Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 23

„Ryto“ naujokas vengras: „Žalgiris“ surinko gerą komandą, bet tikiu ir mūsų klubu“

Benedekas Varadi dešimt metų žaidė viename klube, bet rugsėjį prisidės prie Vilniaus „Ryto“ komandos. O dabar kovingas gynėjas tikisi sukelti bėdų Lietuvos krepšinio rinktinei – trečiadienį savo gimtajame Sombathėjuje, o galbūt ir Europos čempionate kitą mėnesį.
Benedekas Varadi
Benedekas Varadi / K.Rimkaus nuotr.

„Krepšinis? Varadi?“, – mažo viešbutuko Sombathėjaus miesto centre administratorius nedaug kalba angliškai, bet du dalykus žino gerai.

Jo mieste vieši lietuviai, kurie trečiadienį egzaminuos Vengrijos rinktinę 2023 m. pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.

O geriausias Sombathėjaus krepšininkas yra Benedekas Varadi – seniausiame Vengrijos mieste užaugęs gynėjas dešimt metų atstovavo vietos „Falco“ klubui, o pastaruosius tris sezonus padėjo tapti Vengrijos čempionais.

Dabar B.Varadi yra vienas svarbiausių Vengrijos rinktinės žaidėjų, kurie su lietuviais susitiks ne tik trečiadienį, bet ir per Europos čempionato grupės rungtynes rugsėjį. O paskui Sombathėjaus krepšinio žvaigždė paliks gimtąjį miestą ir persikels į Vilnių.

Šią vasarą jis sudarė sutartį su LKL čempionais ir apsivilks „Ryto“ aprangą.

Suprasti akimirksniu

B.Varadi Vilniaus komandos dėmesį patraukė, kai Čempionų lygos rungtynėse Vengrijoje prieš vilniečius buvo netoli trigubo dublio – pelnė 15 taškų, atliko 9 rezultatyvius perdavimus ir atkovojo 7 kamuolius. „Ieškojome gynėjo, kuris gebėtų į puolimą įtraukti komandos draugus ir būtų tvirto sudėjimo, – sakė „Ryto“ sporto direktorius Donatas Zavackas, praėjusį mėnesį komentavęs B.Varadi pakvietimą į komandą klubo interneto svetainėje. – Benedekas yra kovingo charakterio žaidėjas, kuris vardan komandos grius dėl kiekvieno kamuolio.“

Maloniai besišypsantis 27 metų krepšininkas prisistatė pokalbiui po Vengrijos rinktinės treniruotės „Savaria“ arenoje, kur laukiama pilnų 3 tūkst. tribūnų trečiadienio vakarą.

– Benedekai, kaip vyksta jūsų pasirengimas Europos čempionatui ir pasaulio čempionato atrankos rungtynėms?

– Manau, kad mes padarėme beveik viską, ką norėjome per tris savaites. Laukiame pasaulio čempionato rungtynių, po kurių keliausime į Europos čempionatą – žinoma, ten žaisime labai sudėtingoje grupėje, bet norime parodyti Vengrijos krepšinį ir gerai sužaisti prieš stiprias komandas.

K.Rimkaus nuotr./Sombathėjaus krepšinio arena „Savaria“
K.Rimkaus nuotr./Sombathėjaus krepšinio arena „Savaria“

– Kokie Vengrijos rinktinės lūkesčiai Europos čempionate?

– Pastarajame Europos čempionate (2017 m.) mes buvome šešioliktuke. Žinoma, dabar bus sunkiau dėl grupės pajėgumo, bet mūsų komanda yra tokia, kad kovojame iki pabaigos.

– Žaisite dukart su Lietuva – kaip esate pasirengę ir kokias matote lietuvių galimybes Europos čempionate?

– Labai gera sudėtis, daug gerų žaidėjų iš NBA ir Eurolygos. Žinome jų žaidimo sistemą ir tikimės, kad su namų sienų parama kažką parodysime ir apsunkinsime Lietuvos rinktinei gyvenimą. Atiduosime 100 proc. savęs, o tada pamatysime, kas bus.

– Ar iš šių dvejų rungtynių išskiriate kurias vienerias, o gal jos lygiavertės?

– Manau, kad lygiavertės. Žengiame žingsnis po žingsnio. Sužaisime trečiadienį, tada mūsų laukia dar mačas su Čekija, po kurios mes toliau ruošimės Europos čempionatui.

– Kodėl nusprendėte rinktis Vilniaus „Rytą“ savo karjeros tęsiniui?

– Manau, kad tai didelis žingsnis mano karjerai. Aš visą gyvenimą žaidžiau Sombathėjaus mieste, o dabar džiaugiuosi, kad prisidėsiu prie Vilniaus komandos. Laukiu, kai po Europos čempionato galėsiu prisijungti, susipažinti su žaidėjais ir sirgaliais. Tikiuosi, kad galėsime nuveikti šį tą gero.

Suprasti akimirksniu

  • Per dešimtmetį, praleistą „Falco“, B.Varadi tris kartus tapo Vengrijos čempionu ir 2021 m. laimėjo šalies taurę. Be to, gynėjas nuo 2017 m. atstovauja ir Vengrijos rinktinei.
  • Pasaulio čempionato atrankos varžybose B.Varadi pelnė po 9 taškus ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo, padėjęs pasiekti tris pergales ir antrąjį etapą, kuris ir prasideda trečiadienį.

– Kiek sunku palikti klubą po dešimties metų jame?

– Praėjusį sezoną žaidėme su „Rytu“, tad mačiau, kad Vilniuje yra gera atmosfera. Sprendimas palikti gimtąjį miestą ir šalį visada sunkus, bet kai „Rytas“ mane surado, kai pakalbėjau su treneriu, kuris bus ant suolo trečiadienio rungtynėse (Giedrius Žibėnas yra vienas Kazio Maksvyčio asistentų rinktinėje), iškart priėmiau sprendimą. Aišku, pasitariau su šeima, su savo žmona, bet esu labai laimingas, kad ten keliausiu.

FIBA nuotr./Benedekas Varadi
FIBA nuotr./Benedekas Varadi

– Ar žinote koks ten bus jūsų vaidmuo?

– Ne. Esu iš to tipo žaidėjų, kurie atiduoda visą save 100 proc. kiekviename mače. Aš sunkiai dirbu, esu patenkintas, ką nuveikiau pastaraisiais metais, kaip patobulėjau ir jaučiuosi pasirengęs žengti karjeros žingsnį į priekį ir padėti „Rytui“.

– Kaip manote, ko iš jūsų tikisi G.Žibėnas Vilniuje?

– Kalbėjomės, kai pasirašiau sutartį. Aišku, dabar svarbiausia Europos čempionatas, bet manau, kad „Rytas“ turi gerų žaidėjų ir kovosime dėl savo tikslų.

– Kaip įvertintumėte „Ryto“ vasaros darbus?

– Manau, kad gerai. Su keliais žaidėjais (Martynu Echodu ir Gyčiu Masiuliu) netrukus pasimatysime per rungtynes. Aš jau bendravau su jais socialinėje erdvėje, esu tikrai sužavėtas, manau, kad su trenerių štabu nuveiksime gerų dalykų ateinantį sezoną.

– Ar galite apibūdinti save kaip asmenybę?

– Aš esu komandos žmogus. Nesu atakuojantis žaidėjas, kuris pelnys 20 taškų kiekvienose rungtynėse. Padarysiu viską, ko reikės komandai.

FIBA nuotr./Benedekas Varadi 10 sezonų žaidė Sombathėjaus „Falco“ klube.
FIBA nuotr./Benedekas Varadi 10 sezonų žaidė Sombathėjaus „Falco“ klube.

Sombathėjaus klube buvau kapitonas, tad tikiuosi būti naudingas ir „Ryto“ komandinei atmosferai. Aišku, tai bus nauja situacija ir man.

– Kokie jūsų tikslai su „Rytu“ ateinantį sezoną?

– Praėjusį sezoną komanda laimėjo titulą, dabar vėl reikės darbuotis žingsnis po žingsnio, kai kurie iš mūsų prie komandos prisidės tik likus porai savaičių iki pirmenybių pradžios. Aišku, „Žalgiris“ surinko gerą komandą, bet tikiuosi, kad ir mes pasirodysime gerai.

Suprasti akimirksniu

  • „Benedekas turi patirties Čempionų lygoje ir sėkmingai žaidė Vengrijoje. Jau nuo pirmųjų pokalbių jis rodė didelį norą ir užsidegimą ginti mūsų komandos spalvas, – sakė „Ryto“ trenerio asistentas Georgios Dedas. – Tai gero ir ramaus charakterio vyrukas, tačiau tuo pat metu jis yra tikras karys, kuris gali mirti aikštėje.“

– Lietuvos rinktinė dar ieško sėkmingo žaidimo formulės – dabar tinkamas metas pabandyti ją pagauti?

– Pamatysime per rungtynes. Jie irgi ilgai ir gerai ruošiasi, dukart nugalėjo Ispaniją kontrolinėse rungtynėse. Žinoma, Lietuva tikrai turi gerą komandą, bet jei šansas ateis, mes norėtume juo pasinaudoti.

– Rungtynės vyks Sombathėjuje, kur užaugote. Ar jį galima vadinti krepšinio miestu?

– Taip. Aišku, mes turime ir futbolo klubą, dabar susikūrė ir rankinio komanda, bet krepšinis miestui labai svarbus, nes pastaruoju metu pasiekėme labai gerų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius