Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 03

Talento laukia pasiūlymas – Lietuvos pilietybė ir kvietimas į krepšinio rinktinę

Lietuvos krepšinio federacija pradeda vilioti prie savęs Igną Brazdeikį – mūsų šalyje gimusį, bet Kanadoje užaugusį ir šios šalies pilietybę turintį puolėją, kuris jau šią vasarą gali praverti NBA duris.
Ignas Brazdeikis
Ignas Brazdeikis / „Scanpix“ nuotr.

I.Brazdeikis turėtų sulaukti neįprasto skambučio artimiausiomis dienomis, gal net valandomis.

Jungtinėse Valstijose šiuo metu esantis Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas planavo prieš vizitą į Memfį pas Joną Valančiūną ir „Grizzlies“ klubo vadovus susitikti su 20 metų 201 cm ūgio puolėju per JAV studentų finalo ketverto turnyrą.

Tačiau Mičigano universiteto komanda, kurios vienas lyderių yra I.Brazdeikis, iškrito kiek anksčiau „kovo beprotybėje“, tad M.Špokui teks pereiti prie plano B – susisiekti su krepšininku pokalbiui ne akis į akį.

„Iki šiol kontaktuoti tiesiogiai neteko, nors palaikėme ryšį su jam artimais žmonėmis. Dabar tikslas – pasikalbėti asmeniškai“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos vienas vadovų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Špokas

Maža paslaptis, kad svarbiausias klausimas I.Brazdeikiui bus tiesus – ar tikrai nori žaisti už Lietuvą?

Mūsų šalies krepšinio federacija žino, kad jis svarsto tokią galimybę, nors yra atstovavęs Kanados jaunimo rinktinei.

Igno tėvai yra kilę iš Kauno, bet persikėlė į Čikagą, kai jam buvo dveji metai, o po kelių tarpinių stotelių apsigyveno netoli Toronto.

Už Atlanto Iggy vadinamas puolėjas puikiai sutaria su lietuviško kraujo turinčiu kanadiečiu Nicku Stausku ir kalba už jį geriau lietuviškai.

Vis dėlto keli svarbūs klausimai supa jauną talentingą krepšininką, kuris šį sezoną įspūdingai debiutavo vienoje pajėgiausių NCAA komandų.

„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Kokios galimybės gauti pilietybę?

Pirmasis svarbus faktas – I.Brazdeikis norėtų Lietuvos pilietybės, bet norėtų išsaugoti ir Kanados.

Dabartiniai įstatymai jam to neleistų, tai patvirtintų Žydrūnas Ilgauskas, iš kurio buvo atimtas lietuviškas pasas, kai po daugybės Klivlande praleistų metų jis priėmė JAV pilietybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žydrūnas Ilgauskas

Žinoma, referendumas dėl dvigubos pilietybės šių metų gegužės 12 dieną išspręstų daug.

Tačiau dabartinis Konstitucijos 12 straipsnis dėl pilietybės bus pakeistas, jeigu referendume už tai balsuos daugiau kaip pusė visų šalyje registruotų rinkėjų. Kol kas garantijų nėra.

Atsarginis planas – kreiptis dėl pilietybės I.Brazdeikiui į šalies prezidentą/ę prašant suteikti lietuvišką pasą išimties tvarka, bet teisiniai formalumai reikalauja, kad kandidatas būtų nusipelnęs Lietuvai.

M.Špokas priminė ledo čiuožėjos Isabellos Tobias dramą, kai sulaukusi Dalios Grybauskaitės malonės ir gavusi mūsų šalies pilietybę amerikietė čiuožė už mūsų šalį 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse, bet, sudėtingą traumą patyrus Deividui Stagniūnui, mikliai rado kitą partnerį ir kreipėsi jau dėl Izraelio pilietybės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias

„Igno Brazdeikio istorija yra kitokia – jis gimęs Lietuvoje, jo tėvai lietuviai, – kalbėjo M.Špokas. – Keista, kad gimęs Lietuvoje žmogus dar turėtų ją garsinti, kad gautų mūsų šalies pilietybę. Tačiau kol dabartiniai įstatymai nepasikeitė, viskas yra ne taip paprasta.“

Arvydo Sabonio vadovaujama krepšinio federacija jau kontaktavo su prezidentūros atstovais, tačiau vėl gi – gegužę vyks ir šalies prezidento rinkimai. Jei referendumo dėl dvigubos pilietybės rezultatai būtų nepalankūs, A.Saboniui veikiausiai tektų belstis į Gitano Nausėdos, Ingridos Šimonytės arba Sauliaus Skvernelio valdomos prezidentūros duris.

VIDEO: Top Plays: Career-High 24 Points Helps Ignas Brazdeikis to Freshman of the Week Honor | Michigan

Galiausiai, jei I.Brazdeikis gautų ir lietuvišką pasą, dar reikėtų gauti Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir Kanados krepšinio federacijos palaiminimą.

Kol kas iš FIBA yra atskriejęs patarimas: pirmiausia spręskite pilietybės klausimą.

„Jei gautų, tada jis tikriausiai būtų laikomas natūralizuotu žaidėju“, – sakė M.Špokas.

„Scanpix“/AP nuotr./Ignas Brazdeikis
„Scanpix“/AP nuotr./Ignas Brazdeikis

Ar I.Brazdeikis praverstų Lietuvai jau šiemet?

Jei dvigubos pilietybės klausimas greitai išsispręstų I.Brazdeikio naudai, teoriškai jis galėtų pretenduoti į Lietuvos rinktinę jau šių metų pasaulio pirmenybėse, kuriose rugpjūčio 31 dieną Kinijoje Dainiaus Adomaičio vadovaujama rinktinės pradės grupės varžybomis. Tarp varžovų yra ir Kanada.

Pastaraisiais metais talentais NBA užderėjusi Kanada planetos pirmenybėms galėtų sudaryti dvyliktuką žaidėjų vien iš NBA.

Tad patekti į Lietuvos rinktinę I.Brazdeikui veikiausiai būtų net paprasčiau, nors nebūtinai šiemet.

Lengvojo ir sunkiojo puolėjo pozicijoje žaidžiantis emocingas krepšininkas šį sezoną NCAA rinko po 14,8 taško ir atkovojo po 5,4 kamuolio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Šie solidūs rodikliai, 39 proc. tritaškių taiklumas ir kovotojo charakteris leidžia jam tikėtis šaukimo NBA naujokų biržoje jau šiemet, galbūt antrojo rato pabaigoje.

Tačiau NBA klubai sutartis daug negalvoję įprastai pasiūlo tik pirmojo rato šaukimams, o likusieji turi augintis raumenis dukterinėje G lygoje su dvišalėmis sutartimis. Nebūtų nuostabu, jei I.Brazdeikis nuspręstų pasilikti Mičigano universitete antram sezonui, per kurį pabandytų svariau pakelti savo vertę prieš kitų metų NBA šturmą.

Lietuvos rinktinei toks žaidėjas tikrai praverstų ateityje, bet dabar jam reikėtų konkuruoti su Mindaugu Kuzminsku, Edgaru Ulanovu, Jonu Mačiuliu (jei pasveiktų iki čempionato po rankos lūžio), dar ir Eimantu Bendžiumi, Roku Giedraičiu ar Arnu Butkevičiumi.

Nedaug 20-mečių yra iškart prasibrovę į Lietuvos rinktinę, o pastarieji pavyzdžiai buvo itin ryškūs talentu: Jonas Valančiūnas (2011 metais būdamas 19-os) ir Domantas Sabonis (2015 metais būdamas 19-os).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Domantas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Domantas Sabonis

„Perspektyvoje tai galėtų būti labai rimtas 3-4 pozicijų žaidėjas, – sakė M.Špokas. – Mums patinka, kad jis yra kovotojo charakterio, ir moka daužytis ir stumdytis gynyboje, net tada, kai jam asmeniškai nesiseka – tada jis labai stengiasi komandai.“

Ilgokai stebėjusi talentingą puolėją krepšinio federacija pati pareina į ataką, kurioje derinys turi labai daug pabaigos variantų.

Tačiau pirmiausia reikia išgirsti krepšininko „taip“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ignas Brazdeikis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius