, kiek įmanoma. Bandysime išnaudoti vienas kitą klubuose geriau pažįstančių žaidėjų grupes. Stengėmės atsižvelgti į tą taktiką, kurią žaidėjai rėmėsi klubuose. Iš kitos pusės, daug mūsų vyrų rungtyniavo drauge jaunimo rinktinėse, kitose klubuose. Tai nėra komanda, kurioje niekas nieko nepažinotų. Atsirado geras ryšys, visi puikiai bendrauja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Matkevičius ir Arnoldas Kulboka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Benas Matkevičius ir Arnoldas Kulboka

– Turbūt neįprasta, kad per treniruotę vaikšto daug pašalinių žmonių, ar ne?

– Atvirai kalbant, taip neturėtų būti. Bet kažko panašaus ir tikėjomės.

– Kokį įspūdį palieka ši arena, kokių pastaraisiais metais aukšto lygio krepšinyje nebėra?

– Neseniai su „Lietuvos ryto“ klubu buvau Belgrado „Pionier“ arenoje – kažkas panašaus. Ir čia arena turi savo istoriją.

Lankų kietumas yra geras, tik tiek, kad aikštė nešvari. Bet Kosovo krepšininkai irgi tokioje treniravosi prieš mus. Tikiuosi, kad išplaus prieš rungtynes.

Vardas Pavardė Klubas
Adas Juškevičius Panevėžio „Lietkabelis“
Mindaugas Girdžiūnas Klaipėdos „Neptūnas“
Šarūnas Vasiliauskas Trabzono „Trabzonspor“
Marius Grigonis Berlyno „Alba“
Renaldas Seibutis Klaipėdos „Neptūnas“
Rokas Giedraitis Vilniaus „Lietuvos rytas“
Deividas Gailius Burgoso „Miraflores“
Arnas Butkevičius Klaipėdos „Neptūnas“
Arnoldas Kulboka Kapo d‘Orlando „Betaland“
Gediminas Orelikas Venecijos „Umana Reyer“
Eimantas Bendžius Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“
Kšištofas Lavrinovičius Panevėžio „Lietkabelis“
Evaldas Kairys Biujukčekmedžės „Demir Insaat“
Vaidas Čepukaitis Panevėžio „Lietkabelis“
Laurynas Birutis „Šiauliai“

Iš penkiolikos kandidatų tik Marius Grigonis dėl traumos neatvyko į rinktinės stovyklą. Rungtynėms su Kosovu treneris D.Adomaitis užregistravo dvylika žaidėjų, už brūkšnio šįkart palikęs jauniausius – Arnoldą Kulboką ir Lauryną Birutį.

Rungtynių su Kosovu pradžia – 20 val. Po mačo Lietuvos krepšininkai iškart užsakytu lėktuvu pakils namo, nes jau sekmadienį Klaipėdoje laukia antrosios pasaulio čempionato atrankos rungtynės su Lenkija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius