Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 23

Tomui Pačėsui ant kortos – reputacija arba vėjais paleistos investicijos

2012-aisiais į LKL Alytaus „Dzūkiją“ atvedęs Tomas Pačėsas šeštadienį pats gali ją eliminuoti atgal į NKL. Prieš pat LKL reguliariojo sezono finišą kilo naujos sąmokslo teorijos. Kaip tyčia paskutiniajame ture susitinka Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir „Dzūkija“. Pirmąjį klubą T.Pačėsas treniruoja, antrąjį – įkūrė. Kaip tyčia tik netikėta „Dzūkijos“ pergalė išgelbės klubą nuo paskutinės vietos LKL ir potencialaus iškritimo į NKL.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Situacija LKL turnyro lentelėje tokia: vilniečiai jau nuo trečiadienio žino, kad ketvirtfinalyje susitiks su Panevėžio „Lietkabeliu“, o nei pergalė, nei pralaimėjimas antrosios vietos reguliariajame sezone nebepakeis.

Tuo tarpu „Dzūkija“ gyvena išlikimo nuotaikomis. Tik pergalė dzūkams suteiks vilties pakilti į devintąją vietą ir išlikti LKL.Tiesa, tik su ta sąlyga, kad Kėdainių „Nevėžis“ nenugalės Klaipėdos „Neptūno“. Jeigu „Nevėžis“ ir „Dzūkija“ surinks po vienodai pergalių, aukščiau dėl geresnio tarpusavio dvikovų rezultato bus Kėdainių ekipa.

LKL turnyro lentelė prieš paskutinį turą
Vieta Komanda Pergalės-pralaimėjimai
1. Kauno „Žalgiris“ 32-3
2. Vilniaus „Lietuvos rytas“ 27-8
3. Prienų-Birštono „Vytautas“ 19-16
4. Klaipėdos „Neptūnas“ 18-17
5. Utenos „Juventus“ 18-17
6. „Šiauliai“ 17-18
7. Panevėžio „Lietkabelis“ 15-20
8. Pasvalio „Pieno žvaigždės“ 13-22
9. Kėdainių „Nevėžis“ 8-27
10. Alytaus „Dzūkija“ 8-27

Po pralaimėjimo „Žalgiriui“ T.Pačėsas jau buvo sulaukęs klausimo apie dvikovą su „Dzūkija“. Tada „Lietuvos ryto“ trenerio atsakymas buvo piktokas: „Nesikoncentruokime į nesąmones. Apie ką mes kalbame? Koks bus oras? Nelabai suprantu. Palikime tuos klausimus. Bus, bus. Ruošiamės savo, dirbame, treniruojamės. O tada galėsite vertinti“.

T.Pačėsas bandė juokauti, kad galėjo pralaimėti trečiadienio rungtynes Panevėžio „Lietkabeliui“, kadangi klubo prezidentas Alvydas Bieliauskas yra dzūkas.

Tik skirtumas tas, kad T.Pačėsą su „Dzūkija“ sieja ne tik dzūkiškos šaknys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Runkauskas ir Giedrius Gustas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Runkauskas ir Giedrius Gustas

2012-aisiais būtent T.Pačėsas įsteigė „Dzūkijos“ klubą. Sportiniu principu patekti į LKL alytiškiams nepavyko, bet 2013-aisiais „Dzūkija“ įsigijo LKL licenciją iš tuometinės Kauno „LSU-Baltų“ ekipos.

Anksčiau LKL starto mokestis komerciniu principu į lygą patekusiems klubams kainuodavo 250 tūkst. litų (maždaug 72 tūkst. eurų).

T.Pačėsas „Dzūkijos“ klubo prezidento pareigas užėmė iki pat persikėlimo į „Lietuvos rytą“. Pagal LKL taisykles, klubo valdyboje dirbantis žmogus negali dirbti kitoje LKL komandoje. Tiesa, kadangi klubo prezidentu T.Pačėsas buvo visuomeniniais tikslais – negaudamas atlygio, LKL leido T.Pačėsui perimti sostinės klubo vairą.

Beje, oficialiai informuojama, kad „Dzūkijos“ komandą valdo VŠĮ „Dzūkijos sportas“. O VšĮ „Dzūkijos sportas“ direktorė – T.Pačėso žmona Laima Pačėsienė.

Akivaizdu, kad T.Pačėsą su Alytaus komanda sieja ne tik dzūkiškas ryšys. Beje, po trečiadienio rungtynių „Lietuvos ryto“ treneris užsiminė, kad daugiau žaidimo laiko prieš atkrintamąsias norės suteikti atsarginiams.

Susirūpinęs Kėdainių „Nevėžio“ klubas išplatino pranešimą, kuriame kreipėsi į visuomenę su perspėjimu, kad „Dzūkijos“ ir „Lietuvos ryto“ mačas sostinėje gali būti neskaidrus: „Klubo vadovybė nuogąstauja, jog šių rungtynių, kuriose susitiks artimai bendradarbiaujantys klubai, likimas taip pat gali būti nuspręstas iš anksto, nes yra nemažai sąsajų tarp „Dzūkijos“ ir „Lietuvos ryto“. Viena jų: „Lietuvos rytą“ treniruoja vienas „Dzūkijos“ klubo įkūrimo iniciatorių Tomas Pačėsas.​

„Nevėžio“ vadovybė kategoriškai pasisako prieš užkulisinius žaidimus ir yra už švarų bei garbingą žaidimą krepšinio aikštelėje. Jei krepšinio aikštelėje bus ignoruojami garbingo žaidimo principai, „Nevėžio“ valdyba yra pasirengusi netgi tokiems žingsniams kaip pasitraukimas iš lygos“.

Dar prieš savaitę Prienuose kelta sąmokslo teorija pasitvirtino. Signalų vėl netrūksta.

Ką išvysime Vilniuje?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Lažybininkai sureagavo

Panašu, kad sąmokslo teorijos vėl keičia lažybų bendrovių planus.

Pavyzdžiui, „Orakulas“ penktadienio popietę siūlė lažintis taip: pastačius 10 eurų už „Dzūkijos“ pergalę prieš „Lietuvos rytą“, buvo galima laimėti 100 eurų. Pavakarę koeficientas smuko taip, kad „Dzūkijos“ pergalė vietoj 10 eurų būtų atnešusi jau perpus mažiau – 50, o vidurnaktį laimėjimo galimybė smuko iki 40 eurų.

Teoriškai, „Dzūkija“ gali neiškristi iš LKL tuo atveju, jei NKL čempionai neatitiks LKL keliamų finansinių ir arenos reikalavimų. Tokiu atveju pirmenybė teikiama paskutinę vietą LKL užimančiai komandai.

Pavyzdžiui, pernai NKL čempionu tapo Klaipėdos „Nafta-Universitetas“, bet klaipėdiečiai nepravėrė LKL durų.

Beje, LKL būtų nenaudinga, jei „Dzūkija“ iškristų. Alytaus klubo rungtynės buvo ketvirtos lankomiausios visoje lygoje. Į Alytaus areną susirinkdavo vid. 2,3 tūkst. žiūrovų.

Tiesa, šį sezoną „Dzūkijos“ klubą purtė negandos dėl sutartų rungtynių, o prie susitepusių žaidėjų išvalymo, neoficialiais duomenimis, prisidėjo ir pats T.Pačėsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius