-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 08 06

Rinktinės aukštaūgį palaiko ir užsienyje, ir plakatu: „Martynai, mesk trajaką!“

Geriausi Lietuvos krepšininkai rengiasi svarbiausiam metų turnyrui – Europos čempionatui, per kurį už mūsų šalies komandą plaks trys milijonai širdžių. Tačiau žaidėjai turi ir ypatingų asmeninių aistruolių.
Gytis Anulis ir Martynas Echodas – sirgaliaus ir krepšininko ryšys virto tvirta draugyste.
Gytis Anulis ir Martynas Echodas – sirgaliaus ir krepšininko ryšys virto tvirta draugyste. / Asmeninio albumo nuotr.

Martynas Echodas nėra ryškiausia Lietuvos krepšinio rinktinės žvaigždė, nors ir buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju per pirmąsias kontrolines rungtynes su Estija penktadienį Klaipėdoje.

Kaip bebūtų, su nacionaline komanda plušantis 25 metų vidurio puolėjas gali didžiuotis aistruoliu, kuris palaikyti krepšininko vyksta net į kitą šalį.

Verslininkas ir ilgametis Lietuvos rinktinės bei Vilniaus „Ryto“ komandos aistruolis Gytis Anulis yra tas, kurį M.Echodas vadina savo sirgaliumi Nr.1.

„Smagu, kad jis taip įvardino, jaučiuosi pagerbtas, – nusijuokė 48 metų ilgabarzdis. – Tikrai esu Martyno ultrasirgalius.“

Juos skiria 23 metų amžiaus skirtumas. M.Echodas augo Kauno „Žalgirio“ sistemoje, bet ryšys tarp Kauno krepšininko ir Vilniaus krepšinio sirgaliaus užsimezgė, kai nesulaukus karjeros pratęsimo galimybės gimtajame mieste ir po įsibėgėjimo sezono Šiauliuose 206 cm ūgio vidurio puolėjas 2017 metais atvyko rungtyniauti į „Rytą“.

Tuometinė M.Echodo draugė buvo ir G.Anulio šeimos draugės dukra, tad ryšį sutvirtino artimieji. Jie susitikdavo ne tik krepšinio arenoje, bet ir sodyboje, ir per gimtadienius.

„Martynas yra nepaprasto gerumo ir širdies žmogus, – apie M.Echodą sakė G.Anulis. – Ši gera savybė jam gal net kiek trukdo krepšinyje, kur reikia daug kovingumo ir sportinio pykčio.

Tačiau jis ta kryptimi dar auga. Manau, kad ateityje jį dar pamatysime kiek kitokį. Reikia laiko sustiprinti sportinį charakterį. Jis niekada nebus pikčiausias žaidėjas, bet norėtųsi, kad sportinio pykčio parodytų vis daugiau.“

Asmeninio albumo nuotr./Gytis Anulis ir Martynas Echodas – sirgaliaus ir krepšininko ryšys virto tvirta draugyste.
Asmeninio albumo nuotr./Gytis Anulis ir Martynas Echodas – sirgaliaus ir krepšininko ryšys virto tvirta draugyste.

2017–2021 metais „Ryte“ rungtyniavęs M.Echodas greitai atsiskleidė Vilniaus komandoje, tapęs aktyviu taškų rinkėju, nors atrodė, jog talentas leido daryti aikštėje ir dar daugiau.

Per ketverius metus Vilniaus ekipoje vidurio puolėjas sužaidė apie du šimtus rungtynių, pelnė apie 2 tūkst. taškų, bet per oficialias rungtynes metė tik 4 tritaškius (netaikliai).

4 tritaškiai bandymai per 4 metus krepšininkui, kuris visada neblogai pataikydavo iš vidutinio nuotolio, atrodė neįtikėtinai mažas skaičius.

„Vienu metu net buvome pagaminę plakatą su užrašu „Martynai, mes „trajaką!“ – pasakojo G.Anulis. – Jis buvo pasakojęs, kad karjeros pradžioje dažnai mesdavo tritaškius, bet paskui jaunimo rinktinėje kažkuris treneris dėl to jam garsiai papriekaištavo – esą, ką čia darai?

Ir nuo tada jis nebemetė tritaškių, nors visada jautė, kad gali tai daryti. Ir per rungtynių apšilimą jis gerai pataiko iš toli, ir šiaip galėtų tai daryti per rungtynes, nes pasižymi labai minkštu metimu.

Tiesiog psichologiškai pernelyg nepasitiki, nors jam vis siūlau pasikalbėti su treneriu. Juk taip suteiktų dar daugiau naudos, galbūt išplėstų aikštę komandos atakoms.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas

Pernai vasarą M.Echodas paliko „Rytą“, sudaręs kontraktą su Venecijos „Reyer“ klubu ir pirmą kartą nusprendęs paragauti legionieriaus duonos.

G.Anulis per sezoną dukart lankė savo palaikomą krepšininką Italijoje.

Kai Venecijoje grupelė lietuvių pasirodė su marškinėliais ir plakatais, skirtais M.Echodui, arenoje italai tiesiog aikčiojo.

G.Anulį ir kompaniją filmavo televizija, jis atsidūrė Venecijos klubo socialiniuose tinkluose. Per taurės rungtynes lietuviai taip triukšmingai palaikė savo tautietį, jog išsiskyrė tarp kitų sirgalių.

„Paskui jie sakė, kad tai mes juos užkūrėme savo balsais. Italai buvo labai patenkinti ir klausinėjo, ar būsime ir kitose rungtynėse. Sakė, jog labai reiktų,“ – pasakojo krepšinio aistruolis.

G.Anulis juokėsi, prisiminęs, kad Italijoje vietiniai vis galvodavo, jog jis yra M.Echodo tėvas.

„O aš visiems atsakydavau, kad esu krikšto tėvas“, – sakė vilnietis.

Asmeninio albumo nuotr./Gytis Anulis ir Martynas Echodas – sirgaliaus ir krepšininko ryšys virto tvirta draugyste.
Asmeninio albumo nuotr./Gytis Anulis ir Martynas Echodas – sirgaliaus ir krepšininko ryšys virto tvirta draugyste.

Venecijos klube M.Echodas startavo solidžiai, tačiau sezono metu vis daugiau laiko praleisdavo ant atsarginių suolo nei aikštėje.

Krepšininkas pats yra pasakojęs 15min, kad po komandai nesėkmingo ruožo treneris Walteris De Raffaele ėmė remtis geriau jam pažįstamais žaidėjais, kaip darydavo visos savo karjeros metu.

Praėjusiame Europos taurės turnyre lietuvis žaidė po 13 minučių, pelnė po 6 taškus, atkovojo po 3,2 kamuolio ir blokavo po 0,7 metimo. Italijos čempionate aukštaūgis žaidė po 10 minučių, per kurias rinko po 4,8 taško ir 2,5 atkovoto kamuolio.

„Gaila, kad Venecijoje jam nedavė žaisti, – atsiduso G.Anulis. – Kai buvome ten nuvykę pirmą kartą pernai rugsėjį, jo sportinė forma buvo tiesiog nenormali – jis atrodė ir žaidė labai gerai. Tačiau palaipsniui vis geriau pradėjo rungtyniauti ir kitas komandos vidurio puolėjas, o treneris ėmė nepasitikėti Martynu, nors, kai suteikdavo progą, jis mesdavo ir po 20 taškų per rungtynes. Tačiau paskui vėl nustumdavo ant suolo. Gaila, bet vis geriau nei Marekas Blaževičius, kuris prasėdėjo ant suolo „Žalgiryje“ visus dvejus metus.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Martynas Echodas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Martynas Echodas

Nors M.Echodas turėjo dar metus galiojančią sutartį, šią vasarą jis atsisveikino su Venecijos ekipa ir vėl sukirto rankomis su Vilniaus „Rytu“, kuriam buvo padėjęs laimėti dvi Karaliaus Mindaugo taures, bet praleido pernykštį triumfo sezoną LKL čempionate.

„Dabar jau jis turės būti lyderiu, – dėl M.Echodo vaidmens Vilniaus klube neabejojo G.Anulis. – Pernai tokiu buvo Ivanas Buva, tapęs LKL naudingiausiu žaidėju.

Linkiu ir Martynui tokiu keliu eiti ir pasiekti tokį etapą gyvenime. Bus sunku, bet mano linkėjimai yra tokie.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas

Šiuo metu M.Echodas yra tarp 16-os kandidatų Lietuvos krepšinio rinktinėje, kuri antrą savaitę rengiasi Europos krepšinio čempionatui.

2018 metų vasarį per pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Vengrija mūsų šalies rinktinėje debiutavęs M.Echodas vis tvirčiau jaučiasi komandoje.

Penktadienį per kontrolinį mačą su Estija nuo atsarginių suolo į žaidimą įsitraukęs aukštaūgis buvo rezultatyviausias mačo žaidėjas. Per 18 minučių M.Echodas surinko 15 taškų ir net 24 naudingumo balus. 206 cm ūgio kaunietis taip pat atkovojo 6 kamuolius, blokavo 2 metimus.

Nors M.Ecodas nėra naujokas nacionalinėje komandoje, jo galimybės patekti į galutinį dvyliktuką vertinami atsargiai, nes šįkart yra susirinkę kone visi geriausi šalies krepšininkai, o rinktinės lyderiai yra jo pozicijos žaidėjai: Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

„Labai džiaugiuosi, kad Martyną paėmė į rinktinę. Tikiuosi, kad jam ten seksis, kad pats įdės daug pastangų. Tikiuosi, kad neužries nosies, nes tobulėti visada yra kur, – kalbėjo G.Anulis, pats Lietuvos rinktinę lydintis po įvarius turnyrus nuo 2003 metų. – Šįkart jo pozicijoje sunku tikėtis (vietos dvyliktuke), bet kas nesiekia, tas ir nepatenka.

Būna įvairių atvejų. Aišku, blogai būtų traumos, tikrai nesinorėtų, kad jis išvažiuotų į Europos čempionatą tik todėl, kad kažkuris kitas negalėtų. Bet visko būna – kažkada Vaidas Kariniauskas, Adas Juškevičius, Antanas Kavaliauskas irgi patekdavo į rinktinės dvyliktuką, nors nebuvo favoritai.

Vieno aukšto vyro gali prireikti. Manau, kad kažkuris iš trijų – Lauryno Biručio, Gyčio Masiulio ir Martyno – turbūt išvažiuos į Europos čempionatą. Jei pasirodys kietai Martynas, kodėl gi ne? Aš tiesiog norėčiau, kad jis stengtųsi, kad pasitreniruotų ir pažaistų su geriausiais mūsų žaidėjais, o visas mėnesis įdirbio praverstų ir persikeliant į klubinį sezoną.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Martynas Echodas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Martynas Echodas

Pats G.Anulis rengiasi keliauti į rugsėjo 1–18 dienomis vyksiantį Europos čempionatą, kuris Lietuvos komandai prasidės grupės varžybomis Kelne, o patekus tarp keturių geriausių grupės komandų, prasitęs Berlyne, kur vyks finalinės kovos.

Užkietėjęs krepšinio sirgalius skaičiavo, kad yra praleidęs porą tolimų kelionių, bet Europos pirmenybėse palaikydavo rinktinę arenoje per visus turnyrus nuo 2003 metų. Tokiu atveju šis žemyno čempionatas jam bus devintas.

„Tuoj bus 20 metų, kaip keliauju paskui rinktinę – laikas greitai bėga. Kita vertus, daug pamačiau. Buvo ir nusivylimų, tačiau dar daugiau – džiaugsmo, – kalbėjo Gytuliu vadinamas krepšinio sirgalius. – Šių metų sudėtis man kiek keistoka. Matosi, kad rinktinė atsinaujina, pasikeitė trenerių štabas, yra daug naujų žaidėjų. Nebebus Kalno (Mano Kalniečio), nors jis atrodė kaip mohikanas, pirmą kartą žaidęs 2006 metų Tokijuje – tada atrodė keistas Antano Sireikos žingsnis, bet jaunas žaidėjas ne tik nesugadino, bet ir padėjo rinktinei, o paskui dar tiek daug metų joje žaidė.

Bus keista matyti naujus veidus, bet žaidėjai perspektyvūs, galbūt žvelgiama ir į ateitį. Džiaugiuosi, kad treneriai inovatyvūs, viską regi per kiek kitokią prizmę. Manau, kad viskas bus gerai.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos rinktinės fanai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvos rinktinės fanai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius