Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 02 26

Sėkla – apie pasirinkimą tarp rinktinės ir „Žalgirio“ bei sirgalių sindromą tribūnose

Net jeigu tą vakarą Eurolygos rungtynes būtų žaidęs Vilniaus „Lietuvos rytas“, tą pačią akimirką Tomas Balaišis-Sėkla būtų ne sostinės klubo, o Lietuvos rinktinės sirgalių tribūnoje.
Lietuva – Vengrija
Lietuva – Vengrija / nuotr. Karolis Bakūnas
Pirmadienis | PČ atranka | Lietuva – Kosovas | 19:30 | Klaipėda

Penktadienį Lietuvos rinktinė Klaipėdoje žaidė 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Vengrija. Su Eurolyga visais teisminiais ir komunikaciniais frontais kovojanti FIBA nepateikia oficialios lankomumo statistikos, bet nacionalinės komandos mačas pilnos „Švyturio“ arenos neužpildė. Remiantis rungtynių protokolu, į tribūnas susirinko 4358 žmonės, nors „Švyturio“ arenoje krepšinio mačą gali stebėti 6200 žmonių.

Tam buvo keli svarūs argumentai.

Pirmiausia, Klaipėdoje dar praėjusį savaitgalį vyko Karaliaus Mindaugo taurės turnyras, tad uostamiesčio žiūrovas galėjo būti ir persisotinęs krepšinio, ir išnaudojęs krepšinio bilietams numatytų pinigų limitą. Mat pigiausi bilietai vienam žmogui į KMT kovas vienai dienai kainavo nuo 12 eurų. Pavyzdžiui, Lietuvos ir Kosovo mačo pigiausių bilietų kaina taip pat viršijo 10 eurų.

Mano nuomone, visi tapome dviejų kažkokiu būdu nesusitariančių personalijų įkaitais, dėl kurių kenčia visas krepšinis.

Kita svari priežastis – Kauno „Žalgirio“ rungtynės Eurolygoje. Žalgiriečiai beveik identišku laiku – tik 15 minučių anksčiau nei rinktinė, pradėjo rungtynes Stambule su „Anadolu Efes“. 24sek skaitomumo statistika rodo, kad dėmesys „Žalgiriui“ buvo net keliskart didesnis nei Lietuvos ir Vengrijos rungtynėms.

Aišku, prie to prisideda ir tai, kad „Žalgirio“ kova buvo transliuojama per mokamą televiziją. Bet kai kurių faktų nenuslėpsi.

„Neslėpkim ir neapsimetinėkim – Eurolygos krepšinio lygis yra tikrai aukštesnis nei dabartinių rinktinės rungtynių. Žmonės, kurie norėjo aukštesnio lygio, priėmė vienokį sprendimą. Bet, pagal areną ir susirinkusių žmonių skaičių, aš džiaugiuosi, kad labai daug žmonių pasirinko Lietuvos rinktinės mačą, – 24sek pasakojo Tomas Balaišis-Sėkla. – Man, asmeniškai, nebuvo net klausimo: rinktinė man visada buvo komanda numeris vienas be jokių kompromisų. Manau, tas pats buvo ir daugeliui žmonių, kurie tądien atėjo į rungtynes. O kad jos kertasi ir kad negalima pažiūrėti visų tų rungtynių... Tai yra visiška nesąmonė.

Šitas klausimas turi būti sprendžiamas kuo greičiau, nes krepšinis nuo to kenčia, kenčia visi krepšinio gerbėjai. Visas tas sportas yra mindžiojamas, nes dvi personalijos nesugeba susitarti. Mano nuomone, visi tapome dviejų kažkokiu būdu nesusitariančių personalijų įkaitais, dėl kurių kenčia visas krepšinis.“

Pirmadienio susitikimas su krepšinio nykštuku Kosovu kirsis nebent su brolių Ballų pasirodymu Prienuose.

Lietuvių varžovas negali sudominti krepšinio sirgaliaus savo žvaigždėmis. Paslaptingumo mitas buvo nuplėštas dar Prištinoje, kai lietuviai pasaulio čempionato atrankos starte po pertraukos pervažiavo egzotiškąją krepšinio valstybę 99:61. Bet Sėkla mano, kad į „Švyturio“ areną susirinks daug žiūrovų.

„Nesvarbu, koks varžovas – bet kuriose oficialiose rungtynėse, visose rungtynėse, rinktinei visada smagu, kai ją palaiko daug žmonių. Norėtųsi, kad tribūnose būtų kuo daugiau palaikymo, – žinutę aistruoliams siuntė Sėkla. – Žmonėms reikia suprasti, kad nesvarbių rungtynių nebūna. Žaidžiant rinktinėje nesvarbu, ar tu žaidi su Kosovu, ar Ispanija, vis tiek rungtynių svarba oficialiose varžybose yra tokia pati.

Matyt, renginių Klaipėdoje dabar buvo daug. Bet vis tiek, galvoju, pirmadienį pamatysime gerą ir skaitlingą palaikymą.“

nuotr. Karolis Bakūnas/Lietuva – Vengrija
nuotr. Karolis Bakūnas/Lietuva – Vengrija

Nors susirinko nepilna salė, atmosfera Lietuvos rinktinės gerbėjų simboliui paliko puikų įspūdį. O tokio užnugario labai reikėjo nacionalinei komandai, kuri tik po atkaklios kovos 80:75 palaužė vengrų pasipriešinimą.

Dar vos prieš savaitę tos pačios tribūnos nušvilpė vietinį klaipėdietį Mindaugą Girdžiūną, neatleisdami už perėjimą į Vilniaus „Lietuvos rytą“. Bet penktadienį nemažai žiūrovų jau plojo rinktinės įžaidėjui.

„Klaipėda! Klaipėda!“ – po M.Girdžiūno tritaškio garsiai klykė vienas sirgalius. Visa ta neapykantos istorija T.Balaišiui-Sėklai atrodo keista ir nepagrįsta.

VIDEO: „Ginčas“: Klaipėdos krepšinio tragikomedija ir ką iš tikrųjų reikėjo nušvilpti?

„Man labai keista ir šlykštu, kai tiek iš klubo, tiek iš mero pusės, kuris, man atrodo, pradėjo savo rinkiminį šou, žmonės buvo prieš kažką nuteikinėjami. Ypač tie, kurie nežino visų detalių.

Padaryti priešą ir kalti jį per visur... Jei pasirašai sutartis su žaidėjais, vykdyk savo įsipareigojimus. Mokėk jiems atlyginimus ir viskas bus tvarkoj.

Jei rėki visur, kad aplinkui vien priešai, o pats nevykdai įsipareigojimų, tai palauk palauk... Kuris žmogus, būdamas samdomu darbuotoju, norėtų dirbti, kai tau nemoka mėnesį, tris, pusmetį? Kodėl ši istorija paverčiama dalyku, kuris išnaudojamas visai į ne tą pusę?“ – kritiškai į iš Klaipėdos atplūdusią pykčio bangą po M.Girdžiūno ir A.Butkevičiaus perėjimo į „Lietuvos rytą“ įvertino T.Balaišis-Sėkla.

Neapykanta praėjusį savaitgalį tiesiog ruseno „Švyturio“ arenoje, kai finale susikirto du principiniai varžovai – „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Sirgaliai vieni kitiems laidė necenzūrines skanduotes.

Dažnai taip siautėja ir pavieniai sirgaliai.

„Aišku, tai yra emocijos – visi išsilieja ir išsikrauna, ko čia tik nepasitaiko. Bet kai tai vyksta kryptingai, tyčia, suplanavus ir viską, manau, kad arba tai išaugama, arba tai jau nebepataisoma, – juokėsi Sėkla. – Mano nuomone, tai yra nesąmonė ir neturėtų taip būti. Sportas yra sportas, o jei žmogui iki kaulų smegenų persismelkę varyti – ypač ant savų, tokio palaikymo aš nesuprantu.

Tokių visada buvo ir bus. Matyt, kažkam reikia išsilieti. Aš manau, kad svarbiausia, jog tai nevirstų kažkokiomis nesąmonėmis – fizinėmis grumtynėmis ir pan., kaip pasirodydavo pavieniais atvejais. Bet, manau, pavyko tą nuslopinti. Galima viską susitvarkyti be kažkokių kvailų užgauliojimų.

Bet kaip Karbauskis, drausdamas alkoholį, nieko nepasieks, taip ir čia, tie draudimai nepadės. Manau, bendras kultūros lygis anksčiau ar vėliau pakils, kai tai tiesiog bus nesuprantama ir savaime išnyks.“

VIDEO: „Ginčas“: fanų keiksmažodžiai tribūnose – bausti ar toleruoti?

Tačiau keiksmų Klaipėdoje per krepšinio rungtynes dabar vis mažiau. Lietuvos rinktinės mūšiai vienija tautiečius, o ypač – pergalės.

Su trimis pergalėmis iš tiek pat galimų nacionalinė komanda pirmauja pasaulio čempionato atrankos C grupėje.

„Palaikymas buvo super. Super geras. Buvo daugiau tuščių vietų, bet pats palaikymas buvo tikrai nė kiek neprastesnis, – sirgalių aktyvumu penktadienį džiaugėsi T.Balaišis-Sėkla. – Visi palaikė rinktinę ir labai smagu, kad iki galo ir be jokių išsigandimų ar kažką. Buvo ir 1 taškas, 3 ar 5, bet visi tikėjo ir palaikė.“

Lietuvos ir Kosovo rungtynių pradžia pirmadienį – 19 val. 30 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius