Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 15

Vienas teigiamas, du neigiami: kodėl „Žalgiris“ laisvas, o futbolininkai – izoliuoti?

Teigiamas COVID-19 testas, tuomet – du paeiliui neigiami ir paleidimas iš saviizoliacijos, nors joje niekas būti net neliepė. Kauno „Žalgirio“ krepšininko Joffrey Lauvergne'o užsikrėtimo koronavirusine infekcija istorija yra labai paini. Ji panaši į situaciją Lietuvos futbolo rinktinėje, tik šių atvejų atomazga skiriasi kaip diena ir naktis.
Joffrey Lauvergne'as ir Dominykas Barauskas
Joffrey Lauvergne'as ir Dominykas Barauskas / nuotr. 15min ir LFF

Praėjusį ketvirtadienį vakare Kauno „Žalgiris“ išplatino pranešimą, kad J.Lauvergne'as užsikrėtė COVID-19.

„Ketvirtadienį ryte „Žalgiris“ sulaukė pranešimo, kad visų komandos narių testų atsakymai yra neigiami. Visgi prieš pat komandai pradedant kelionę į Rusiją buvo gautas patikslintas pranešimas, kad J.Lauvergne'o testo atsakyme įsivėlė klaida ir testas yra teigiamas“, – pranešė „Žalgiris“ prieš savaitę.

Vis tik jau kitą dieną ėmė aiškėti, kad tai galėjo būti klaida klaidoje, mat dar vienas J.Lauvergne'o testas, atliktas penktadienį, užsikrėtimo neparodė.

Galiausiai – trečias testas ir dar vienas neigiamas atsakymas.

Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as
Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Tai esą leido J.Lauvergne'ui grįžti į rikiuotę ir su komanda iškeliauti į Belgradą, kur „Žalgiris“ antradienį nugalėjo „Crvena zvezda“ komandą.

Labai panaši situacija nutiko ir Lietuvos futbolo rinktinėje, kai spalio 5-ąją federacija pranešė, jog Dominykui Barauskui diagnozuotas užsikrėtimas koronavirusu. Žaidėjas iškart buvo izoliuotas, kaip ir visa Vilniaus „Riterių“ komanda, kurios gretose spalio 2-ąją gynėjas rungtyniavo.

Jau kitą dieną pranešta, jog D.Barausko pakartotinis testas parodė neigiamą rezultatą. Tuomet futbolininkui atliktas kraujo tyrimas, iš kurio paaiškėjo, kad žaidėjas nei serga, nei sirgo koronavirusu.

lff.lt/Dominykas Barauskas
lff.lt/Dominykas Barauskas

Vis dėlto ir D.Barauskas, ir visa „Riterių“ komanda vis dar yra saviizoliacijoje.

„Dominykui atlikus kraujo tyrimą ir jam parodžius, kad žaidėjas nei serga, nei sirgo koronavirusu, tikėjomės, kad saviizoliacija komandai išvis bus panaikinta, tačiau taip nenutiko, – 15min pasakojo „Riterių“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė Meda Piečytė. – NVSC teigė, kad jis pasveikusiu bus laikomas tik tuomet, kai praėjus ne mažiau kaip 14 dienų nuo diagnozės nustatymo bus atlikti du pakartotiniai PGR testai dėl koronaviruso infekcijos ir abu iš jų, esant paros intervalui, bus neigiami.“

Tad kodėl po dviejų iš eilės pakartotinių neigiamų testų J.Lauvergne'as grįžo į saviizoliacijoje taip ir neatsidūrusią Kauno „Žalgirio“ komandą, o „Riteriai“ su D.Barausku vis dar uždaryti namuose?

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Riteriai“ – „Derry City“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Riteriai“ – „Derry City“

15min kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) su klausimais, į kuriuos atsakė vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė.

„Dėl atvejo krepšinio klube „Žalgiris" – tai, kad asmeniui patvirtintas teigiamas testas, žinome tik iš žiniasklaidos“, – teigė NVSC specialistė.

Pasirodo, laboratorija, patvirtinusi J.Lauvergne'o užsikrėtimą, nepranešė apie tai NVSC, dėl to nei prancūzas, nei komanda saviizoliacijoje neatsidūrė.

Informaciją pateikti laboratorijos yra įpareigotos valstybės lygio operacijų vadovo sprendimu

Kaip 15min patikino „Žalgirio“ atstovas spaudai Almantas Kiveris, klubas pats nusprendė izoliuoti prancūzą, sulaukęs žinių iš laboratorijos, kuri, A.Kiverio teigimu, padarė „žmogiškąją klaidą“, nurodydama teigiamą jo testo rezultatą.

„Tai reiškia, kad jokių sprendimų NVSC niekaip negalėjo priimti ir dėl asmenų „išleidimo iš izoliacijos“, – aiškino J.Petravičienė.

NVSC atstovė atkreipė dėmesį, kad epidemiologinis tyrimas atliekamas tuomet, kai gaunama informacija iš laboratorijos apie teigiamus testų rezultatus.

„Informaciją pateikti laboratorijos yra įpareigotos valstybės lygio operacijų vadovo sprendimu, nepriklausomai, ar tai yra privati, ar ne laboratorija“, – teigė NVSC specialistė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VU Gyvybės mokslų centro laboratorija

Štai „Riterių“ atveju NVSC informaciją iš laboratorijos apie užsikrėtimą gavo, testo rezultatai atsidūrė sistemoje.

„Gavus tokią informaciją, buvo pradėtas epidemiologinis tyrimas, identifikuoti sąlytį turėję asmenys, jie izoliuoti ir organizuotas jų ištyrimas“, – rašoma 15min pateiktame atsakyme.

„Riteriai“ kreipėsi į NVSC su prašymu suteikti išimtį ir nutraukti saviizoliaciją aukšto meistriškumo sportininkams.

„Tačiau NVSC nurodė, kad, vadovaudamiesi įsakymu, išimties palikti saviizoliacijos vietą pritaikyti negali, nes esame lokalus atvejis, o ne iš užsienio grįžę, sąlytį su COVID atveju turėję asmenys“, – 15min pasakojo M.Piečytė.

Tad klausimas paprastas: kodėl laboratorija informavo „Žalgirį“ apie teigiamą J.Lauvergne'o testą, bet tokios informacijos pagal nustatytą tvarką nepateikė NVSC?

15min išsiaiškino, jog „Žalgirio“ krepšininkus tyrė privati „Antėja laboratorija“.

Trečiadienį 15min susisiekė su laboratorijos darbuotojais, tačiau žadėto nukreipimo į atsakingą asmenį sulaukta taip ir nebuvo. Ketvirtadienį į skambučius neatsiliepta.

Dar šį pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga priėmė naują sprendimą. Nuo šiol tarptautiniuose turnyruose žaidžiančioms Lietuvos komandoms grįžus iš užsienio nebereikės izoliuotis, kaip ir nereikės izoliuotis, jei ekipoje atsiras teigiamas COVID-19 testo atsakymas.

Tad, jei kuris nors žalgirietis užsikrės virusu, visa komanda saviizoliacijoje neatsidurs.

Bet karantinas gresia, pavyzdžiui, Lietuvos futbolo ar kitų sportų komandoms, nes jos tarptautiniuose turnyruose, kurių organizavimui nustatytos ir patvirtintos atskiros tarptautinės taisyklės dėl COVID-19 ligos valdymo, nedalyvauja.

„Kartu su LFF bei A lyga toliau bendrausime su Vyriausybe ir SAM, kad saviizoliacija, kuomet užsikrečia vienas ar keli aukšto sporto meistriškumo komandos atstovai, nebūtų taikoma visiems likusiems jos nariams: sportininkams, treneriams, personalo darbuotojams ir kitiems, susijusiems su treniruočių bei rungtynių organizavimo procesu, dalyvaujantiems ne tik tarptautiniuose, bet ir Lietuvos čempionatuose, turnyruose“, – tikino „Riterių“ komunikacijos ir rinkodaros vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius