Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 09

Tamsi naktis Stambule: graikų nepramušusi Lietuva eliminuota iš Europos čempionato

Ašaros akyse ir skausmas veiduose – galingai Europos čempionatą pradėję Lietuvos krepšininkai priversti pasitraukti iš Stambulo pro aštuntfinalio duris. Atkrintamųjų varžybų atsakomybės neatlaikiusi mūsų šalies komanda 64:77 pralaimėjo lemtingą mūšį Graikijai, kuri iškopė į ketvirtfinalį.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki aštuntfinalio rungtynių ėjusi gaivi Lietuvos rinktinės keturių laimėtų rungtynių serija grupės varžybose Tel Avive nieko nebereiškė. Kaip ir graikų rietenos, lydėjusios patyrusius, bet karšto būdo pietiečius pasirengimo metu.

Aštuntfinalyje Graikijos krepšininkų patirtis ir ryžtas buvo stipresni už Lietuvos rinktinės jaunystę ir norą.

Nugaros skausmus pamiršusio Mindaugo Kuzminsko, Jono Valančiūno raumenų po krepšiais ir Manto Kalniečio širdies neužteko, kad Lietuva išgyventų.

VIDEO: J.Valančiūnas: „Kai atėjo svarbiausias momentas – išskydom“

Nuo 2009 metų Europos čempionato medalių sausrą kenčianti Graikija iškopė į ketvirtfinalį, kuriame susitiks su Kroatijos ir Rusijos poros nugalėtoju.

2013 ir 2015 metų Europos pirmenybėse sidabrą laimėjusiai Lietuvai čempionatas baigėsi pirmą kartą taip anksti nuo 2009 metų.

VIDEO: D.Adomaitis: „Aš tikrai tikėjau šia komanda. Labai. Ir tikrai tikiu“

Atmintyje liks gražių žaidimo epizodų, bet taip pat ir nuoskauda bei pamokos, patirtos Stambule.

Lietuva: M.Kuzminskas 20, J.Valančiūnas 13, M.Kalnietis 11, M.Grigonis ir E.Ulanovas po 7, J.Mačiulis 5, D.Motiejūnas 1.

Graikija: K.Sloukas 21, N.Calathesas 14, I.Bourousis ir G.Printezis po 11.

1987 ir 2005 metų Europos čempionai Graikijos krepšininkai laimėjo du mačus ir patyrė tris nesėkmes A grupėje Helsinkyje. Į atkrintamąsias kovas graikai įšoko paskutinę dieną, įveikę Lenkiją.

VIDEO: M.Kuzminskas: kalti tik mes, žaidėjai, nes viskas buvo padėta ant lėkštutės

Aštuntfinalio rungtynių eiga:

Ketvirtasis kėlinys

40 min. Tai pabaiga. Lietuva baigia čempionatą kovinga, bet nugalėta. 64:77

39 min. Graikų tribūnoje jau aidi pergalės dainos.

38 min. Graikų legionas atlaikė lietuvių šturmą. K.Sloukas ir Co artėja prie pergalės, o Lietuvai lieka dvi minutės vilties: 61:73.

35 min. M.Grigonis šaltakraujiškai smeigė tritaškį. Lietuvos viltis gyva vėl, nes skirtumas sumažėjo iki keturių taškų: 59:63.

34 min. Ant suolo sėdusiam M.Kuzminskui komandos masažuotojas Aidas Buzelis užrišo nugarą šildančią juostą. Būtų gerai, kad kas užrištų ir krepšį, į kurį atakuoja graikai.

33 min. A.Milaknis mestas į aikštę. Galbūt šiam snaiperiui Stambulo arenos lankas bus platesnis?

31 min. Sirgaliai dar tiki. Jie šaukia „Šiandien Lietuva laimės!“. Bet skirtumas įsibėgėjusio K.Slouko (18 taškų) ir jo tėvynainių naudai jau pasiekė 15 taškų: 48:63.

Trečiasis kėlinys

30 min. D.Adomaitis tariasi su asistentais ir tada palinksta prie krepšininkų. Jiems reikia panaikinti trylikos taškų skirtumą per likusį vieną kėlinį, nes po trijų - 48:61.

29 min. Lietuvių šturmą (8:0) prigesino I.Bourousis. Po jo metimo – 48:61.

28 min. J.Mačiulis pataikė tritaškį – tai tik trečias Lietuvos komandos taiklus tolimas šūvis iš 15 bandymų. Reikia daugiau ir Jono, ir M.Kalniečio, kuris baigė rezultatyviai reidą – 45:57.

27 min. Panikos ženklai Lietuvos komandoje. Priekaištingi žvilgsniai vienas į kitą ir rūpestis žvelgiant į švieslentę. 40:57 joje. Tokios graikų persvaros dar nebuvo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kuzminskas

25 min. J.Mačiulio netaiklų metimą pakartojęs J.Valančiūnas viena ranka įstūmė kamuolį į krepšį lyg Žydrūnas Savickas. Bet kur gynyba??? 36:47.

23 min. M.Kuzminskas imasi atsakomybės puolime, bet ne viskas sekasi ir jam. Dar vienas tritaškis pro šalį, ir takoskyra iki graikų ta pati: 32:39.

Per pirmuosius du kėlinius Lietuvos rinktinei daugiausiai taškų pelnė J.Valančiūnas – 9, M.Kuzminskas – 6, M.Kalnietis – 5, M.Grigonis – 4. Neatsiskleidę komandos rezervai: A.Juškevičius (0) D.Motiejūnas (1 taškas) ir J.Mačiulis (2 taškai).

Graikijos rinktinei 12 taškų pelnė N.Calathesas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Antrasis kėlinys

20 min. Lietuva keliauja į pertrauką, atsilikdama septyniais taškais: 30:37.

19 min. 13,7 tūkst. vietų „Sinan Erdem“ arenoje rungtynes stebi apie keturi tūkstančiai žiūrovų. Lietuvių – pusė tūkstančio, o gal ir daugiau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

18 min. Pirmoje eilėje lyg ant adatų sėdintis Arvydas Sabonis suglaudęs delnus siunčia patarimus lietuviams. J.Valančiūno klausa gera – po jo taškų 27:30.

17 min. Gynybos gniaužtai vis tvirtesni, bet puolime trūksta tritaškių. Tik 2 iš 11 kol kas. 23:30 graikų naudai.

15 min. „Ramiau, ramiau“, – mojuoja rankomis D.Adomaitis. Jis tris kartus pabaksnojo į smilkinį, nužvelgdamas atsarginius žaidėjus. Aikštėje kiti leidžiasi į graikų gaudynes. 23:28 po M.Kuzminsko dėjimo į krepšį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

12 min. Puolime pražangą užsidirbęs J.Valančiūnas griebiasi už galvos. Jos Lietuvos komandai labiausiai trūksta žaidžiant prieš patyrusius graikus. 19:28.

Pirmasis kėlinys

10 min. E.Ulanovo tritaškis trumpam nutildė graikų sirgalius, bet kėlinį Lietuva baigė 17:25.

9 min. Lietuva jau dviženklėje bėdoje – 14:25.

7 min. Daug spragų gynyboje – graikai kol kas prametė tik du metimus iš devynių. 12:17 atsiliekame.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

5 min. Mindaugas Kuzminskas žengia į aikštę, pakeitęs D.Motiejūną. Tikėkimės, nugaros skausmai nesutrukdys Mindaugui, nes jo labai reikia ne tik puolime, bet ir gynyboje prieš G.Printezį.

4 min. Lietuvos komanda turi problemą, ir ji vadinasi Georgios Printezis. Graikas jau pelnė 8 taškus, o gynyboje besiblaškantys lietuviai atsiliko: 9:15.

2 min. Dundant būgnams ir sirgaliams skanduojant „Lietuva, Lietuva“, Lietuvos rinktinė gaiviai pradėjo rungtynes J.Valančiūno ir M.Grigonio dvitaškiais: 4:0.

Lietuvos rinktinės starto penketas: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Jonas Mačiulis, Donatas Motiejūnas, Jonas Valančiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius